avokadoa

Avokadossa on runsaasti elimistön tarvitsemia hyviä rasvahappoja.

© iStock

Miten paljon avokadoa saa syödä

Saako ihanan rasvaista vihreää herkkua ahmia mielin määrin? Entä sopiiko avokado laihduttajan ruokavalioon?

tiistai 6. kesäkuuta 2017 teksti Inge Eriksen

Moni pitää avokadosta yli kaiken ja voisi syödä sitä vaikka jokaisella aterialla. Terveellisiä ainesosia pursuavaa hedelmää voi syödä mielin määrin. Avokadossa on erityisen runsaasti terveellisiä rasvahappoja, mutta rasva on myös se syy, jonka vuoksi moni jättää avokadot kauppaan - erityisesti silloin, kun on laihdutuskuurilla.

Näin säilytät ja kypsytät avokadon.

Keskikokoisessa avokadossa on 276 kilokaloria, ja 100 grammassa avokadoa on noin 170 kilokaloria. Se saattaa kuulostaa paljolta mutta kannattaa ottaa huomioon, että esimerkiksi 100 grammassa tummaa leipää on 249 kilokaloria ja 100 grammassa kypsentämätöntä valkoista riisiä jopa 359 kilokaloria.

Rasvahappojen ansiosta avokado pitää myös pitkään kylläisenä, ja samoin suuri kuitupitoisuus auttaa täyttämään vatsaa. Avokadon sisältämä rasva koostuu kertatyydyttymättömistä rasvahapoista, jotka useiden tutkimusten mukaan auttavat poistamaan rasvaa vatsasta.

Vaikka et haluaisikaan täyttää vatsaasi pelkällä avokadolla, sen pitäminen osana ruokavalion hiilihydraattien lähteitä on kannattavampaa kuin esimerkiksi tumman leivän tai valkoisen riisin syöminen.

Yhdessä avokadossa on keskimäärin 30 grammaa rasvaa. Jos ei saa rasvaa muista lähteistä, terve ja aktiivinen nainen voi hyvin syödä yhden avokadon päivässä. Jos haluaa laihtua, kannattaa tyytyä puolikkaaseen avokadoon päivässä.

VINKKI: Jos käytät kerralla vain puolikkaan avokadon, jätä kivi käyttämättömään puolikkaaseen, laita avokado muovipussiin ja sulje pussin suu. Näin avokado ei ala muuttua ruskeaksi.

Avokadon energiasisältö:

Pienessä avokadossa on keskimäärin 183 kcal.

Keskikokoisessa avokadossa on keskimäärin 275 kcal.

Suuressa avokadossa on keskimäärin 366 kcal.

Saavuta tavoitteesi vuonna 2018!

Ehkä sinua kiinnostaa...

KUNTO PLUS suosittelee