Näin teet itse herkullisia ja terveellisiä hampurilaisia
Hampurilaiset ovat kotikokille varma tie suosioon – ja niitä voi tuunata myös terveellisemmiksi mausta tinkimättä. Katso herkulliset ohjeemme ja poimi talteen vinkkimme.
Hampurilaiset ovat kotikokille varma tie suosioon – ja niitä voi tuunata myös terveellisemmiksi mausta tinkimättä. Katso herkulliset ohjeemme ja poimi talteen vinkkimme.
Itsetehty herkkuhampurilainen koostetaan maukkaista sämpylöistä, mehukkaasta kapris-jauhelihapihvistä, kurkkusalaatista, raikkaista kasviksista sekä täyteläisestä fetakastikkeesta. Terveellistä JA herkullista!
VINKKI Leivo muutama ylimäräinen sämpylä eväsvaraksi.
Itsetehdyt hampurilaiset ovat melkeinpä takuuvarma kotikokin hittiruoka – maukkaista sämpylöistä, pihveistä ja muista täytteistä saa koottua ruokapöydässä joka syöjälle maistuvat herkkupurilaiset.
Kokosimme vinkkejä terveellisempiin ja vähintään yhtä herkullisiin hampurilaisiin. Terveellisempiä vaihtoehtoja on tarjolla kaikille hampurilaisen komponenteille: sämpylöille, täytteille ja lisukkeille. Voit panna kertaheitosta vaikka kaiken remonttiin tai tuunata hampurilaisaterioista terveellisempiä vähin erin komponentti kerrallaan.
Hyviä herkkuhetkiä!
Kalorimäärä riippuu täysin siitä minkälaisia aineksia käytät – ja minkälaisia ranskalaisia ja dippejä tarjoat lisukkeena.
Sämpylästä on hyvä aloittaa, jos haluaa tuunata hampurilaisista terveellisempiä. Konstit ovat myös monet: voit käyttää terveellisempiä jauhoja, jättää toisen puolikkaan pois tai korvata sämpylän kokonaan kasviksilla.
Katso alta reseptit ja vinkit terveellisempiin hampurilaissämpylöihin.
Käytä taikinaan vain puolet tai yksi kolmasosa ohjeen määrästä hiivaa. Liota hiiva kylmään nesteeseen, tee taikina tavalliseen tapaan, peitä kulho kannella tai tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin. Pyöritä taikina sämpylöiksi ja kohota ne kunnolla huoneenlämmössä ennen paistamista.
Ilman muuta! Ota sämpylät sulamaan hyvissä ajoin ennen hampurilaisten valmistusta ja lämmitä ne uunissa tai energiapihimmin leivänpaahtimessa.
Pihviä ei ole suinkaan pakko valmistaa jauhelihasta – kokeile hampurilaisessa myös maukkaita kasvis- ja broileripihvejä.
Valmiitkin pihvit voi pakastaa, mutta parempi on pakastaa ne kypsentämättöminä leivinpaperiviipaleet välissä, niin pihvit eivät jäädy kiinni toisiinsa ja voit sulattaa ja paistaa juuri niin monta pihviä kuin kerralla tarvitset.
Kasviksien osuutta kasvattamalla on helppo tuunata burgeria terveellisemmiksi. Samalla saat hampurilaisiin mahtavasti lisää makua, rapeaa purtavaa ja lisää väriä. Katso vinkkimme täältä.
Hampurilainen ei ole mitään ilman ketsuppia, hampurilaiskastiketta tai majoneesia, eikä hampurilaisateria ole täydellinen ilman ranskalaisia. Niistä kertyy toisaalta kuitenkin myös iso osa hampurilaisen kalorimäärästä.
Valmiskastikkeet ovat varsinaisia rasvapommeja, ja itse tekemällä kastikkeesta saa helposti kevyemmän. Hampurilaiskastike valmistetaan yleensä majoneesista tai ranskankermasta, mutta siinä voi mainiosti käyttää myös rahkaa tai jogurttia.
Katso, miten teet terveellisemmän burgerikastikkeen.
Ranskalaiset perunat ovat hampurilaisten klassikkolisuke. Kehittelimme perinteisille ranskalaisille kevyempiä mutta vähintään yhtä maukkaita vaihtoehtoja.
Ranskalaiset voi myös vallan mainiosti korvata kokonaan salaatilla. Jos toiset pöydässä pistelevät ranskanperunoita, tee niin herkullinen salaatti suosikkiraaka-aineistasi, ettei sinun tarvitse potea annoskateutta. Lapsetkin ovat valmiita vaihtamaan ainakin osan ranskalaisista mieleisiin napostelukasviksiin.
Kunto Plus 13/23