Broileri-pastasalaatti

20 minuuttia
545 kcal

Jos pidät pastasta, ihastut tähän broileripastasalaattiin. Kokeile vaikka heti tänä iltana. Katso myös kaikki vinkkimme, joiden avulla teet terveellistä ja herkullista pastasalaattia.

Lautaselle kylmää pastasalaattia, kanaa, herneitä ja fetaa.

KYLMÄ PASTASALAATTI sisältää resistenttiä tärkkelystä, joka edistää kylläisyyttä, tasaa verensokeria ja on hyväksi suolistobakteereille.

© wichmann+bendtsenn

Kylmä kana-feta-pastasalaatti

KUNTO PLUSsan kana-feta-pastasalaatti, jossa on kanaa, herneitä, fetaa ja marinoitua punasipulia, on nopea ja helppo arkiruoka – herkullinen ja terveellinen päivällinen valmistuu 20 minuutissa. Hyvää ruokahalua!

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 50 g täysjyväpastaa
  • 300 g broilerifileetä
  • 100 g porkkanaa
  • 200 g alaattia tai suippokaalia
  • 100 g herneitä
  • 50 g fetaa
  • marinoitua punasipulia

Vinegretti

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl dijoninsinappiia
  • 1 rkl valkoviinietikkaa
  • merisuolaa
  • mustapippuria

Näin tehdään kylmää kana-pastasalaattia

  • Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada siivilään ja anna jäähtyä.
  • Paloittele broileri ja kypsennä öljyssä pannulla läpikypsäksi, noin 5 minuuttia.
  • Raasta porkkana ja revi salaatti tai suikaloi kaali.
  • Sekoita pasta, broileri, porkkanaraaste ja salaatti tai kaali.
  • Lisää feta ja punasipuli.
  • Sekoita vinegretti ja kaada se salaatin päälle.

Haluatko tehdä itse marinoitua sipulia? Tässä ohje Marinoitu punasipuli – helppoa ja herkullista


Pastasalaatit sopivat täydellisesti piknikille, juhliin ja arkeen. Ne ovat sekä laittajan että niiden syöjien keskuudessa.

Italialaiset varmaan puistelevat päätään, mutta näillä leveysasteilla rakastetaan pastasalaattia, koska se on täyteläistä ja hyvää. Pastasalaatin tekeminen on helppoa, sen voi valmistaa etukäteen ja joukkoon voi lisätä mitä sattuu olemaan ja omia terveellisiä suosikiraaka-aineitaan. Jos et usko, kokeile broileri-pastasalaattiamme.

Lue lisää pastasalaatista täältä:

1 Paljonko pastasalaatissa on kaloreita?


Kalorimäärä riippuu tietenkin salaatin aineksista. KUNTO PLUSsan kana-pastasalaattiannoksessa on 545 kcal.

Näin ruuvaat pastasalaatin kalorimäärää ALAS:

  • Suosi: kasviksia ja yrttejä
  • Vältä: rasvaisia kastikkeita, pekonikuutioita, fetaa, parmesaania ja mozzarellaa

2 Miten pastasalaatista saa terveellisemmän?


Tavallisena arkipäivänä pastasalaatti on hyvä valinta. Se on helppo valmistaa. Sillä aikaa kun pasta kypsyy ja jäähtyy, ehdit pilkkoa kasvikset ja avata tonnikala- ja pestopurkit. Kun valitset ainekset viisaasti, pastasalaatti voi olla halpaa, ilmastoystävällistä ja terveellistä ruokaa.

Täältä saat vinkkejä siitä, miten pastasalaatista saa terveellisemmän:

Terveellisempää pastasalaattia - 5 vinkkiä

VALITSE TÄYSJYVÄÄ

Helpoin temppu on hylätä valkoinen pasta ja keittää pastasalaattia varten täysjyväpastaa. Täysjyväpastassa on kaksinkertainen määrä kuitua. Se pitää pitempään kylläisenä ja vatsa toimii paremmin. Täysjyväpastassa on myös enemmän makua.

Kuitupitoisuus/100 g:

  • Täysjyvä fusilli: 4,6 g
  • Kierrepasta: 3,2 g

VÄHENNÄ PASTAA

Pastasalaattiohjeissa pasta on usein pääraaka-aine. Pasta on varmasti aineksista edullisin, ja kylmänä pastassa on paljon imeytymätöntä tärkkelystä, mutta enemmän vitamiineja ja hivenaineita saa kasviksista. Meidän ohjeessamme pastan määrää on vähennetty.

Keitimme kahden hengen salaattiin 50 g pastaa ja käytimme sen sijaan salaattiin 400 g kasviksia ja 300 g broileria.

Pastasalaatin ainesten kalorit/100 g

  • täysjyväpasta 337 kcal täysjyväpasta, keitetty 107 kcal
  • broilerifilee, nahaton, 109 kcal, nahaton, paistettu 167 kcal
  • herne 75 kcal
  • porkkana 33 kcal

4 terveellistä vaihtoehtoa pastalle. Katso täältä

LISÄÄ KASVIKSIA

Kasvikset tuovat salaattiin vitamiineja ja hivenaineita ja samalla kalorit pysyvät kurissa. Jos olet tarkka kaloreiden kanssa, hillitse maissin ja avokadon käyttöä, sillä niissä on verrattain paljon energiaa. Värikkäät, rapeat kasvikset myös tekevät salaatista houkuttelevan näköisen.

Kasvisvaihtoehtoja pastasalaattiin:

PANOSTA PROTEIINIIN

Jos tarjoat pastasalaatin kokonaisena ateriana, lisää siihen paljon proteiinia. Proteiini pitää kylläisenä ja antaa salaattiin makua ja näköä. Samalla tulet syöneeksi vähemmän pastaa.

Hyviä pastasalaattiproteiineja:

  • broileri
  • katkaravut
  • tonnikala
  • lämmin- tai kylmäsavu- tai paistettu lohi
  • keitetty kananmuna
  • kikherneet
  • pavut ja linssit

TEE KEVYT KASTIKE

Kastikkeeseen voi kätkeytyä paljon kaloreita. Jos pidät vaaleasta kastikkeesta, sekoita se ranskankerman sijaan rahkasta tai jogurtista. Samalla tyydyttymättömän rasvan määrä vähenee.

Jos taas suosit vinegrettiä tai pestoa, paras konsti kontrolloida kaloreita on pitää kastikkeen määrä kurissa.

Parhaat vaihtoehdot kastikepohjaksi ovat ekstra-neitsytoliiviöljy tai kylmäpuristettu neitsytrapsiöljy.

3 Onko pasta kylmänä terveellisintä?


Myönnetään, kuulostaa oudolta, mutta se on totta. Sama määrä pastaa kylmänä nautittuna on terveellisempää kuin kuuma pasta. Taikasana on resistentti tärkkelys, ja seuraavana tulee tieteellinen selvitys miksi.

pastasalaatti

KYLMÄ PASTASALAATTI Tämä pastasalaatti sisältää runsaasti resistenttiä tärkkelystä, joka on hyväksi terveydelle. Resepti löytyy täältä!

© wichmann+bendtsen

Kylmä pastasalaatti → resistenttiä tärkkelystä

Mitä on resistentti tärkkelys?

Resistenttiä tärkkelystä on ruoka-aineissa, joissa tärkkelys on sitoutunut kuituun. Kun täysjyväpasta ensin kuumennetaan ja sitten jäähdytetään, siihen muodostuu resistenttiä tärkkelystä. Samoin käy perunalle. Hyviä resistentin tärkkelyksen lähteitä ovat myös täysjyväleipä, herneet, pavut ja vihreät banaanit.

Miten resistentti tärkkelys toimi elimistössä?

Tavallisesti hiilihydraatit hajoavat nopeasti elimistössä, mutta resistentti tärkkelys on tärkkelystä, jota elimistön omat ruoansulatusentsyymit eivät pysty pilkkomaan. Työ jää myös kuitujen pilkkomisesta vastaavien suolistomikrobien tehtäväksi. Resistentti tärkkelys siis ruokkii hyviä suolistomikrobeja.

Miksi resistentti tärkkelys on hyödyllistä?

Resistentti tärkkelys vahvistaa suolistobakteereja, joiden oletetaan olevan tärkeitä esimerkiksi immuunijärjestelmälle. Kestävä tärkkelys täyttää mahalaukun ja pitää pitkään kylläisenä.

Sen arvellaan myös tukevan painonhallintaa. Ja koska ruoka imeytyy hitaammin, myös verensokeri pysyy tasaisempana. Energiataso pysyy korkeana ja kakkostyypin diabeteksen riski pienenee.

Resistentti tärkkelys

  • Kypsentämätön pasta: Täysjyväpastassa on paljon resistenttiä tärkkelystä.

  • Kuuma pasta: Keittämisen aikana pastan resistentti tärkkelys hajoaa lähes olemattomiin.

  • Jäähdytetty pasta: Jäähdytettäessä tärkkelys sitoutuu takaisin täysjyväpastan kuituun.

4 Pastasalaattireseptejä


Helppoja terveellisten pastasalaattien reseptejä

Tonnikalapyöryköitä ja maukasta pastasalaattia persiljapestolla

Pastasalaatti jossa on pestoa, tomaattia, mozzarellaa ja tonnikalapyöryköitä

Etsitkö nopeaa päivällisreseptiä? Kokeile helppoja tonnikalapyöryköitä ja maukasta pastasalaattia persiljapeston kera.

Katso ohje täältä

Pastasalaatti, jossa on kanaa, täyteläistä kastiketta, avokadoa ja vadelmia
© wichmann+bendtsen

Pastasalaatti jossa on broileria, avokadoa, vadelmia ja mehevää kastiketta

Broileri, kaali ja vadelmat tuovat pastasalaattiin runsaasti kuitua – ja tietysti herkullista makua.

Katso ohje täältä

Pasta-ankka-paprikasalaatti
© wichmann+bendtsen

Pasta-ankka-paprikasalaatti

Täyttävää, terveellistä, täydellistä iltaruokaa.

Katso ohje täältä

Kasvispihvejä ja pastasalaatti jossa on tomaattia, herneitä, maissia, pesto-jogurttikastike
© wichmann+bendtsen

Kasvispihvejä ja pastasalaatti jossa on tomaattia, herneitä, maissia ja pesto-jogurttikastike

Herkullinen ja terveellinen kasvisruoka maistuu koko perheelle. Kuka edes kaipaisi lihaa tälle aterialle?

Katso ohje täältä

Pesto-uunijuures-pastasalaatti
© Thomas Dahl

Pastasalaatti jossa on uunijuureksia ja pestoa

Loihdimme herkullisen pastasalaatin, jossa maistuvat pesto ja paahdetut juurekset. Tämä arkiruokien sankari pelastaa päivän, kun ruokaa on saatava pöytään nopeasti ja mahdollisimman vähällä vaivalla.

Katso ohje täältä

Pastasalaatti jossa on perunaa, papuja ja pestoa
© wichmann+bendtsen

Pastasalaatti jossa on perunaa, papuja ja pestoa

Terveellinen ja ravitseva päivällinen alle puolessa tunnissa.

Katso ohje täältä

Lämmin katkarapu-herne-pastasalaatti
© wichmann+bendtsen

Katkarapu-herne-pastasalaatti

Harva syö pieniä, käppyräisiä ja hailakan punaisia äyriäisiä silmillään. Niiden ulkonäkö kuitenkin pettää! Katkaravut ovat herkullisia ja proteiinipitoisia. Ne sopivatkin hyvin treenin jälkeisen palauttavan aterian osaksi. Koska katkaravut ovat vähärasvaisia ja kevyttä syötävää, niitä voi nauttia myös laihduttaja.

Katso ohje täältä

5 Kastike pastasalaatille


Pastasalaattiin voi tehdä yhden kolmesta kastikevaihtoehdosta, vinegretin, pestokastikkeen tai jogurttikastikkeen. Kastikkeen voi jättää poiskin, mutta salaatista tulee silloin kuivaa, ja kastike myös sitoo salaatin ainesten maut yhteen ja tekee niille ihmeitä.

Pastasalaatti ja kastike

PASTASALAATTI – Jos pidät sekä pestosta että täyteläisestä kastikkeesta, sekoita hieman pestoa jogurttikastikkeeseen.

© wichmann+bendtsen

3 kastiketta pastasalaatille

VINEGRETTI

Vinegretti syntyy supernopeasti oliiviöljystä, etikasta, sinapista, suolasta ja pippurista. Katso ohje tämän artikkelin broileri-pastasalaatista.

PESTOKASTIKE

Peston voi tehdä itse tai ostaa valmiina. Jos käytät valmispestoa, katso, että se on tehty ekstra-neitsytoliiviöljyyn tai rapsiöljyyn. Jos pesto on liian paksua kastikkeeksi, ohenna se tilkalla öljyä tai lämmintä vettä. Aurinkokuivatuista tomaateista tehty punainen pesto sopii myös pastasalaattiin.

Pestokastike:

  • 1 rkl parmesaaniraastetta
  • 2 kourallista basilikaa
  • 1,5 rkl pinjansiemeniä
  • 0,5 rkl sitruunamehua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 4 rkl ektra-neitsytoliiviöljyä
  • Pyöräytä kaikki ainekset karkeaksi massaksi tehosekoittimessa.

JOGURTTIKASTIKE

Jogurttikastike on helppo tehdä itse. Sekoita paksuun jogurttiin mausteita ja yrttisilppua mielesi mukaan. Tilli sopii mainiosti katkaravuille, kun taas broileripastasalaatti nauttii currysta. Kastikkeen voi tehdä myös rahkasta.

Jogurttikastike:

  • 1,5 dl paksua jogurttia tai rahkaa
  • 1 murskattu valkosipulinkynsi
  • 2 rkl sitruunamehua
  • merisuolaa
  • mustapippuria
  • Sekoita ainekset ja tarkista maku.

6 Paljonko pastasaalaattia ruokailijaa kohti?


Italiassa annokseen varataan 70–80 grammaa kypsentämätöntä pastaa ruokailijaa kohti. Lapsille vähemmän ja isoille miehille enemmän. Tarjottavan pastasalaatin määrä riippuu siitä onko se pääruoka, lisäke vai noutopöydässä.

KUNTO PLUSsan pastasalaatissa pastaa on 50 grammaa ruokailijaa kohti, ja salaattiin tulee paljon kasviksia pastan sijaan. Kaiken kaikkiaan laskimme että noin 400 g pastasalaattia on yksi pääruoka-annos.

**Lue myös: Tee itse pastaa. Se on itse asiassa aika helppoa. Katso täältä

7 Voiko pastasalaatin pakastaa?


Periaatteessa voi, mutta se ei ole parhaimmillaan pakastamisen jälkeen. Kasvikset menettävät rapeutensa ja niistä tulee vetisiä. Keitetyn, jäähdytetyn pastan voi pakastaa, mutta parempi lopputulos syntyy kun käyttää salaattiin tuorepastaa, jonka keittoaika on vain 2–3 minuuttia.

Mietitkö mitä voi pakastaa? Katso pakastusohjeemme täältä

8 Voiko pastasalaatin tehdä etukäteen?


Pastasalaatin maku paranee kun se saa aikaa tekeytyä. Osa kasviksista, kuten avokado ja salaatit lisätään vasta juuri ennen tarjoilua, samoin tomaatti ja kurkku. Porkkanaraaste ja herneet voi sekoittaa muiden ainesten joukkoon jo edellisenä päivänä. Säilytä salaatti jääkaapis- sa ilmatiiviissä, kannellisessa rasiassa.

Herneitä

HERNEET PASTASALAATISSA – Jos haluat tehdä pastasalaatin valmiiksi jo edellisenä päivänä, käytä sellaisia kasviksia kuin herneitä ja porkkanoita.

© gettyimages

9 Minkä kanssa pastasalaatti sopii?


Pastasalaatti sopii lähes kaikkeen. Se maistuu grilliruoan lisäkkeenä ja lihan, lihapyöryköiden, broilerin ja kalan kanssa. Monipuolinen ja runsas pastasalaatti on hyvää myös ihan sellaisenaan, se on herkullista retkiruokaa ja noutopöydän suosikki.

10 Voiko pastasalaattia tehdä gluteenittomana?


Osta gluteenitonta pastaa gluteenitonta salaattia varten.

11 Miten pasta kuuluu keittää?


Ei kai pastan keittäminen nyt niin kummallista voi olla? No ei, mutta joitakin pikkuvinkkejä siihenkin tarvitaan. Lukaise vinkkimme läpi ja varmista että hallitset pastankeiton.

Pastan keittäminen pastasalaattiin

Piirros pastakattilasta

Käytä reilusti vettä. Valitse iso kattila ja laske siihen reilusti vettä, noin 1 litra 100 grammalle pastaa. Lisää pasta kiehuvaan veteen ja sekoita keittämisen alussa, sillä pastankin voi polttaa pohjaan. Kun vettä on tarpeeksi, pasta pääsee kiehumaan väljästi eikä tärkkelys liimaa pastaa yhteen.

Pasta turpoaa. 100 grammaa täysjyvä fusillia painaa keitettynä ja jäähdytettynä 220 grammaa.

Piirros suolan lisäämisestä pastakattilaan

Täydellä teholla. Pastakattila saa kiehua kunnolla, sillä veden kupliminen pitää pastan irrallisena. Älä laske keittoalueen tehoa liikaa sen jälkeen kun pasta alkaa kiehua.

Lisää suolaa. Suola antaa pastaan makua, mutta lisää suola vasta kiehuvaan veteen. Käytä noin 10 g suolaa litralle vettä. 10 g suolaa on noin 1⁄2 ruokalusikallista.

Älä lisää öljyä. Öljy tekee pastan pinnan liukkaaksi ja estää kastikkeen tarttumisen siihen.

Piirroskuva siivilästä, jossa on pastaa

Keitä pasta al dente, eli jätä puruvaraa. Pastapakkauksessa on valmistajan antama ohjeellinen keittoaika. Seuraa myös itse pastan kypsymistä. Maista pastaa kun se vaalenee. Opettele luottamaan omaan suutuntumaan ja jätä pastaan pureskeltavaa.

Säästä vähän keitinvettä. Ota tilkka keitinvettä talteen kastiketta varten ja kaada loppu vesi pois. Jäähdytä pasta siivilässä. Älä pane pastaa jäähtymään jääkaappiin, kuumana höyryävä pasta kuormittaa liikaa jääkaappia. Pastan voi myös jäähdyttää laskemalla hanasta kylmää vettä siivilään, mutta vesi huuhtelee hyvää tärkkelystä pois pastan pinnasta.

VINKKI! Keitinveteen voi lisätä kasvisliemikuution. Se antaa makua pastaan.

Artikkeli on ilmestynyt KUNTO PLUS -lehden numerossa 11/2023