TOP 10: Näistä saat runsaasti kuitua

Jos haluat tehdä yhden tärkeän terveysteon, lisää päivittäistä kuidun saantia. Katso 10 kuitupitoisimman ruoka-aineen listalta, mistä kannattaa aloittaa, jos haluat syödä enemmän kuitua.

Kuitua pöytään

KUITUPITOISTA RUOKAA Lue, miksi kuidun saantiin kannattaa panostaa.

Miksi kuitusatsaus kannatta?

Kuitu on elimistölle monella tapaa tarpeellista ja hyödyllistä:

Kuitu auttaa pitämään suoliston kunnossa

Kuitu lisää suolessa kulkevaa massaa ja vauhdittaa suolen toimintaa. Kuidun ohella kannattaa muistaa riittävä nesteen saanti ja juoda vähintään 1,5 litraa nestettä päivässä. Neste pehmentää suolistossa kulkevaa massaa ja ehkäisee näin ummetusta.

Kuitu ehkäisee sairauksia

Runsaskuituinen ruokavalio voi ehkäistä niin tyypin 2 diabetestä, sydän- ja verisuonitauteja kuin suolistosyöpiä. Kuitu auttaa poistamaan kolesterolia elimistöstä ja pitämään myös verensokerin tasapainossa.

Kuitu tarjoaa myös ravintoa suoliston hyville bakteereille ja auttaa näin pitämään huolta suoliston hyvinvoinnista. Terve suolisto on esimerkiksi immuunipuolustuksen tärkeä tekijä.

Kuitu tukee painonhallintaa

Kuitupitoinen ruoka auttaa pitämään olon kylläisenä pidempään: kuitupommeissa on yleensä perusteellisesti pureskeltavaa, mikä lisää kylläisyyshormonien eritystä. Liukoiset kuidut myös sitovat nestettä ja hidastavat vatsan tyhjenemistä.

Paljonko kuitua pitäisi saada?

Kuidun päivittäinen saantisuositus aikuisille on 25–35 grammaa. Sen saa esimerkiksi kokoon näillä:

  • kulhollinen kaurapuuroa
  • kourallinen marjoja
  • pari viipaletta ruisleipää
  • puolikas lautasellinen kasviksia

Listasimme ruoka-aineiden kuitukunkkuja – näillä saat makua ja kuitua elämään! Kuidun määrä on ilmoitettu 100 grammaa kohden.

TOP 10: HEDELMÄT, MARJAT JA KASVIKSET

  1. Herne (kuivattu): 20 g
  2. Ruusunmarja: 8,3 g
  3. Avokado: 6,7 g
  4. Mustaherukka: 5,8 g
  5. Ruusukaali: 4,4 g
  6. Päärynä 3,9 g
  7. Vadelma 3,7 g
  8. Tyrnimarja: 3,6 g
  9. Mustikka: 3,3 g
  10. Punajuuri: 2,5 g

TOP 10: VILJATUOTTEET

  1. Vehnälese: 37,5 g
  2. Hapankorppu: 23 g
  3. Ruisnäkkileipä: 17,2 g
  4. Jälkiuunileipä: 14,7 g
  5. Kaurahiutale: 10 g
  6. Täysjyvämakaroni: 8,7 g
  7. Mysli: 8,7 g
  8. Bulgur: 7,7 g
  9. Ohrasuurimo: 7,6 g
  10. Kuskus: 5 g

TOP 10: SIEMENET JA VÄLIPALAT

  1. Pellavansiemen: 26,4 g
  2. Seesaminsiemen: 12,3 g
  3. Pistaasipähkinä: 10,3 g
  4. Rusina: 9,7 g
  5. Kuivattu omena: 8,7 g
  6. Maapähkinä: 8,5 g
  7. Kuivattu aprikoosi: 7,3 g
  8. Kuivattu taateli: 7,2 g
  9. Saksanpähkinä: 6,7 g
  10. Auringonkukansiemen: 6,0 g

Lähteet: Fineli, valmistajat