Tonnikala – suosittu, muttei aivan ongelmaton
Tonnikala maistuu hyvältä, on vähärasvaista ja sisältää paljon proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita. Monia tonnikalalajeja uhkaa kuitenkin ryöstökalastus ja tonnikalassa voi myös olla elohopeaa.
Tonnikala maistuu hyvältä, on vähärasvaista ja sisältää paljon proteiinia, vitamiineja ja kivennäisaineita. Monia tonnikalalajeja uhkaa kuitenkin ryöstökalastus ja tonnikalassa voi myös olla elohopeaa.
Tonnikalapihvit, sushi, tonnikalasalaatti ja tonnikalatahnalla täytetty kerrosleipä – nam! Vaikka tonnikala on maukasta ja periaatteessa terveellistä, ongelmatonta se ei ole niin liikalastuksen kuin elohopeankin vuoksi.
Lue lisää suositusta kalasta ja katso terveelliset ja herkulliset tonnikalareseptit.
Tonnikala on suolaisen veden kala, joka kuuluu makrilleihin ja asustaa lämpimissä merissä. Tonnikala on vähärasvaista ja sisältää paljon proteiinia.
Tonnikalalajeja on kahdeksan erilaista. Suurimmat kasvavat yli kolme metriä pitkiksi ja painavat yli 600 kiloa. Tärkeimmät ovat keltaevä-, isosilmä-, sinievä- ja valkotonnikala sekä varsinainen tonnikala eli boniitti.
Jopa 58 prosenttia pyydetystä kalasta on boniittia, jota käytetään yleisesti säilykkeisiin.
Tonnikala on vähärasvaista ja proteiinipitoista, ja se sisältää jodia, rautaa ja seleeniä sekä A-, D- ja E-vitamiinia. Pääasiassa tonnikala onkin siis terveellistä syötävää. Merten ympäristöongelmien kuten elohopean vuoksi ei petokaloja, siis esimerkiksi tonnikalaa, kuitenkaan kannata nauttia joka päivä.
Tonnikala on vähärasvaista ja proteiinipitoista, ja se sisältää niin vitamiineja kuin kivennäisaineitakin, erityisesti A- ja D-vitamiinia, rautaa, jodia ja seleeniä. Alla tonnikalan ravintosisältö 100 grammassa kalaa.
Kyllä. Maailman valtamerissä on saasteita, kuten elohopeaa, joka kertyy niin eläinten kuin ihmistenkin elimistöön. Tonnikala on petokala, joka syö pienempiä kaloja, joten siihen voi kertyä paljonkin elohopeaa. Mitä suurempi ja vanhempi tonnikala, sitä enemmän elohopeaa. Juuri suuria kaloja käytetään yleisesti tonnikalapihveihin.
Ravitsemussuositusten mukaan kalaa pitäisi syödä 350 grammaa viikossa. Tästä 200 grammaa tulisi olla rasvaista kalaa – 150 grammaa jää siis syötäväksi vähärasvaisena kalana, mikä vastaa noin yhtä purkillista tonnikalaa. Ruokavirasto suosittelee, että kalalajeja syödään vaihdellen. Älä siis syö pelkästään tonnikalaa, jossa voi olla paljon elohopeaa.
Säilykkeet ovat kuitenkin helppo tapa lisätä kalan syöntiä, jos kalan määrä ruokavaliossa muuten uhkaa jäädä liian vähäiseksi. Viikossa ei silti tulisi syödä enempää kuin yksi säilyketölkillinen tonnikalaa.
Raskaana olevien ja imettävien äitien sekä lasten tulisi välttää suuria petokaloja. Alle 3-vuotiaille ei suurten petokalojen syöntiä suositella lainkaan.
SÄILYKKEET
Säilykkeet tehdään usein pienemmistä tonnikaloista, joissa on vähemmän elohopeaa. Syö enintään yksi tölkki/viikko ja vältä kokonaan albacore-tonnikalaa.
TUORE KALA
Raskaana olevien ja imettävien äitien on syytä välttää suuria petokaloja, siis myös tuoretta tonnikalaa pihveinä tai sushina. Tonnikalat kuuluvat petokaloihin, joka syö pienempiä kaloja, ja siksi niihin voi kertyä melko paljon elohopeaa. Elohopea vaikuttaa varsinkin sikiöiden ja pienten lasten aivojen kehitykseen. Raskaana olevia koskevat säännöt pätevät myös raskautta haluaviin ja suunnitteleviin.
Riippuu lapsen iästä ja tonnikalalajista.
ALLE 3-VUOTIAAT:
Alle 3-vuotiaat eivät saisi syödä lainkaan petokaloja niiden sisältämän elohopean vuoksi.
3–14-VUOTIAAT:
Lapsille sopivat samat säännöt kuin raskaana oleville: vältä tuoretta tonnikalaa, syö enintään yksi purkki viikossa äläkä käytä lainkaan albacoretonnikalaa.
Tonnikalaa kalastetaan paljon. Se on itse asiassa niin suosittua, että MSC (Marine Stewardship Council) arvioi, että peräti 20 prosenttia maailman kaikista kalansaaliista on tonnikalaa. Suosio on johtanut liikakalastukseen joillain alueilla, mutta MSC:n mukaan ollaan kuitenkin menossa oikeaan suuntaan kohti kestävää kalastusta.
Jos haluaa varmistua syömänsä kalan kestävästä kalastustavasta, kannattaa valita kalaa, jonka pakkauksesta löytyy sininen MSC-merkki.
Tietoa eri kalalajien tilanteesta ja vastuullisista kalavalinnoista on myös maailman luonnonsäätiön WWF:n verkkosivustolla: wwf.fi/kalaopas. Siellä kerrotaan mistä ja millä välineillä pyydettyä tonnikalaa ja mitä lajia on vastuullisinta käyttää. Uhanalaisin on sinievätonnikala, joskin nykyään valtaosa pyydetystä tonnikalasta on boniittia.
Tonnikalasäilyke voi säilyä keittiön kaapissa vuosia. Kun purkki avataan, on tonnikala siirrettävä toiseen astiaan, jolloin se säilyy viileässä 1–2 päivää.
Tuore kala on säilytettävä viileässä. Käytä se ostopäivänä ellet pakasta sitä. Sulata pakastettu kala jääkaapissa.
Raa'assa kalassa voi olla loisia. Siksi sushiin käytettävää kalaa on syytä pakastaa ennen käyttöä vähintään -20 asteessa ainakin 24 tunnin ajan, jotta mahdolliset loiset kuolevat. Kysy asiasta myymälästä ennen kuin valitset kalaa sushiin.
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 13/2022.