Tonnikalaa ja raejuustoa – ja välillä raejuustoa ja tonnikalaa. Tokkopa löytyy ketään, joka ei olisi esimerkiksi opiskeluaikoinaan turvautunut rahapulassa halpoihin tonnikalahiutaleisiin.
Unohda menneet ja tutustu tonnikalaan uudelleen, mutta tee se vastuullisesti. Valitse MSC-merkittyjä tuotteita. Valtaosa säilyketonnikalasta on boniittia, jonka pyynti on monilla alueilla MSC-sertifioitua.
Tonnikalasta valmistuu helposti esimerkiksi monikäyttöinen tonnikalatahna. Luen vinkit tahnan valmistukseen ja käyttöön.
Tonnikalatahna sopii moneen
Aitoitalialainen tonnikalatahna sisältää voita. Meillä perinteiseen tonnikalatahnaan tulee tonnikalaa öljyssä, tuorejuustoa ja ranskankermaa. Noistakin aineksista kertyy runsaasti kaloreita. KUNTOPLUSsan ohjeessa on jogurttia ja tonnikalan lisäksi tahnaan tulee paprikaa, punasipulia ja tilliä. Samalla kalorimäärä jää kolmasosaan voita sisältävästä tahnasta ja puolittuu tavallisestakin.
Tonnikalatahnasta tulee tonnikalamousse silloin, kun tahnan rakenteesta tehdään kuohkeampi vaahdottamalla perinteisen ohjeen kerma tai ranskankerma. Myös paksuun jogurttiin saa vatkattua ilmaa. Kuohkean rakenteen voi varmistaa liivatteella.
Jos kysyisi asiaa italialaiselta isoäidiltä, nonnalta, niin vastaus olisi kyllä, sillä aitoitalialaisissa, vanhoissa spuma di tonno -ohjeissa on voita. Mutta jos meiltä kysytään, tonnikalatahna onnistuu aivan yhtä hyvin myös ilman voita.
Ei ole mitään järkeä ensin valita veteen säilöttyä tonnikalaa ja sitten lisätä tahnaan voita. Tyydyttyneitä rasvoja kun saa muutenkin liikaa. Veteen säilötystä tonnikalasta jogurttiin tehty tahna maistuu tuoreelta ja raikkaalta ja on tätä päivää.
Periaatteessa voi, mutta kannattaako? Jos olet valmistelemassa suuria juhlia, tee pieni koeannos ilman kasviksia ja pakasta se. Kasvikset menettävät väriä ja rakennetta pakkasessa, ja ne kannattaa lisätä vasta ennen tarjoilua.
Tee mieluummin tahna valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä. Maku vain paranee kun tahna saa maustua rauhassa. Ja jos tahnaa jää, keksi sille uutta käyttöä seuraavana päivänä.
Tonnikalatahna säilyy 2–3 päivää jääkaapissa. Pöydässä tahnaa ei saa seisottaa.
Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden tarjoilulämpötila ei saa nousta yli 12 asteen, eikä niitä saa koskaan pitää tarjolla yli neljää tuntia. 30 asteen helteessä aikaraja sulaa vauhdilla lyhyemmäksi.
Hallitse hävikkiä panemalla tarjolle pienempi annos ja vaihda uusi tarjoiluastia pöytään riittävän usein.
Öljyyn säilötyssä tonnikalassa on enemmän makua, mutta siinä on myös kaksi kertaa niin paljon kaloreita kuin veteen säilötyssä. Veteen säilötystä tonnikalasta tehtyyn tahnaan saa helposti lisää makua mausteilla ja yrttisilpulla.
Oliiviöljyyn säilötyssä tonnikalassa öljyn maku tuntuu voimakkaammin kuin neutraaliin auringonkukkaöljyyn säilötyssä. Veteen säilötyssä maistuu enemmän kala.
Tonnikalatahnan päivittäminen tähän päivään on helppoa. Tällä ohjeella se onnistuu.
Vaihda perinteisen ohjeen maitotuotteet kevyemmiksi. Kalorimäärä putoaa, ja samalla tyydyttyneet rasvat vaihtuvat paremmiksi.
Tonnikalatahna sopii moneen tarkoitukseen. Tässä muutamia käyttövinkkejä.
alkuruokana
Rakenna alkuruoat esimerkiksi tonnikalatahnasta, katkaravuista ja avokadosta. Pyöräytä annoksiin mustapipppuria myllystä. Tonnikalatahna on kiva tarjota paprikanpuolikkaasta tai avokadonkuoresta.
suupaloina
Paahda ruisvuokaleipää, leikkaa viipaleet pieniksi kolmioiksi tai neliöiksi ja päällystä tonnikalatahnalla tai tee suupalat pienille sydänsalaatin lehdille. Viimeistele marinoidulla punasipulilla ja yrttisilpulla.
- Kokeile myös KuntoPlussan rapealta salaatinlehdeltä tarjottua tonnikalatahnaa katkarapujen kera – reseptin saat täältä.
noutopöydässä
Lusikoi tonnikalatahna korkeaksi keoksi kauniille vadille ja ripottele runsaasti punasipuli- ja yrttisilppua päälle. Viereen voi leikata leipäkoriin ohuita viipaleita täysjyväpatongista.
wrapeissa
Valmiista tortilloista pyöräyttää wrapit kymmenessä minuutissa. Lämmitä tortillat, silppua kaalia, levitä tonnikalatahnaa ja puolita kirsikkatomaatteja päälle, taittele tai rullaa ja tarjoile. Tonnikalawrapit maistuvat myös lounaaksi, mutta jos joudut tekemään ne etukäteen, pane tortillaletun ja tonnikalatahnan väliin iso kaalilehti jotta lettu ei ime tahnasta kosteutta ja vety.
sämpylän välissä
Tonnikalatahna maistuu aamuvoileivän päällä. Jos pakkaat leipiä evääksi, pane salaatinlehti tahnan ja sämpylän väliin niin sämpylä säilyy rapeana.
vohveleiden täytteenä
Päällystä ruokaisat vohvelit tonnikalatahnalla ja kasviksilla.
ruisleivällä
Kasaa täysjyväruisleivälle tonnikalatahnaa ja avokadoa, tomaattia tai paprikaa. Jos on kova nälkä, lisää vielä keitetty kananmuna.
Tonnikala on vähärasvaista ja proteiinipitoista, ja se sisältää jodia, rautaa ja seleeniä sekä A-, D- ja E-vitamiinia. Merten yhden ympäristöongelman, elohopean vuoksi petokaloja, kuten tonnikalaa, ei kuitenkaan pidä syödä liikaa.
Ravitsemussuositusten viikon 350 kalagrammasta 200 g tulisi olla rasvaista kalaa. 150 grammaa jää siis syötäväksi vähärasvaisena. Se vastaa noin yhtä tölkkiä tonnikalaa.
Raskaana olevien ja imettävien sekä lasten tulisi välttää syömästä suuria petokaloja. Tölkkitonnikalaan käytetään yleensä pieniä yksilöitä.
Lue myös: Tonnikala – suosittu, muttei aivan ongelmaton
Tonnikalatahna on mehevää sellaisenaankin, mutta jos vaikka wrappeihin tarvitsee, tai mielesi tekee muuten vain kastiketta, niin tässä kastike, joka sopii mainiosti tahnan kaveriksi ja kelpaa myös esimerkiksi uunilohen pariksi.
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 06/2023.