Raejuustoleipä – hyvää ja terveellistä

Se on rapeaa, maistuu hieman grillatulta juustolta, sisältää runsaasti proteiinia ja valmistuu kahdesta raaka-aineesta. Katso suositun raejuustoleivän ohje ja vinkit herkullisiin täytteisiin.

kalkkunalla ja salaatilla täytetty raejuustoleipä

RAEJUUSTOLEIPÄ on herkullista, rapeaa ja terveellistä – ja valmistuu vain kahdesta raaka-aineesta.

© iStock

Raejuustoleipä

Helppo, terveellinen, vähähiilihydraattinen, gluteeniton – ja pursuaa proteiinia! Kokeile suosittua raejuustoleipää, johon tarvitaan vain kaksi raaka-ainetta ja mausteita. Sopii täydellisesti wrapiksi tai voileiväksi.

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 2 munaa
  • 200 g raejuustoa, 4 %
  • merisuolaa
  • Mustapippuria myllystä
  • (Oreganoa, valkosipulijauhetta)

Raejuustoleipä – ohje

  • Kuumenna uuni 180 asteeseen.
  • Sekoita munat, raejuusto, suola ja pippuri tasaiseksi massaksi.
  • Kaada nestemäinen massa uunipellille leivinpaperin päälle.
  • Ripottele päälle halutessasi oreganoa, valkosipulijauhetta, chilihiutaleita tai suosikkimausteitasi.
  • Paista leipää uunissa noin 20 minuuttia, kunnes se on kypsynyt ja pinnaltaan kullanruskea.
  • Anna leivän jäähtyä ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi esimerkiksi wrapeja tai voileipiä varten. Irrota leivinpaperi varovasti ja siirrä palat uuniritilän päälle ”kuivumaan” hieman.
  • Täytä leivät suosikkitäytteilläsi, esimerkiksi salaatilla, kanalla, tomaatilla, punasipulilla ja pestolla.

1 Miksi raejuustoleipä on niin suosittua?


Raejuustoleipä eli raejuustoflatbread on viraalihitti, joka on levinnyt sosiaalisessa mediassa, kuten TikTokissa. Se, miksi siitä on tullut niin suuri hitti, riippuu tietysti siitä, keneltä kysyy...

Meille tulee mieleen (ainakin) kolme hyvää syytä:

  • HELPPO VALMISTAA: Raejuustoleipä on erittäin helppo valmistaa – vain kaksi ainesosaa, vähän mausteita ja uuniin.
  • TERVEELLISTÄ JA TÄYTTÄVÄÄ: Raejuustoleipä on gluteeniton ja vähähiilihydraattinen ja siinä on paljon proteiinia sekä raejuustosta että kananmunista, ja se täyttää hyvin ja pitkään.
  • HERKULLINEN RAPEAN JUUSTON MAKU: Raejuusto antaa leivälle herkullisen grillatun ja sulaneen juuston maun terveellisenä versiona.

Tärkeän ravintokuidun joudut kuitenkin hankkimaan muusta lähteestä, sillä sitä raejuustoleivässä ei ole juuri nimeksikään.

2 Raejuustoleipä – täytevinkkejä


Raejuustoleipä maistuu sellaisenaan, ja sitä voi varioida loputtomiin – lisää taikinaan esimerkiksi chiliä ja oreganoa tai ripottele leivän päälle siemeniä ja jyviä.

Raejuustoleipä ja siemeniä

RIPOTTELE LEIVÄN PÄÄLLE AURINGONKUKAN- JA SEESAMINSIEMENIÄ ennen paistamista.

© iStock

Raejuustoleipä on myös oiva pohja terveelliselle sandwichille tai wrapille.

3 hyvää vinkkiä raejuustoleivän täytteeksi

Raejuustoleipä ja lämminsavulohta

Runsaasti proteiinia ja terveellistä rasvaa! Jos pidät lämminsavulohesta, ihastut varmasti tähän täytettyyn raejuustoleipään.

Ainekset 2 leivän täytteeksi
½ punainen paprika
1 pieni punasipuli
100 g lämminsavulohta
2 kourallista rucolaa

Kastike
1 dl maustamatonta jogurttia
1 sitruunan mehu
1 rkl nestemäistä hunajaa
Merisuolaa
Mustapippuria myllystä

Valmistus
Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi ja paprika ohuiksi suikaleiksi. Asettele ne lohen kanssa raejuustoleipien päälle. Sekoita kastikeainekset, levitä kastike täytteen päälle ja taita leivät sandwichiksi.

Raejuustoleipä, kanaa, suippokaalia, persiljapestoa ja hasselpähkinöitä

Broileri on oiva valinta täyttävään, terveelliseen ja maittavaan lounaaseen tai päivälliseen. Se maistuu erityisen hyvältä yhdessä ”juustoisan” raejuustoleivän kanssa.

Ainekset 2 leivän täytteeksi
2 broilerin rintafileetä
¼ suippokaalia
Hieman ekstra-neitsytoliiviöljyä paistamiseen

Persiljapesto
40 g pinjansiemeniä
3 kourallista lehtipersiljaa hienonnettuna
½ dl ekstra-neitsytoliiviöljyä
¼ sitruunan mehu
50 g parmesaania hienoksi raastettua
½ valkosipulinkynsi
Merisuolaa
Mustapippuria myllystä

Lisäksi
1 kourallinen hasselpähkinöitä
1 kourallinen tuoretta lehtipersiljaa, hienonnettuna

Valmistus
Leikkaa broilerinfileet suupaloiksi ja paista ne tilkassa oliiviöljyssä. Hienonna punakaali. Raasta parmesaani, sekoita se muiden persiljapeston ainesosien kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla.

Paahda hasselpähkinät ja irrota kuoret sormin hieromalla. Hienonna pähkinät karkeasti. Hienonna myös lehtipersilja.

Jaa broileri, punakaali ja pesto kahden raejuustoleipien päälle ja koristele persiljalla ja hasselpähkinärouheella.

Raejuustoleipä, avokadoa, tomaattia ja mozzarellaa

Klassinen vegesandwich uudessa kuosissa

Ainekset 2 leivän täytteeksi
2 avokadoa
¼ punakaalia
2 kpl mozzarellaa, kokonaista
8–10 kirsikkatomaattia

Basilikapesto
40 g pinjansiemeniä
3 kourallista tuoretta basilikaa
½ dl ekstra-neitsytoliiviöljyä
¼ sitruunan mehu
50 g parmesaania hienoksi raastettuna
½ valkosipulinkynsi
Merisuola
Mustapippuria myllystä

Lisäksi
1 kourallinen seesaminsiemeniä
1 kourallinen tuoretta basilikaa

Valmistus
Viipaloi avokado ja mozzarella. Hienonna punakaali ja puolita kirsikkatomaatit. Raasta parmesaani, sekoita se muiden basilika-peston ainesosien kanssa ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda seesaminsiemeniä pannulla.
Levitä täytteet ja pesto raejuustoleipien päälle ja koristele seesaminsiemenillä ja tuoreella basilikalla.

3 Jos leipä ei irtoa leivinpaperista


Otat kullanruskean, tuoksuvan raejuustoleivän uunista iskeäksesi siihen hampaasi, mutta... AARGH, raejuustoleipäsi ei irtoa leivinpaperista!

Leivinpaperin voi voidella ennalta tilkalla oliiviöljyä tai muuta kasviöljyä, mutta se ei ole välttämätöntä.

Kokeile sen sijaan seuraavaa: Kun raejuustoleipä on hieman jäähtynyt, mieluiten ritilän päällä, irrota sen reunat lastalla ennen kuin käännät leivän esimerkiksi leikkuulaudalle niin, että leivinpaperi on ylöspäin. Näin voit irrottaa leivinpaperin helpommin rikkomatta leipää.

On tietysti myös tärkeää, että raejuustoleipä kunnolla kypsynyt. Jos se on vielä hieman pehmeä ja raaka pohjasta, anna sen paistua vielä muutama minuutti. Voit peittää leivän leivinpaperilla, jotta sen pinta ei pala.

paistamaton raejuustoleipä valmiina uuniin

TÄLTÄ RAEJUUSTOLEIPÄ NÄYTTÄÄ ennen paistamista.

© iStock
vastapaistettu raejuustoleipä

JA VOILÀ: TÄLTÄ RAEJUUSTOLEIPÄ NÄYTTÄÄ, kun otat sen uunista.

© iStock

4 Voiko raejuustoleipää pakastaa?


Kyllä, raejuustoleipää voi pakastaa. Varmista, että raejuustoleipä on täysin jäähtynyt, ennen kuin leikkaat sen sopiviin paloihin. Aseta leivinpaperi tai muovikelmu jokaisen palan väliin ja pane ne ilmatiiviiseen pakastepussiin tai -rasiaan.

Lue myös: Kauanko ruoka säilyy pakkasessa?