Helppo ja terveellinen tonnikalatahna ilman liivatetta

10 minuuttia
149 kcal

Menneiden vuosikymmenten suursuosikki tonnikalatahna tekee paluun aiempaa terveellisemmässä muodossa. Herkullisessa tahnassa maistuvat niin punasipuli, paprika kuin tillikin. Kerromme, miten tahna valmistetaan, mihin sitä voi käyttää ja miten siihen saa vaihtelua.

Tonnikalatahna maistuu tortillawrappien täytteenä.

TONNIKALATAHNA – maistuu aivan uudenlaiselta kun se on terveellistä ja siinä on kasviksia tuomassa väriä ja purutuntumaa.

© wichmann+bendtsen

Punasipulilla ja tillillä maustettu tonnikalatahna – ilman liivatetta

Tonnikalatahna on helppo ja nopea valmistaa, kaloripitoisuutta voi säädellä muilla aineksilla, ja tahnan voi mainiosti tehdä valmiiksi jääkaappiin ja nauttia myöhemmin. Laadukas, moderni tonnikalatahna tai kuohkea mousse sopii vierastarjoilun alkupalaksi tai buffetpöytään, emäntä pääsee helpolla ja kerää kehut jälkeenpäin.

10 minuuttia
149 kcal
Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 1 dl paksua kevytjogurttia tai rahkaa
  • 2 tl ketsuppia
  • 1 tl dijoninsinappia
  • 1 tl merisuolaa
  • mustapippuria
  • 1 punaista paprikaa
  • 1 punasipulia
  • 2 rkl tilliä
  • 1 tlk MSC-sertifioitua tonnikalaa vedessä

Valmistus

  • Sekoita jogurtti, ketsuppi, sinappi, suola ja pippuri.
  • Kuutioi paprika ja punasipuli, silppua tilli ja sekoita jogurttiin.
  • Valuta tonnikala ja painele vielä loppu vesi pois mahdollisimman tarkkaan.
  • Sekoita kastikkeeseen ja jäähdytä tonnikalatahna jääkaapissa.

Tonnikalatahna sopii esimerkiksi munakasrullien täytteeksi – niiden reseptin saat täältä.


Tonnikalaa ja raejuustoa – ja välillä raejuustoa ja tonnikalaa. Tokkopa löytyy ketään, joka ei olisi esimerkiksi opiskeluaikoinaan turvautunut rahapulassa halpoihin tonnikalahiutaleisiin.

Unohda menneet ja tutustu tonnikalaan uudelleen, mutta tee se vastuullisesti. Valitse MSC-merkittyjä tuotteita. Valtaosa säilyketonnikalasta on boniittia, jonka pyynti on monilla alueilla MSC-sertifioitua.

Tonnikalasta valmistuu helposti esimerkiksi monikäyttöinen tonnikalatahna. Luen vinkit tahnan valmistukseen ja käyttöön.

Tonnikalatahna sopii moneen

1 Tonnikalatahnan kalorit


Aitoitalialainen tonnikalatahna sisältää voita. Meillä perinteiseen tonnikalatahnaan tulee tonnikalaa öljyssä, tuorejuustoa ja ranskankermaa. Noistakin aineksista kertyy runsaasti kaloreita. KUNTOPLUSsan ohjeessa on jogurttia ja tonnikalan lisäksi tahnaan tulee paprikaa, punasipulia ja tilliä. Samalla kalorimäärä jää kolmasosaan voita sisältävästä tahnasta ja puolittuu tavallisestakin.

Voikiehkura tonnikalatahnaan

Tonnikalatahna voilla valmistettuna

Perinteinen voilla tehtävä tahna:

315 kcal

/ 100 g

Pieni annos jogurttia tonnikalatahnaan

Tonnikalatahna kreikkalaisesta jogurtista tehtynä

KUNTOPLUSsan resepti kreikkalaisella jogurtilla:

82 kcal

/ 100 g

2 Sisältääkö tonnikalatahna liivatetta?


Tonnikalatahnasta tulee tonnikalamousse silloin, kun tahnan rakenteesta tehdään kuohkeampi vaahdottamalla perinteisen ohjeen kerma tai ranskankerma. Myös paksuun jogurttiin saa vatkattua ilmaa. Kuohkean rakenteen voi varmistaa liivatteella.

Liivatetta tonnikalatahnaan

Tarvitaanko tahnaan liivatetta?

  • Tonnikalatahna ei tarvitse liivatetta silloin, kun sen ei tarvitse olla kuohkeaa ja tahna tarjotaan kulhosta tai levitetään leivälle tai vohveleille tai kiepautetaan tortillan sisään.
  • Massaan lisätään liivatetta silloin, kun tonnikalatahna halutaan hyydyttää vuoassa ja kumota tarjolle, tai leikata tasaisiksi viipaleiksi. Liotetut ja sulatetut liivatelehdet kannattaa ensin sekoittaa pieneen määrään tahnaa ja vasta sitten koko annokseen.

3 Kuuluvatko tonnikalatahna ja voi yhteen?


Jos kysyisi asiaa italialaiselta isoäidiltä, nonnalta, niin vastaus olisi kyllä, sillä aitoitalialaisissa, vanhoissa spuma di tonno -ohjeissa on voita. Mutta jos meiltä kysytään, tonnikalatahna onnistuu aivan yhtä hyvin myös ilman voita.

Ei ole mitään järkeä ensin valita veteen säilöttyä tonnikalaa ja sitten lisätä tahnaan voita. Tyydyttyneitä rasvoja kun saa muutenkin liikaa. Veteen säilötystä tonnikalasta jogurttiin tehty tahna maistuu tuoreelta ja raikkaalta ja on tätä päivää.

4 Voiko tonnikalatahnan pakastaa?


Periaatteessa voi, mutta kannattaako? Jos olet valmistelemassa suuria juhlia, tee pieni koeannos ilman kasviksia ja pakasta se. Kasvikset menettävät väriä ja rakennetta pakkasessa, ja ne kannattaa lisätä vasta ennen tarjoilua.

Tee mieluummin tahna valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä. Maku vain paranee kun tahna saa maustua rauhassa. Ja jos tahnaa jää, keksi sille uutta käyttöä seuraavana päivänä.

5 Kauanko tonnikalatahna säilyy?


Tonnikalatahna säilyy 2–3 päivää jääkaapissa. Pöydässä tahnaa ei saa seisottaa.

Helposti pilaantuvien elintarvikkeiden tarjoilulämpötila ei saa nousta yli 12 asteen, eikä niitä saa koskaan pitää tarjolla yli neljää tuntia. 30 asteen helteessä aikaraja sulaa vauhdilla lyhyemmäksi.

Hallitse hävikkiä panemalla tarjolle pienempi annos ja vaihda uusi tarjoiluastia pöytään riittävän usein.

6 Veteen vai öljyyn säilöttyä tonnikalaa?


Öljyyn säilötyssä tonnikalassa on enemmän makua, mutta siinä on myös kaksi kertaa niin paljon kaloreita kuin veteen säilötyssä. Veteen säilötystä tonnikalasta tehtyyn tahnaan saa helposti lisää makua mausteilla ja yrttisilpulla.

Oliiviöljyyn säilötyssä tonnikalassa öljyn maku tuntuu voimakkaammin kuin neutraaliin auringonkukkaöljyyn säilötyssä. Veteen säilötyssä maistuu enemmän kala.

Säilyketonnikalan kalorimäärä

Tonnikalaa öljyssä
  • 1 tlk tonnikalaa öljyssä :

    279 kcal

  • 1 tlk tonnikalaa vedessä:

    139 kcal

Tölkissä on 140 g tonnikalaa.

7 Tonnikalatahnan terveellisempi versio


Tonnikalatahnan päivittäminen tähän päivään on helppoa. Tällä ohjeella se onnistuu.

Vaihda perinteisen ohjeen maitotuotteet kevyemmiksi. Kalorimäärä putoaa, ja samalla tyydyttyneet rasvat vaihtuvat paremmiksi.

Tonnikalatahnaa ja avokadoa lautasella

TONNIKALATAHNA – Terveellinen ja herkullinen tonnikalatahna, jossa on myös punaista paprikaa, punasipulia, herneitä ja avokadoa.

Tee terveellisempi tonnikalatahna

  • Jätä pois: voi, ranskankerma, kerma ja rasvaiset tuorejuustot.

  • Käytä: kreikkalaista, paksua ja vähärasvaista jogurttia, rahkaa tai raejuustoa.

Lisää tahnaan kasviksia pieninä kuutioina tai raasteena ja silputtuja mausteyrttejä. Samalla kun tahnasta tulee terveellisempää, se saa myös enemmän makua, upeita värejä ja pureskeltavaa.

  • Lisää tonnikalatahnaan: keltaista tai punaista paprikaa, punasipulia, avokadoa, kevätsipulia, kapriksia, chiliä, herneitä tai maissia.

  • Silppua joukkoon: tilliä, ruohosipulia, ituja tai versoja ja basilikaa.

8 Tonnikalatahnalla on monta käyttöä


Tonnikalatahna sopii moneen tarkoitukseen. Tässä muutamia käyttövinkkejä.

  • alkuruokana
    Rakenna alkuruoat esimerkiksi tonnikalatahnasta, katkaravuista ja avokadosta. Pyöräytä annoksiin mustapipppuria myllystä. Tonnikalatahna on kiva tarjota paprikanpuolikkaasta tai avokadonkuoresta.

  • suupaloina
    Paahda ruisvuokaleipää, leikkaa viipaleet pieniksi kolmioiksi tai neliöiksi ja päällystä tonnikalatahnalla tai tee suupalat pienille sydänsalaatin lehdille. Viimeistele marinoidulla punasipulilla ja yrttisilpulla.

    • Kokeile myös KuntoPlussan rapealta salaatinlehdeltä tarjottua tonnikalatahnaa katkarapujen kera – reseptin saat täältä.
  • noutopöydässä
    Lusikoi tonnikalatahna korkeaksi keoksi kauniille vadille ja ripottele runsaasti punasipuli- ja yrttisilppua päälle. Viereen voi leikata leipäkoriin ohuita viipaleita täysjyväpatongista.

  • wrapeissa
    Valmiista tortilloista pyöräyttää wrapit kymmenessä minuutissa. Lämmitä tortillat, silppua kaalia, levitä tonnikalatahnaa ja puolita kirsikkatomaatteja päälle, taittele tai rullaa ja tarjoile. Tonnikalawrapit maistuvat myös lounaaksi, mutta jos joudut tekemään ne etukäteen, pane tortillaletun ja tonnikalatahnan väliin iso kaalilehti jotta lettu ei ime tahnasta kosteutta ja vety.

  • sämpylän välissä
    Tonnikalatahna maistuu aamuvoileivän päällä. Jos pakkaat leipiä evääksi, pane salaatinlehti tahnan ja sämpylän väliin niin sämpylä säilyy rapeana.

  • vohveleiden täytteenä
    Päällystä ruokaisat vohvelit tonnikalatahnalla ja kasviksilla.

  • ruisleivällä
    Kasaa täysjyväruisleivälle tonnikalatahnaa ja avokadoa, tomaattia tai paprikaa. Jos on kova nälkä, lisää vielä keitetty kananmuna.

Tonnikalatahnaa sämpylän välissä

TONNIKALATAHNAA SÄMPYLÄN VÄLISSÄ – Täytä sämpylä ruohosipulilla, punasipulilla ja tonnikalatahnalla. Tuunaa tahna maissilla, kevätsipulilla ja paprikalla.

© wichmann+bendtsen

9 Onko liika tonnikalan syöminen epäterveellistä?


Tonnikala on vähärasvaista ja proteiinipitoista, ja se sisältää jodia, rautaa ja seleeniä sekä A-, D- ja E-vitamiinia. Merten yhden ympäristöongelman, elohopean vuoksi petokaloja, kuten tonnikalaa, ei kuitenkaan pidä syödä liikaa.

Ravitsemussuositusten viikon 350 kalagrammasta 200 g tulisi olla rasvaista kalaa. 150 grammaa jää siis syötäväksi vähärasvaisena. Se vastaa noin yhtä tölkkiä tonnikalaa.

Raskaana olevien ja imettävien sekä lasten tulisi välttää syömästä suuria petokaloja. Tölkkitonnikalaan käytetään yleensä pieniä yksilöitä.

Lue myös: Tonnikala – suosittu, muttei aivan ongelmaton

Ryhmiä, joiden kannattaa olla tarkkana tonnikalan kanssa

  • Alle 3-vuotiaat lapset: Elohopean kertymisen vuoksi pikkulasten ei tule lainkaan syödä petokalaa.

  • 3–14-vuotiaat lapset, raskaana olevat ja imettävät äidit: Vältä tuoretta tonnikalaa pihveinä tai sushina. Elohopea vaikuttaa sikiöiden ja pienten lasten aivojen kehitykseen. Säännöt pätevät myös raskautta haluaviin ja suunnitteleviin. Syö enintään yksi tölkki tonnikalaa viikossa äläkä käytä albacoreeli valkotonnikalaa.

10 Jos kaipaat kastiketta


Tonnikalatahna on mehevää sellaisenaankin, mutta jos vaikka wrappeihin tarvitsee, tai mielesi tekee muuten vain kastiketta, niin tässä kastike, joka sopii mainiosti tahnan kaveriksi ja kelpaa myös esimerkiksi uunilohen pariksi.

Tillikastiketta tonnikalatahnan kaveriksi

Tillikastike

5 minuuttia
111 kcal
Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 Annosta

  • 1 rkl tilliä
  • 1 dl kreikkalaista kevytjogurttia
  • 1 rkl majoneesia
  • 1 tl dijoninsinappia
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 ripaus merisuolaa
  • mustapippuria

Valmistus

  • Saksi tilli hienoksi.
  • Sekoita kaikki ainekset.
  • Tarkista kastikkeen maku ja lisää sitruunamehua, suolaa ja pippuria tarpeen mukaan.

Kastike sopii erityisesti liivatteella tehdyn, leikattavan tonnikalatahnan kaveriksi.


Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 06/2023.