Täydellinen uunilohi

11-21 minuuttia

Uunilohi on sekä terveellinen että helppo ruoka. Me opastamme, miten siitä saa herkullisen mehukkaan ja mikä sopii lohen lisukkeeksi. Täältä inspiraatiota lohiruokiin + 15 uunilohireseptiä!

Lohipihvi ja kasviksia paperissa

UUNILOHI PAPERISSA Uunilohi on helppo suosikkiruoka. Täältä saat reseptin, jolla siitä tulee vielä vähän parempaa.

© wichmann+bendtsen

Etsitkö terveellistä, herkullista ja helppoa ruokaohjetta? Uunilohi on ratkaisu! Uunilohiannos valmistuu alle vartissa, ja kala on hyväksi mm. sydän- ja verenkiertoelimistölle sekä aivoille.

Miten kauan lohta pitää paistaa? Miten välttää, ettei siitä tule kuiva käppyrä eikä lötkö löllö? Voiko käyttää pakastetua lohta? Onko uunilohi lihottavaa? Vastaukset saat täältä. Lisäksi saat uusia, herkullisia uunilohiohjeita.

Miten uunilohi valmistetaan?

Uunilohi on ehkä maailman helpoin ruoka ja vielä todella terveellistä. Hyvää uunilohta ei pidä paistaa liian pitkään tai siitä tulee kuivaa puppua. Katso paistoajat täältä: Kuinka kauan uunilohi paistuu?

Täydellinen uunilohi

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 2 lohifilee, lohipala tai lohipuoli
  • Suola
  • mausteita ja tuoreita yrttejä
  • sitruunaviipaleita

Valmistus

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauuni 180 asteeseen).

  • Pane lohifilee/lohipalat/lohipihvit leivinpaperille ja pellille tai uuninkestävään vuokaan nahkapuoli alaspäin.

  • Ripottele lohen päälle hiukan suolaa ja muita haluamiasi mausteita.

  • Voit panna lohen päälle myös sitruunaviipaleita tai tuoreita yrttejä.

  • Paista lohi uunin puolivälissä 10–20 min sen mukaan paljonko lohta on. Katso paistoajat täältä: Kuinka kauan uunilohi paistuu? Voit myös käyttää paistolämpömittaria – lohi on sopivan kypsää, kun sen sisälämpötila on 46–47 astetta.

  • Ota lohi uunista ja anna sen vetääntyä muutama minuutti.

Lohi on rasvainen kala, joten se ei tarvitse uunissa lisärasvaa, mutta jos haluat lisää mehukkuutta, voit lisätä nokareen voita.


Saumon en papillote eli lohi paperissa

Voit paistaa lohen paperikääreessä eli ranskaksi en papilotte kasvisten ja yrittien kanssa. Lohi tulee erityisen maukkaaksi ja mehukkaaksi, koska paperissa se kypsyy omassa mehussaan.

Valmistus

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen (kiertoilmauuni 180 asteeseen).
  • Valmistele kasvikset. Voit käyttää aivan mitä tahansa kasviksia, kunhan ne kypsyvät smaasa ajassa lohen kanssa. Jos haluat porkkanoita tai muita pitkän kypsennyksen vaativia kovia juureksia, laikkaa ne ohuiksi suikaleiksi tai viipaleiksi, niin ne kysyvät samassa ajasa kuin lohi.

    Paperikääressä lohen kanssa uunissa kypsennettäväksi sopivia kasviksia:

  • parsat
  • tomaatit
  • sipuli (lohkoina tai pikkusipuleita)
  • kukkakaali, parsakaali. brokkolini, valko- tai punakaalisuikaleet
  • herneet
  • pinaatti
  • purjo (puolikkaina)
  • kesäkurpitsa (melko paksuina viipaleina)
  • leikkopavut
  • porkkanat (suikaleina)
  • tuoreet mausteyrtit (esim. tilli, valkosipuli, ruohosipuli)
  • sitruuna
  • limetti
  • Taita leivinpaperiarkki kahtia, avaa arkki ja nosta lohet ja lisukkeet toiselle puolikkaalle.

  • Ripottele päälle suolaa ja muita mausteita.

  • Pirskota halutessasi päälle hiukan oliiviöljyä tai lisää nokare voita tai lusikallinen pestoa.

  • Nosta leivinarkin toinen puoli kalan ja kasvisten yli ja taittele tiiviiksi paketiksi. (Video leivinpaperin taittelemisesta paketiksi kalalle seuraavassa kohdassa).

  • Pane lohipaketti uunin puoliväliin paistumaan. Paperissa lohi tarvitsee 2–5 minuuttia pidemmän paistoajan kuin paketoimaton. Siis tavallisessa uunissa noin 15 min 200 asteessa tai 20 min 180 asteessa, jos paistat lohet ja kasvikset annoksina. Katso paistoajat täältä: Kuinka kauan uunilohi paistuu?

  • Ota lohi uunista ja anna sen vetääntyä muutama minuutti.

  • Leikkaa nyytti auki tai jos teit annosnyyttejä, leikkaa ne niin auki, että ne voi nostaa lautasille ja syödä suoraan paketista.

VIDEO: Näin taittelet paperin, kun valmistat lohta paperissa

Kuinka kauan uunilohi paistuu?

Lohi ei tarvitse pitkää paistoaikaa. Jos kalaa paistaa yhtään liian pitkään uunissa, riitä tulee mautonta ja kuivan tuntuista, vaikka kala olisi kuinka rasvaistat. Paistoaika riippuu paistettavan kalapalan koosta ja uunista ja miten kylmänä kala pannaan uuniin.

Pienen fileen kypsennysaika uunissa:

Tarkempi taulukko paistoajoista ja eri kokoisista lohipalosta, Tarkista kalan kypsyys jo vähän ennen kuin aika on täysi ja ota kala pois, jos se vaikuttaa kypsältä.

Työnnä haarukka lohen syiden väliin. Lohi on kypsää, kun syyt irtoavat toisistaan eli kala ei ole enää raakaa keskeltä, Moni jättää lohen tarkoituksella hiukan raa'aksi keskeltä.

Paistolämpömittarin avulla saat täydellisen sopivan kypsää lohta uunissa.

Uunissa hitaasti haudutettu lohi

Uunilohi on helppo, hyvä ja nopea ruoka, mutta jos sinulla on aikaa, voit halutessasi valmistaa kalan hitaasti matalassa lämpötilassa. Hauduttamalla saa varmasti kypsää kalaa, sillä fileet ja kokonaiset kalat ovat eri paksuisia.

Paista lohi uunissa 20–25 min 120 asteessa. Paistolämpömittarin avulla saat tässäkin tapauksessa täydellisen sopivan kypsää lohta uunissa.

Voiko uunilohen paistamisessa käyttää paistolämpömittaria?

Kyllä, uunilohen valmistuksessa voi mainiosti käyttää paistolämpömitaria. Paistolämpömittarin avulla kalasta ei tule ylikypsää.

  • Pistä lämpömittarin anturi lohen paksuimman kohdan sisään keskelle.

  • Ota lohi uunista, kun lämpömittari näyttää 46–47 astetta. Anna lohen levätä muutama minuutti. Lämpötila nousee vielä pari astetta kalan vetäytyessä.

  • 48–49 astetta on täydellisesti paistetun uunilohen ihannelämpötila.

  • Jos haluat kalan jäävän hiukan raa'aksi keskeltä, jätä lämpötila paria astetta pienemmäksi.

  • Jos haluat varmasti läpikypsää lohta, sen sisälämpötila saa nousta jopa 60 asteeseen.

Voiko uunilohta tehdä pakastetusta lohesta?

Kyllä, pakastetusta lohesta tulee ihan hyvä uunilohi.

Parasta pakastetusta lohesta tehdystä uunilohesta tulee, kun lohi saa sulaa jääkaapissa. Kala säilyy mehukkaampana, kun sen sulattaa hitaasti.

Jos on kiire, sulata lohi vesitiiviissä pakkauksessa kylmässä vedessä. Kylmässä vedessä lohi sulaa nopeammin ja hellävaraisemmin kuin huoneenlämmössä.

Jos on oikein kova kiire, pane lohi jäisenä uuniin. Pidennä paistoaikaa 200 asteessa 5–15 minuuttia (kalan koon mukaan).

Yksittäin pakattujen noin 110 gramman lohifileeannospalojen paistoajaksi tulee 18–20 minuttia, kun sulana paistoaika on 12 min. Tarkista kypsyys jo pari minuttia pidemmän paistoajan jälkeen ja sen jälkeen aina parin minuutin välein, ettei kala pääse kypsymään liikaa.

Leivinpaperi vai alumiinifolio uunilohelle?

ALUFOLIO VAI LEIVINPAPERI? Käytä leivinpaperia, jos laitat uuniloheen sitruunaa tai limettiä tai muuta hapokasta.

Paistopussi, leivinpaperi vai alumiinifolio uunilohelle?

Erityisessä paistopussissa lohi säilyy varmasti mehukkaana, mutta rapeaa pintaa pussissa voi olla vaikea saada.

Leivinpaperi on paras valinta, jos haluat valmistaa lohinyyttejä, "Saumon en papilotte" ranskaksi.

Alumiinifolio on helpompi käsitellä, mutta leivinpaperin käyttöä puolustavat seuraavat seikat:

  • Sitrukset ja muut happamat elintarvikeet irrottavat foliosta alumiinia, mikä ei ole terveellistä ruuassa. Alumiini voi suurina määrinä vaikuttaa haitallisesti aivoihin ja hedelmälllisyyteen.

    Jos valmistat lohinyyttejä grillissä, leivinpaperi ei kestä grillin kuumuutta, lisää sitruuna vasta valmiiseen kalaaan.

  • Leivinpaperi on paljon ympäristöystävällisempää kuin alumiinifolio.

KATSO MYÖS: Näitä ruokia ei kannata kääriä alumiinifolioon

Mitkä lisukkeet sopivat uunilohelle?

Kaikki käy, aivan kokin ja syöjien maun mukaan.

Saumon en papillote eli lohta paperissa -reseptin kuvassa on parsaa ja pikkuperunoita, mutta mitkä tahansa kasvikset käyvät. Lisäksi voi tarjota myös rapsakkaa salaattia, riisiä tai pastaa.Hyvän ja tasapainoisen aterian saa, kun pehmeän lohi saa rapeita lisukkeita, kuten vokkivihanneksia ja jotain kirpeää, kuten sitruunaa, kapriksia tai kirpeää kastiketta vastapainoksi lohen täyteläiselle maulle.

Lohi sisältää melko paljon energiaa, joten lisukkeena on hyvä olla kasviksia. Salaattien tai kasvisten lisäksi hyviä vaihtoehtoja uunilohen kaveriksi ovat kukkakaaliriisi (riisiä muistuttavaksi silputtu ja kuumalla vedellä hiukan pehmennetty kukkakaali) tai kesäkurpitsaspagetti.

Hyviä ja terveellisiä lisukevinkkejä uunilohelle saat Uunilohiresepteistäedempänä tässä artikkelissa.

Mitä kastiketta uunilohelle?

Lohi on niin mehukasta, että se ei välttämättä kaipaa mitään kastiketta, varsinkaan, jos lisukkeet ovat mehukkaita. Kun valmistat lohinyyttejä, pussiin kertyvä paistoliemi on herkullinen kastike sinänsä.

Lohi saa seurakseen yleensä vaaleaa, kirpeää kastiketta, kuten sitruuna- tai kapriskastiketta, tai hollandaisekastiketta.

Myös kylmät kastikkeet sopivat hyvin uunilohelle. Helpon ja nopean kylmän kastikkeen saa sekoittamalla maustamatonta jogurttia, kermaviiliä tai creme fraichea ja silputtuja yrttejä (tilliä, persiljaa, ruohosipulia, korianteria, basilikaa) tai kurkkusalaattia ja ripaus suolaa, pippuria, curryä tai chiliä maun mukaan.

Resepti: Lohi ja hollandaisekastike

Resepti: Sauce verte -yrttikastike + lohi

Kuinka kauan uunilohi säilyy jääkaapissa?

Uunilohi säilyy pari päivää jääkaapissa. Säilyvyyteen vaikuttaa huomattavasti se, kuinka kauan lohi on pöydässä ennen kuin se pääsee kylmään.

Kun panet lohen lopun mahdollisimman pian ruokailun jälkeen jääkaappiin, lohi säilyy hyvänä ainakin kaksi päivää.

Mitä ylijääneestä uunilohesta voi tehdä?

Jos olet paistanut kokonaisen lohifileen, ja sitä jää yli, lohelle löytyy taatusti käyttöä:

  • Lohipasta – Helppoakin helpompi ruoka ylijääneestä lohesta. Keitä pasta ja sekoita joukkoon lohen loput ja tilkka oliiviöljyä, mausta suolalla, pippurilla ja raasta päälle hiukan parmesaania tai isää joukkoon lusikallinen pestoa. Myös kirsikkatomaatin puolikkaat ja tuoreet yrtit sopivat joukkoon.
    Resepti: Helppo parsa-lohipasta

  • Lohimunakas – Sopii miksi tahansa ateriaksi: aamiaiseksi, brunssiksi, lounaaksi tai päivälliseksi. Kuullota pannussa kasvissuikaleita – esim. sipulia ja/tai parsaa, vispaa pari munaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada munamassa pannuun ja levitä päälle ylijäänyt lohi. Paista molemmilta puolilta – ja nauti!

  • Lohisalaatti – Uunilohi sopii täydellisesti salaattiin. Tee salaatti esimerkiksi kaalista, (puna)sipulista, pavuista, parsasta, tomaatista tai herneistä ja tarjoa kirpeän salaatinkastikkeen kanssa.
    Resepti: Lohi-kaalisalaatti**

  • Lohisandwich – Sekoita loppu lohi jogurttiin tai majoneesiin – tai yrttikastikkeeseen, jos jäljellä on kylmää yrttikastiketta uunilohiaterialta – ja käytä kerrosleivän täytteenä.

Paljonko enegiaa lohi sisältää

Lohi on rasvainen kala, eikä energiasaldoltaan siis niitä kevyimpiä kaloja. 100 grammassa lohifileetä on Fineli-elintarviketietokannan mukaan 195 kcal. Kirjolohifileessä on 153 kcal.

Vertailun vuoksi: porkkanassa on 33 kcal, maitosuklaassa 538 kcal.

Alla on eri kokoisten lohifileepalojen energiasisältöjä. Palat ovat Norjan lohta, eivät siis kirjolohta.

Eri kokoisten norjanlohifileepalojen kalorimääriä.

LOHEN KALORIT 100 grammassa paistettua lohifileetä on keskimäärin 221 kcal. Yhdessä annospalassa on noin 250 kcal.

Onko uunilohi terveellistä?

KYLLÄ! Vaikka lohi sisältää melko paljon kaloreita, se on todella terveellistä. Lisäksi kalan terveysvaikutuksia on vaikea saada muusta ruuasta.

Rasvainen kala, kuten lohi, sisältää omega-3-rasvahappoja ja erityisesti n-3-rasvahappoja DHA:ta ja EPA:ta, jotka ovat hyväksi sydän- ja verenkiertoelimistön terveydelle ja aivoille.

Lohi sisältää runsaasti D-vitamiinia, jota elimistö tarvitsee ravinnosta talviaikaan, kun sitä ei saa riittävästi auringosta. Lohi vaikuttaa tulehdusta hillitsevästi ja on hyväksi suolistolle.

Lue myös: Miksi lohi on varsinaista superfoodia

Miksi kalaa pitäisi syödä?

Ravitsemussuositukset kannustavat syömään kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.

Kalan rasva on pääosin kerta- ja moni­tyydyttymättömiä rasvahappoja. Monityydyttymättömät rasvahapot ovat ihmiselle välttämättömiä, ja niitä on saatava ravinnosta, sillä elimistö ei pysty valmistamaan niitä itse. Rasvaisen kalan sisältämiin välttämättömiin omega-3-rasva­happoihin kuuluvat muuan muassa dokosaheksaeenihappo DHA ja eikosapentaeenihappo EPA. Kala on näiden rasvahappojen paras luonnollinen lähde, sillä kala on ainoa elintarvike, josta ihminen saa DHA:ta ja EPA:ta sellaisenaan.

Kalan terveyshyödyt eivät rajoitu vain sen sisältämiin ravintoaineisiin. Varsinkin kesäkeittiössä kala saattaa onnistua syrjäyttämään lautaselta rasvaiset makkarat ja punaisen lihan.

Kalan kanssa syötävät lisäkkeet ovat usein kevyitä ja kasvisvoittoisia, jolloin aterian kokonaisenergiamäärä laskee, mutta ravitsemuksellinen arvo ja terveellisyys kasvaa.

Entä ympäristömyrkyt?

Erityisesti Itämeren rasvaisiin kaloihin kertyy ympäristömyrkkyjä, kuten dioksiinia ja PCB-yhdisteitä. Jos niitä saa liikaa ravinnosta, ne voivat pitkällä aikavälillä lisätä kehityshäiriöiden ja immuunipuolustuksen häiriöiden riskiä, häiritä hormonitoimintaa ja heikentää lisääntymiskykyä. Näiden riskien vuoksi lapsille, nuorille ja lasten saantia harkitseville suositellaan isoa silakkaa, lohta ja taimenta vain 1–2 kertaa kuussa. Muut voivat syödä näitä kaloja huoletta niin paljon kuin vain maistuu.

Elohopea kertyy erityisesti petokaloihin, joten isot hauet kannattaa jättää kurittamaan muuta kalakantaa.

Hyödyt voittavat haitat

Vaikka todella runsaasti kalaa syövät altistuvat muuta väestöä huomattavasti suuremmalle määrälle ympäristömyrkkyjä, heillä on kuitenkin muita pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.

Uunilohireseptejä

Helppoja ja herkullisia uunilohiohjeita.

Lohi, kasviksia ja perunoita paperissa

LOHI, KASVIKSIA JA PERUNOITA PAPERISSA Lohinyyteissä on koko annos.

Lohi, kasviksia ja perunoita paperissa

Lohi, kasvikset ja perunat kysyvät yhdessä leivinpaperissa. Paista 20 minuuttia ja tarjoa suoraan paperista.

➡️ Reseptin näet tästä

Uunilohi ja kaalia

UUNILOHI JA KAALIA Valmista puolessa tunnissa.

Uunilohi ja kaalia

Maukas lohi paistetun kaalin ja perunoiden kera. Helppoa ja herkullista vain puolessa tunnissa.

➡️ Reseptin näet tästä

Karhunvatukka-puikulaperuna-punajuurilisuketta ja lohi

LOHI JA KARHUNVATUKKALISUKE Karhunvatukka-puikulaperuna-punajuurilisuke kruunaa lohiannoksen.

Lohi ja karhunvatukkalisuketta

Karhunvatukka-puikulaperuna-punajuurilisuke kruunaa lohiannoksen.

➡️ Reseptin näet tästä

Uunilohi ja pestoa

UUNILOHI JA PESTOA Pesto ja uunilohi sopivat yhteen!

Pestolohi

Kun kunnon päivällinen pitää saada PIAN pöytään, ratkaisu on pestolohi, pavut ja parmankinkkumuruilla koristettuna.

➡️ Reseptin näet tästä

Kokonainen lohifilee uunissa

UUNILOHI YRTTIKUORRUTUKSELLA Pasta-kaalisalaattia ja uunilohi.

Uunilohi yrttikuorrutuksella ja pasta-kaalisalaattia

Kokeile kokonaista lohifilettä uunissa runsaiden yrttien kera ja pastasalaatin kanssa.

➡️ Reseptin näet täältä

Parmesaanilohi, suippokaalia ja raitajuurta

PARMESAANILOHI, SUIPPOKAALIA JA RAITAJUURTA Kevyt lohiannos uunissa – 250 kcal/annos!

Parmesaanilohi, suippokaalia ja raitajuurta

Pastellisävyinen keveä ja terveellinen lohiateria.

➡️ Reseptin näet täältä

Uunilohi ja juuresranskalaisia.

UUNILOHI JA JUURESRANSKALAISIA. Kevyempi ja terveelllisempi vaihtoehto brittien pikaruokasuosikille.

Fish and chips – terveellinen ja kevyt versio

Kevyempi ja terveelllisempi vaihtoehto brittien pikaruokasuosikille: uunilohi ja juuresranskalaisia.

➡️ Reseptin näet täältä

Mustaa pastaa ja unikonsiemenlohi

MUSTAA PASTAA JA UNIKONSIEMENLOHI Unikonsiemeniä lohifileen päällä.

Mustaa pastaa ja unikonsiemenlohi

Parsakaalipesto ja ruusukaalisalaatti lohen ja pastan lisukkeina tekevät annoksesta todellisen terveyspommin.

➡️ Reseptin saat täältä

Uunilohi ja peruna-parsa-retiisisalaatti

UUNILOHI JA PERUNA-PARSA-RETIISISALAATTI Vain 20 minuuttia uunissa!

Uunilohi ja peruna-parsa-retiisisalaatti

Pohjoisen parhaita antimia, lohi ja peruna seuranaan parsa ja retiisi. Sopii annoksina sapaksiksi tai sellaisenaan noutopöytään.

➡️ Reseptin näet täältä

Lohivartaat ja punakaalisalaattia

LOHIVARTAAT JA PUNAKAALISALAATTIA Monipuolista päivällistä puolessa tunnissa.

Lohi ja punakaalisalaattia

Tämä uunilohivarrasannos hellii niin näkö- kuin makuaistiakin ja valmistuu vain puolessa tunnissa.

➡️ Reseptin näet täältä

Lohi, hernemuhennosta, minttua ja avokadoöljyä sekä kikherneitä ja tilliä

LOHI JA HERNEMUHENNOSTA Herkullista ja tulehdusta hillitsevää.

Lohi, hernemuhennosta, minttua ja avokadoöljyä sekä kikherneitä ja tilliä

Herkullinen ja tulehdusta hillitsevä lohiateria.

➡️ Reseptin näet täältä

Seesamilohi ja täyttävää salaattia

SEESAMILOHI UUNISSA Uunilohi saa seesaminsiemenistä japanilaisen säväyksen.

Seesamilohi ja täyttävä salaatti

Lohi sisältää vitamiineja, kivennäisaineita ja varsinkin hyviä rasvahappoja hyvänmakuisessa muodossa.

➡️ Reseptin näet täältä

Parsa-lohipasta uunilohesta

PARSA-LOHIPASTA Herkullinen ja ravitseva lohipasta valmistuu 20 minuutissa.

Parsa-lohipasta

Herkullinen ja ravitseva lohipasta valmistuu vain 20 minuutissa ja sisältää runsaasti hiilihydraatteja, kasviksia ja lohen hyviä rasvahappoja. Käy pöytään!

➡️ Reseptin näet täältä

Lohi, vadelmasalaattia ja herneitä

UUNILOHI JA KVINOA-VADELMASALAATTIA Vadelma-kvinoasalaatti ja uunilohi.

Lohi, vadelmasalaattia ja herneitä

Lohi, kvinoa ja vadelmat ovat superfoodia! Valmista puolessa tunnissa.

➡️ Reseptin näet täältä

Misomarinoitu lohi ja raparperia

MISOMARINOITU UUNILOHI JA RAPARPERIA Kirpakka raparperi ja pehmeä, rasvainen lohi sopivat mainiosti yhteen.

Misomarinoitu lohi ja raparperia

Aavistuksen kirpakka raparperi ja pehmeä, rasvainen lohi sopivat mainiosti yhteen. Vihreä parsa viimeistelee kokonaisuuden.

➡️ Reseptin näet täältä