Miksi kannattaa syödä lohta

Lohesta voi valmistaa jos jonkinlaista maukasta ruokaa, ja se sisältää niin vitamiineja, kivennäisaineita kuin terveellisiä rasvahappojakin. Lue, millaisia monipuolisia terveyshyötyjä lohen popsija saa.

Nainen paloittelee lohta

LOHI ON PARASTA Lohesta saa vitamiineja, kivennäisaineita ja terveellisiä rasvahappoja – ja herkullista ruokaa.

© iStock

Herkuttele superterveellisellä lohella

Miksi lohta kannattaa syödä, mitä kaikkea siitä voi valmistaa ja miten se säilyy? Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia tästä superterveellisestä rasvaisesta kalasta – ole siis hyvä, tässä kaikki mitä olet aina halunnut tietää lohesta!

Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä ravintoaineita lohi sisältää?

Lohihan on terveellistä, mutta siitä oikeasti saa? Kokosimme alle ravintoaineet, joita saa saa 100 grammasta lohifileetä.

Miksi lohta kannattaa syödä?

D-vitamiinia vuoden ympäri

Lohi sisältää runsaasti D-vitamiinia, jota talvisaikaan ei saada riittävästi auringonvalosta. D-vitamiinia tarvitaan niin immuunipuolustuksen kuin luiden, lihasten, hermoston kuin verisuontenkin hyvinvoinnin tueksi.

Sydämelle tärkeitä rasvahappoja

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on sydämenkin hyvinvoinnin A ja O. Lohi sisältää runsaasti terveellisiä tyydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja, jotka auttavat muun muassa alentamaan verenpainetta sekä korjaamaan veren rasva-arvoja ja torjumaan sydän- ja verisuonitauteja.

Runsaasti proteiinia

Lohessa on runsaasti proteiinia, joka auttaa pitämään olon kylläisenä sekä korjaamaan treenin jälkeen lihasten pieniä vaurioita ja näin vahvistamaan ja kasvattamaan lihaksia.

Mistä tietää, että lohi on tuoretta?

Tuoreuden arvioinnissa paras apu ovat omat aistit: kalan silmien tulee olla kirkkaat, kidusten raikkaan punaiset ja tuoksun merellisen raikas.

Miten lohi säilyy parhaiten?

Tuore lohi

Tuore lohi kannattaa säilyttää mahdollisimman kylmässä ja valmistaa mieluiten ostopäivänä. Useimmissa jääkaapeissa kylmintä on alahyllyllä.

Ruoaksi valmistettu lohi

Lohiateria säilyy jääkaapissa 1–2 päivää.

Lohta pakkaseen?

Lohta voi myös pakastaa – kala säilyy pakkasessa noin 3 kuukautta. Kala kannattaa sulattaa jääkaapissa. Sulatettua kalaa ei kannata enää pakastaa uudelleen.

LUE MYÖS: Kauanko ruoka säilyy pakkasessa?

Millaisiin ruokiin lohi sopii?

Lohi sopii mainiosti aamiaiselle, sillä sen proteiinit pitävät olon kylläisenä. Lohesta, kananmunasta ja kasviksista saa maukkaan, superterveellisen ja täyttävän aamuaterian, joka pitää verensokerin tasaisena.

Lohta voi myös jauhaa monitoimikoneessa ja tehdä taikinasta esimerkiksi lohipullia tai pihvejä hampurilaisen väliin.

Lohi mainiosti myös lasagneihin ja kiuauksiin sekä vokkiruokiin.

Lohi maistuu myös mainiosti sellaisenaan – kasaa kaveriksi monipuolisesti kasviksia.

Miten kypsennän lohen uunissa?

Lohi kannattaa kypsentää matalassa lämpötilassa, jotta liha ei kuivahda eikä ylikypsy – esimerkiksi 120 astetta ja noin 40 minuuttia voi riittää jo mainiosti.

Miksi nahka kannattaa jättää syömättä

Villin kalan rasvaan kertyy haitallisia aineita, kuten dioksiineja ja PCB:tä. Eviran mukaan nahan nylkemällä näitä saa saa karsittua lautaselle tulevasta kala-annoksesta jopa kolmanneksen. Viljellyssä kalassa haitallisia aineita on kuitenkin huomattavasti vähemmän.

LUE MYÖS: Täydellinen uunilohi – paisto-opas ja 15 herkullista uunilohireseptiä

Mitä kokata lohesta?

Lohi on superterveellistä ja superherkullista ja sopii niin aamiais-, lounas- kuin päivällisruokiinkin. Jos kaipaat vinkkejä lohen valmistukseen, apu on lähellä – olemme koonneet alla KUNTO PLUSsan suosituimpia lohireseptejä päivän kaikille aterioille.

Aamiainen

Lohi-kasvismunakas

Herkkumunakas sopii täydellisesti viikonloppuaamuihin. ➡️ Katso resepti

Lohi-munakasrulla

Maukas pinaatti-lohitäytteinen munakasrulla valmistuu nopeasti ja pitää olon kylläisenä pitkälle aamupäivään. ➡️Katso resepti

Punajuurimunakas ja savulohta

Täyttävä ja ravitseva punajuurimunakas antaa herkullisen alun ja paljon puhtia päivään. ➡️ Katso resepti

Lounas

Lohi-kukkakaaliwrap

Gluteeniton wrap on helppo valmistaa ja kätevä ottaa mukaan lounasevääksi. ➡️ Katso resepti

Savulohileipä ja salaattia

Tämä raikas ja täyttävä lounasateria valmistuu käden käänteessä! ➡️Katso resepti

Savulohi-pinaattisalaatti

Kuka vielä väittää, että salaatit ovat ankeita? Tämä värikäs ja raikas salaatti hellii makunystyröitä ja pitää olon kylläisenä. ➡️ Katso resepti

Päivällinen

Lohta, suippokaalia ja yrttikastiketta

Tässä ateriassa maukas lohi saa seurakseen raikasta yrttikastiketta ja suippokaalia – ja valmista tulee 20 minuutissa. ➡️ Katso resepti

Lohta ja punakaalisalaattia

Tämä ateria hellii niin näkö- kuin makuaistiakin ja valmistuu vain puolessa tunnissa. ➡️ Katso resepti

Tortilloja ja grillattua lohta

Meksikolaisen keittiön inspiroimat lohitäytteiset tortillat ovat helppoa ja maistuvaa arkiruokaa. ➡️ Katso resepti