Parsa – tutustu kevätherkkuun
Tuore parsa on hyvää ja terveellistä. Katso, miten vihreä ja valkoinen parsa kannattaa valmistaa esimerkiksi salaateiksi ja keitoiksi.
Tuore parsa on hyvää ja terveellistä. Katso, miten vihreä ja valkoinen parsa kannattaa valmistaa esimerkiksi salaateiksi ja keitoiksi.
Parsa on herkullisinta keväällä, kun sitä saa tuoreena, mutta siitä voi nauttia ympäri vuoden. Tutustu vihreään ja valkoiseen parsaan alla ja kerää vinkit siitä, miten parsa kannattaa valmistaa ja miten lisäät parsaa ruokavalioosi.
Suolistobakteerit
Parsa sisältää runsaasti inuliinikuitua, joka vahvistaa ruuansulatusta ja toimii suolistossa prebioottisesti eli ruokkii hyviä suolistobakteereja ja kasvattaa niiden määrää.
Vyötärönympärys
Parsa sisältää hyvin vähän energiaa, mutta kuitunsa vuoksi se kuitenkin tekee kylläiseksi. Siksi parsa sopii painoaan tarkkailevalle.
Verenpaine
Parsa sisältää mukavasti kaliumia, joka on hyväksi verenpaineelle ja tukee normaalia lihas- ja hermotoimintaa.
Uusien solujen tuotanto
Folaatti on tärkeää erityisesti sikiön ensimmäisille elinpäiville ja viikoille, ja parsa sisältääkin paljon folaattia. Kaikki muutkin tarvitsevat folaattia punaisten verisolujen vuoksi sekä ylipäätään uusien solujen tuotantoon.
Kuinka parsa pitää säilyttää?
Säilytä parsa jääkaapin vihanneslokerossa kosteassa pyyheliinassa tai muovipussissa.
Kuinka kauan parsa säilyy?
Parsa maistuu parhaalta aivan tuoreena. Parsa kyllä säilyy viileässä yli viikon, jos leikkaa tyvestä 1 cm pois, laittaa tangot kylmään veteen ja peittää muovipussilla.
Voiko nuupahtaneet parsat pelastaa?
Kyllä. Leikkaa juuresta pala pois ja laita parsat kylmään veteen pariksi tunniksi.
Voiko parsaa pakastaa?
Kyllä, mutta parsa pitää ryöpätä eli kiehauttaa lyhyesti ensin. Vihreälle parsalle riittää 3 minuuttia, valkea parsa pitää ensin kuoria ja sitten keittää 5–6 minuutin ajan.
Kotimaisen parsan sato kypsyy kesäkuussa, ulkomaisen parsan sato jo huhti-kesäkuussa.
Lue myos: Milloin on herneiden satokausi?
Parsan kasvattaminen vaatii kärsivällisyyttä, sillä ensimmäistä satoa päästään korjaamaan vasta kolmen vuoden kuluttua. Alla on lyhyt opas parsanviljelyyn.
Lue myös: Vadelman viljely
Vihreä parsa sopii syötäväksi raakana esimerkiksi salaateissa, mutta valkea parsa on ensin kypsennettävä.
Lue myos: Suippokaali – opi kaikki makeasta kesäherkusta
Kala maistuu hyvältä tuoreen parsan kanssa, koska molempien maku on mieto ja hienovireinen. Tarjoile keitettyä vihreää ja valkeaa parsaa paistetun tai höyrytetyn kalan, katkarapujen, tillin ja kastikkeen kanssa tai suikaloi parsaa, retiisiä ja kesäkurpitsaa ohuesti ”pastaksi” ja tarjoile pinaattipeston kanssa uunilohen lisukkeena.
Varsinkin vihreä parsa sopii salaatteihin, sillä se tuo sekä makua että rouheaa näköä. Vihreän parsan voi käyttää salaatteihin raakana tai minuutin ajan keitettynä. Parsan kanssa salaattiin sopivat esimerkiksi katkaravut, ohrasuurimot, vinegretti ja tilli, tai parsalla voi vihertää vaikkapa tonnikalasalaattia, jossa on tomaattia, täysjyväpastaa, punasipulia ja keitettyä munaa. Kokeile parsan kanssa myös edamamepapuja, vihreitä linssejä, mansikoita, mozzarellaa ja sinappikastiketta. Valinnanvaraa riittää!
Kotitekoinen parsakeitto on hurmaava kevätherkku, joka päihittää kaupan pakastekeitot mennen tullen.
Parsassa on rikkipitoista aminohappoa, joka itsessään on hajuton mutta muuttaa ruuansulatuksessa hajotessaan virtsan haisevaksi. Tämän aineenvaihduntatuotoksen saattaa haistaa virtsassa jopa varsin nopeasti parsan syönnin jälkeen. Kaikki eivät kuitenkaan pysty haistamaan kyseistä hajua.
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 8/2022.