Lohi ja avokado ovat kuin luodut toisilleen. Lohi ja avokado ovat molemmat huipputerveellisiä ja hyvänmakuisia sekä yhdessä että erikseen. Lisäksi me sointuvat vielä kauniisti yhteen värinsäkin puolesta.
Lohi ja avokado sisältävät molemmat terveellistä rasvaa
Sekä lohi että avokado sisältävät runsaasti tydyttymätöntä rasvaa, joka on sitä terveellistä rasvaa. Tyydyttymätön rasva auttaa laskemaan veren kolesterolitasoa, ehkäisee verisuonten kalkkeutumista ja pienentää veritulppariskiä.
Lohi sisältää terveellisiä monityydyttymättömiä omega-3-rasvahappoja. Omega-3-rasvahapot vahvistavat elimistön vastustuskykyä, ovat hyväksi hermoston toiminnalle ja hillitsevät elimistön matala-asteista tulehdusta eli inflammaatiota.
Myös avokado sisältää terveellistä rasvaa. Avokadon sisältämä yksityydyttymätön eli kertatyydyttymätön eli MUFA-rasva (monounsaturated fat) on erityisen hyväksi verenkiertoelimistön terveydelle.
Lohi ja avokado: muutakin terveellistä kuin hyvää rasvaa
Rasva on terveellisintä, mitä lohi ja avokado sisältävät, mutta molemmissa on myös muita hyvää tekeviä aineita.
LOHI
- D-vitamiini: Rasvainen kala, kuten lohi, on tärkeä D-vitamiinilähde. D-vitamiini vahvistaa vastustuskykyä ja edistää luuston hyvinvointia.
- Proteiini: Lohi sisältää runsaasti täyttävää proteiinia. Kala on terveellisempi proteiinilähde kuin punainen liha ja jopa terveellisempää kuin broileri tai kalkkuna.
- Seleeni: Lohi sisältää paljon seleeniä, joka on vahva tulehdusta hillitsevä antioksidantti.
AVOKADO
- Kuitu: Avokadossa on yllättävän paljon kuitua, minkä ansiosta se pitää erityisen hyvin kylläisenä. Sadassa grammassa avokadoa on 6 g kuitua. Kuitu on ravintoa hyville suolistobakteereille.
- E-vitamiini: Avokadossa on myös jonkin verran E-vitamiinia, joka myös edistää vastustuskykyä ja hillitsee hiljaista tulehdusta.
Helpot ainekset: lohi ja avokado
Jos pidät helpoista ruuista, lohi ja avokado ova hyviä valintoja.
Avokadoa käytetään lähes aina kypsentämättä: kivi pois ja hedelmäliha ulos kuoresta. Seuraava 23 sekunnin video näyttää, miten:
VIDEO: Avokadon käsittely
Kuoreton ja kivetön avokadonpuolikas viipaloidaan, soseutetaan tai paloitellaan ruokaan. Siinä käytännössä koko valmistus.
Lohta saa ostaa monella tavalla valmistettuna, joten sen käytössä ruuanlaitossa on useita vaihtoehtoja.
Graavilohi ja Kylmäsavulohi: Myydään valmiiksi viipaloituna ja ruodottomana. Kylmäsavulohi ja graavilohi sopivat avokadon kanssa leiville ja salaattiin, uuniperunan kaveriksi kylmässä tai lämpimässä kastikkeessa sekä pastakastikkeen joukkoon.
Lämminsavulohi ja hiillostettu lohi: Lämminsavulohi ja hiillostettu sopivat silloin, kun et tarvitse viipaleita vaan kalaa. Lämminsavulohi on hyvä salaattiin tai buddhakulhoon, leiville ja kylmiin kastikkeisiin. Myydään vakuumissa palana tai kalatiskistä.
Lohifile, lohimedaljongit, lohiperhoset ja kokonainen lohi: Kypsentämätöntä lohta voi paistaa uunissa leivinpaperilla tai pannulla nahan kanssa tai ilman voi-oliviiöljyseoksessa. Ota lohi jääkaapista noin puoli tuntia ennen paistamista. Jos paistat kalaa nahan kanssa pannulla, aloita kuumalta pannulta ja paista ensin 5–6 minuuttia nahkapuoli alaspäin ja sen jälkeen pari minuuttia kalapuolelta. Kala saa jäädä vähän punaiseksi sisältä.
Myös uunilohi (täältä saat reseptejä) on äärimmäisen helppo valmistaa. File uuniin 180 asteeseen noin 15–20 minuutiksi. Voit vielä kieritellä lohipalat seesaminsiemenissä tai unikonsiemenissä tai pahkinärouheessa ennen paistamista.
9 ihanaa lohi- + avokadoreseptiä
Kun haluat hemmotella itseäsi hyvällä ja terveellisellä ruualla, täältä löydät maistuvat, terveelliset ja yksinkertaiset lohi- ja avokadoreseptit.
Kylmäsavulohi-kikherne-avokadosalaatti

Mahtavan monipuolinen salaatti, jossa on lohta, avokadoa, kikherneitä, tuoreita viikunoita, fenkolia, porkkanaa, kukkakaalia, ituja ja huippuhyvä maapähkinäkastike.
Seesamilohta ja täyttävää avokadosalaattia

Lohesta saa vitamiineja, kivenäisaineita ja varsinkin hyviä rasvahappoja hyvänmakuisessa muodossa. Kokeile seesamilohta ja täyttävää, proteiinipitoista salaattia, jossa on kvinoaa, avokadoa, bataattia, edamamepapuja, punajuurta ja manteleita.
Kulhosushi: lohta, avokadoa ja wasabikastiketta

Ammenna inspiraatiota japanilaisesta keittiöstä ja kokkaa lounaaksi tai päivälliseksi värikäs kulhosushi, jossa on ruskeaa riisiä, pikamarinoitua punakaalia, edamamepapuja, herkkusieniä, avokadoa ja wasabikastike.
Tortillat lohi-avokadotäytteellä

Meksikolaisen keittiön inspiroimat tortillat ovat helppoa ja maistuvaa arkiruokaa. Täytteenä grillattua lohta, avokadoa, punakaalia, limettiä ja korianteria.
Avokado-kylmäsavulohislider eli pikkupurilainen

Naudan tilalle kylmäsavulohta, sämpyläksi avokadoa ja salaatin tilalle punakaalia ja kastikkeeksi kaprissalsaa! – Vaihda tuplajuustopurilaiset terveellisiin miniburgereihin eli slidereihin. Nämä avokado-kylmäsavusavulohisliderit maistuvat kaikille!
Mustaa pastaa ja unikonsiemenlohta

Parsakaali-avokadopesto ja ruusukaalisalaatti lohen ja pastan lisukkeina tekevät annoksesta todellisen terveyspommin.
Lohitartar ja avokadoa

Lohitartar ja avokado sopivat alkuruuaksi tai lounaaksi. Valmistuu hetkessä!
Kylmäsavulohi-kasvispihviburgeri

Ihanan täyteläinen kylmäsavulohi-kasvispihvipurilainen.
Pinaattimuhennosta, munaa, lohta ja avokadoa

Pinaattimuhennosta, munaa, lohta ja avokadoa lounaaksi. Voiko terveellisempää ollakaan!
Lähde:
- "Antiinflammatorisk kost" Martin Kreutzer ja Anne Larsen, Muusmann Forlag