Parsa – tutustu kevätherkkuun

Tuore parsa on hyvää ja terveellistä. Katso, miten vihreä ja valkoinen parsa kannattaa valmistaa esimerkiksi salaateiksi ja keitoiksi.

Vihreää ja valkoista parsaa

PARSA – vihreät kasvavat maan päällä, valkoiset maan alla. Siksi niiden rakenne ja maku ovat hiukan erilaiset ja ne vaativat eripituisen kypsennyksen.

© iStock

Parsa on herkullisinta keväällä, kun sitä saa tuoreena, mutta siitä voi nauttia ympäri vuoden. Tutustu vihreään ja valkoiseen versioon ja kerää vinkit siitä, miten ne kannattaa valmistaa ja miten lisäät niitä ruokavalioosi.

1 Miksi parsa on hyväksi elimistölle?


  • Suolistobakteerit
    Sisältää runsaasti inuliinikuitua, joka vahvistaa ruuansulatusta ja toimii suolistossa prebioottisesti eli ruokkii hyviä suolistobakteereja ja kasvattaa niiden määrää.

  • Vyötärönympärys
    Sisältää hyvin vähän energiaa, mutta kuitunsa vuoksi se kuitenkin tekee kylläiseksi. Siksi se sopii painoaan tarkkailevalle.

  • Verenpaine
    Sisältää mukavasti kaliumia, joka on hyväksi verenpaineelle ja tukee normaalia lihas- ja hermotoimintaa.

  • Uusien solujen tuotanto
    Folaatti on tärkeää erityisesti sikiön ensimmäisille elinpäiville ja viikoille, ja parsa sisältääkin paljon folaattia. Kaikki muutkin tarvitsevat folaattia punaisten verisolujen vuoksi sekä ylipäätään uusien solujen tuotantoon.

Parsan ravintosisältö

Vihreä Valkea
Kalorit 26 kcal 26 kcal
Kuitu 1,8 g 1,8 g
Rasva 0,3 g 0,3 g
Kalium 267 mg 169 mg
Folaatti 150 µg 150 µg
C-vitamiini 10 mg 18 mg

2 Miten parsa kannattaa säilyttää?


  • Kuinka parsa pitää säilyttää?
    Jääkaapin vihanneslokerossa kosteassa pyyheliinassa tai muovipussissa.

  • Kuinka kauan parsa säilyy?
    Maistuu parhaalta aivan tuoreena, mutta säilyy viileässä yli viikon, jos leikkaa tyvestä 1 cm pois, laittaa tangot kylmään veteen ja peittää muovipussilla.

  • Voiko nuupahtaneet parsat pelastaa?
    Kyllä. Leikkaa juuresta pala pois ja laita kylmään veteen pariksi tunniksi.

  • Voiko parsoja pakastaa?
    Kyllä, mutta ne pitää ryöpätä eli kiehauttaa lyhyesti ensin. Vihreälle riittää 3 minuuttia, valkoinen pitää ensin kuoria ja sitten keittää 5–6 minuutin ajan.

3 Mitä eroa on vihreällä ja valkoisella parsalla?


Kuvituskuva vihreästä parsasta

Vihreä parsa

Vihreä kasvaa maan päällä. Siinä on voimakkaampi maku kuin valkoisella. Vihreitä on hiukan helpompi viljellä, satokausi pitempi ja hinta siksi yleensä edullisempi.

Kuvituskuva valkoisesta parsasta

Valkoinen parsa

Kasvaa mullattuna maan alla. Ei saa auringonvaloa, joten väri jää valkoiseksi. Hiukan puumaisempi pinta ja kovempi rakenne kuin vihreällä. Valkoinen pitääkin kuoria ja sitä pitää keittää pitempään kuin vihreää.

4 Milloin on parsan satokausi?


Kotimaisen parsan sato kypsyy kesäkuussa, ulkomaisen jo huhti-kesäkuussa.

Lue myös: Milloin on herneiden satokausi?

5 Kuinka parsoja kasvatetaan?


Kasvatus vaatii kärsivällisyyttä, sillä ensimmäistä satoa päästään korjaamaan vasta kolmen vuoden kuluttua. Alla on lyhyt opas viljelyyn.

  • Valitse valoisa ja suojaisa paikka puutarhassa.
  • Muokkaa maa hyvin ja kitke kaikki rikkaruohot. Maan pH-arvon tulisi olla noin 7,5, joten lisää tarvittaessa kalkkia.
  • Istuta parsat noin 30 cm leveisiin ja 20 cm korkeisiin penkkeihin. Penkkien välin tulisi olla 100–120 cm.
  • Levitä taimien juuret hyvin ja jätä taimien väliin noin puoli metriä tilaa.
  • Täytä penkit mullalla, peitä kuorikatteella tai vastaavalla ja kastele alkuun huolellisesti. Jatkossa riittää kastelu kuivina aikoina.
  • Sido tarvittaessa korkeat kasvit pystytukiin, jotta ne eivät katkea maan pinnasta.
  • Parin ensimmäisen vuoden ajan kasvien tulee antaa kotiutua kaikessa rauhassa. Kuolleet lehdet pitää poistaa keväisin.
  • Kolmantena vuonna, kun varret ovat noin 15 cm korkeita, voit vihdoin alkaa korjata satoa – ja nauttia siitä!

Lue myös: Vadelman viljely

Parsaa
© iStock

6 Parsojen valmistelu ruuanlaittoon


Vihreä parsa

Taita tankoa tyvestä varovasti, kunnes varsi katkeaa luonnollisesti. Kuori varsi kevyesti, jos se on tarpeen.

Valkoista parsaa kuoritaan

Valkoinen parsa

Kuori valkoinen parsa nupun alapuolelta aina tyveen asti. Leikkaa tyvestä pala pois.

Parsaa grillissä
© iStock

Parsoja grillissä

Parsoista tulee herkullisia grillattuna. Käytä grillausalustaa, etteivät parsat putoile grilliritilältä hiilille. Grillaa 3–5 minuuttia, pirskottele pinnalle oliiviöljyä ja rouhi myllystä pippuria. Maistuvat hyvältä myös raastetun parmesaanin kanssa. Grillin sijaan voit käyttää myös parilapannua.

Paistinpannu
© iStock

Parsoja pannulla

Tämän helpompaa ei valmistus ole. Valmistele ja paahda pannulla oliiviöljyssä 3–5 minuuttia. Lisämakua saat paistamalla samalla hiukan valkosipulia ja seesaminsiemeniä.

RESEPTEJÄ

Uuni
© iStock

Parsaa uunissa

Jos uuni on kuumana, parsoja voi kypsentää uunissakin. Sivele oliiviöljyllä ja paista 220 asteessa noin 10 minuuttia. Ripottele halutessasi pinnalle seesaminsiemeniä ja mantelirouhetta.

RESEPTEJÄ

Asparges i gryde
© iStock

Keitettyä parsaa

Kaksi herkullista reseptiä täältä:

RESEPTEJÄ:

7 Voiko parsaa syödä raakana?


Vihreä sopii syötäväksi raakana esimerkiksi salaateissa, mutta valkoinen on ensin kypsennettävä.

Lue myos: Suippokaali – opi kaikki makeasta kesäherkusta

8 Kuinka kauan parsaa keitetään?


Vihreiden ja valkoisten parsojen keittoaika on eri mittainen.

Valkoisen parsan keittoaika on 7 minuuttia, vihreiden parsojen vain 1 minuutti.

Valkoinen parsa on tiiviimpää, koska se on kasvanut hiekkavallissa kokonaan peitettynä. Ja sen kuori on sen verran sitkeämpi, että se on syytä myös kuoria. Vihreä parsa, joka saa kasvaa valossa, voi syödä kuorineen ja myös kypsentämättä.

Valkoinen parsa, keittoaika: 7 min
Vihreä parsa, keittoaika: 1 min
Keitetyt valkoiset parsat

Keitetyt valkoiset parsat

Valkoista parsaa tarvitsee keittää vähän pidempään kuin vihreää. Näin keität valkoiset parsat täydellisesti.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 10 Valkoinen parsa
  • Ripaus merisuolaa
  • Tilkka rypsiöljyä

Näin keität valkoiset parsat

  • Kuori valkoiset parsat koko matkalta. Poista kova kanta.
  • Kiehauta vesi suuressa kattilassa tai paistinpannussa.
  • Laita parsat kiehuvaan veteen, pirskota hieman rapsiöljyä päälle, lisää ripaus suolaa ja anna kiehua pehmeiksi – noin 7 minuuttia.
  • Kaada vesi varovasti pois, taputtele parsat kuiviksi ja tarjoile välittömästi.

Tarjoa valkoisia parsoja esimerkiksi alkuruokana hollandaisekastikkeen ja halutessasi vielä katkarapujen kanssa. Valkoiset sopivat hyvin myös pääruoan lisukkeeksi – esimerkiksi kalan kanssa.

Valkoinen parsa on ihanaa paloina myös parsakeitossa – mielellään yhdessä vihreän kanssa.


Keitetyt vihreät parsat

Keitetyt vihreät parsat

Vihreitä parsoja ei tarvitse kuin kiehauttaa – muuten niistä tulee veteliä. Näin keität vihreät parsat täydellisesti.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 10 Vihreää parsaa
  • Ripaus merisuolaa
  • Tilkka rypsiöljyä

Näin keität vihreät parsat

  • Taita vihreistä parsoista kanta pois. Kanta napsahtaa poikki oikeasta kohdasta, kun vain taitat vartta lopusta.
  • Kiehauta vesi suuressa kattilassa tai paistinpannussa.
  • Laita parsat kiehuvaan veteen, pirskota hieman rapsiöljyä päälle, lisää ripaus suolaa ja anna kiehua 1 minuutti.
  • Kaada vesi varovasti pois, taputtele parsat kuiviksi ja tarjoile välittömästi.

Tarjoa vihreää parsaa esimerkiksi kalan, äyriäisten tai kanan lisukkeena. Vihreä sopii erinomaisesti myös salaattiin tai parsakeittoon – mielellään yhdessä valkoisen kanssa.


9 8 maukasta reseptiä parsoista


Parsoja pekoniin käärittynä

Kääri pekonisuikale tiiviisti parsan ympärille. Terveellisempi versio syntyy parmankinkusta.

  • Pannulla/grillissä: Paista tai grillaa noin 10 min, kunnes pekoni on rapeaa.
  • Uunissa: Paista 200-asteisessa uunissa leivinpaperin päällä 15–20 min.

Leivitettyjä parsoja

Huuhdo ja kääntele parsoja ensin jauhoissa, sitten vatkatussa munassa ja lopuksi raastetussa parmesaanissa ja pankojauhoissa. Asettele uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 10–15 min. Tarjoile aiolin kanssa.

Parsoja aamiaisella

Kananmuna ja parsa sopivat erinomaisesti yhteen ja maistuvat viikonlopun aamiaisella. Lisää munakkaaseen tai tarjoile pikapaistettuna uppopaistetun munan, parmankinkun ja parmesaanilastujen kanssa.

Parsoja pizzan päällr

Grillaa parilapannulla ja levitä ne pizzan päälle heti, kun otat pizzan uunista.

Parsaa risotossa

Jos et vielä ole kokeillut vihreitä ja valkoisia parsoja risotossa, nyt on korkea aika. Leikkaa suupaloiksi ja paahda pannulla tilkassa öljyä. Mausta suolalla ja kääntele ppalat risoton joukkoon tuoreiden herneiden ja parmesaanijuuston kanssa.

Parsaa kalan ja crème fraîchen kanssa

Annostele kypsä kala ja juuri keitettyjä parsoja lautaselle. Sekoita crème fraîcheen tilkka sitruunamehua, suolaa ja pippuria sekä runsaasti tilliä ja tarjoile kastikkeena.

Parsoja vinegretin ja parmesaanin kanssa

Valmista vinegretti oliiviöljystä, viinietikasta, dijoninsinapista, hunajasta sekä suolasta ja pippurista. Kaada vinegretti juuri keitettyjen parsojen päälle ja raasta lopuksi pinnalle parmesaania. Tarjoile heti.

Parsaa ja hollandaisea

Kaada hollandaisekastike vasta keitettyjen parsojen päälle. Lisää pinnalle tilliä ja pippuria. Perinteisessä hollandaisekastikkeessa on paljon voita, mutta KUNTO PLUSsan terveellisempi versio on tehty kasviksista.

© iStock

10 Parsoja ja kalaa


Kala maistuu hyvältä tuoreiden parsojen kanssa, koska molempien maku on mieto ja hienovireinen. Tarjoile keitettyä vihreitä ja valkoisia parsoja paistetun tai höyrytetyn kalan, katkarapujen, tillin ja kastikkeen kanssa tai suikaloi ohuesti ”pastaksi” ja tarjoile pinaattipeston kanssa uunilohen lisukkeena.

© wichmann+bendtsen

Lohta, parsa-vadelmasalaattia ja herneitä

Silkkaa superfoodia! Valmista puolessa tunnissa.

Resepti TÄÄLLÄ!

Uunikalaa valkoviinissä parsan ja perunoiden kera

Pienempikin annos herkullista ja täyttävää kalaa, parsoja ja perunoita pitää pitkään kylläisenä.

Resepti TÄÄLLÄ!

© Wichmann+bendtsen

Kalafilee vihreän parsan kera

Lue, kuinka valmistat superherkullisen kalafileen. Tästä tulee taatusti koko perheen suosikki!

Resepti TÄÄLLÄ!

11 Parsasalaatteja


Varsinkin vihreä parsa sopii salaatteihin, sillä se tuo sekä makua että rouheaa näköä. Sen voi käyttää salaatteihin raakana tai minuutin ajan kiehautettunna. Seuraksi salaattiin sopivat esimerkiksi katkaravut, ohrasuurimot, vinegretti ja tilli, tai sillä voi vihertää vaikkapa tonnikalasalaattia, jossa on tomaattia, täysjyväpastaa, punasipulia ja keitettyä munaa. Kokeile myös edamamepapujen, vihreiden linssien, mansikoiden, mozzarellan ja sinappikastikkeen kanssa. Valinnanvaraa riittää!

Edamamepapuja, parsoja ja linssejä

Monipuolinen lounas- tai päivällissalaatti kokeilunhaluiselle.

Resepti TÄÄLLÄ!

Runsasproteiininen kvinoakulho sisältää kvinoaa, parsaa broileria tomaattia ja avokadoa

Kvinoakulho – broileria, avokadoa, parsoja ja tomaattia

Kvinoapohjainen salaatti broilerilla, avokadolla, parsalla ja tomaatilla höystettynä on runsasproteiininen ateria, joka sopii erityisesti treenin päälle nautittavaksi.

Resepti TÄÄLLÄ!

© wichmann+bendtsen

Uunilohta ja peruna-parsa-retiisisalaattia

Pohjoisen parhaita antimia, lohta ja perunaa seuranaan parsoja ja retiisiä. Sopii annoksina sapaksiksi tai sellaisenaan noutopöytään.

Resepti TÄÄLLÄ!

12 Parsakeittoja


Itse tehty keitto on hurmaava kevätherkku, joka päihittää kaupan pakastekeitot mennen tullen.

© wichmann+bendtsen

Vihreä rapu-parsakeitto

Helppo ja herkullinen ateria vartissa.

Resepti TÄÄLLÄ!

Parsa-kampasimpukkakeitto mätipaahtoleivän kera

Ylellinen lounas tai alkuruoka juhlapäivälliselle

Resepti TÄÄLLÄ!

13 Pastaruokia, joissa on parsaa


Itsetehtyä pinaattipastaa, katkarapuja ja parsasalaattia

Makujen ja värien sinfonia vihreästä pastasta, tomaatista, parsasta ja katkaravuista.

Resepti TÄÄLLÄ!

Parsa-lohipasta

Herkullinen ja ravitseva pasta valmistuu vain 20 minuutissa ja sisältää runsaasti hiilihydraatteja, kasviksia ja lohen hyviä rasvahappoja. Käy pöytään!

Resepti TÄÄLLÄ!

© wichmann+bendtsen

Pastaa kasviksista ja kaunista kastiketta

Valmista 20 minuutissa: Kaunis kasvissuikalepasta-annos herkullisella kastikkeella.

Resepti TÄÄLLÄ!

© wichmann+bendtsen

Vihannesspagetti, pinaattipesto ja paistettu lohi

Raikas kesäkurpitsaspagetti pinaattipeston ja paistetun lohen kanssa tuo lautaselle kesäisiä makuja.

Resepti TÄÄLLÄ!

14 Miksi virtsa haisee, kun on syönyt parsaa?


Parsoissa on rikkipitoista aminohappoa, joka itsessään on hajuton mutta muuttaa ruuansulatuksessa hajotessaan virtsan haisevaksi. Tämän aineenvaihduntatuotoksen saattaa haistaa virtsassa jopa varsin nopeasti parsojen syömisen jälkeen. Kaikki eivät kuitenkaan pysty haistamaan kyseistä hajua.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 8/2022.