Parsa – tutustu kevätherkkuun

Tuore parsa on hyvää ja terveellistä. Katso, miten vihreä ja valkoinen parsa kannattaa valmistaa esimerkiksi salaateiksi ja keitoiksi.

Vihreää ja valkoista parsaa

PARSA – vihreät kasvavat maan päällä, valkoiset maan alla. Siksi niiden rakenne ja maku ovat hiukan erilaiset ja ne vaativat eripituisen kypsennyksen.

© iStock

Parsa on herkullisinta keväällä, kun sitä saa tuoreena, mutta siitä voi nauttia ympäri vuoden. Tutustu vihreään ja valkoiseen parsaan alla ja kerää vinkit siitä, miten parsa kannattaa valmistaa ja miten lisäät parsaa ruokavalioosi.

1 Miksi parsa on hyväksi elimistölle?


  • Suolistobakteerit
    Parsa sisältää runsaasti inuliinikuitua, joka vahvistaa ruuansulatusta ja toimii suolistossa prebioottisesti eli ruokkii hyviä suolistobakteereja ja kasvattaa niiden määrää.

  • Vyötärönympärys
    Parsa sisältää hyvin vähän energiaa, mutta kuitunsa vuoksi se kuitenkin tekee kylläiseksi. Siksi parsa sopii painoaan tarkkailevalle.

  • Verenpaine
    Parsa sisältää mukavasti kaliumia, joka on hyväksi verenpaineelle ja tukee normaalia lihas- ja hermotoimintaa.

  • Uusien solujen tuotanto
    Folaatti on tärkeää erityisesti sikiön ensimmäisille elinpäiville ja viikoille, ja parsa sisältääkin paljon folaattia. Kaikki muutkin tarvitsevat folaattia punaisten verisolujen vuoksi sekä ylipäätään uusien solujen tuotantoon.

Parsan ravintosisältö

Vihreä Valkea
Energia 26 kcal 26 kcal
Kuitu 1,8 g 1,8 g
Rasva 0,3 g 0,3 g
Kalium 267 mg 169 mg
Folaatti 150 µg 150 µg
C-vitamiini 10 mg 18 mg

2 Miten parsa kannattaa säilyttää?


  • Kuinka parsa pitää säilyttää?
    Säilytä parsa jääkaapin vihanneslokerossa kosteassa pyyheliinassa tai muovipussissa.

  • Kuinka kauan parsa säilyy?
    Parsa maistuu parhaalta aivan tuoreena. Parsa kyllä säilyy viileässä yli viikon, jos leikkaa tyvestä 1 cm pois, laittaa tangot kylmään veteen ja peittää muovipussilla.

  • Voiko nuupahtaneet parsat pelastaa?
    Kyllä. Leikkaa juuresta pala pois ja laita parsat kylmään veteen pariksi tunniksi.

  • Voiko parsaa pakastaa?
    Kyllä, mutta parsa pitää ryöpätä eli kiehauttaa lyhyesti ensin. Vihreälle parsalle riittää 3 minuuttia, valkea parsa pitää ensin kuoria ja sitten keittää 5–6 minuutin ajan.

3 Miten vihreä ja valkoinen parsa eroavat toisistaan?


Kuvituskuva vihreästä parsasta

Vihreä parsa

Vihreä parsa kasvaa maan päällä. Voimakkaampi maku kuin valkeassa parsassa. Hiukan helpompi viljellä, satokausi pitempi ja hinta siksi yleensä edullisempi.

Kuvituskuva valkeasta parsasta

Valkea parsa

Valkea parsa kasvaa mullattuna maan alla. Ei saa auringonvaloa, joten väri jää valkoiseksi. Hiukan puumaisempi pinta ja kovempi rakenne kuin vihreällä parsalla. Valkea parsa pitääkin kuoria ja sitä pitää keittää pitempään kuin vihreää parsaa.

4 Milloin on parsan satokausi?


Kotimaisen parsan sato kypsyy kesäkuussa, ulkomaisen parsan sato jo huhti-kesäkuussa.

Lue myos: Milloin on herneiden satokausi?

5 Kuinka parsaa kasvatetaan?


Parsan kasvattaminen vaatii kärsivällisyyttä, sillä ensimmäistä satoa päästään korjaamaan vasta kolmen vuoden kuluttua. Alla on lyhyt opas parsanviljelyyn.

  • Valitse valoisa ja suojaisa paikka puutarhassa.
  • Muokkaa maa hyvin ja kitke kaikki rikkaruohot. Maan pH-arvon tulisi olla noin 7,5, joten lisää tarvittaessa kalkkia.
  • Istuta parsat noin 30 cm leveisiin ja 20 cm korkeisiin penkkeihin. Penkkien välin tulisi olla 100–120 cm.
  • Levitä taimien juuret hyvin ja jätä taimien väliin noin puoli metriä tilaa.
  • Täytä penkit mullalla, peitä kuorikatteella tai vastaavalla ja kastele alkuun huolellisesti. Jatkossa riittää kastelu kuivina aikoina.
  • Sido tarvittaessa korkeat kasvit pystytukiin, jotta ne eivät katkea maan pinnasta.
  • Parin ensimmäisen vuoden ajan kasvien tulee antaa kotiutua kaikessa rauhassa. Kuolleet lehdet pitää poistaa keväisin.
  • Kolmantena vuonna, kun varret ovat noin 15 cm korkeita, voit vihdoin alkaa korjata satoa – ja nauttia siitä!

Lue myös: Vadelman viljely

Parsaa
© iStock

6 Näin valmistelet parsan


Vihreä parsa

Taita parsatankoa tyvestä varovasti, kunnes varsi katkeaa luonnollisesti. Kuori varsi kevyesti, jos se on tarpeen.

Valkoinen parsa

Kuori valkoinen parsa nupun alapuolelta aina tyveen asti. Leikkaa tyvestä pala pois.

Parsaa grillissä
© iStock

Valmistus grillissä

Parsa maistuu herkulliselta grillattuna. Käytä grillausalustaa, jotta parsat eivät putoile grilliritilältä hiilille. Grillaa 3–5 minuuttia, pirskottele pinnalle oliiviöljyä ja rouhi myllystä pippuria. Parsa maistuu hyvältä myös raastetun parmesaanin kanssa. Grillin sijaan voit käyttää myös parilapannua.

© iStock

Valmistus pannulla

Tämän helpompaa ei valmistus ole. Valmistele parsat ja paahda niitä pannulla oliiviöljyssä 3–5 minuuttia. Lisämakua saat paistamalla samalla hiukan valkosipulia ja seesaminsiemeniä.

Reseptejä, joissa parsa kypsennetään pannulla:

© iStock

Valmistus uunissa

Jos uuni on kuumana, parsat voi kypsentää siinäkin. Sivele parsat oliiviöljyllä ja paista niitä 220 asteessa noin 10 minuuttia. Ripottele halutessasi pinnalle seesaminsiemeniä ja mantelirouhetta.

Reseptejä, joissa parsa kypsennetään uunissa:

Asparges i gryde
© iStock

Parsaa padassa

Kaksi herkullista parsareseptiä, joissa parsa keitetään vedessä:

7 Voiko parsaa syödä raakana?


Vihreä parsa sopii syötäväksi raakana esimerkiksi salaateissa, mutta valkea parsa on ensin kypsennettävä.

Lue myos: Suippokaali – opi kaikki makeasta kesäherkusta

8 Kauanko parsaa pitää keittää?


Miten pitkään parsaa pitää keittää?

VIHREÄN PARSAN KEITTÄMINEN
Vihreä parsa: 1 min suolalla ja rypsiöljyllä maustetussa vedessä.

VALKEAN PARSAN KEITTÄMINEN
Valkea parsa: 7 min suolalla ja rypsiöljyllä maustetussa vedessä.

9 8 maukasta tapaa käyttää parsaa


Pekonin kanssa

Kääri pekonisuikale tiiviisti parsan ympärille. Terveellisempi versio syntyy parmankinkusta.

  • Pannulla/grillissä: Paista tai grillaa noin 10 min, kunnes pekoni on rapeaa.
  • Uunissa: Paista 200-asteisessa uunissa leivinpaperin päällä 15–20 min.

Leivitettynä

Huuhdo parsat ja kääntele ne ensin jauhoissa, sitten vatkatussa munassa ja lopuksi raastetussa parmesaanissa ja pankojauhoissa. Asettele parsat uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 10–15 min. Tarjoile aiolin kanssa.

Aamiaiseksi

Kananmuna ja parsa sopivat erinomaisesti yhteen ja maistuvat viikonlopun aamiaisella. Lisää parsaa munakkaaseen tai tarjoile pikapaistettua parsaa uppopaistetun munan, parmankinkun ja parmesaanilastujen kanssa.

Pizzan päällä

Grillaa parsat parilapannulla ja levitä ne pizzan päälle heti, kun otat pizzan uunista.

Risotossa

Jos et vielä ole kokeillut parsaa risotossa, nyt on korkea aika. Leikkaa parsat suupaloiksi ja paahda ne pannulla tilkassa öljyä. Mausta suolalla ja kääntele parsapalat risoton joukkoon tuoreiden herneiden ja parmesaanijuuston kanssa.

Kalan ja crème fraîchen kanssa

Annostele kypsä kala ja juuri keitetty parsa lautaselle. Sekoita crème fraîcheen tilkka sitruunamehua, suolaa ja pippuria sekä runsaasti tilliä ja tarjoile kastikkeena.

Vinegretin ja parmesaanin kanssa

Valmista vinegretti oliiviöljystä, viinietikasta, dijoninsinapista, hunajasta sekä suolasta ja pippurista. Kaada vinegretti juuri keitettyjen parsojen päälle ja raasta lopuksi pinnalle parmesaania. Tarjoile heti.

Hollandaisekastikkeella

Kaada hollandaisekastike vasta keitettyjen parsojen päälle. Lisää pinnalle tilliä ja pippuria. Perinteisessä hollandaisekastikkeessa on paljon voita, mutta KUNTO PLUSsan terveellisempi versio on tehty kasviksista.

© iStock

10 Parsaa ja kalaa


Kala maistuu hyvältä tuoreen parsan kanssa, koska molempien maku on mieto ja hienovireinen. Tarjoile keitettyä vihreää ja valkeaa parsaa paistetun tai höyrytetyn kalan, katkarapujen, tillin ja kastikkeen kanssa tai suikaloi parsaa, retiisiä ja kesäkurpitsaa ohuesti ”pastaksi” ja tarjoile pinaattipeston kanssa uunilohen lisukkeena.

Laks med quinoa
© wichmann+bendtsen

Lohta, vadelmasalaattia ja herneitä

Lohi, kvinoa ja vadelmat ovat superfoodia! Valmista puolessa tunnissa.

Resepti TÄÄLLÄ!

Uunikalaa valkoviinissä parsan ja perunoiden kera

Pienempikin annos herkullista ja täyttävää kalaa, parsaa ja perunoita pitää pitkään kylläisenä.

Resepti TÄÄLLÄ!

Tallerken med fisk og grønnsaker
© Wichmann+bendtsen

Kalafilee vihreän parsan kera

Lue, kuinka valmistat superherkullisen kalafileen. Tästä tulee taatusti koko perheen suosikki!

Resepti TÄÄLLÄ!

11 Parsasalaatteja


Varsinkin vihreä parsa sopii salaatteihin, sillä se tuo sekä makua että rouheaa näköä. Vihreän parsan voi käyttää salaatteihin raakana tai minuutin ajan keitettynä. Parsan kanssa salaattiin sopivat esimerkiksi katkaravut, ohrasuurimot, vinegretti ja tilli, tai parsalla voi vihertää vaikkapa tonnikalasalaattia, jossa on tomaattia, täysjyväpastaa, punasipulia ja keitettyä munaa. Kokeile parsan kanssa myös edamamepapuja, vihreitä linssejä, mansikoita, mozzarellaa ja sinappikastiketta. Valinnanvaraa riittää!

Edamamesalat med asparges og linser

Vihreitä soijapapuja eli edamamea ja linssejä

Monipuolinen lounas- tai päivällissalaatti kokeilunhaluiselle.

Resepti TÄÄLLÄ!

Runsasproteiininen kvinoakulho sisältää kvinoaa, broileria tomaattia ja avokadoa

Kvinoakulho – broileria, avokadoa ja tomaattia

Kvinoapohjainen salaatti broilerilla, avokadolla ja tomaatilla höystettynä on runsasproteiininen ateria, joka sopii erityisesti treenin päälle nautittavaksi.

Resepti TÄÄLLÄ!

Stekt laks med sommersalat
© wichmann+bendtsen

Uunilohta ja peruna-parsa-retiisisalaattia

Pohjoisen parhaita antimia, lohta ja perunaa seuranaan parsaa ja retiisiä. Sopii annoksina sapaksiksi tai sellaisenaan noutopöytään.

Resepti TÄÄLLÄ!

12 Parsakeittoja


Kotitekoinen parsakeitto on hurmaava kevätherkku, joka päihittää kaupan pakastekeitot mennen tullen.

Skål med grønn suppe toppet med reker
© wichmann+bendtsen

Vihreä rapu-parsakeitto

Helppo ja herkullinen ateria vartissa.

Resepti TÄÄLLÄ!

Parsa-kampasimpukkakeitto mätipaahtoleivän kera

Ylellinen lounas tai alkuruoka juhlapäivälliselle

Resepti TÄÄLLÄ!

13 Pastaruokia, joissa on parsaa


Itsetehtyä pinaattipastaa, katkarapuja ja parsasalaattia

Makujen ja värien sinfonia vihreästä pastasta, tomaatista, parsasta ja katkaravuista.

Resepti TÄÄLLÄ!

Parsa-lohipasta

Herkullinen ja ravitseva pasta valmistuu vain 20 minuutissa ja sisältää runsaasti hiilihydraatteja, kasviksia ja lohen hyviä rasvahappoja. Käy pöytään!

Rsepti TÄÄLLÄ!

Skål med pastasalat
© wichmann+bendtsen

Pastaa kasviksista ja kaunista kastiketta

Valmista 20 minuutissa: Kaunis kasvissuikalepasta-annos herkullisella kastikkeella.

Resepti TÄÄLLÄ!

Grønnsakspaghetti med laks
© wichmann+bendtsen

Vihannesspagetti, pinaattipesto ja paistettu lohi

Raikas kesäkurpitsaspagetti pinaattipeston ja paistetun lohen kanssa tuo lautaselle kesäisiä makuja.

Resepti TÄÄLLÄ!

14 Miksi virtsa haisee, kun on syönyt parsaa?


Parsassa on rikkipitoista aminohappoa, joka itsessään on hajuton mutta muuttaa ruuansulatuksessa hajotessaan virtsan haisevaksi. Tämän aineenvaihduntatuotoksen saattaa haistaa virtsassa jopa varsin nopeasti parsan syönnin jälkeen. Kaikki eivät kuitenkaan pysty haistamaan kyseistä hajua.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 8/2022.

Newsletter background