Munakas maistuu isoille ja pienille. Lisäksi munakas on terveellinen ruoka, ja siinä on runsaasti hyvää ja kylläisenä pitävää proteiinia. Munakas valmistuu melkein mistä vain aineksista, ja sen valmistaminen käy käden käänteessä.
Pekonimunakas ja muut klassikot maistuvat ihanalta. Mutta hyvää voi tehdä kevyemmistäkin aineksista. Näillä tempuilla makuelämys ei kärsi, mutta munakas sisältää vähemmän kaloreita, enemmän vihreää ja terveellisempiä rasvoja.
- Feta → Raejuusto
- Pekoni ja nakit → Broileri tai kalkkuna
- Peruna → Pinaatti, sienet, parsakaali
- Kerma → Maito tai vesi
Eroa ei välttämättä ole lainkaan, mutta usein uunimunakas sisältää jotakin tärkkelyspitoista, esimerkiksi perunaa tai bataattia, jolloin siitä tulee rakenteeltaan kiinteä ja helposti leikattava, melkein kuin paistos. Jos haluat varmistua että paksu uunimunakas pysyy koossa, lisää massaan hieman maissitärkkelystä tai perunajauhoja – vehnäjauho muuttuu munakkaassa helposti liisteriksi.
Lue myös: Parhaat terveelliset suolaiset piirakat – ohjeet täältä
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 7/2022.