Caesarsalaatti, jossa on broileria ja avokadoa

30 minuuttia
344 kcal

Onko caesarsalaatti suosikkisi? Tutustu KUNTO PLUSsan ohjeeseen, jossa on broileria, spelttihelmiä, avokadoa ja herkullista kastiketta (kalalla tai ilman).

Lautasellinen caesarsalaattia, jossa on broileria, avokadoa, spelttiä, krutonkeja ja kastiketta.

JOS CAESARSALAATTI ON SUOSIKKISI – pidät varmasti meidän versiostamme, sillä siinä on herkullista avokadoa ja kylläisenä pitävää spelttiä.

© wichmann+bendtsen

Caesarsalaatti, jossa on broileria ja avokadoa

Rakastatko caesarsalaattia? Rakastu myös KUNTO PLUSsan herkulliseen ja terveelliseen versioon, jossa on broileria, spelttiä, avokadoa ja maukasta kastiketta ilman anjovista. (Jos haluat myös anjovista kastikkeeseen, sellainenkin ohje löytyy sivulta alempaa).

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 henkilöä

  • 1 broilerifileetä (kypsää)
  • 1 romainesaattia
  • ½ avokado
  • 37 g helmispelttiä tai ohrasuurimoita
  • 25 g parmesaania
  • 2 rkl kastiketta

Krutongit

  • 50 g eilistä täysjyväleipää
  • ½ rkl oliiviöljyä
  • ½ valkosipulinkynsi
  • ½ tl yrttimaustetta
  • ½ tl merisuolaa

Caesarkastike

  • ½ pieni valkosipulinkynsi
  • 1 rkl parmesaania
  • 1½ rkl majoneesia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ rkl sitruunamehua
  • ½ tl worcesterkastiketta
  • ½ tl sinappia
  • Merisuolaa
  • Mustapippuria

Valmistus

  • Leikkaa leipä pieniksi kuutioiksi, kääntele joukkoon öljy, yrttimausteet ja suola.
  • Levitä krutongit leivinpaperille.
  • Paahda krutongit 175 asteessa kullanruskeiksi ja rapeiksi, noin 10–15 minuuttia.
  • Hienonna valkosipuli ja raasta kastikkeen parmesaani.
  • Sekoita ja mausta kastike.
  • Viipaloi broileri ja avokado. Revi salaatti. Sekoita joukkoon spelttihelmet. Jaa salaatti lautasille. Ripottele päälle krutongit ja 1 rkl kastiketta annokseen. Viimeistele parmesaanilastuilla.

VINKKI Spelttihelmien tilalla voi käyttää kaura-, ruis- tai ohrajyviä, bulguria tai täysjyväriisiä.


Caesarsalaatti löytyy sekä kotimaan että ulkomaiden kahviloista ja ravintoloista. Sen voi nostaa ruokalistalle myös kotona. Kokeile terveellistä, modernia versiotamme klassikosta. Siinä on broileria, spelttihelmiä ja avokadoa.

Lisätietoja caesarsalaatista

1 Paljonko caesarsalaatti sisältää energiaa?


Salaatin energiamäärä riippuu tietenkin ohjeesta. Jos haluat keventää, pidä silmällä kastiketta, parmesaania ja krutonkeja, sillä niissä kalorit piileskelevät.

KUNTO PLUSsan caesarsalaatissa on 344 kcal/annos.

Tutustu vähäkalorisiin ohjeisiimme täällä

2 Kasvissyöjän caesarsalaatti


Kasvissyöjän caesarsalaatti palaa juurilleen. Ei alkuperäisessä caesarsalaatissa ollut sen enempää broileria kuin katkarapujakaan. Sopiva proteiinilisä tuo kuitenkin salaattiin tukevaa ruokaisuutta ja auttaa pysymään pitempään kylläisenä. Lisää proteiinia saa helposti myös kikherneistä ja kasviproteiineista.

Kasvissyöjän caesarsalaatti → Kokeile KUNTO PLUSsan reseptiä täällä

Voiko caesarsalaattia tehdä lohesta?

Caesarsalaatti lohesta

Alkuperäisessä caesarsalaatissa ei ole mitään lihaa, mutta totta kai salaattiin voi käyttää broileria, katkarapuja, paahdettua pekonia, kylmä- tai lämminsavulohta tai avokadoa.

Tee kuten Caesar Cardini: käytä niitä aineksia, joita kaapista löytyy – tai joita mielesi tekee.

3 Voiko caesarsalaattia tehdä etukäteen?


Salaattiainekset voi valmistella etukäteen, mutta salaatti kannattaa sekoittaa vasta juuri ennen tarjoilua.

Päivää ennen

  • Kypsennä broileri, jäähdytä ja pane jääkaappiin.
  • Huuhdo ja linkoa salaatti ja säilytä kylmässä. Talouspaperi kerrosten välissä pitää salaatin raikkaana. Vanha konsti on upottaa valmiiksi silputtu salaatti jääveteen, säilyttää se kylmässä ja lingota vasta juuri ennen käyttöä.
  • Sekoita kastike, tarkista maku ja säilytä kannellisessa astiassa kylmässä.
  • Paahda krutongit, jäähdytä ja säilytä paperipussissa tai kannellisessa ilmatiiviissä rasiassa.
  • Höylää parmesaanista lastuja, pakkaa ne varovasti rasiaan, pane kansi päälle ja säilytä kylmässä.
  • Jos käytät KUNTO PLUSsan ohjetta, keitä spelttihelmet, jäähdytä ja säilytä kannellisessa astiassa kylmässä.

Juuri ennen tarjoilua

  • Viipaloi broileri, silppua salaatti ja paloittele kasvikset.
  • Sekoita salaattiainekset nostelemalla ja lisää kastike varovasti joukkoon.
  • Lisää krutongit ja parmesaanilastut viimeiseksi.

Yllättääkö kiire? Tutustu viikon ruokalistaamme, jossa on viisi enintään 20 minuutissa valmistuvaa ateriaa.

4 Kevyt kastike caesarsalaattiin kalalla


Varo kastiketta. Rasvainen kastike on kaloripommi, jota kannattaa varoa. KUNTO PLUSsan kastike on täyttä tavaraa. Se tehdään majoneesista, parmesaanista ja oliiviöljystä. Rajoita kastikkeen määrä 1 ruokalusikalliseen annosta kohti.

Jos mieluummin käytät kastiketta runsaammin, kokeile jogurtista tai rahkasta tehtyä kastiketta.

5 Caesarkastikkeeseen tulee sardellia?!


Ruokahifistelijä käyttää caesarkastikkeeseen ehdottomasti sardellia, ei anjovista, ja väittää, että anjovis saa kastikkeen maistumaan janssoninkiusaukselta.

Sardelli on englanniksi anchovy, ja siitä johtuu yleinen sekaannus. Sardelli säilötään öljyyn eikä etikka-suolaliemeen niin kuin anjovis, ja se löytyy kalasäilykehyllystä. Sardellin voi korvata worcesterkastikkeella, joka sisältää sardellia. Jos on allerginen kalalle tai vegaani, voi käyttää sen tilalla kapriksia.

Sardellia caesarkastikkeeseen

SARDELLIA CAESARKASTIKKEESEEN Caesarkastikkeen voi tehdä myös ilman kalaa! Sardelli tai anjovis antaa kuitenkin herkullisen – eikä lainkaan ”kalaisan” – maun.

© gettyimages

6 Voiko caesarkastikkeen tehdä ilman keltuaista?


Raaka keltuainen pilaantuu nopeasti ja on siksi terveysriski. Itse tehtyyn majoneesiin tulee raakaa munaa, mutta valmismajoneesit tehdään pastöroidusta keltuaisesta. Maku voi olla teollinen, mutta tuote on turvallisempi.

KUNTO PLUS rakastaa terveellisiä dippejä ja kastikkeita. Herkulliset ohjeet löytyvät täältä.

7 Kuinka kauan caesarkastike säilyy hyvänä?


Jos kaikki ainekset ovat tuoreita, kastike säilyy 4–5 päivää jääkaapissa. Tietenkin sillä ehdolla, että se ei ole seissyt pöydässä tuntikausia.

Jätä lämpimään vain se, mitä kerralla tarvitset, ja pane loput jääkaappiin saman tien.

8 Caesarsalaattireseptejä


Kokeile myös muita caesarsalaattejamme

3 herkullista caesarsalaattireseptiä

Caesarsalaattiresepti
© wichmann+bendtsen

Rapea kana-caesarsalaatti

Caesarsalaatti on ruokapöydän kestosuosikki, jonka voi valmistaa 15 minuutissa. Tässä salaatissa on kanaa, tomaattia ja parmesaania, ja se viimeistellään ihanalla kastikkeella.

Saat reseptin täältä

Caesarsalaattiresepti
© wichmann+bendtsen

Ruusukaali-caesarsalaatti ja paahdetut kikherneet

Uusi versio caesarsalaatista on sekä helppo valmistaa että mahtavan maukas. Leipäkrutongit korvataan paahdetuilla kikherneillä, jotka tuovat reseptiin lisää proteiinia, ja lihaton salaatti maistuu myös kasvissyöjille.

Saat reseptin täältä

Suositko salaatteja? Katso viikon salaattimenumme

9 Voiko caesarsalaattia valmistaa terveellisempänä?


Annamme 5 vinkkiä, joilla voit tehdä caesarsalaatista entistä terveellisemmän.

1. Luovu vehnäkrutongeista

Kalorimäärä kevenee kunnolla, jos jättää krutongit kokonaan pois – mutta se olisi synti, sillä rapeat ja herkulliset krutongit kuuluvat caesariin. Vinkkaamme kaksi vaihtoehtoa.

Valitse täysjyväleipää. Vaihda valkoisista jauhoista tehdyt krutongit täysjyväisiin tai ruiskrutonkeihin. Niissä on myös enemmän kuitua, kivennäisaineita ja vitamiineja.

Kokeile kikherneitä. Kikhernekrutongeissa on paljon makua, täyttävää kuitua ja hyviä proteiineja, ja ne sopivat myös keliaakikolle.

Kikherneitä purkissa kikhernekrutonkeja varten
© iStock

Kikhernekrutongit

Ainesosat

  • 120 g kikherneitä tölkistä
  • 1⁄2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl yrttejä, esim. rosmariinia, timjamia, oreganoa tai basilikaa
  • 1⁄2 tl merisuolaa
  • 1∕3 tl valkosipulijauhetta

Valmistus

  1. Valuta kikhernetölkin liemi pois, huuhtele kikherneet, levitä talouspaperille ja painele kuivaksi.
  2. Kaada kikherneet kulhoon ja sekoita joukkoon öljy ja mausteet.
  3. Levitä kikherneet leivinpaperille ja paahda rapeiksi 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Lehtikaalia caesarsalaattiin

2. Vaihda salaatti kaaliin

Haluatko syödä vielä terveellisemmin? Korvaa romaine kerä- tai suippokaalilla, niin salaatissa on vielä enemmän kuitua ja C-vitamiinia. Jos käytät lehtikaalia, sitä joutuu vähän pureskelemaan, mutta samalla vitamiini- ja kivennäisainepitoisuudet ja antioksidanttien määrä kasvavat ja kuitua on kolminkertainen määrä.

Vertaile kuidun ja C-vitamiinin määrää romainesalaatissa, suippokaalissa ja lehtikaalissa

Indholdet af kostfibre og c-vitamin i henholdsvis romainesalat, spidskål og grønkål
© I FORM

3. Lisää kasviksia

Kasvislisä on helppo konsti keventää salaattia. Meidän ohjeessamme on avokadoa, mutta kokeile myös tomaattia, herneitä, vihreää parsaa, kurkkua ja papuja.

4. Käytä nahatonta broileria

Vähärasvainen ja proteiinipitoinen broilerifilee sopii hyvin caesariin. Kaloreita karttavan valinta on nahaton broileri, sillä kieltämättä maukkaaksi paahtuvassa nahassa on paljon kaloreita piilossa.

Nahaton raaka broilerifilee 109 kcal/100 g
Raaka broilerifilee nahkoineen 147 kcal/100 g

Kuitua caesarsalaattiin

5. Kuitulisä

Ateriajyvät kaurasta, ohrasta, rukiista ja niiden sekoituksesta ovat erinomainen lisä salaattiin, sillä ne pitävät vähällä rahalla pitkään kylläisenä. Keitä jyvät kana- tai kasvisliemessä, niin saat niihin lisää makua.

5 kuitupommia salaattiin
Kuitua/100 g

  • Spelttihelmet: 16,1 g
  • Pitkäjyväinen kaura: 13,4 g
  • Ruis-ateriajyvät: 9,8 g
  • Bulgur: 9,6 g
  • Täysjyväohra: 4,2 g

Lähde: DTU Fødevareinstituttet

10 Millä välineillä caesarsalaatti valmistuu?


Salaattilinko kuivaa salaatin hetkessä. Jos et vielä ole salaattilingon onnellinen omistaja, niin nyt voisi olla aika hankkia sellainen. Märät salaatinlehdet vesittävät salaatin, ja salaatin kuivaaminen on sekä hankalaa että aikaa vievää. Hyvä salaatinpyörittäjä tekee tempun muutamassa sekunnissa, ja kulhoa voi käyttää säilyttämiseen.

Vihanneskuorija vuolee ohuita lastuja. Caesarkastikkeeseen tulee parmesaaniraastetta, mutta salaatin joukkoon tai koristeeksi tarvitaan parmesaanilastuja. Valitse kuorija, joka tekee ohuita lastuja, sillä niissäkin on eroa. Vihanneskuorijalla lastujen teko on helpompaa kuin kuorimaveitsellä, ja hankalimmin työ sujuu juustohöylällä. Kuorijalla saat nopeasti lastut, joissa on volyymia ja makua.

Sauvasekoittimella syntyy kermaisen pehmeä kastike. Sauvasekoittimella saa anjovisfileistäkin täydellisen sileän ja pehmeän kastikkeen. Tehosekoitinta voi tietenkin myös käyttää. Pieni minihakkuri tai sipulileikkuri kyllä silppuaa anjovikset, mutta pehmeän kevyttä ja kuohkeaa kastiketta sillä ei synny.

Kunto Plus 12/2023