Raejuustosta on moneksi – näin käytät sitä
Raejuusto on kenties suositumpaa kuin koskaan, ja hyvästä syystä. Lue lisää maidonvalkeasta proteiinipommista, ja katso 13 terveellistä ja herkullista reseptiä.
Raejuusto on kenties suositumpaa kuin koskaan, ja hyvästä syystä. Lue lisää maidonvalkeasta proteiinipommista, ja katso 13 terveellistä ja herkullista reseptiä.
Vitivalkoinen väri ja rakeinen koostumus eivät ehkä vedä sinällään puoleensa, mutta ulkonäkö ei ole olekaan raejuuston valtti – sillä on sen sijaan monia muita erinomaisen hyviä puolia.
Se sisältää nimittäin ensinnäkin runsaasti proteiinia mutta toisaalta varsin keveästi kaloreita, ja siitä saa myös monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Lisäksi miedon makunsa ja täyteläisen rakenteensa ansiosta raejuusto on yllättävänkin monipuolinen raaka-aine, joka soveltuu moniin eri ruokiin.
Lue myös: Proteiinipitoinen päivällinen ja lounas – 20 terveellistä reseptiä
Monet ovatkin jo hoksanneet raejuuston monipuolisuuden, ja tästä on hieman kiittäminen myös sosiaalista mediaa, sillä monet raejuustoreseptit ovat levinneet esimerkiksi Instagramin ja TikTokin kautta ympäri maailmaa.
Yksi viime aikojen suosituimmista raejuustoresepteistä on raejuusto-flatbread eli rieskan tapainen litteä leipä. Resepti on supersimppeli ja sisältää vain kaksi ainesosaa: raejuustoa ja kananmunaa. Itse asiassa kyseessä onkin pikemminkin ohut munakas, jota voidaan käyttää wrapina tai voileipänä.
Suosio johtuu luultavasti siitä, että raejuustoleipä sisältää runsaasti proteiinia mutta vähän kaloreita tavalliseen leipään verrattuna. Se sopii mainiosti vähähiilihydraattiseen ruokavalioon ja on luonnollisesti myös gluteeniton.
Löydät raejuustoleivän reseptin alta, mutta haluamme myös inspiroida sinua käyttämään raejuustoa ruoanlaitossa muutenkin.
Keräsimmekin alle 12 suosikkiraejuustoreseptiämme sekä hyviä vinkkejä raejuuston käyttöön.
Hyviä herkkuhetkiä!
Raejuustosta on moneksi! Kokeile sitä esimerkiksi lasagnessa, tomaattipiirakassa, nakkipiiloissa ja letuissa - tai vaikkapa muhkean maukkaissa proteiinisämpylöissä.
Raejuusto valmistetaan maidosta, kuten muutkin juustot. Sen rakenne on pehmeä ja rakeinen, joidenkin mielestä kenties kokkareinen, ja maku mieto ja hieman hapan.
Raejuustot kuuluvat tuorejuustoihin, jolla tarkoitetaan juustoja, joita ei ole puristettu eikä kypsytetty.
*LÄHDE: mm. OPH
Kyllä, lähtökohtaisesti raejuusto on varsin terveellistä syötävää.
Miedon juuston kaksi tärkeintä terveystekijää ovat sen korkea proteiinipitoisuus ja alhainen rasvapitoisuus. Tämä tarkoittaa, että raejuustosta saa melko paljon kylläisyyttä vähillä kaloreilla.
Ylipäänsä ruokavaliossa kannattaa suosia vähärasvaisia maitotuotteita. Toisin kuin täysrasvaisista maitotuotteista, kuten kermasta, smetanasta ja voista, niistä saa vain vähän terveydelle haitallisia tyydyttyneitä rasvoja.
Suuri tyydyttyneen rasvan saanti tunnetusti lisää LDL-kolesterolin määrää ja veritulppien riskiä.
Lue myös: Hallitsetko kolesteroliasi?
Sitä voi aina syödä aivan sellaisenaan, mutta se voi pidemmän päälle käydä vähän tylsäksi. Annamme alla parhaat vinkit siihen, miten voit käyttää tätä mietoa juustoa hieman jännittävämmillä tavoilla.
Raejuustosta on saatavana useita eri rasvapitoisuuksia aina 0,2-prosenttisesta 5-prosenttiseen.
Raejuusto on rasvaisimmillaankin melko kevyttä syötävää, ja valinta on pitkälti makuasia – toki tiukasti kaloreita tarkkailevan kannattaa suosia vähärasvaisempia versioita.
100 grammassa
Energiaa: 89 kcal
Rasvaa: 1,5 g
100 grammassa
Energiaa: 99kcal
Rasvaa: 4,3 g
Lähteet: Fineli, Arla
Lue myös: Montako kilokaloria ruoasta pitäisi saada päivässä?
Proteiinia: 16,4 g
Proteiinia: 12 g
Raejuusto on proteiinipitoisuudeltaan maitotuotteiden parhaimmistoa, etenkin jos laskuista jätetään pois kovat juustot.
Vertailun vuoksi esimerkiksi proteiinipommina pidetyssä maitorahkassa on noin 10 grammaa proteiinia 100 grammassa.
Raejuuston tilalle on monia verraten hyviä vaihtoehtoja käyttötarkoituksesta riippuen.
Vähärasvaiset rahkat ja skyr sopivat usein raejuuston tilalle. Molemmat sisältävät runsaasti proteiinia, ja voit käyttää niitä lähes samalla tavalla.
Levitteeksi esimerkiksi näkkileivän päälle sopivat erilaiset tuorejuustot. Huomioi, että niissä myös rasvaprosentti vaihtelee.
Jos rakeinen rakenne istu omaan makuun, ei hätää – sekoita vain raejuusto esimerkiksi tehosekoittimessa hienoksi tasaiseksi massaksi.
Jos sinulla on laktoosi-intoleranssi, kokeile laktoosittomia vaihtoehtoja.
Maitoallergiselle eivät kuitenkaan sovi laktoosittomatkaan tuotteet, sillä niissä on oireita aiheuttavaa maitoproteiinia. Tällöin kannattaa kokeilla vegaanisia tuotteita, kuten vegaanista jogurttia.
Lue myös: Onko maito epäterveellistä aikuisille?
Vegaanista raejuustoa ei valitettavasti ole saatavilla, mutta joihinkin tarkoituksiin, kuten dippeihin, leivän päälle ja hedelmien sekaan voi käyttää vegaanisia versioita jogurtista ja rahkasta.
Lue myös: Vegaani – mitä, miten ja miksi
Raejuuston nimi tulee epäilemättä sen rakeisesta rakenteesta. Englanninkielisen nimityksen cottage cheese historia on sen sijaan hieman monisyisempi.
Raejuuston uskotaan nimittäin tulleen siirtolaisten mukana Euroopasta Yhdysvaltoihin. Täällä uudet amerikkalaiset valmistivat itse voita ja käyttivät jäljelle jääneen maidon raejuuston valmistukseen. Tämä tapahtui yleensä pienissä mökeissä eli ”cottages”, mistä nimikin juontuu.