Täydellinen uunilohi
Uunilohi on sekä terveellinen että helppo ruoka. Me opastamme, miten siitä saa herkullisen mehukkaan ja mikä sopii lohen lisukkeeksi. Täältä inspiraatiota lohiruokiin + 15 uunilohireseptiä!
Uunilohi on sekä terveellinen että helppo ruoka. Me opastamme, miten siitä saa herkullisen mehukkaan ja mikä sopii lohen lisukkeeksi. Täältä inspiraatiota lohiruokiin + 15 uunilohireseptiä!
Etsitkö terveellistä, herkullista ja helppoa ruokaohjetta? Uunilohi on ratkaisu! Uunilohiannos valmistuu alle vartissa, ja kala on hyväksi mm. sydän- ja verenkiertoelimistölle sekä aivoille.
Miten kauan lohta pitää paistaa? Miten välttää, ettei siitä tule kuiva käppyrä eikä lötkö löllö? Voiko käyttää pakastetua lohta? Onko uunilohi lihottavaa? Vastaukset saat täältä. Lisäksi saat uusia, herkullisia uunilohiohjeita.
Uunilohi on ehkä maailman helpoin ruoka ja vielä todella terveellistä. Hyvää uunilohta ei pidä paistaa liian pitkään tai siitä tulee kuivaa puppua. Katso paistoajat täältä: Kuinka kauan uunilohi paistuu?
Saumon en papillote eli lohi paperissa
Voit paistaa lohen paperikääreessä eli ranskaksi en papilotte kasvisten ja yrittien kanssa. Lohi tulee erityisen maukkaaksi ja mehukkaaksi, koska paperissa se kypsyy omassa mehussaan.
Valmistele kasvikset. Voit käyttää aivan mitä tahansa kasviksia, kunhan ne kypsyvät smaasa ajassa lohen kanssa. Jos haluat porkkanoita tai muita pitkän kypsennyksen vaativia kovia juureksia, laikkaa ne ohuiksi suikaleiksi tai viipaleiksi, niin ne kysyvät samassa ajasa kuin lohi.
Paperikääressä lohen kanssa uunissa kypsennettäväksi sopivia kasviksia:
Taita leivinpaperiarkki kahtia, avaa arkki ja nosta lohet ja lisukkeet toiselle puolikkaalle.
Ripottele päälle suolaa ja muita mausteita.
Pirskota halutessasi päälle hiukan oliiviöljyä tai lisää nokare voita tai lusikallinen pestoa.
Nosta leivinarkin toinen puoli kalan ja kasvisten yli ja taittele tiiviiksi paketiksi. (Video leivinpaperin taittelemisesta paketiksi kalalle seuraavassa kohdassa).
Pane lohipaketti uunin puoliväliin paistumaan. Paperissa lohi tarvitsee 2–5 minuuttia pidemmän paistoajan kuin paketoimaton. Siis tavallisessa uunissa noin 15 min 200 asteessa tai 20 min 180 asteessa, jos paistat lohet ja kasvikset annoksina. Katso paistoajat täältä: Kuinka kauan uunilohi paistuu?
Ota lohi uunista ja anna sen vetääntyä muutama minuutti.
Leikkaa nyytti auki tai jos teit annosnyyttejä, leikkaa ne niin auki, että ne voi nostaa lautasille ja syödä suoraan paketista.
Lohi ei tarvitse pitkää paistoaikaa. Jos kalaa paistaa yhtään liian pitkään uunissa, riitä tulee mautonta ja kuivan tuntuista, vaikka kala olisi kuinka rasvaistat. Paistoaika riippuu paistettavan kalapalan koosta ja uunista ja miten kylmänä kala pannaan uuniin.
Pienen fileen kypsennysaika uunissa:
Tarkempi taulukko paistoajoista ja eri kokoisista lohipalosta, Tarkista kalan kypsyys jo vähän ennen kuin aika on täysi ja ota kala pois, jos se vaikuttaa kypsältä.
Työnnä haarukka lohen syiden väliin. Lohi on kypsää, kun syyt irtoavat toisistaan eli kala ei ole enää raakaa keskeltä, Moni jättää lohen tarkoituksella hiukan raa'aksi keskeltä.
Paistolämpömittarin avulla saat täydellisen sopivan kypsää lohta uunissa.
Uunilohi on helppo, hyvä ja nopea ruoka, mutta jos sinulla on aikaa, voit halutessasi valmistaa kalan hitaasti matalassa lämpötilassa. Hauduttamalla saa varmasti kypsää kalaa, sillä fileet ja kokonaiset kalat ovat eri paksuisia.
Paista lohi uunissa 20–25 min 120 asteessa. Paistolämpömittarin avulla saat tässäkin tapauksessa täydellisen sopivan kypsää lohta uunissa.
Kyllä, uunilohen valmistuksessa voi mainiosti käyttää paistolämpömitaria. Paistolämpömittarin avulla kalasta ei tule ylikypsää.
Pistä lämpömittarin anturi lohen paksuimman kohdan sisään keskelle.
Ota lohi uunista, kun lämpömittari näyttää 46–47 astetta. Anna lohen levätä muutama minuutti. Lämpötila nousee vielä pari astetta kalan vetäytyessä.
48–49 astetta on täydellisesti paistetun uunilohen ihannelämpötila.
Jos haluat kalan jäävän hiukan raa'aksi keskeltä, jätä lämpötila paria astetta pienemmäksi.
Jos haluat varmasti läpikypsää lohta, sen sisälämpötila saa nousta jopa 60 asteeseen.
Kyllä, pakastetusta lohesta tulee ihan hyvä uunilohi.
Parasta pakastetusta lohesta tehdystä uunilohesta tulee, kun lohi saa sulaa jääkaapissa. Kala säilyy mehukkaampana, kun sen sulattaa hitaasti.
Jos on kiire, sulata lohi vesitiiviissä pakkauksessa kylmässä vedessä. Kylmässä vedessä lohi sulaa nopeammin ja hellävaraisemmin kuin huoneenlämmössä.
Jos on oikein kova kiire, pane lohi jäisenä uuniin. Pidennä paistoaikaa 200 asteessa 5–15 minuuttia (kalan koon mukaan).
Yksittäin pakattujen noin 110 gramman lohifileeannospalojen paistoajaksi tulee 18–20 minuttia, kun sulana paistoaika on 12 min. Tarkista kypsyys jo pari minuttia pidemmän paistoajan jälkeen ja sen jälkeen aina parin minuutin välein, ettei kala pääse kypsymään liikaa.
Paistopussi, leivinpaperi vai alumiinifolio uunilohelle?
Erityisessä paistopussissa lohi säilyy varmasti mehukkaana, mutta rapeaa pintaa pussissa voi olla vaikea saada.
Leivinpaperi on paras valinta, jos haluat valmistaa lohinyyttejä, "Saumon en papilotte" ranskaksi.
Alumiinifolio on helpompi käsitellä, mutta leivinpaperin käyttöä puolustavat seuraavat seikat:
Sitrukset ja muut happamat elintarvikeet irrottavat foliosta alumiinia, mikä ei ole terveellistä ruuassa. Alumiini voi suurina määrinä vaikuttaa haitallisesti aivoihin ja hedelmälllisyyteen.
Jos valmistat lohinyyttejä grillissä, leivinpaperi ei kestä grillin kuumuutta, lisää sitruuna vasta valmiiseen kalaaan.
Leivinpaperi on paljon ympäristöystävällisempää kuin alumiinifolio.
KATSO MYÖS: Näitä ruokia ei kannata kääriä alumiinifolioon
Kaikki käy, aivan kokin ja syöjien maun mukaan.
Saumon en papillote eli lohta paperissa -reseptin kuvassa on parsaa ja pikkuperunoita, mutta mitkä tahansa kasvikset käyvät. Lisäksi voi tarjota myös rapsakkaa salaattia, riisiä tai pastaa.Hyvän ja tasapainoisen aterian saa, kun pehmeän lohi saa rapeita lisukkeita, kuten vokkivihanneksia ja jotain kirpeää, kuten sitruunaa, kapriksia tai kirpeää kastiketta vastapainoksi lohen täyteläiselle maulle.
Lohi sisältää melko paljon energiaa, joten lisukkeena on hyvä olla kasviksia. Salaattien tai kasvisten lisäksi hyviä vaihtoehtoja uunilohen kaveriksi ovat kukkakaaliriisi (riisiä muistuttavaksi silputtu ja kuumalla vedellä hiukan pehmennetty kukkakaali) tai kesäkurpitsaspagetti.
Hyviä ja terveellisiä lisukevinkkejä uunilohelle saat Uunilohiresepteistäedempänä tässä artikkelissa.
Lohi on niin mehukasta, että se ei välttämättä kaipaa mitään kastiketta, varsinkaan, jos lisukkeet ovat mehukkaita. Kun valmistat lohinyyttejä, pussiin kertyvä paistoliemi on herkullinen kastike sinänsä.
Lohi saa seurakseen yleensä vaaleaa, kirpeää kastiketta, kuten sitruuna- tai kapriskastiketta, tai hollandaisekastiketta.
Myös kylmät kastikkeet sopivat hyvin uunilohelle. Helpon ja nopean kylmän kastikkeen saa sekoittamalla maustamatonta jogurttia, kermaviiliä tai creme fraichea ja silputtuja yrttejä (tilliä, persiljaa, ruohosipulia, korianteria, basilikaa) tai kurkkusalaattia ja ripaus suolaa, pippuria, curryä tai chiliä maun mukaan.
Uunilohi säilyy pari päivää jääkaapissa. Säilyvyyteen vaikuttaa huomattavasti se, kuinka kauan lohi on pöydässä ennen kuin se pääsee kylmään.
Kun panet lohen lopun mahdollisimman pian ruokailun jälkeen jääkaappiin, lohi säilyy hyvänä ainakin kaksi päivää.
Jos olet paistanut kokonaisen lohifileen, ja sitä jää yli, lohelle löytyy taatusti käyttöä:
Lohipasta – Helppoakin helpompi ruoka ylijääneestä lohesta. Keitä pasta ja sekoita joukkoon lohen loput ja tilkka oliiviöljyä, mausta suolalla, pippurilla ja raasta päälle hiukan parmesaania tai isää joukkoon lusikallinen pestoa. Myös kirsikkatomaatin puolikkaat ja tuoreet yrtit sopivat joukkoon.
Resepti: Helppo parsa-lohipasta
Lohimunakas – Sopii miksi tahansa ateriaksi: aamiaiseksi, brunssiksi, lounaaksi tai päivälliseksi. Kuullota pannussa kasvissuikaleita – esim. sipulia ja/tai parsaa, vispaa pari munaa ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada munamassa pannuun ja levitä päälle ylijäänyt lohi. Paista molemmilta puolilta – ja nauti!
Lohisalaatti – Uunilohi sopii täydellisesti salaattiin. Tee salaatti esimerkiksi kaalista, (puna)sipulista, pavuista, parsasta, tomaatista tai herneistä ja tarjoa kirpeän salaatinkastikkeen kanssa.
Resepti: Lohi-kaalisalaatti**
Lohi on rasvainen kala, eikä energiasaldoltaan siis niitä kevyimpiä kaloja. 100 grammassa lohifileetä on Fineli-elintarviketietokannan mukaan 195 kcal. Kirjolohifileessä on 153 kcal.
Vertailun vuoksi: porkkanassa on 33 kcal, maitosuklaassa 538 kcal.
Alla on eri kokoisten lohifileepalojen energiasisältöjä. Palat ovat Norjan lohta, eivät siis kirjolohta.
KYLLÄ! Vaikka lohi sisältää melko paljon kaloreita, se on todella terveellistä. Lisäksi kalan terveysvaikutuksia on vaikea saada muusta ruuasta.
Rasvainen kala, kuten lohi, sisältää omega-3-rasvahappoja ja erityisesti n-3-rasvahappoja DHA:ta ja EPA:ta, jotka ovat hyväksi sydän- ja verenkiertoelimistön terveydelle ja aivoille.
Lohi sisältää runsaasti D-vitamiinia, jota elimistö tarvitsee ravinnosta talviaikaan, kun sitä ei saa riittävästi auringosta. Lohi vaikuttaa tulehdusta hillitsevästi ja on hyväksi suolistolle.
Lue myös: Miksi lohi on varsinaista superfoodia
Ravitsemussuositukset kannustavat syömään kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa eri kalalajeja vaihdellen.
Kalan rasva on pääosin kerta- ja monityydyttymättömiä rasvahappoja. Monityydyttymättömät rasvahapot ovat ihmiselle välttämättömiä, ja niitä on saatava ravinnosta, sillä elimistö ei pysty valmistamaan niitä itse. Rasvaisen kalan sisältämiin välttämättömiin omega-3-rasvahappoihin kuuluvat muuan muassa dokosaheksaeenihappo DHA ja eikosapentaeenihappo EPA. Kala on näiden rasvahappojen paras luonnollinen lähde, sillä kala on ainoa elintarvike, josta ihminen saa DHA:ta ja EPA:ta sellaisenaan.
Kalan terveyshyödyt eivät rajoitu vain sen sisältämiin ravintoaineisiin. Varsinkin kesäkeittiössä kala saattaa onnistua syrjäyttämään lautaselta rasvaiset makkarat ja punaisen lihan.
Kalan kanssa syötävät lisäkkeet ovat usein kevyitä ja kasvisvoittoisia, jolloin aterian kokonaisenergiamäärä laskee, mutta ravitsemuksellinen arvo ja terveellisyys kasvaa.
Erityisesti Itämeren rasvaisiin kaloihin kertyy ympäristömyrkkyjä, kuten dioksiinia ja PCB-yhdisteitä. Jos niitä saa liikaa ravinnosta, ne voivat pitkällä aikavälillä lisätä kehityshäiriöiden ja immuunipuolustuksen häiriöiden riskiä, häiritä hormonitoimintaa ja heikentää lisääntymiskykyä. Näiden riskien vuoksi lapsille, nuorille ja lasten saantia harkitseville suositellaan isoa silakkaa, lohta ja taimenta vain 1–2 kertaa kuussa. Muut voivat syödä näitä kaloja huoletta niin paljon kuin vain maistuu.
Elohopea kertyy erityisesti petokaloihin, joten isot hauet kannattaa jättää kurittamaan muuta kalakantaa.
Hyödyt voittavat haitat
Vaikka todella runsaasti kalaa syövät altistuvat muuta väestöä huomattavasti suuremmalle määrälle ympäristömyrkkyjä, heillä on kuitenkin muita pienempi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.
Helppoja ja herkullisia uunilohiohjeita.
Lohi, kasviksia ja perunoita paperissa
Lohi, kasvikset ja perunat kysyvät yhdessä leivinpaperissa. Paista 20 minuuttia ja tarjoa suoraan paperista.
Maukas lohi paistetun kaalin ja perunoiden kera. Helppoa ja herkullista vain puolessa tunnissa.
Karhunvatukka-puikulaperuna-punajuurilisuke kruunaa lohiannoksen.
Kun kunnon päivällinen pitää saada PIAN pöytään, ratkaisu on pestolohi, pavut ja parmankinkkumuruilla koristettuna.
Uunilohi yrttikuorrutuksella ja pasta-kaalisalaattia
Kokeile kokonaista lohifilettä uunissa runsaiden yrttien kera ja pastasalaatin kanssa.
Pastellisävyinen keveä ja terveellinen lohiateria.
Kevyempi ja terveelllisempi vaihtoehto brittien pikaruokasuosikille: uunilohi ja juuresranskalaisia.
Parsakaalipesto ja ruusukaalisalaatti lohen ja pastan lisukkeina tekevät annoksesta todellisen terveyspommin.
Pohjoisen parhaita antimia, lohi ja peruna seuranaan parsa ja retiisi. Sopii annoksina sapaksiksi tai sellaisenaan noutopöytään.
Tämä uunilohivarrasannos hellii niin näkö- kuin makuaistiakin ja valmistuu vain puolessa tunnissa.
Herkullinen ja tulehdusta hillitsevä lohiateria.
Lohi sisältää vitamiineja, kivennäisaineita ja varsinkin hyviä rasvahappoja hyvänmakuisessa muodossa.
Herkullinen ja ravitseva lohipasta valmistuu vain 20 minuutissa ja sisältää runsaasti hiilihydraatteja, kasviksia ja lohen hyviä rasvahappoja. Käy pöytään!
Lohi, kvinoa ja vadelmat ovat superfoodia! Valmista puolessa tunnissa.
Aavistuksen kirpakka raparperi ja pehmeä, rasvainen lohi sopivat mainiosti yhteen. Vihreä parsa viimeistelee kokonaisuuden.
KUNTO PLUS tarjoaa monia muitakin herkullisia lohireseptejä.