6 faktaa lihankorvikkeista

Kasviperäisiä proteiininlähteitä kutsutaan myös lihankorvikkeiksi, vaikka läheskään aina niitä ei käytetä korvaamaan lihaa vaan aineksena ruuanlaitossa muiden ainesten joukossa.

Nainen pitelee kulhoa, jossa on lihankorviketta

PROTEIININLÄHTEET Lihankorvikkeiden lisäksi proteiininlähteenä voi käyttää myös papuja ja linssejä.

© J. Helbig

Mitä lihankorvikkeet ovat?

Ne ovat lihaa jäljitteleviä proteiinivalmisteita, joita voi käyttää lihan tavoin. Niitä saa esimerkiksi suikaleina, jauhelihaa muistuttavassa muodossa sekä pihveinä ja pyöryköinä.

Mistä lihankorvikkeet on tehty?

Lihankorvikkeiden proteiini voi olla peräisin esimerkiksi soijasta, herneestä, härkäpavusta tai kaurasta, mutta on myös maito- ja sienipohjaisia lihankorvikkeita.

Mihin lihankorvikkeita voi käyttää?

Useimpia voi käyttää jauhelihan tai lihasuikaleiden tavoin esimerkiksi kastikkeissa, pihveissä ja vokeissa. Tuotteet lämmitetään ennen käyttöä, kypsennystä ei yleensä vaadita.

Herkulliset kasvispyörykät sopivat illallispöytään

Ovatko lihankorvikkeet terveellisempiä kuin liha?

Punainen liha kasvattaa suolistosyövän riskiä, mitä lihankorvike ei sinänsä tee. Tarkista silti lihankorvikkeestakin siinä käytetyn rasvan laatu ja suolapitoisuus.

Erityisesti punaisen lihan käyttöä on syytä vähentää. Lue miksi

Mikä on tuotteiden ilmastovaikutus?

Lihankorvikkeet ovat ilmaston kannalta lihaa parempi vaihtoehto. Erityisesti naudanlihan tuotanto kuormittaa ilmastoa. Jotkut haluavat vältellä myös ulkomailta tuotavaa soijaa, sillä joissain maissa soijapeltojen tieltä hakataan metsiä.

Mikä tuote kannattaa valita?

Kokeile eri tuotteita, jotta löydät oman suosikkisi maun, rakenteen ja käytetyn raaka-aineen suhteen. Kannattaa suosia kotimaisia vaihtoehtoja, vaikkapa kauraa tai härkäpapua toiselta puolelta maailmaa tänne rahdatun soijan sijaan.

Mitä Eurolehti-tunnus tarkoittaa?

Lähteitä: Luke, THL, Tilastokeskus

No nyt on yksinkertaista elää terveellisesti!

KUNTO PLUSsan keskeisin tavoite on tehdä terveellisistä elämäntavoista helppoja toteuttaa. Tätä tavoitetta silmälläpitäen olemme uudistaneet nettitarjontamme niin, että se sisältää välineet ja kannustusta hyvinvointia edistävään elämäntapaan nyt ja aina.
Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla
  • Suosikit kätevästi saataville omalle sivulle

Juuri nyt: Kokeile 30 vrk ilmaiseksi


Newsletter background