Kuitupitoinen ruoka auttaa hoikistumaan, huolehtii vatsan terveydestä ja pienentää sairastumisriskiä.
Voi kuitenkin olla vaikea tietää, mitkä ruoka-aineet sisältävät runsaasti kuitua. Siksi olemme koonneet tähän artikkeliin listan 10 kuitupitoisimmasta ruoka-aineesta.
Listan lisäksi jutussa kerrotaan myös, miksi kuitu on hyväksi elimistölle ja kuinka paljon kuitua tulisi päivittäin syödä.
Listasimme ruoka-aineiden kuitukunkkuja – näillä saat syötyä helposti kuitupitoista ruokaa! Kuidun määrä on ilmoitettu 100 grammaa kohden.
- Chian siemenet: 41 g
- Valkoiset pavut: 18 g
- Ruskeat pavut: 18 g
- Soijapavut: 17 g
- Ruisnäkkileipä: 15 g
- Mungpavut: 15 g
- Kuivattu persikka: 14 g
- Seesaminsiemenet: 13 g
- Ruislese: 13 g
- Kikherneet: 12 g
Alta näet lisäksi, mitkä ovat kunkin ruoka-aineryhmän parhaat kuitulähteet. Tarkista siis, mistä viljatuotteista, vihanneksista, hedelmistä, pavuista, linsseistä, palkokasveista, siemenistä, pähkinöistä ja välipaloista koostuu paras mahdollinen kuitupitoinen ruoka.
Valinnanvaraa on runsaasti, joten kuitua on helppo lisätä omaan ruokavalioon – sekä aamiaiselle, lounaalle että päivälliselle. Suosi erilaisia kuitulähteitä, niin varmistat samalla, että saat myös kaikki tärkeät ravintoaineet, kivennäisaineet ja vitamiinit.
Kuitua 100 grammaa kohden
- Vehnälese: 37,5 g
- Hapankorppu: 23 g
- Ruisnäkkileipä: 17,2 g
- Jälkiuunileipä: 14,7 g
- Kaurahiutale: 10 g
- Täysjyvämakaroni: 8,7 g
- Mysli: 8,7 g
- Bulgur: 7,7 g
- Ohrasuurimo: 7,6 g
- Kuskus: 5 g
Kuitua 100 grammaa kohden
- Lehtikaali: 6 g
- Herne: 6 g
- Palsternakka: 5 g
- Avokado: 5 g
- Ruusukaali: 4 g
- Purjo: 3 g
- Parsakaali: 3 g
- Porkkana: 3 g
- Kukkakaali: 2 g
- Valkokaali: 2 g
Kuitua 100 grammaa kohden
- Passiohedelmä: 8 g
- Mustaherukka: 6 g
- Ruusunmarja: 6 g
- Tyrnimarja:6 g
- Persimon: 6 g
- Raparperi: 4 g
- Vadelma: 4 g
- Karhunvatukka: 4 g
- Mustikka: 3,3 g
- Päärynä: 3 g
Kuitua 100 grammaa kohden
- Valkoiset pavut: 18 g
- Ruskeat pavut: 18 g
- Soijapavut: 17 g
- Mungpavut: 15 g
- Kikherneet: 12 g
- Ruskeat linssit: 11 g
- Keltaiset herneet: 7 g
- Vihreät herneet: 7 g
- Punaiset linssit: 6 g
- Pavunidut: 5 g
Kuitua 100 grammaa kohden
- Chian siemenet: 41 g
- Seesaminsiemenet: 13 g
- Pellavansiemenet: 12 g
- Mantelit: 11 g
- Unikonsiemenet: 10 g
- Pistaasipähkinät: 10 g
- Auringonkukansiemenet: 10 g
- Pekaanipähkinät: 10 g
- Kurpitsansiemenet: 9 g
- Pinjansiemenet: 6 g
Kuitua 100 grammaa kohden
- Kuivattu aprikoosi: 9 g
- Kuivattu omena: 9 g
- Viikunalevite: 8 g
- Popcorn: 8 g
- Maapähkinät: 8 g
- Kuivattu taateli: 6 g
- Kuivattu karpalo: 4,6 g
- Rusinat: 4 g
- Perunalastut, kuorineen: 4 g
- Myslipatukka: 4 g
Kuidun päivittäinen saantisuositus aikuisille on 25–35 grammaa. Sen saa esimerkiksi kokoon näillä:
- kulhollinen kaurapuuroa
- kourallinen marjoja
- pari viipaletta ruisleipää
- puolikas lautasellinen kasviksia
LUE MYÖS: Mitä kuitu on?
Kuitu on elimistölle monella tapaa tarpeellista ja hyödyllistä:
Kuitu auttaa pitämään suoliston kunnossa
Kuitu lisää suolessa kulkevaa massaa ja vauhdittaa suolen toimintaa. Kuidun ohella kannattaa muistaa riittävä nesteen saanti ja juoda vähintään 1,5 litraa nestettä päivässä. Neste pehmentää suolistossa kulkevaa massaa ja ehkäisee näin ummetusta.
Kuitu ehkäisee sairauksia
Kuitupitoinen ruoka voi ehkäistä niin tyypin 2 diabetestä, sydän- ja verisuonitauteja kuin suolistosyöpiä. Kuitu auttaa poistamaan kolesterolia elimistöstä ja pitämään myös verensokerin tasapainossa.
Kuitu tarjoaa myös ravintoa suoliston hyville bakteereille ja auttaa näin pitämään huolta suoliston hyvinvoinnista. Terve suolisto on esimerkiksi immuunipuolustuksen tärkeä tekijä.
Kuitu tukee painonhallintaa
Kuitupitoinen ruoka auttaa pitämään olon kylläisenä pidempään: kuitupommeissa on yleensä perusteellisesti pureskeltavaa, mikä lisää kylläisyyshormonien eritystä. Liukoiset kuidut myös sitovat nestettä ja hidastavat vatsan tyhjenemistä.
Lue myös: Paljonko ravintokuitua tarvitaan päivässä?
LUE MYOS: Täyttävää ja kevyttä ruokaa