Parsa – tutustu kevätherkkuun
Tuore parsa on hyvää ja terveellistä. Katso, miten vihreä ja valkoinen parsa kannattaa valmistaa esimerkiksi salaateiksi ja keitoiksi.
Tuore parsa on hyvää ja terveellistä. Katso, miten vihreä ja valkoinen parsa kannattaa valmistaa esimerkiksi salaateiksi ja keitoiksi.
Parsa on herkullisinta keväällä, kun sitä saa tuoreena, mutta siitä voi nauttia ympäri vuoden. Tutustu vihreään ja valkoiseen versioon ja kerää vinkit siitä, miten ne kannattaa valmistaa ja miten lisäät niitä ruokavalioosi.
Suolistobakteerit
Sisältää runsaasti inuliinikuitua, joka vahvistaa ruuansulatusta ja toimii suolistossa prebioottisesti eli ruokkii hyviä suolistobakteereja ja kasvattaa niiden määrää.
Vyötärönympärys
Sisältää hyvin vähän energiaa, mutta kuitunsa vuoksi se kuitenkin tekee kylläiseksi. Siksi se sopii painoaan tarkkailevalle.
Verenpaine
Sisältää mukavasti kaliumia, joka on hyväksi verenpaineelle ja tukee normaalia lihas- ja hermotoimintaa.
Uusien solujen tuotanto
Folaatti on tärkeää erityisesti sikiön ensimmäisille elinpäiville ja viikoille, ja parsa sisältääkin paljon folaattia. Kaikki muutkin tarvitsevat folaattia punaisten verisolujen vuoksi sekä ylipäätään uusien solujen tuotantoon.
Kuinka parsa pitää säilyttää?
Jääkaapin vihanneslokerossa kosteassa pyyheliinassa tai muovipussissa.
Kuinka kauan parsa säilyy?
Maistuu parhaalta aivan tuoreena, mutta säilyy viileässä yli viikon, jos leikkaa tyvestä 1 cm pois, laittaa tangot kylmään veteen ja peittää muovipussilla.
Voiko nuupahtaneet parsat pelastaa?
Kyllä. Leikkaa juuresta pala pois ja laita kylmään veteen pariksi tunniksi.
Voiko parsoja pakastaa?
Kyllä, mutta ne pitää ryöpätä eli kiehauttaa lyhyesti ensin. Vihreälle riittää 3 minuuttia, valkoinen pitää ensin kuoria ja sitten keittää 5–6 minuutin ajan.
Kotimaisen parsan sato kypsyy kesäkuussa, ulkomaisen jo huhti-kesäkuussa.
Lue myös: Milloin on herneiden satokausi?
Kasvatus vaatii kärsivällisyyttä, sillä ensimmäistä satoa päästään korjaamaan vasta kolmen vuoden kuluttua. Alla on lyhyt opas viljelyyn.
Lue myös: Vadelman viljely
Vihreä sopii syötäväksi raakana esimerkiksi salaateissa, mutta valkoinen on ensin kypsennettävä.
Lue myos: Suippokaali – opi kaikki makeasta kesäherkusta
Vihreiden ja valkoisten parsojen keittoaika on eri mittainen.
Valkoisen parsan keittoaika on 7 minuuttia, vihreiden parsojen vain 1 minuutti.
Valkoinen parsa on tiiviimpää, koska se on kasvanut hiekkavallissa kokonaan peitettynä. Ja sen kuori on sen verran sitkeämpi, että se on syytä myös kuoria. Vihreä parsa, joka saa kasvaa valossa, voi syödä kuorineen ja myös kypsentämättä.
Valkoinen parsa, keittoaika: 7 min
Vihreä parsa, keittoaika: 1 min
Valkoista parsaa tarvitsee keittää vähän pidempään kuin vihreää. Näin keität valkoiset parsat täydellisesti.
Tarjoa valkoisia parsoja esimerkiksi alkuruokana hollandaisekastikkeen ja halutessasi vielä katkarapujen kanssa. Valkoiset sopivat hyvin myös pääruoan lisukkeeksi – esimerkiksi kalan kanssa.
Valkoinen parsa on ihanaa paloina myös parsakeitossa – mielellään yhdessä vihreän kanssa.
Vihreitä parsoja ei tarvitse kuin kiehauttaa – muuten niistä tulee veteliä. Näin keität vihreät parsat täydellisesti.
Tarjoa vihreää parsaa esimerkiksi kalan, äyriäisten tai kanan lisukkeena. Vihreä sopii erinomaisesti myös salaattiin tai parsakeittoon – mielellään yhdessä valkoisen kanssa.
Kala maistuu hyvältä tuoreiden parsojen kanssa, koska molempien maku on mieto ja hienovireinen. Tarjoile keitettyä vihreitä ja valkoisia parsoja paistetun tai höyrytetyn kalan, katkarapujen, tillin ja kastikkeen kanssa tai suikaloi ohuesti ”pastaksi” ja tarjoile pinaattipeston kanssa uunilohen lisukkeena.
Varsinkin vihreä parsa sopii salaatteihin, sillä se tuo sekä makua että rouheaa näköä. Sen voi käyttää salaatteihin raakana tai minuutin ajan kiehautettunna. Seuraksi salaattiin sopivat esimerkiksi katkaravut, ohrasuurimot, vinegretti ja tilli, tai sillä voi vihertää vaikkapa tonnikalasalaattia, jossa on tomaattia, täysjyväpastaa, punasipulia ja keitettyä munaa. Kokeile myös edamamepapujen, vihreiden linssien, mansikoiden, mozzarellan ja sinappikastikkeen kanssa. Valinnanvaraa riittää!
Itse tehty keitto on hurmaava kevätherkku, joka päihittää kaupan pakastekeitot mennen tullen.
Parsoissa on rikkipitoista aminohappoa, joka itsessään on hajuton mutta muuttaa ruuansulatuksessa hajotessaan virtsan haisevaksi. Tämän aineenvaihduntatuotoksen saattaa haistaa virtsassa jopa varsin nopeasti parsojen syömisen jälkeen. Kaikki eivät kuitenkaan pysty haistamaan kyseistä hajua.
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 8/2022.