Munakas on oikea monipuolisuusihme

Munakas maistuu aamiaisella, lounaaksi tai illallisella. Sen voi tehdä pannulla tai uunissa, rapeaksi tai ilmavaksi monipuolisilla täytteillä. Viimeistään näillä ohjeilla liityt munakasmestareiden kasvavaan joukkoon!

Uunimunakkaan ohje

MUNAKAS – bataatti-paprikamunakas valmistuu helposti uunissa.

© wichmann+bendtsen

Munakas maistuu isoille ja pienille. Lisäksi munakas on terveellinen ruoka, ja siinä on runsaasti hyvää ja kylläisenä pitävää proteiinia. Munakas valmistuu melkein mistä vain aineksista, ja sen valmistaminen käy käden käänteessä.

1 Munakasreseptit


Uunimunakkaan ohje
© wichmann+bendtsen

Bataatti-uunimunakas

Uunimunakas bataatti- ja juustotäytteellä. Täyttävää, terveellistä ja maistuvaa koko perheelle.

Katso resepti TÄÄLTÄ

© wichmann+bendtsen

Parsamunakas

Tämän helpompaa ei olekaan: ihana parsamunakas valmistuu vartissa!

Katso resepti TÄÄLTÄ

© wichmann+bendtsen

Kesäkurpitsa-mansikkamunakas

Kevyt, terveellinen ja kerrassaan kielenvievä herkkumunakas valmistuu vain 20 minuutissa.

Katso resepti TÄÄLTÄ

Intian inspiroima munakas
© wichmann+bendtsen

Intian inspiroima munakas

Uunimunakas on siitä nerokas luomus, ettei kokkaajan tarvitse pelätä pohjaan palamista. Kokeile terveellistä ja herkullista munakasta, jonka makumaailma on saanut inspiraatiota intialaisesta keittiöstä.

Katso resepti TÄÄLTÄ

© wichmann+bendtsen

Raejuusto-parsakaali-omenamunakas

Munakas, joka pitää pitkään kylläisenä.

Katso resepti TÄÄLTÄ

2 Munakas uunissa vai pannulla?


Uuni
© iStock

MUNAKAS UUNISSA

  • Plussaa: Uunissa munakas saa pintaansa kauniin värin. Esimerkiksi perunan tai bataatin tärkkelyksen vaikutuksesta paksukin munakas on kiinteä ja vähän jäähtyneenä helposti leikattava.
  • Kypsennys: Noin 30 minuuttia 175–200 asteessa.
  • Vinkki: Jätä munakas hetkeksi lepäämään jo sammutetussa uunissa, niin munakas ei lässähdä.
  • Huomaa: Tarkista, että vuoka tai pannu ja kädensijat ovat uuninkestäviä.

Paistinpannu
© iStock

MUNAKAS PANNULLA

  • Plussaa: Munakas saa perinteisen makunsa ruskeaksi ja rapeaksi paistetusta pinnasta.
  • Kypsennys: Paksu munakas kypsyy miedolla lämmöllä noin 20 minuutissa, jolloin munakasmassa ehtii hyytyä kokonaan ilman, että pohja tummuu liikaa.
  • Vinkki: Käännä munakas kattilankannen tai lautasen avulla, jos haluat myös pintaan kauniin värin.
  • Huomaa: Ole kärsivällinen, sekoita munakasta vain paistamisen alussa ja anna sen hyytyä rauhassa.

3 Munakas terveellisemmin


Pekonimunakas ja muut klassikot maistuvat ihanalta. Mutta hyvää voi tehdä kevyemmistäkin aineksista. Näillä tempuilla makuelämys ei kärsi, mutta munakas sisältää vähemmän kaloreita, enemmän vihreää ja terveellisempiä rasvoja.

  • Feta → Raejuusto
  • Pekoni ja nakit → Broileri tai kalkkuna
  • Peruna → Pinaatti, sienet, parsakaali
  • Kerma → Maito tai vesi

4 Ovatko uunimunakas ja pannussa paistettu munakas sama asia?


Eroa ei välttämättä ole lainkaan, mutta usein uunimunakas sisältää jotakin tärkkelyspitoista, esimerkiksi perunaa tai bataattia, jolloin siitä tulee rakenteeltaan kiinteä ja helposti leikattava, melkein kuin paistos. Jos haluat varmistua että paksu uunimunakas pysyy koossa, lisää massaan hieman maissitärkkelystä tai perunajauhoja – vehnäjauho muuttuu munakkaassa helposti liisteriksi.

Lue myös: Parhaat terveelliset suolaiset piirakat – ohjeet täältä

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 7/2022.