Uunilohi on sekä terveellinen että helppo ruoka. Me opastamme, miten siitä saa herkullisen mehukkaan, ja mikä sopii lohen lisukkeeksi. Katso täältä mm. kypsennysaika ja paistomittarin lämpötila sekä ammenna inspiraatiota uunilohiresepteistämme.
Pane lohifilee/lohipalat/lohipihvit leivinpaperille ja pellille tai uuninkestävään vuokaan nahkapuoli alaspäin.
Pirskota kalalle halutessasi hiukan sitruunamehua.
Ripottele lohen päälle hiukan suolaa ja muita haluamiasi mausteita.
Voit panna lohen päälle myös sitruunaviipaleita tai tuoreita yrttejä.
Paista lohta uunin puolivälissä 10–12 min.
Voit käyttää paistolämpömittaria. Pistä mittarin anturi keskelee palan paksuinta kohtaa. Kun mittari näyttää 47 astetta ota lohi uunista.
Anna lohen vetääntyä muutama minuutti. Kalapalan sisälämpö nousee 48–49 asteeseen, jolloin lohi on täydellisesti paistunut.
HUOM! Samalla ohjeella voit paistaa koko fileen tai koko lohen. Lisää vain paistoaikaa (ks. paistoajat täältä). Sopiva paistolämpömittarin lukema lohelle on 47 astetta – lohipalan koosta riippumatta.
VINKKI! Lohi on rasvainen kala, joten se ei tarvitse uunissa lisärasvaa, mutta jos haluat lisää mehukkuutta, voit lisätä nokareen voita tai tilkan öljyä.
Voit maustaa lohen myös pestolla, valkosipuliöljyllä, teriyakikastikkeella, hunajalla tai makealla chilikastikkeella.
Etsitkö ateriaa, joka on superterveellinen, herkullinen ja todella helppo? Uunilohi on kaikkea etsimääsi. Se valmistuu alle 15 minuutissa, ja kala on terveellistä mm. sydämelle ja verisuonille sekä aivoille.
Mutta miten voi välttää, ettei lohesta tule kuivaa ja ikävää? Kuinka kauan sen pitää olla uunissa? Voiko käyttää pakastettua lohta ja onko lohi lihottavaa? Saat vastaukset kysymyksiisi täältä, katso perusresepti ja innostu herkullisista uunilohiresepteistämme.
Lohi ei tarvitse pitkää paistoaikaa. Jos kalaa paistaa yhtään liian pitkään uunissa, riitä tulee mautonta ja kuivan tuntuista, vaikka kala olisi kuinka rasvaista. Paistoaika riippuu paistettavan kalapalan koosta ja uunista ja miten kylmänä kala pannaan uuniin.
Tarkista kalan kypsyys jo vähän ennen kuin aika on täysi ja ota kala pois, jos se vaikuttaa kypsältä.
Työnnä haarukka lohen syiden väliin. Lohi on kypsää, kun syyt irtoavat toisistaan eli kala ei ole enää raakaa keskeltä, Moni jättää lohen tarkoituksella hiukan raa'aksi keskeltä.
Uunilohi – paistoajat ja uunin lämpötilat
Koko
Paistoaika
Tavalinen uuni
Kiertoilmauuni
Lohikuutiot
8-10 min.
200ºC
180ºC
Pieni pala lohta
10-12 min
200ºC
180ºC
Suuri pala lohta
13-15 min.
200ºC
180ºC
Kokonainen lohifile
18-20 min.
200ºC
180ºC
Kokonainen lohi
25-30 min.
200ºC
180ºC
2
Mihin asteeseen uunilohi pitää paistaa?
Uunilohi on täydellistä, kun paistomittari näyttää 48–49 astetta. Paistolämpömittarin avulla vältät lohen paistumisen kuivaksi uunissa. On kuitenkin tärkeää, että asetat paistolämpömittarin oikein:
Työnnä lämpömittari varovasti keskelle paksuinta kohtaa kalaa.
Ota lohi uunista, kun lämpömittari on noin 47 asteessa, ja anna kalan levätä hetki. Lämpötila nousee vielä muutaman asteen.
Lohi on täydellistä, kun paistolämpömittari näyttää 48–49 astetta.
Jos haluat lohen jäävän keskeltä hieman raa'aksi, lämpötila saa jäädä muutaman asteen alemmaksi.
Jos haluat, että lohi on läpikotaisin täysin kypsää, sen sisälämpötilan saa olla 60 astetta.
Täydellinen uunilohi: paistolämpömittari näyttää 48–49ºC
PAISTOLÄMPÖMITTARI saa näyttää 48–49 astetta, niin uunilohi on mehukkaimmillaan. Työnnä lämpömittari varovasti keskelle kalafileepalan paksuinta kohtaa. Kun otat lohen uunista, kun paistolämpömittari näyttää 47 astetta ja annat kalan vetäytyä hetken, lämpötila nousee ihanteelliseen 49 asteeseen.
3
Voiko uunilohta tehdä pakastetusta lohesta?
Kyllä, pakastetusta lohesta tulee ihan hyvä uunilohi.
Parasta pakastetusta lohesta tehdystä uunilohesta tulee, kun lohi saa sulaa jääkaapissa. Kala säilyy mehukkaampana, kun sen sulattaa hitaasti.
Jos on kiire, sulata lohi vesitiiviissä pakkauksessa kylmässä vedessä. Kylmässä vedessä lohi sulaa nopeammin ja hellävaraisemmin kuin huoneenlämmössä.
Jos on oikein kova kiire, pane lohi jäisenä uuniin. Pidennä paistoaikaa 200 asteessa 5–15 minuuttia (kalan koon mukaan).
Yksittäispakattujen noin 110 gramman lohifileeannospalojen paistoajaksi tulee 18–20 minuttia, kun sulana paistoaika on 12 min. Tarkista kypsyys jo pari minuttia normaalia pidemmän paistoajan jälkeen ja sen jälkeen aina parin minuutin välein, ettei kala pääse kypsymään liikaa.
4
Miten tedään lohta paperissa?
Voit paistaa lohen paperikääreessä eli ranskaksi en papilotte kasvisten ja yrittien kanssa. Lohi tulee erityisen maukkaaksi ja mehukkaaksi, koska paperissa se kypsyy omassa mehussaan.
Valmistele kasvikset. Voit käyttää aivan mitä tahansa kasviksia, kunhan ne kypsyvät smaasa ajassa lohen kanssa. Jos haluat porkkanoita tai muita pitkän kypsennyksen vaativia kovia juureksia, laikkaa ne ohuiksi suikaleiksi tai viipaleiksi, niin ne kysyvät samassa ajasa kuin lohi.
Taita leivinpaperiarkki kahtia, avaa arkki ja nosta lohet ja lisukkeet toiselle puolikkaalle.
Ripottele päälle suolaa ja muita mausteita.
Pirskota halutessasi päälle hiukan oliiviöljyä tai lisää nokare voita tai lusikallinen pestoa.
Nosta leivinarkin toinen puoli kalan ja kasvisten yli ja taittele tiiviiksi paketiksi. (Video leivinpaperin taittelemisesta paketiksi kalalle seuraavassa kohdassa).
Pane lohipaketti uunin puoliväliin paistumaan. Paperissa lohi tarvitsee 2–5 minuuttia pidemmän paistoajan kuin ilman käärettä. Siis tavallisessa uunissa noin 15 min 200 asteessa tai 20 min 180 asteessa, jos paistat lohet ja kasvikset annoksina. Katso paistoajat täältä: Kuinka kauan uunilohi paistuu?
Ota lohi uunista ja anna sen vetääntyä muutama minuutti.
Leikkaa nyytti auki tai jos teit annosnyyttejä, leikkaa ne niin auki, että ne voi nostaa lautasille ja syödä suoraan paketista.
VIDEO: Näin taittelet paperin, kun valmistat lohta paperissa
Herkullinen ja ravitseva lohipasta valmistuu vain 20 minuutissa ja sisältää runsaasti hiilihydraattia, kasviksia ja lohen hyviä rasvahappoja. Hyvää ruokahalua!
8
Paistopussi, leivinpaperi vai alumiinifolio uunilohelle?
Paistopussi, leivinpaperi vai alumiinifolio uunilohelle?
Erityisessä paistopussissa lohi säilyy varmasti mehukkaana, mutta rapeaa pintaa pussissa voi olla vaikea saada.
Leivinpaperi on paras valinta, jos haluat valmistaa lohinyyttejä, ranskaksi "Saumon en papilotte".
Alumiinifolio on helpompi käsitellä, mutta leivinpaperin käyttöä puolustavat seuraavat seikat:
Sitrukset ja muut happamat elintarvikeet irrottavat foliosta alumiinia, mikä ei ole terveellistä ruuassa. Alumiini voi suurina määrinä vaikuttaa haitallisesti aivoihin ja hedelmälllisyyteen.
Jos valmistat lohinyyttejä grillissä, leivinpaperi ei kestä grillin kuumuutta, lisää sitruuna vasta valmiiseen kalaaan.
Leivinpaperi on paljon ympäristöystävällisempää kuin alumiinifolio.
Lohen kanssa sopii melkein mikä vain. Vain oma maku ja mielikuvitus ovat rajana. Lohinyytteihin, sopivat lämpimät kasvikset ja salaatit, riisi, perunat ja parsa.
Sekä rapsakka salaatti ja rouskuvat kasvikset sopivat pehmoisen lohen seuraksi, esim. tuoreet tai kevyesti pannulla käytetyt vihannekset ja raikkaankirpeät kastikkeet (sitruuna-, kapris- ja jogurttikastikkeet) ovat hyviä makupareja täyteläiselle lohelle.
Lohessa on meko runsaasti kaloreita, joten lisuke saa olla kevyempi. Kasviksilla saat ateriasta täysipainoisen. Salaattien lisäksi lohen seuraksi sopivat uunijuurekset ja höyrytetyt kasvikset ja raastetut kukkakaaliriisi tai suikaloitu kesäkurpitsaspagetti kesäkurpitsaspagetti.
Lohi on niin mehukasta, että se ei välttämättä kaipaa mitään kastiketta, varsinkaan, jos lisukkeet ovat mehukkaita. Kun valmistat lohinyyttejä, pussiin kertyvä paistoliemi on herkullinen kastike sinänsä.
Lohi saa seurakseen yleensä vaaleaa, kirpeää kastiketta, kuten sitruuna- tai kapriskastiketta, tai hollandaisekastiketta.
Myös kylmät kastikkeet sopivat hyvin uunilohelle. Helpon ja nopean kylmän kastikkeen saa sekoittamalla maustamatonta jogurttia, kermaviiliä tai creme fraichea ja silputtuja yrttejä (tilliä, persiljaa, ruohosipulia, korianteria, basilikaa) tai kurkkusalaattia ja ripaus suolaa, pippuria, curryä tai chiliä maun mukaan.
Terveellisiä ja hyviä kastikkeita lohiaterialle
Sauce verte – yrttikastike lohelle
Tämä sauce verte sopii salaattiin, leivälle ja lohen kanssa.
Uunilohi säilyy pari päivää jääkaapissa. Säilyvyyteen vaikuttaa huomattavasti se, kuinka kauan lohi on pöydässä ennen kuin se pääsee kylmään.
Kun panet lohen lopun mahdollisimman pian ruokailun jälkeen jääkaappiin, lohi säilyy hyvänä ainakin kaksi päivää.
12
Mitä ylijääneestä uunilohesta voi tehdä?
Jos olet paistanut kokonaisen lohifileen, ja sitä jää yli, lohelle löytyy taatusti käyttöä:
Lohipasta – Helppoakin helpompi ruoka ylijääneestä lohesta. Keitä pasta ja sekoita joukkoon lohen loput ja tilkka oliiviöljyä, mausta suolalla, pippurilla ja raasta päälle hiukan parmesaania tai isää joukkoon lusikallinen pestoa. Myös kirsikkatomaatin puolikkaat ja tuoreet yrtit sopivat joukkoon. Resepti: Helppo parsa-lohipasta
Lohimunakas – Sopii miksi tahansa ateriaksi: aamiaiseksi, brunssiksi, lounaaksi tai päivälliseksi. Kuullota pannussa kasvissuikaleita – esim. sipulia ja/tai parsaa, vispaa pari munaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada munamassa pannuun ja levitä päälle ylijäänyt lohi. Paista molemmilta puolilta – ja nauti!
Lohisalaatti – Uunilohi sopii täydellisesti salaattiin. Tee salaatti esimerkiksi kaalista, (puna)sipulista, pavuista, parsasta, tomaatista tai herneistä ja tarjoa kirpeän salaatinkastikkeen kanssa. Resepti: Lohi-kaalisalaatti
Lohisandwich – Sekoita loppu lohi jogurttiin tai majoneesiin – tai yrttikastikkeeseen, jos jäljellä on kylmää yrttikastiketta uunilohiaterialta – ja käytä kerrosleivän täytteenä.
Lohi on rasvainen kala, eikä kalorimäärältään niitä kevyimpiä. 100 grammassa lohifileetä on Fineli-elintarviketietokannan mukaan 195 kcal. Kirjolohifileessä on 153 kcal.
Vertailun vuoksi: porkkanassa on 33 kcal, maitosuklaassa 538 kcal.
Alla on eri kokoisten lohifileepalojen energiasisältöjä. Palat ovat Norjan lohta, eivät siis kirjolohta.
LOHEN KALORIT 100 grammassa paistettua lohifileetä on keskimäärin 221 kcal. Yhdessä annospalassa on noin 250 kcal.
KYLLÄ! Vaikka lohi sisältää melko paljon kaloreita, se on todella terveellistä. Lisäksi kalan terveysvaikutuksia on vaikea saada muusta ruuasta.
Rasvainen kala, kuten lohi, sisältää omega-3-rasvahappoja ja erityisesti n-3-rasvahappoja DHA:ta ja EPA:ta, jotka ovat hyväksi sydän- ja verenkiertoelimistön terveydelle ja aivoille.