Lehtikaali – terveellisempää kasvista saa hakea
Lehtikaalin tummanpuhuvat, kurttuiset lehdet kuuluvat kaikkein terveellisimpien ruokien listalle. Mitä lehtikaali sisältää ja miten lehtikaalista saa maittavaa syötävää?
Lehtikaalin tummanpuhuvat, kurttuiset lehdet kuuluvat kaikkein terveellisimpien ruokien listalle. Mitä lehtikaali sisältää ja miten lehtikaalista saa maittavaa syötävää?
Lehtikaali sisältää runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita, joten sitä kannattaa käyttää ruuanlaitossa monipuolisesti. Lehtikaalia voi hyödyntää niin salaateissa kuin muissakin ruuissa. Lue jutustamme, miksi lehtikaali on niin terveellistä ja miten sitä voi sisällyttää omaan ruokavalioon.
Lehtikaali on yksi terveellisimmistä kasviksista. Se sisältää enemmän kuitua kuin mikään muu kasvis – jopa kaksi kertaa niin paljon kuin terveellisyydestään tunnettu parsakaali. Lehtikaalissa on myös A-vitamiinia ja C-vitamiinia ja kalsiumia.
LUE MYOS: Parsakaali - terveyspommi vailla vertaa
Kuten kaikissa ristikukkaisissa eli kaalin sukuisissa kasveissa, lehtikaalissakin on mahdollisesti syöpäriskiä pienentäviä karvasaineita, glukosinolaatteja, jotka antavat kaaleille niiden tyypillisen maun. Lisäksi lehtikaalissa on myös rautaa, B9-vitamiinia eli folaattia ja kalsiumiaineenvaihdunnalle tärkeää K-vitamiinia.
Lue myos: Suippokaali – opi kaikki makeasta kesäherkusta
Lue myos: Punakaali – pyöreä, punainen ja terveellinen
Yksikään elintarvike ei sinänsä ehkäise syöpää. Tutkimusten mukaan runsaskuituinen ruoka pienentää suolistosyöpien riskiä, ja lehtikaali sisältää erityisen paljon kuitua.
Kuidun syöpäriskiä pienentävä vaikutus johtuu muun muassa siitä, että kuitu edistää ruuansulatusta. Mitä nopeammin ruoka etenee suolistossa, sen lyhyemmän ajan myös syöpävaaralliset aineet viipyvät elimistössä. Kaikkien kaalikasvien sisältämät karvasaineet, glukosinolaatit, voivat mahdollisesti myös pienentää syöpäriskiä.
Huuhdo ja kuivaa lehtikaali ja pane uudelleensuljettavaan pakastuspussiin ja jääkaappiin. Säilyy kylmässä jopa 3 viikkoa.
Oikein hyvin, mutta se pitää kiehauttaa ensin. Paloittele lehdet, kiehauta pari minuuttia ja jäähdytä pari minuuttia jääkylmässä vedessä, niin väri säilyy. Linkoa vesi pois ja pakasta. Lehtikaali säilyy pakkasessa hyvänä noin 10 kuukautta.
Hyvin kestää! Jäähdytä ruoka nopeasti ja lämmitä taas läpikotaisin kuumaksi.
Lehtikaali ei tosiaan ole kaikkein helpoimmin lähestyttäviä kasviksia. Paras tapa tutustua siihen on hienontaa jämäkkä lehtikaali mahdollisimman hienoksi silpuksi. Tehosekottimella lehtikaalin saa kätkettyä smoothieihin, mutta kannattaa kokeilla sitä keventämään aivan tavallisia ruokia lisäämällä sitä esim. jauhelihakastikkeeseen (tai lihankorvikekastikkeeseen), pyörykkätaikinaan, munakkaaseen tai riisin joukkoon.
Lehtikaalisalaateissa olennaista on hyvä kastike, sillä pelkän lehtikaalin rouskuttaminen vaatii kestäviä leukoja. Lehtikaali hyötyy pienestä makeudesta, joten sen joukkoon kannattaa sekoittaa hunajaista kastiketta, granaattiomenansiemeniä, mustikoita tai omenaviipaleita.
Alle on koottu KUNTO PLUSsan parhaita lehtikaalireseptejä. Olemme hyödyntäneet lehtikaalia niin salaateissa kuin smoothieissakin ja lisäksi lehtikaali käy myös uunissa kypsennettäväksi. Ota kokeiluun esimerkiksi herkulliset lehtikaalisipsit. Kannattaa kokeilla myös lehtikaalia sisältäviä pataruokia. Hyvää ruokahalua!
Salaatti on terveellistä, ja kun vielä vaihdat tavalliset salaatinlehdet lehtikaaliin, sen terveellisyys nousee aivan uudelle tasolle. Lehtikaali on kuitenkin sen verran tuhtia tavaraa, että sen salaattikäyttöä helpottaa muutama niksi.
Kokeile herkullisia lehtikaalisalaatteja, jotka ovat kaukana tylsistä vihersalaateista!
Keitoissa ja pataruuissa lehtikaali pehmenee sekä koostumukseltaan että maultaan, mikä lisää sen suosiota vahvoja makuja ja pureskelua välttelevien lasten ja muiden herkkäsuisten keskuudessa. Jos haluaa saada mahdollisimman suuren terveyshyödyn lehtikaalista, kaali kannattaa lisätä pataan tai keittoon vasta valmistuksen loppuvaiheessa.
Alta löydät kolme reseptiä lehtikaalia sisältäviin pataruokiin.
Uunissa paistettettavien ruokien ystävä voi lisätä hienonnettua lehtikaalia käytännössä kaikkiin suosikkeihinsa. Lehtikaali sopii piirakantäytteisiin ja uunikalan alle kasvispediksi, se toimii myös kaalilaatikossa ja kaalikääryleissä sekä pizzan päällä lehtikaalipestona.
Kokeile helppoja ja nopeita lehtikaalireseptejä, joissa lehtikaali kypsyy helposti uunissa.
Maukkaat, itse tehdyt lehtikaalisipsit sopivat naposteltavaksi tai vaikka salaatin kylkeen.
Lehtikaalismoothien teko käy kätevästi, kun annat tehosekoittimen hoitaa kaalin hienontamisen. Rautaisannoksen lehtikaalia saa vähimmällä vaivalla syötyä, kun sen hienontaa smoothieen. Päivän 6 kasvisannosta on myös helpompi saada kokoon, kun aloitat aamiaisesta.
Aloita aamu herkullisella lehtikaalismoothiella tai -mehulla.
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 2/2022.