Caesarsalaatti, jossa on broileria ja avokadoa
Onko caesarsalaatti suosikkisi? Tutustu KUNTO PLUSsan ohjeeseen, jossa on broileria, spelttihelmiä, avokadoa ja herkullista kastiketta (kalalla tai ilman).
Onko caesarsalaatti suosikkisi? Tutustu KUNTO PLUSsan ohjeeseen, jossa on broileria, spelttihelmiä, avokadoa ja herkullista kastiketta (kalalla tai ilman).
Rakastatko caesarsalaattia? Rakastu myös KUNTO PLUSsan herkulliseen ja terveelliseen versioon, jossa on broileria, spelttiä, avokadoa ja maukasta kastiketta ilman anjovista. (Jos haluat myös anjovista kastikkeeseen, sellainenkin ohje löytyy sivulta alempaa).
VINKKI Spelttihelmien tilalla voi käyttää kaura-, ruis- tai ohrajyviä, bulguria tai täysjyväriisiä.
Caesarsalaatti löytyy sekä kotimaan että ulkomaiden kahviloista ja ravintoloista. Sen voi nostaa ruokalistalle myös kotona. Kokeile terveellistä, modernia versiotamme klassikosta. Siinä on broileria, spelttihelmiä ja avokadoa.
Salaatin energiamäärä riippuu tietenkin ohjeesta. Jos haluat keventää, pidä silmällä kastiketta, parmesaania ja krutonkeja, sillä niissä kalorit piileskelevät.
KUNTO PLUSsan caesarsalaatissa on 344 kcal/annos.
Kasvissyöjän caesarsalaatti palaa juurilleen. Ei alkuperäisessä caesarsalaatissa ollut sen enempää broileria kuin katkarapujakaan. Sopiva proteiinilisä tuo kuitenkin salaattiin tukevaa ruokaisuutta ja auttaa pysymään pitempään kylläisenä. Lisää proteiinia saa helposti myös kikherneistä ja kasviproteiineista.
Salaattiainekset voi valmistella etukäteen, mutta salaatti kannattaa sekoittaa vasta juuri ennen tarjoilua.
Päivää ennen
Juuri ennen tarjoilua
Yllättääkö kiire? Tutustu viikon ruokalistaamme, jossa on viisi enintään 20 minuutissa valmistuvaa ateriaa.
Varo kastiketta. Rasvainen kastike on kaloripommi, jota kannattaa varoa. KUNTO PLUSsan kastike on täyttä tavaraa. Se tehdään majoneesista, parmesaanista ja oliiviöljystä. Rajoita kastikkeen määrä 1 ruokalusikalliseen annosta kohti.
Jos mieluummin käytät kastiketta runsaammin, kokeile jogurtista tai rahkasta tehtyä kastiketta.
Ruokahifistelijä käyttää caesarkastikkeeseen ehdottomasti sardellia, ei anjovista, ja väittää, että anjovis saa kastikkeen maistumaan janssoninkiusaukselta.
Sardelli on englanniksi anchovy, ja siitä johtuu yleinen sekaannus. Sardelli säilötään öljyyn eikä etikka-suolaliemeen niin kuin anjovis, ja se löytyy kalasäilykehyllystä. Sardellin voi korvata worcesterkastikkeella, joka sisältää sardellia. Jos on allerginen kalalle tai vegaani, voi käyttää sen tilalla kapriksia.
Raaka keltuainen pilaantuu nopeasti ja on siksi terveysriski. Itse tehtyyn majoneesiin tulee raakaa munaa, mutta valmismajoneesit tehdään pastöroidusta keltuaisesta. Maku voi olla teollinen, mutta tuote on turvallisempi.
KUNTO PLUS rakastaa terveellisiä dippejä ja kastikkeita. Herkulliset ohjeet löytyvät täältä.
Jos kaikki ainekset ovat tuoreita, kastike säilyy 4–5 päivää jääkaapissa. Tietenkin sillä ehdolla, että se ei ole seissyt pöydässä tuntikausia.
Jätä lämpimään vain se, mitä kerralla tarvitset, ja pane loput jääkaappiin saman tien.
Kokeile myös muita caesarsalaattejamme
Annamme 5 vinkkiä, joilla voit tehdä caesarsalaatista entistä terveellisemmän.
Salaattilinko kuivaa salaatin hetkessä. Jos et vielä ole salaattilingon onnellinen omistaja, niin nyt voisi olla aika hankkia sellainen. Märät salaatinlehdet vesittävät salaatin, ja salaatin kuivaaminen on sekä hankalaa että aikaa vievää. Hyvä salaatinpyörittäjä tekee tempun muutamassa sekunnissa, ja kulhoa voi käyttää säilyttämiseen.
Vihanneskuorija vuolee ohuita lastuja. Caesarkastikkeeseen tulee parmesaaniraastetta, mutta salaatin joukkoon tai koristeeksi tarvitaan parmesaanilastuja. Valitse kuorija, joka tekee ohuita lastuja, sillä niissäkin on eroa. Vihanneskuorijalla lastujen teko on helpompaa kuin kuorimaveitsellä, ja hankalimmin työ sujuu juustohöylällä. Kuorijalla saat nopeasti lastut, joissa on volyymia ja makua.
Sauvasekoittimella syntyy kermaisen pehmeä kastike. Sauvasekoittimella saa anjovisfileistäkin täydellisen sileän ja pehmeän kastikkeen. Tehosekoitinta voi tietenkin myös käyttää. Pieni minihakkuri tai sipulileikkuri kyllä silppuaa anjovikset, mutta pehmeän kevyttä ja kuohkeaa kastiketta sillä ei synny.
Kunto Plus 12/2023