Raejuustosta on moneksi – käytä sitä näin

Raejuusto on kenties suositumpaa kuin koskaan, ja hyvästä syystä. Lue lisää maidonvalkeasta proteiinipommista, ja katso 12 terveellistä ja herkullista reseptiä.

Raejuusto-flatbread, vinkit ja reseptit – Raejuusto flatbread reseptit

RAEJUUSTO ON MONIPUOLINEN – se sopii moniin ruokiin ja leivontaan. Kokeile helppoja raejuustoreseptejämme runsasproteiinisista raejuustosämpylöistä lasagneen ja lettuihin.

© iStock

Vitivalkoinen väri ja rakeinen koostumus eivät sinänsä houkuttele, mutta kuten sanotaan, ei pidä tuomita ulkonäön perusteella – ja se pätee myös raejuustoon.

Siinä on nimittäin paljon hyvää.

Monipuolinen proteiinipommi

Raejuusto sisältää nimittäin ensinnäkin runsaasti proteiinia mutta toisaalta varsin kevyelti kaloreita, ja siitä saa myös monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Lisäksi miedon makunsa ja täyteläisen rakenteensa ansiosta raejuusto on yllättävänkin monipuolinen raaka-aine, joka soveltuu moniin eri ruokiin.

Olemme koonneet tähän 12 parasta raejuustoreseptiämme sekä joukon hyviä vinkkejä pehmeän valkoisen juuston käyttöön.

1 12 raejuustoreseptiä


Raejuustosta on moneksi! Kokeile sitä esimerkiksi lasagnessa, tomaattipiirakassa, nakkipiiloissa ja letuissa - tai vaikkapa muhkean maukkaissa proteiinisämpylöissä.

Yksi tämän hetken suosituimmista resepteistä on raejuusto-flatbread. Resepti on erittäin yksinkertainen, sillä siinä on vain kaksi ainesosaa, nimittäin rajuusto ja kananmuna, pikemminkin kyseessä onkin ohut munakas, josta voi tehdä esimerkiksi wrapin tai voileiväm.

Suosio johtuu todennäköisesti siitä, että flatbread sisältää runsaasti proteiineja ja on vähäkalorisempi kuin tavallinen leipä. Se sopii täydellisesti vähähiilihydraattiseen ruokavalioon ja on tietysti myös gluteeniton. Resepti löytyy täältä.

Raejuustoletut – päällä rahkaa ja marjoja
© wichmann+bendtsen

Proteiinipitoiset kaura-raejuustoletut

Uusi suosikki: nämä letut ovat täynnä proteiinia ja ravintokuitua – ja siksi ne pitävät pitkään kylläisenä.

Katso resepti täältä

Raejuusto-pinaattisämpylöitä ja kasvispaloja.
© wichmann+bendtsen

Raejuusto-pinaattisämpylät

Superherkullisissa sämpylöissä käytetään jauhojen sijaan kaurahiutaleita ja pinaattia, ja ne sisältävät myös runsaasti proteiinia.

Katso resepti täältä

Raejuusto-hernepyree
© wichmann+bendtsen

Herne-raejuustopyree

Terveellinen pyree on hyvää sekä kylmänä että lämpimänä. Toimii loistasti kalan ja äyriäisten lämpimänä lisukkeena ja kylmänä dippinä kasvistikuille.

Katso resepti täältä

Tomaatti-raejuustopiirakka.
© wichmann+bendtsen

Raejuusto-pinaatti-tomaattipiiras

Piirasta päivälliseksi? Mikä ettei. Etenkin kun kyseessä on terveellinen piirakka, joka on leivottu kaurahiutaleista, tomaateista ja pinaatista. Hyvää ruokahalua!

Katso resepti täältä

Terveellinen lasagne ja tomaattisalaattia.
© wichmann+bendtsen

Jauheliha-raejuustolasagne

Lasagne on monissa perheissä kestosuosikki. Lupaamme, että kukaan ei huomaa, että tämä raejuustoa ja paljon kasviksia sisältävä versio on perinteistä hieman terveellisempi.

Katso resepti täältä

Lohi-raejuusto-pinaattisalaatti.
© wichmann+bendtsen

Savulohi-raejuusto-pinaattisalaatti

Lämminsavustettu lohi saa tässä helpossa, terveellisessä ja herkullisessa salaatissa seurakseen raejuustoa ja pinaatti – ja koko komeus on vartissa valmis.

Katso resepti täältä

Raejuusto-uunimunakas.
© wichmann+bendtsen

Raejuusto-bataatti-uunimunakas

Haluatko viettää lihatonta päivää? Silloin uunimunakas, johon tulee tässä reseptissä myös raejuustoa ja bataattia, on terveellinen ja helppo valinta ja myös nopea valmistaa.

Katso resepti täältä

© wichmann+bendtsen

Rukiiset raejuusto-kalaleivät

Majoneesi saa tässä reseptissä väistyä raejuuston, rahkan ja sinapin tieltä. Lopputuloksena on supermaukas ja terveellinen tonnikalasalaatti, joka on kuin kotonaan ruisleivän välissä.

Katso resepti täältä

Raejuusto-parsakaali-omenaräiskäle.
© wichmann+bendtsen

Raejuusto-parsakaali-omenaräiskäle

Tämä herkku maistuu mihin aikaan päivästä tahansa, mutta erityisen hyvin se sopii täyttäväksi aamiaiseksi. Käytä lempikasviksiasi ja -hedelmiäsi maun mukaan ja anna letun hautua valmiiksi aamutoimien aikana.

Katso resepti täältä

Raejuusto-kaura-nakkipiilot.
© wichmann+bendtsen

Raejuusto-nakkipiilot

Nakkipiilot maistuvat niin lapsille kuin aikuisillekin! Tässä tulee hieman terveellisempi versio, joka vie yhtä lailla sydämet ja kielet mennessään.

Katso resepti täältä

Raejuustomunakas ja avokadosalaattia.
© wichmann+bendtsen

Raejuusto-pinaattimunakas

Suussa sulava rakenne ja runsaasti kylläisyyttä. Tähän munakkaaseen tulee superterveellistä hienonnettua pinaattia ja yrttejä, ja sen lisukkeeksi valmistetaan maukasta avokadosalaattia.

Katso resepti täältä

Raejuustolettuja, marjoja ja rahka-mascarponekastiketta ja lautasella.
© wichmann+bendtsen

Raejuustolettuja, marjoja ja rahka-mascarponekastiketta

Terveelliset letut maistuvat niin aamiaiseksi kuin jälkiruoaksikin – molempi parempi!

Katso resepti täältä

2 Mitä raejuusto on?


Raejuusto valmistetaan maidosta maitohappokäymisen ja juoksutteen avulla. Sen rakenne on pehmeä ja rakeinen, joidenkin mielestä kenties kokkareinen, ja maku mieto ja hieman hapan.

Raejuustot kuuluvat tuorejuustoihin, jolla tarkoitetaan juustoja, joita ei kypsytetä.

Miten raejuustoa valmistetaan

  • Maito sentrifugoidaan ja erotellaan rasvattomaan maitoon ja kermaan.
  • Rasvattomaan maitoon lisätään juoksutetta eli entsyymiä, joka saa maidon saostumaan.
  • Juoksettunut massa leikataan paloiksi. Paloja kuumennetaan ja sekoitetaan, kunnes ne muuttuvat raemaisiksi ja niistä erottuu heraa.
  • Lopuksi lisätään suolaa ja hieman kermaa, kunnes haluttu rasvaprosentti on saavutettu.
  • Raejuusto on tuorejuustojen tapaan heti valmis käytettäväksi.

LÄHDE: mm. OPH

Lue myös: 9 myyttiä juustosta – mikä on tarua ja mikä totta

3 Onko raejuusto terveellistä?


Kyllä, lähtökohtaisesti raejuusto on varsin terveellistä syötävää.

Miedon juuston kaksi tärkeintä terveystekijää ovat sen korkea proteiinipitoisuus ja alhainen rasvapitoisuus. Tämä tarkoittaa, että raejuustosta saa melko paljon kylläisyyttä vähillä kaloreilla.

Ylipäänsä ruokavaliossa kannattaa suosia vähärasvaisia maitotuotteita. Toisin kuin täysrasvaisista maitotuotteista, kuten kermasta, smetanasta ja voista, niistä saa vain vähän terveydelle haitallisia tyydyttyneitä rasvoja.

Suuri tyydyttyneen rasvan saanti tunnetusti lisää LDL-kolesterolin määrää ja veritulppien riskiä.

Lue myös: Viisi hyvää syytä syödä raejuustoa

4 Voiko raejuustoa pakastaa?


Raejuustoa ei kannata pakastaa, jos sitä jää käyttämättä ennen viimeistä käyttöpäivää, ainakaan, jos haluat syödä sen tuorejuustona.

Raejuusto, kuten muutkin valkoiset tuorejuustot, kuten mozzarella ja ricotta, eivät sovellu pakastettavaksi korkean vesipitoisuutensa vuoksi. Kun juusto pakastetaan, vesi kiteytyy, ja sulatetaessa se erottuu juustomassasta. Tuloksena on rakeinen, vetinen ja tasainen rakenne.

Sulatettua raejuustoa voi kuitenkin käyttää leivonnaisissa tai lätyissä ja pannukakussa.

5 Miten eri tavoin raejuustoa voi käyttää?


Sitä voi aina syödä aivan sellaisenaan, mutta se voi pidemmän päälle käydä vähän tylsäksi. Annamme alla parhaat vinkit siihen, miten voit käyttää tätä mietoa juustoa hieman jännittävämmillä tavoilla.

Lautasella raejuustoa ja granaattiomenan siemeniä.

RAEJUUSTO JA HEDELMÄT maistuvat niin aamupalana, välipalana kuin raikkaana jälkiruokanakin. Kokeile raejuustoa esimerkiksi granaattiomenan siemenien ja tuoreen mintun kanssa.

Raejuustoa moneen menoon

Leivän päällä

Raejuusto sopii mainiosti esimerkiksi näkkileivän tai ruisleivän päälliseksi, ja sen kaverina voi kokeilla esimerkiksi kurkkua tai retiisiä ja ripotella hieman myllystä pippuria päälle. Kokeile myös sekoittaa juustoa paloitellun punaisen paprikan ja punasipulin sekä ruohosipulin kanssa.

Lue myös: Tee itse herkullista siemennäkkileipää

Hedelmien ja marjojen kanssa

Raikkaat hedelmät tai makoisat marjat ja pehmoinen ja aavistuksen suolainen raejuusto ovat ihana yhdistelmä. Kokeile myös eksoottisempia hedelmiä, kuten mangoa tai granaattiomenan siemeniä ja ripottele halutessasi päälle vielä rouhittuja manteleita.

Dipeissä ja kastikkeissa

Raejuusto keventää niin dipit kuin kastikkeetkin, sillä se sisältää rutkasti vähemmän kaloreita kuin esimerkiksi ranskankerma.

Sekoita vain raejuusto hienoksi, tasaiseksi massaksi ja mausta suolalla, pippurilla, puristetulla valkosipulilla ja sitruunamehulla. Voit lisätä sekaan maun mukaan myös esimerkiksi pestoa, ketsuppia, kuivattua chiliä tai hienonnettua purjosipulia.

Tarjoile dippi kasvispalojen kanssa tai kastikkeen tilalla päivällisruoissa.

Munakokkelissa

Raejuusto sopii hyvin myös munamassaan sekaan niin munakkaisiin kuin munakokkeliinkin ja tuo kananmunan kaverina rakenteeseen pehmeää täyteläisyyttä

1 dl raejuustoa riittää hyvin 2–3 munan kokkeliin.

Leipätaikinassa

Raejuustoa kannattaa kokeilla myös leipien ja sämpylöiden leivonnassa. Raejuusto lisää tällöin täyttävyyttä ja tuo rakenteeseen pehmeyttä ja mehevyyttä ja parantaa myös säilyvyyttä.

Lettutaikinassa

Raejuusto vaikuttaa lettutaikinassa samoin leipätaikinassa: se tekee letuista täyttävämpiä ja tuo rakenteeseen herkullista mehevyyttä.

Salaateissa

Raejuusto voi käyttää salaateissa monellakin eri tavalla, esimerkiksi täyteläisyyttä tuovana lisukkeena salaatin päällä ripoteltuna tai tasaiseksi sekoitettuna massana salaattiin seassa kastikkeen tapaan, esimerkiksi perunasalaatissa tai munasalaatissa.

Näin se tuo salaatteihin mehevyyttä sekä tujauksen kylläisyyttä lisäävää proteiinia ilman turhia kaloreita.

Lämpimissä ruoissa

Raejuusto sopii erinomaisesti myös tuhdistamaan lämpimiä ruokia – kokeile esimerkiksi pyöryköissä, lasagnessa ja piirakoissa.

6 Paljonko raejuustossa on kaloreita?


Raejuustosta on saatavana useita eri rasvapitoisuuksia aina 0,2-prosenttisesta 5-prosenttiseen.

Raejuusto on rasvaisimmillaankin melko kevyttä syötävää, ja valinta on pitkälti makuasia – toki tiukasti kaloreita tarkkailevan kannattaa suosia vähärasvaisempia versioita.

Raejuusto 1,5 % rasvaa

100 grammassa
Energiaa: 89 kcal
Rasvaa: 1,5 g

Raejuusto, 4,3 % rasvaa

100 grammassa
Energiaa: 99kcal
Rasvaa: 4,3 g

Lähteet: Fineli, Arla

Lue myös: Montako kilokaloria ruoasta pitäisi saada päivässä?

7 Paljonko raejuustossa on proteiinia?


Raejuusto, 1,5 % rasvaa, 100 grammaa

Proteiinia: 16,4 g

Raejuusto, 4,3 % rasvaa, 100 grammaa

Proteiinia: 12 g

Raejuusto on proteiinipitoisuudeltaan maitotuotteiden parhaimmistoa, etenkin jos laskuista jätetään pois kovat juustot.

Vertailun vuoksi esimerkiksi proteiinipommina pidetyssä maitorahkassa on noin 10 grammaa proteiinia 100 grammassa.

Lue myös: Top 20 – eniten proteiinia sisältävät ruoat

8 Mitä vaihtoehtoja raejuustolle on?


Raejuuston tilalle on monia verraten hyviä vaihtoehtoja käyttötarkoituksesta riippuen.

Jos raejuustoa ei ole juuri nyt jääkaapissa

Vähärasvaiset rahkat ja skyr sopivat usein raejuuston tilalle. Molemmat sisältävät runsaasti proteiinia, ja voit käyttää niitä lähes samalla tavalla.

Levitteeksi esimerkiksi näkkileivän päälle sopivat erilaiset tuorejuustot. Huomioi, että niissä myös rasvaprosentti vaihtelee.

Jos rakenne ei miellytä

Jos rakeinen rakenne istu omaan makuun, ei hätää – sekoita vain raejuusto esimerkiksi tehosekoittimessa hienoksi tasaiseksi massaksi.

Jos vatsa ei siedä maitotuotteita

Jos sinulla on laktoosi-intoleranssi, kokeile laktoosittomia vaihtoehtoja.

Maitoallergiselle eivät kuitenkaan sovi laktoosittomatkaan tuotteet, sillä niissä on oireita aiheuttavaa maitoproteiinia. Tällöin kannattaa kokeilla vegaanisia tuotteita, kuten vegaanista jogurttia.

Lue myös: Onko maito epäterveellistä aikuisille?

Jos noudatetaan vegaanista ruokavaliota

Vegaanista raejuustoa ei valitettavasti ole saatavilla, mutta joihinkin tarkoituksiin, kuten dippeihin, leivän päälle ja hedelmien sekaan voi käyttää vegaanisia versioita jogurtista ja rahkasta.

Lue myös: Vegaani – mitä, miten ja miksi

9 Mistä raejuuston nimitys tulee?


Raejuuston nimi tulee epäilemättä sen rakeisesta rakenteesta. Englanninkielisen cottage cheese -nimen, eli suomeksi "mökkijuuston", historia on sen sijaan hieman monisyisempi

Raejuuston arvellaan nimittäin kulkeneen siirtolaisten mukana Euroopasta Yhdysvaltoihin, missä uudet amerikkalaiset tekivät voin valmistuksesta jäljelle jääneestä maidosta raejuustoa kotioloissa, vaatimattomissa asumuksissaan – ja erään teorian mukaan nimi juontuu juuri tästä.