Terveelliset vohvelit – paras pinaattivohveliohje

30 minuuttia
334 kcal

Kokeile helppoja ja herkullisia pinaattivohveleita. Tutustu myös vohveleiden paisto- ja täytevinkkeihin.

Terveelliset, vihreät pinaattivohvelit täytetään pinaatilla, avokadolla ja katkaravuilla.

TERVEELLISET VOHVELIT – Vohvelit on helppo virittää terveellisemmiksi. Ohjeemme vohvelitaikinassa on pinaattia ja vohvelit täytetään katkaravuilla
ja avokadolla.

© wichmann+bendtsen

Hyvät ja terveelliset pinaattivohvelit (resepti)

nopeasti valmistuvat, helpot ja erveelliset vohvelit pääruuaksi. Täältä saat pinaattivohveleiden ohjeen, ja täytteeksi tulee katkarapuja ja avokadoa. Nam!

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

Vohvelit (6 kpl)

  • 1⅓ munaa
  • 1⅓ rkl rahkaa tai paksua jogurttia
  • 33 g tattarijauhoja
  • ½ tl matchajauhetta (voi jättää pois)
  • 1 kourallista pinaattia
  • ⅓ rkl kookos- tai muuta öljyä
  • ⅓ hyppysellinen leivinjauhetta
  • ⅓ kourallista mausteyrttejä
  • merisuolaa
  • mustapippuria

Täyte

  • ⅓ kourallista pinaattia
  • 200 g katkarapuja
  • 1 avokadoa

Tarveellisten pinaattivohveleiden valmistus

  • Laita (pinnoitettu) vohvelirauta lämpiämään. Hienonna pinaatti ja sekoita taikina.
  • Sipaise kuuman raudan paistopinnat öljyllä ja annostele sopiva määrä taikinaa raudalle. Annan vohvelin paistua rauhassa kullanruskeaksi, mutta varo kypsentämästä liian pitkään, ettei kaunis vihreä väri häviä. Taikinasta tulee 6 isoa vohvelia.
  • Anna valmiiden vohveleiden jäähtyä ja kiinteytyä hetki paistoritilällä.
  • Kasaa haaleiden vohveleiden päälle pinaattia, katkarapuja ja avokadoviipaleita ja ripauta päälle mustapippuria.

VINKKI! Mausta vohvelitaikina
Vohvelit piristyvät pienestä maustamisesta. Käytä taikinaan yrttisilppua tai valkosipulimurskaa silloin kun teet ruokaisia vohveleita.

Jälkiruokavohveleihin sopii kaneli ja kardemumma, inkivääriraaste, kaakaojauhe sekä sitruunan mehu ja raastettu kuori.


Joskus kauan sitten rapeat vohvelit tarjoiltiin hillon kanssa, ja koko komeus hunnutettiin tomusokerilla – ja juhlahetkinä päälle saattoi saada jäätelöpallon. Totta kai vohvelit maistuvat edelleen niinkin, mutta yhä useammin ne ovat ilmaan- tuneet päärooliin aamu-, lounas- ja päivällispöydässä.

Täältä saat hyviä vinkkejä siitä, miten vohvelit saa ravintoarvoltaan paremmiksi tuunaamalla joko taikinaa tai täytteitä. Innostuitko? Sitten ei muuta kuin vohvelirauta kuumenemaan!

Lue lisää terveellisistä vohveleista:

1 Miten vohceleista saa terveellisiä?


Vohvelitaikinan jauhot voi vaihtaa kuitupitoisempiin ja taikinaan voi lisätä melkein mitä tahansa. Näillä vinkeillä pääset alkuun.

Lue myös: Siemennäkkileivän ohje

Punajuuri

TERVEELLISET VOHVELIT – RAASTA, MUUSSAA TAI HIENONNA KASVIKSIA

  • Pinaatti
    Tuore, napakka lehtipinaatti tai babypinaatti sopivat täydellisesti vohvelitaikinaan. Vohveleista tulee kauniin vihreitä ja niissä on myös rautaa, kalsiumia, folaattia ja C-vitamiinia. Kolme kourallista lehtiä on sopiva määrä perusohjeeseen.

  • Parsakaali
    Parsakaali sopii mihin vain – myös vohveleihiin – ja tuo tullessaan täyttävää kuitua. Puolet kokonaisesta parsakaalista hienonettuna tekee ihmeitä perustaikinalle.

  • Porkkana
    Porkkana makeuttaa mukavasti vohvelitaikinaa varsinkin, kun survot raasteen mehukkaaksi ennen kuin lisäät sen taikinaan. Sekoita kaksi raastettua porkkanaa, 3 munaa, 1,5 dl maitoa, 100 g kaurahiutaleita ja 1⁄2 tl suolaa.

  • Punajuuri
    Punajuuri värjää vohvelit punaisiksi ja lisää niiden kuitu-, folaatti- ja kaliumsisältöä. 2 keskisuurta, kypsää, soseutettua punajuurta riittää yhteen taikina-annokseen.

TERVEELLISET VOHVELIT – VAIHDA JAUHOT TERVEELLISEMMIKSI

  • Täysjyväjauho
    Täyvjyväjauhon kuidut tekevät vohveleista terveellisempiä ja mausta tulee täyteläisempi. Esimerkiksi täysjyväjauho, grahamjauho ja kaurajauho sopivat vohveleihin. Muista, että täysjyväjauhot imevät nestettä enemmän kuin vehnäjauhot ja käytä taikinaan vähän runsaammin nestettä. Sopiva nestelisäys vaihtelee jauholaadun mukaan ja löytyy kokeilemalla.

  • Kikhernejauho
    Kikhernejauhossa on paljon kuitua ja herneproteiini on hyvä lisä erityisesti kasvissyöjän ja vegaanin vohveleihin. Kikhernejauho on lisäksi gluteenitonta.

Banaanit

TERVEELLISET VOHVELIT – MAKEUTA HEDELMILLÄ JA MARJOILLA

  • Banaani
    Aamiais-, jälkiruoka- tai välipalavohvelit kaipaavat makeutta. Unohda sokeri ja muussaa taikinaan 1–2 banaania. Jos haluat käyttää taikinaan kasviksia, eikä banaani tunnu sopivan joukkoon, viipaloi banaani valmiin vohvelin päälle.

  • Mustikka
    Kourallinen kevyesti survottuja pakastemustikoita värjää ja makeuttaa taikinan tai ripottele tuoreita, herkullisia mustikoita kokonaisina taikinaan tai kypsille vohveleille.

2 Gluteenittomat vohvelit


Gluteeniton versio vohveleista onnistuu helposti. Itse asiassa pinaattivohvelimme ovat gluteenittomia, koska niissä käytetään tattarijjauhoja.

6 gluteenitonta jauhoa:

  • tattarijauho
  • kikhernejauho
  • maissijauho
  • riisijauho
  • mantelijauho
  • kaurajauho (puhdaskaura)
  • gluteenittomat jauhoseokset

3 Vegaaniset vohvelit


Vegaanikin voi nauttia vohveleista kunhan korvaa munan ja maidon sopivilla tuotteilla.

  • Käytä maidon tilalla jotakin kasvimaitoa tai -juomaa, esimerkiksi kauramaitoa tai mantelimaitoa. Korvaa ohjeen rahka tai jogurtti kasvivaihtoehdolla.
  • Muna paitsi pitää koossa, myös kuohkeuttaa vohveleita. Lisää munattomaan taikinaan vähän leivinjauhetta ja korvaa munien massa samalla määrällä kasvimaitoa tai -jogurttia.

4 Miten vohveleista saa rapeita?


Vohvelit pehmenevät, jos ne pinotaan paiston jälkeen päällekkäin. Kun kuumien vohveleiden lämpö ei pääse karkaamaan, niiden pintaan tiivistyy kosteutta ja vohvelit pehmenevät.

Näin paistat rapeita vohveleita

  • Kuumenna vohvelirauta kunnolla ennen vohveleinen paistamista.
  • Rasva ja lämpö tekevät vohveleista rapeita. Älä nuukaile liikaa paistovoissa tai -öljyssä vaikka haluaisitkin säästää kaloreita.
  • Nosta valmis vohveli jäähtymään ritilälle. Laita seuraava viereen, ei päälle. Voit myös pitää vohvelit lämpiminä uunissa, mutta älä silloinkaan pinoa niitä päällekkäin.
Belgialaisia vohveleita

RAPEITA VOHVELEITA syntyy kuumalla, voidellulla vohveliraudalla. Älä pinoa vaan levitä ritilälle.

© iStock

5 Terveelliset vohvelit – reseptejä


Katso täältä lisää vohvelireseptejä.

5 terveellisten vohveleiden reseptiä

Pinaattivohvelit

Tyykkätkö vohveleista? Kokeile herkullisia pinaattivohveleita katkarapujen ja salaatin kanssa, niin saat hyvän syyn käytellä vohvelirautaa myös päivällistä varten. Hyvää ruokahalua!

Katso ohje täältä

Parsakaalivohvelit

Vihreät vohvelit ovat päivällispöydän komistus – ja lisäksi terveellinen ja herkullinen ateria syntyy vaivattomasti ja nopeasti. Tästä väriä ruokapöytään!

Katso ohje täältä

Porkkanavohvelit

Kinkku-juustotäytteiset porkkanavohvelit on herkullinen lounaseväs tai välipala.

Katso ohje täältä

Täysjyvä-kasvisvohvelit

Ujutimme vohvelitaikinaan kasviksia ja kruunasimme vohvelit kylmäsavulohella – lopputuloksena on terveellinen ja todella maukas päivällinen, joka valmistuu 20 minuutissa.

Katso ohje täältä

Kikhernevohvelit

Kikherneet sopivat sekä leivontaan että ruuanlaittoon. Kuitupitoiset herneet sopivat myös esimerkiksi vohvelitaikinaan, jos haluat välttää tai vähentää viljapohjaisten jauhojen käyttöä. Kokeile herkullisia kikhernevohveleita ja punajuuritahna. Lisäksi salaattia, avokadoa ja tahinikastiketta.

Katso ohje täältä

6 Terveellisemmät täytteet


Jäätelö ja hillo vohvelin päällä maistuvat jokaiselle silloin kun on juhlan aika, mutta pieni terveyslisä ei tee ruokaisista eikä makeista vohveleista yhtään vähemmän herkullisia. Katso 9 täytevinkkiämme.

TERVEELLISET VOHVELIT – SEKASYÖJÄLLE

  • Lohi
    Kylmä- tai lämminsavulohi tai uunilohi sopivat kaikki vohvelien täytteeksi. Lohi on mainio makupari avokadon kanssa ja lisäksi voi pyöräyttää kastikkeen pestosta tai yrttisilpusta ja jogurtista.

  • Kinkku ja juusto
    Vohveleista syntyy mainio toast kun sipaisee vohvelin dijoninsinapilla ja lataa päälle rucolaa, kinkkua ja juustoa ja painaa toisen vohvelin kanneksi. Toast on kätevä lämmittää voileipägrillissä tai miksei vohveliraudallakin. Paahtimessa se ei onnistu, sillä juusto voi sulaessaan vahingoittaa paahdinta.

  • Tonnikala
    Tonnikalatahna yhdessä salaatin, punaisen paprikan, kirsikkatomaattien ja tillisilpun kanssa on mainio vohvelien täyte.

TERVEELLISET VOHVELIT – LIHATTOMALLE

  • Muna
    Kovaksi keitetyistä munista, majoneesista, currysta ja maustekurkkukuutioista syntyy salaatti, joka maistuu täytteenä yhdessä suippokaalin, punasipulin ja purjon kanssa.

  • Punajuuritahna
    Soseuta tahna keitetyistä punajuurista ja rahkasta. Mausta tahinilla, suolalla, pippurilla ja juustokuminalla. Sipaise vohveleille ja lisää iloisenvärisiä kasviksia.

  • Hummus
    Pyöräytä vohvelien paistuessa hummus kikherneistä, öljystä, tahinista, valkosipulista, sitruunasta, paprikasta ja kuminasta ja lisää täytteeksi myös falafelpyöryköitä ja kreikkalaista salaattia.

TERVEELLISET VOHVELIT – MAKEANHIMOON

  • Omenasose
    Levitä sose vohveleille ja ripottele päälle kanelia ja mantelirouhetta.

  • Marjat ja vanilja
    Vaniljalla ja ripauksella makeutusainetta maustettu rahka sopii kastikkeeksi marjoille.

  • Raejuusto
    Mangokuutiot, raejuusto ja paahdetut kookoslastut maistuvat makealta.

7 Kauanko vohvelia paistetaan?


Pastoaika riippuu vohveliraudan lämpötilasta ja vohvelin paksuudesta, mutta vohveli kypsyy yleensä 2–4 minuutissa. On myös vohvelirautoja, joissa merkkivalo ilmoittaa milloin vohveli on kypsä.

8 Kauanko vohvelitaikina säilyy jääkaapissa?


Vohvelitaikina pärjää 2–3 päivää jääkaapissa. Taikinaa voi tehdä isomman annoksen ja paistaa vohveleita ueampana päivänä peräkkäin.

Kaada loppu taikina puhtaaseen, korkilliseen muovipulloon ja ravista tai sekoita se ennen kuin paistat seuraavat vohvelit.

Vohvelit säilyvät taikinana paremmin kuin paistettuna. Jääkaapissa valmiit vohvelit pehmenevät.

9 Miten vohvelitaikinasta saa sileää?


Surauta taikina tehosekoittimessa suurella teholla. Tai anna taikinan seistä jääkaapissa puolisen tuntia ja vatkaa se sitten sileäksi sähkövatkaimella. Taikinan voi myös siivilöidä ja painella lusikalla jauhoklimpit siivilän läpi.

10 Voiko vohveleita pakastaa?


Pakkaa täysin jäähtyneet vohvelit pakastepussiin ja sulje pussi tiiviisti. Lämmitä ne ennen tarjoilua nopeasti kuumassa uunissa.

11 Millinen vohvelirauta kannattaa valita?


Vohvelirautoja on monenlaisia. Lukaise vinkkimme läpi ennen kuin ostat raudan, jos sinulla ei vielä ole sellaista.

Erilaisia vohvelirautoja

  • Sydämenmuotoinen vai kantikas
    Sydämenmuotoisella raudalla paistuu iso, ohut vohveli. Suurelle pinnalle mahtuu paljon täytettä. Belgialainen, neliskanttinen vohveli on pienempi, mutta paksumpi ja ja kolot ovat syvempiä.

  • Kahden vohvelin rauta
    Ison perheen vohvelinpaistaja, tai muuten vain kärsimätön kokki valitsee raudan, jossa kaksi vohvelia paistuu kerralla.

  • Tarttumaton
    Pienempi rasvan määrä riittää pinnoitetulla raudalla paistamiseen, eivätkä vohvelit myöskään jää niin helposti kiinni rautaan. Raudan puhdistaminen on myös helpompaa.

  • Säädettävä teho
    Jos valitset raudan, jonka tehoa voi säätää, voit itse vaikuttaa paistoaikaan. Näin paksu, paljon aineksia sisältävä vohveli ehtii varmasti kypsyä myös sisältä. Usein tehonsäätö tuo mukanaan myös ajastimen.

  • Merkkivalo
    Jos et halua seistä vieressä vahtimassa, valitse rauta, joka ilmoittaa milloin vohveli on kypsä.

12 Miksi vohvelit tarttuvat kiinni rautaan?


Yleensä kiinni tarttuminen johtuu liian vähästä rasvasta.

Monissa ohjeissa taikinaan lisätään sulatettua voita tai öljyä, jotta vohvelit eivät tarttuisi kiinni. Lisätty rasva ei aina riitä ja siksi on hyvä sipaista rauta rasvalla ennen taikinan lisäämistä. Joskus riittää kun voitelee raudan ennen ensimmäisen vohvelin paistamista.

Kiinni tarttuminen voi olla myös merkki siitä, että vohveli ei ole kypsä. Anna vohvelin paistua rauhassa.

Yleensä vohvelit irtoavat helpommin pinnoitetusta raudasta. Kannattaa myös olla kärsivällinen, odottaa hetki, ja antaa vohvelin levähtää ennen kuin avaa raudan kannen.

Vohvelinpaistoa vohveliraudalla
© gettyimages

13 Vohveliraudan puhdistaminen


Vohveleiden paistaminen on sotkuista ja rasvaista puuhaa. Taikinaa ja rasvaa tahtoo valua tai roiskua yli raudalta ja siksi kannattaa asennoitua jo valmiiksi positiivisesti puhdistushommiin paiston jälkeen.

Pyyhkäise raudan ulkopinta lämpimään pesuaineveteen kastetulla liinalla.

Pese irrotettavat paistopinnat pesuainevedellä, huuhdo ja kuivaa huolellisesti. Pyyhi kiinteät osat kostealla talouspaperilla. Varo naarmuttamasta pintaa.

Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 5/2023