Joka keittiön broileri
Broileria tarjoillaan niin grillillä kuin Michelin-huippuravintoloissakin, ja kotikeittiöissä se on suosittua luottoruokaa. Marinoinnin ja maustamisen voi tehdä itsekin, ja uusilla ohjeillamme jokainen yltää tähtikokiksi.
Broileria tarjoillaan niin grillillä kuin Michelin-huippuravintoloissakin, ja kotikeittiöissä se on suosittua luottoruokaa. Marinoinnin ja maustamisen voi tehdä itsekin, ja uusilla ohjeillamme jokainen yltää tähtikokiksi.
Siipikarjanlihan kulutus on tuplaantunut 15 vuodessa. Vuoden 2020 tammi-syyskuussa broilerin kulutus kasvoi 4 %. Kulutuksen kotimaisuusaste nousi 87,8 prosenttiin. Muun lihan kulutus laskee, mutta siipikarjanlihan osuus lihan kokonaiskäytöstä on pysynyt yli 36 prosentissa.
Broileri on kotikeittiön luottoruokaa. Mietoon makuun on helppo tykästyä. Liha on vähärasvaista, nopeasti kypsyvää ja pehmeää. Broilerin liha sisältää vain noin 30 % tyydyttyneitä rasvahappoja, siinä on mukavasti proteiinia, kunnon annos B12-vitamiinia, A-vitamiinia, kaliumia, kalkkia ja seleeniä.
Broileri on vähärasvaista ja rasvakudos on pääosin nahanalaista rasvaa. Jalan lihaksissa on enemmän rasvaa kuin rintalihaksissa.
Lähteet: Kantar TNS Oy, Lihakeskusliitto ry ja MTK
Lue myös: Broileri-kasviscurry ja riisiä
Lähde: THL, Fineli
Marinointi antaa makua broilerinlihaan ja mureuttaa sitä samalla. Valmiiksi marinoiduissa tuotteissakin on valinnanvaraa, mutta mieluisimman lopputuloksen saa kun sekoittaa marinadin itse omien mieltymysten mukaan.
Sivele marinadi broilerin pintaan juuri ennen kypsentämistä, ja toistamiseen paistamisen aikana. Voit myös pyöritellä palat marinadissa muovipussissa ja laittaa lihat pusseineen päivineen jääkaappiin marinoitumaan vähintään tunniksi.
Miedonmakuinen broileri kannustaa kokeilemaan uusia makuja. Tilkka hunajaa tai sokeria marinadissa tekee paistopinnasta rapean. Alla kuusi perusmarinadivinkkiä. Aloita näistä ja keksi sitten itse saman verran lisää.
Sähkögrillin kanssa varo, ettei marinadia tipu vastuksiin, jottei marinadi leimahda liekkeihin.