Näin teet itse herkullisia ja terveellisiä hampurilaisia

30 minuuttia
446 kcal

Hampurilaiset ovat kotikokille varma tie suosioon – ja niitä voi tuunata myös terveellisemmiksi mausta tinkimättä. Katso herkulliset ohjeemme ja poimi talteen vinkkimme.

Hampurilainen täysjyväsämpylällä.

HAMPURILAINEN maistuu aina. KUNTO PLUSsan vinkeillä saat burgereista paitsi herkullisia myös entistä terveellisempiä.

© wichmann+bendtsen

Itsetehty hampurilainen, kurkkusalaatti ja fetakastike

Itsetehty herkkuhampurilainen koostetaan maukkaista sämpylöistä, mehukkaasta kapris-jauhelihapihvistä, kurkkusalaatista, raikkaista kasviksista sekä täyteläisestä fetakastikkeesta. Terveellistä JA herkullista!

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 Annosta

Täysjyväsämpylät

  • 1 muna
  • 3 dl vettä
  • 1 dl maitoa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl hunajaa
  • 12 g pala hiivaa tai 1⁄2 tl kuivahiivaa
  • 150 g täysjyvävehnä­jauhoja
  • 1 ripaus suolaa
  • 2 tl seesaminsiemeniä

Pihvit

  • 1 dl auringonkukan­siemeniä
  • 35 g kapriksia
  • 300 g jauhelihaa

Kurkkusalaatti

  • 1 kurkkua
  • 2 rkl omenaviinietikkaa
  • merisuolaa
  • mustapippuria

Fetakastike

  • 2 dl rahkaa tai jogurttia
  • 100 g fetaa

Kasvikset

  • kourallinen ituja
  • 4 viipaletta punasipulia

Terveellisen hampurilaisen valmistus

Sämpylä

  • Aloita taikinasta. Riko munan rakenne haarukalla. Ota 1 ruokalusikallinen sivuun voitelua varten.
  • Lisää kuuma vesi, maito, öljy ja hunaja. Liota hiiva joukkoon tai sekoita kuivahiiva jauhoihin.
  • Lisää jauhot vähitellen. Lisää suola ja alusta taikina.
  • Peitä taikina ja anna kohota huoneenlämmössä 30 minuuttia.
  • Pyöritä taikinasta 2 sämpylää, litistä ne ja anna kohota 10 minuuttia.
  • Voitele sämpylät munalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Kypsennä 15–20 minuuttia 200 asteessa ja jäähdytä ritilällä.

Pihvi ja täytteet

  • Viipaloi kurkku pitkittäin kulhoon, lisää etikka, suola ja pippuri ja anna seistä vähintään 10 minuuttia.
  • Paahda auringonkukansiemenet kuumalla pannulla.
  • Sekoita siemenet, kaprikset ja jauheliha. Muotoile kaksi isoa, litteää pihviä ja paista pannulla.
  • Sekoita rahka tai jogurtti ja feta sauvasekoittimella. Halkaise sämpylät ja levitä kastike puolikkaille.
  • Täytä sämpylät etikkakurkuilla, iduilla, punasipulilla ja pihveillä.

VINKKI Leivo muutama ylimäräinen sämpylä eväsvaraksi.


Itsetehdyt hampurilaiset ovat melkeinpä takuuvarma kotikokin hittiruoka – maukkaista sämpylöistä, pihveistä ja muista täytteistä saa koottua ruokapöydässä joka syöjälle maistuvat herkkupurilaiset.

Kokosimme vinkkejä terveellisempiin ja vähintään yhtä herkullisiin hampurilaisiin. Terveellisempiä vaihtoehtoja on tarjolla kaikille hampurilaisen komponenteille: sämpylöille, täytteille ja lisukkeille. Voit panna kertaheitosta vaikka kaiken remonttiin tai tuunata hampurilaisaterioista terveellisempiä vähin erin komponentti kerrallaan.

Hyviä herkkuhetkiä!

Lue lisää itsetehdyistä hampurilaisista täältä:

1 Paljonko hampurilaisessa on kaloreita?


Kalorimäärä riippuu täysin siitä minkälaisia aineksia käytät – ja minkälaisia ranskalaisia ja dippejä tarjoat lisukkeena.

  • KUNTO PLUSsan hampurilainen kapris-jauhelihapihvillä ja fetakastikkeella: 446 kcal
  • McDonaldsin McFeast: 547 kcal
  • McDonaldsin normaalit ranskalaiset: 329 kcal

2 Itsetehdyt hampurilaissämpylät – reseptit ja vinkit


Sämpylästä on hyvä aloittaa, jos haluaa tuunata hampurilaisista terveellisempiä. Konstit ovat myös monet: voit käyttää terveellisempiä jauhoja, jättää toisen puolikkaan pois tai korvata sämpylän kokonaan kasviksilla.

Katso alta reseptit ja vinkit terveellisempiin hampurilaissämpylöihin.

Itsehtyjä hampurilaissämpylöitä.

Vehnäpulla jalostuu terveelliseksi sämpyläksi

Suosi täysjyvää

Ostatpa sitten valmiit sämpylät tai teet ne itse, valitse täysjyvää. Täysjyvässä on enemmän kuitua, se pitää paremmin kylläisenä, ruoansulatus tehostuu ja vatsa toimii paremmin.

Kun leivot itse sämpylät

  • Käytä 100 % täysjyvävehnäjauhoja
  • Käytä 1∕3 graham- tai ruisjauhoja tai kaurahiutaleita ja 2 ∕3 vehnää.

Jaa sämpylä kahteen burgeriin

Sämpylä pysyy mukana kokoonpanossa, mutta kalorimäärä putoaa puoleen kun rakennat toisen burgerin sämpylän pohjapuolelle ja toisen kannelle. Käsin syöminen ei ehkä onnistu, mutta ateriointi käy tyylikkäästi veitsellä ja haarukalla.

Korvaa sämpylä kasviksilla

Sämpylän jättäminen kokonaan pois pudottaa kalorimäärää komeasti. Jos muutos tuntuu liian dramaattiselta, jätä pohja ja korvaa kansi esimerkiksi portobellosienellä.

Sämpylän vähäkalorisemmat korvikkeet

  • portobellosienen lakit
  • pitkät avokadoviipaleet
  • kaalinlehdet
  • uunissa paahdetut bataattiviipaleet

Reseptit: terveelliset hampurilaissämpylät

Täysjyväsämpylöiden ohje löytyy täältä:

Muhkeat hampurilaissämpylät, reseptit
© wichmann+bendtsen

Muhkeat täysjyväsämpylät

Rapeat, täysjyväjauhoista leivotut hampurilaissämpylät. Täytä ne mielesi mukaan nyhtöpossulla, jauhelihapihvillä tai kasviksilla.

Katso resepti täältä

Itsetehdyt spelttiset hampurilaissämpylät.

Spelttiset hampurilaissämpylät

Näitä herkullisia, kotitekoisia spelttisämpylöitä ei voi edes verrata höttöisiin teollisuussämpylöihin. Tällä reseptillä saatkin tuplasti makua hampurilaisiin.

Katso resepti täältä

VINKKI!

Nostele taikinapallot leivinpaperin päälle niin että saumapuoli jää alle. Näin sämpylän pinnasta tulee kaunis ja sileä.

Voiko sämpylätaikinan tehdä etukäteen?

Käytä taikinaan vain puolet tai yksi kolmasosa ohjeen määrästä hiivaa. Liota hiiva kylmään nesteeseen, tee taikina tavalliseen tapaan, peitä kulho kannella tai tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin. Pyöritä taikina sämpylöiksi ja kohota ne kunnolla huoneenlämmössä ennen paistamista.

Sådan bager du flade hjemmelavet burger boller

Itsetehdyt hampurilaiset – litteät hampurilaissämpylät

Peitä sämpylät leivinpaperilla ja nosta uunipelti päälle.

Painon alla sämpylät kohoavat sivulle eivätkä ylöspäin ja niistä tulee sopivan litteitä niin että valmiin, täytetyn burgerin voi syödä ilman veistä ja haarukkaa.

Reseptit: kasviksia sämpylöiden sijaan

Itsetehty avokadohampurilainen.
© wichmann+bendtsen

Itsetehdyt avokadohampurilaiset

Herkullinen hampurilainen koostetaan avokadosta, bbq-kastikkeesta ja mausteisen maukkaasta jauhelihapihvistä.

Katso resepti täältä

Itsetehty portobellohampurilainen.
© wichmann+bendtsen

Itsetehdyt portobellohampurilaiset

Tässä hampurilainen sienten ystäville! Herkkupurilaisessa portobellosienestä halkaistaan sämpylä, joka täytetään jauhelihapihvillä, guacamolella, punasipulilla ja punajuurella.

Katso resepti täältä

3 Voiko hampurilaissämpylöitä pakastaa?


Ilman muuta! Ota sämpylät sulamaan hyvissä ajoin ennen hampurilaisten valmistusta ja lämmitä ne uunissa tai energiapihimmin leivänpaahtimessa.

4 Itsetehdyt hampurilaispihvit – reseptit ja vinkit


Pihviä ei ole suinkaan pakko valmistaa jauhelihasta – kokeile hampurilaisessa myös maukkaita kasvis- ja broileripihvejä.

Hampurilaispihvi.

HAMPURILAISPIHVI | Haluatko lisää makua hampurilaispihviin? Kokeile lisätä jauhelihaan esimerkiksi valkosipulia, hienonnettua chiliä tai sipulia, sinappia tai ketsuppia.

© wichmann+bendtsen

PIHVI paranee

Perinteisen burgerin ystävänkin kannattaa kokeilla välillä rohkeasti uusia makuja hampurilaispihveissä.

Sekoita naudanlihan joukkoon kasviksia

Porkkana- tai punajuuriraaste antaa pihviin väriä ja makua. Sekoita 1⁄4 kasviksia ja 3⁄4 lihaa. Lisää massaan munaa niin pihvi pysyy paremmin koossa.

Tingi pihvin koosta

Jättimäisiä 250 gramman pihvejä ei saisi syödä kuin kaksi viikossa. Ruokaviraston lihansyöntisuositus on 500 g viikossa ja siihen lasketaan leikkeleetkin mukaan. Pudota pihvin koko 150 grammaan ja lisää kasvisten osuutta. Et huomaakaan osan lihasta hävinneen.

Valitse vähärasvaista jauhelihaa

Parhaat pihvit syntyvät jauhelihasta, jossa on noin 10 % rasvaa. Tämän verran rasvaa riittää antamaan makua ja pitämään pihvit koossa. Vähärasvaisemmat pihvit ovat kuitenkin kuivia ja murenevat helposti.

Puristin itsetehdyn hampurilaispihvin valmistukseen.
© iStock

Täydellisyyden tavoittelijan välineet

Puristimella saat pihveistä aina samankokoiset. Smash-pihvi painetaan hampurilais- tai pihviprässillä tiukasti alustaan saamaan paljon makua ja paistopintaa.

Reseptit: broilerihampurilaiset

Broilerihampurilaisen ohje löytyy täältä:

Broilerilla ja kaalisalaatilla täytetyt parsakaalirieskat.
© wichmann+bendtsen

Broilerilla ja kaalisalaatilla täytetyt parsakaalirieskat

Tämä gluteeniton ja superterveellinen herkkuateria onnistuu helposti ja nopeasti. Puolessa tunnissa valmistat rieskat, paistat broilerin, paloittelet kasvikset ja kokoat aterian, joka vie kielen mennesssään.

Katso resepti täältä

Mini-kanahampurilaiset

Mini-kanahampurilaiset

Suupalakokoiset avokadolla aateloidut kanahampurilaiset herkkusienenlakit sämpylänä.

Katso resepti täältä

Reseptit: kasvispihvit

Katso ohjeet herkullisiin kasvishampurilaisiin:

Hampurilainen leikkuulaudalla
© wichmann+bendtsen

Mehevä kikherneburgeri

Jauhelihapihvi vaihdetaan tässä hampurilaisessa mehevän mausteiseen vegaaniseen kikhernepihviin – lopputuloksena on täydellisen herkullinen kasvishampurilainen.

Katso resepti täältä

Kasvishampurilainen, jossa on salaattia, tomaattia, marinoitua punasipulia ja juustoa.
© wichmann+bendtsen

Kasvishampurilainen mustapapupihvillä

Kasvishampurilainen on paitsi herkullinen myös ympäristöystävällinen vaihtoehto. Tämän vegepurilaisen pihvi valmistetaan mustapavuista.

Katso resepti täältä

5 Hampurilaispihvin pakastaminen


Valmiitkin pihvit voi pakastaa, mutta parempi on pakastaa ne kypsentämättöminä leivinpaperiviipaleet välissä, niin pihvit eivät jäädy kiinni toisiinsa ja voit sulattaa ja paistaa juuri niin monta pihviä kuin kerralla tarvitset.

6 Vinkit itsetehtyjen hampurilaisten terveellisiin täytteisiin


Kasviksien osuutta kasvattamalla on helppo tuunata burgeria terveellisemmiksi. Samalla saat hampurilaisiin mahtavasti lisää makua, rapeaa purtavaa ja lisää väriä. Katso vinkkimme täältä.

Itsetehty hampurilainen.

5 vinkkiä: itsetehtyjen hampurilaisten terveelliset täytteet

Muista kurkku ja tomaatti

Kurkku ja tomaatti ovat lähes pakollisia burgerissa ja vaikuttavat paljon makuun. Pihvitomaateista ja kurkusta vinoon leikkaamalla saa isoja viipaleita, jotka eivät niin helposti liu ́u karkuun burgerin välistä. Laita mukaan myös pari viipaletta voileipäkurkkua tuomaan hapokasta raikkautta.

Rouskuta kaalia

Lisää hampurilaiseen kerros puna- tai suippokaalia. Kaalissa on mukavasti purtavaa, ja samalla burgerin kuitupitoisuus nousee.

Ujuta mukaan avokadoa

Avokadossa on täyttävää kuitua ja sen herkullinen, täyteläinen rakenne ja suutuntuma auttavat nipistämään vähän majoneesin määrästä.

Vaihda jääsalaatti pinaattiin

Jääsalaatissa on paljon vettä. Lehtipinaatista hampurilainen saa C-vitamiinia ja kuitua. Kaunis, tummanvihreä väri ja voimakkaampi maku ovat plussaa.

Lisää makua sipulilla

Sipulilla on helppo lisätä hampurilaiseen raikasta makua ja luonnetta. Kuutiot karkaavat, joten viipaloi sipuli. Jos raaka sipuli ei maistu, kokeile lempeämmän makuista marinoitua punasipulia.

7 Itsetehty hampurilaiskastike – reseptit ja vinkit


Hampurilainen ei ole mitään ilman ketsuppia, hampurilaiskastiketta tai majoneesia, eikä hampurilaisateria ole täydellinen ilman ranskalaisia. Niistä kertyy toisaalta kuitenkin myös iso osa hampurilaisen kalorimäärästä.

Valmiskastikkeet ovat varsinaisia rasvapommeja, ja itse tekemällä kastikkeesta saa helposti kevyemmän. Hampurilaiskastike valmistetaan yleensä majoneesista tai ranskankermasta, mutta siinä voi mainiosti käyttää myös rahkaa tai jogurttia.

Katso, miten teet terveellisemmän burgerikastikkeen.

Itsetehty hampurilaiskastike – näin tuunaat siitä terveellisempää

3 dippiä ja kastiketta itsetehtyihin hampurilaisiin:

Hampurilaiskastike itsetehdyille hampurilaisille.
© wichmann+bendtsen

Rahkakastike burgerille

Ainekset:

  • 1,5 dl rahkaa tai jogurttia
  • 2 tl ketsuppia
  • 1 tl paprikaa
  • 1 tl makeaa sinappia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • Merisuolaa
  • Mustapippuria

Valmistus:
Sekoita kastike ja tarkista maku.

Fetakastike itsetehdyille hampurilaisille.
© wichmann+bendtsen

Fetakastike

Tässä kastikkeessa on paljon makua.

Ainekset:

  • 100 g fetaa
  • 2 dl rahkaa tai jogurttia
  • 1 ruukku basilikaa
  • merisuolaa
  • 1⁄2 sitruunan kuori ja mehu

Valmistus:
Sekoita fetamurut, rahka ja basilikasilppu, mausta sitruunalla ja ripauksella suolaa.

Aioli itsetehdyille hampurilaisille.
© wichmann+bendtsen

Aioli rahkasta

Aioli tehdään majoneesista, mutta tästä kevyemmästä versiosta ei myöskään makua puutu.

Ainekset:
• 1 valkosipuli
• Merisuolaa
• 2 dl rahkaa tai jogurttia

Valmistus:
Leikkaa valkosipulista kynsien kärkipuolelta viipale pois. Ripottele suolaa ja paahda 200 asteessa 20 minuuttia. Purista kynnet, murskaa haarukalla ja sekoita joukkoon rahka.

Lisävinkki: Tilkka sriracha-chilikastiketta antaa kastikkeelle lisäpotkua.

Itsetehty tomaattisalsa – erinomainen lisuke itsetehdyille hampurilaisille.
© iStock

Tomaattisalsa

Itsetehty salsa valmistuu tomaatista, sipulista ja chilistä.

Ainekset:

  • 2 tomaattia
  • ½ paprikaa
  • ½ punasipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tuore chili (voimakkaasta chilistä riittää puolikas) tai ripaus kuivattuja chilihiutaleita
  • 2 rkl hienonnettua korianteria
  • ½ limetin mehu
  • merisuolaa
  • pippuria

Valmistus:
Hienonna ja sekoita ainekset käsin tai esimerkiksi minisilppurissa tai tehosekoittimessa.

8 Itsetehtyjen hampurilaisten lisukkeet – reseptit ja vinkit


Ranskalaiset perunat ovat hampurilaisten klassikkolisuke. Kehittelimme perinteisille ranskalaisille kevyempiä mutta vähintään yhtä maukkaita vaihtoehtoja.

Parmesaanikuorrutteiset porkkanaranskalaiset ja aiolia.

ITSETEHTYJEN HAMPURILAISTEN LISUKKEET – Parmesaanilla kuorrutetut porkkanaranskalaiset sisältävät kuitua ja A-vitamiinia.

© wichmann+bendtsen

4 reseptiä: terveelliset ranskalaiset

Ranskalaiset valmistetaan perinteisesti friteeraamalla eli uppopaistamalla – eli öljyssä kypsentämällä. Maukkaita ranskalaisia saa kuitenkin myös uunissa kypsentämällä, ja perunan voi mainiosti korvata myös muilla kasviksilla.

BATAATTIRANSKALAISET

Peruna- ja bataattiranskalaisissa on suunnilleen yhtä paljon kaloreita, mutta bataatissa on enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita ja kaksi kertaa perunan verran kuitua.

Valmistus

  • Kuori bataatit.
  • Leikkaa bataatit pitkiksi kapeiksi tangoiksi.
  • Pyöräytä bataatit öljyssä.
  • Ripottele joukkoon suolaa ja paahda 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Katso myös: Bataatti uunissa

PORKKANA-PARMESAANIRANUT

Porkkanaranskalaisissa on vähemmän kaloreita, paljon kuitua ja paljon, paljon enemmän A-vitamiinia ja antioksidantteja.

Valmistus

  • Kuori ja suikaloi porkkanat.
  • Pyöräytä ne munanvalkuaisessa ja sitten maissitärkkelyksen, parmesaaniraasteen ja suolan sekoituksessa.
  • Paahda 200 asteessa noin 20 minuuttia.

PAPURANSKALAISET

Vihreissä pavuissa on vähemmän kuin puolet perunan kaloreista ja enemmän kuitua ja A-vitamiinia.

Valmistus

  • Pyöräytä jäiset tai tuoreet pavut suolalla maustetussa öljytilkassa.
  • Levitä pavut yhteen kerrokseen leivinpaperille ja paahda 190 asteessa noin 20 minuuttia.
  • Kääntele papuja pari kertaa kypsentämisen aikana ja vahdi etteivät ne tummu liikaa.

Kokeile myös: Uunipaahdettua kalaa ja vihreitä papuja

SELLERIRANSKALAISET

Juuriselleri on yksi kasvikunnan kuitukuninkaista.

Valmistus

  • Kuori ja leikkaa selleri tangoiksi.
  • Pyöräytä tangot suolalla maustetussa öljyssä
  • Paahda 200 asteessa noin 25–30 minuuttia.

Herkullinen, raikas ja rapea salaatti peittoaa ranskalaiset

Ranskalaiset voi myös vallan mainiosti korvata kokonaan salaatilla. Jos toiset pöydässä pistelevät ranskanperunoita, tee niin herkullinen salaatti suosikkiraaka-aineistasi, ettei sinun tarvitse potea annoskateutta. Lapsetkin ovat valmiita vaihtamaan ainakin osan ranskalaisista mieleisiin napostelukasviksiin.

Katso kaikki KUNTO PLUSsan salaattireseptit

Lehtikaalisalaatti itsetehtyjen hampurilaisten lisukkeeksi.

ITSETEHTYJEN HAMPURILAISTEN LISUKKEET – Karsi kaloreita valmistamalla purilaisten lisukkeeksi raikas salaatti ranskalaisten sijaan.

© Skovdal Nordic

Kunto Plus 13/23