Terveelliset vohvelit – paras pinaattivohveliohje
Kokeile helppoja ja herkullisia pinaattivohveleita. Tutustu myös vohveleiden paisto- ja täytevinkkeihin.
Kokeile helppoja ja herkullisia pinaattivohveleita. Tutustu myös vohveleiden paisto- ja täytevinkkeihin.
nopeasti valmistuvat, helpot ja erveelliset vohvelit pääruuaksi. Täältä saat pinaattivohveleiden ohjeen, ja täytteeksi tulee katkarapuja ja avokadoa. Nam!
VINKKI! Mausta vohvelitaikina
Vohvelit piristyvät pienestä maustamisesta. Käytä taikinaan yrttisilppua tai valkosipulimurskaa silloin kun teet ruokaisia vohveleita.
Jälkiruokavohveleihin sopii kaneli ja kardemumma, inkivääriraaste, kaakaojauhe sekä sitruunan mehu ja raastettu kuori.
Joskus kauan sitten rapeat vohvelit tarjoiltiin hillon kanssa, ja koko komeus hunnutettiin tomusokerilla – ja juhlahetkinä päälle saattoi saada jäätelöpallon. Totta kai vohvelit maistuvat edelleen niinkin, mutta yhä useammin ne ovat ilmaan- tuneet päärooliin aamu-, lounas- ja päivällispöydässä.
Täältä saat hyviä vinkkejä siitä, miten vohvelit saa ravintoarvoltaan paremmiksi tuunaamalla joko taikinaa tai täytteitä. Innostuitko? Sitten ei muuta kuin vohvelirauta kuumenemaan!
Vohvelitaikinan jauhot voi vaihtaa kuitupitoisempiin ja taikinaan voi lisätä melkein mitä tahansa. Näillä vinkeillä pääset alkuun.
Lue myös: Siemennäkkileivän ohje
Gluteeniton versio vohveleista onnistuu helposti. Itse asiassa pinaattivohvelimme ovat gluteenittomia, koska niissä käytetään tattarijjauhoja.
6 gluteenitonta jauhoa:
Vegaanikin voi nauttia vohveleista kunhan korvaa munan ja maidon sopivilla tuotteilla.
Vohvelit pehmenevät, jos ne pinotaan paiston jälkeen päällekkäin. Kun kuumien vohveleiden lämpö ei pääse karkaamaan, niiden pintaan tiivistyy kosteutta ja vohvelit pehmenevät.
Näin paistat rapeita vohveleita
Katso täältä lisää vohvelireseptejä.
Jäätelö ja hillo vohvelin päällä maistuvat jokaiselle silloin kun on juhlan aika, mutta pieni terveyslisä ei tee ruokaisista eikä makeista vohveleista yhtään vähemmän herkullisia. Katso 9 täytevinkkiämme.
Pastoaika riippuu vohveliraudan lämpötilasta ja vohvelin paksuudesta, mutta vohveli kypsyy yleensä 2–4 minuutissa. On myös vohvelirautoja, joissa merkkivalo ilmoittaa milloin vohveli on kypsä.
Vohvelitaikina pärjää 2–3 päivää jääkaapissa. Taikinaa voi tehdä isomman annoksen ja paistaa vohveleita ueampana päivänä peräkkäin.
Kaada loppu taikina puhtaaseen, korkilliseen muovipulloon ja ravista tai sekoita se ennen kuin paistat seuraavat vohvelit.
Vohvelit säilyvät taikinana paremmin kuin paistettuna. Jääkaapissa valmiit vohvelit pehmenevät.
Surauta taikina tehosekoittimessa suurella teholla. Tai anna taikinan seistä jääkaapissa puolisen tuntia ja vatkaa se sitten sileäksi sähkövatkaimella. Taikinan voi myös siivilöidä ja painella lusikalla jauhoklimpit siivilän läpi.
Pakkaa täysin jäähtyneet vohvelit pakastepussiin ja sulje pussi tiiviisti. Lämmitä ne ennen tarjoilua nopeasti kuumassa uunissa.
Vohvelirautoja on monenlaisia. Lukaise vinkkimme läpi ennen kuin ostat raudan, jos sinulla ei vielä ole sellaista.
Yleensä kiinni tarttuminen johtuu liian vähästä rasvasta.
Monissa ohjeissa taikinaan lisätään sulatettua voita tai öljyä, jotta vohvelit eivät tarttuisi kiinni. Lisätty rasva ei aina riitä ja siksi on hyvä sipaista rauta rasvalla ennen taikinan lisäämistä. Joskus riittää kun voitelee raudan ennen ensimmäisen vohvelin paistamista.
Kiinni tarttuminen voi olla myös merkki siitä, että vohveli ei ole kypsä. Anna vohvelin paistua rauhassa.
Yleensä vohvelit irtoavat helpommin pinnoitetusta raudasta. Kannattaa myös olla kärsivällinen, odottaa hetki, ja antaa vohvelin levähtää ennen kuin avaa raudan kannen.
Vohveleiden paistaminen on sotkuista ja rasvaista puuhaa. Taikinaa ja rasvaa tahtoo valua tai roiskua yli raudalta ja siksi kannattaa asennoitua jo valmiiksi positiivisesti puhdistushommiin paiston jälkeen.
Pyyhkäise raudan ulkopinta lämpimään pesuaineveteen kastetulla liinalla.
Pese irrotettavat paistopinnat pesuainevedellä, huuhdo ja kuivaa huolellisesti. Pyyhi kiinteät osat kostealla talouspaperilla. Varo naarmuttamasta pintaa.
Artikkeli on julkaistu KUNTO PLUS -lehdessä 5/2023