Chiapuuro on terveellinen aamupala

Oletko hurahtanut chian siemeniin? Chian siemenistä tehty chiapuuro on helppo ja herkullinen välipala tai aamiainen. Mutta miten chiapuurosta saisi vieläkin terveellisemmän?

Chiapuuroa astiassa

CHIAPUURO Chiapuuro on helppo, herkullinen ja terveellinen välipala tai aamiainen. Kokeile herkullisia reseptejä!

© iStock

Viimeisen parin vuoden aikana kylmänä syötävästä chiapuurosta on tullut varsinainen hittivälipala ja -aamiainen. Mutta mitä terveyshyötyjä chiapuurolla todellisuudessa on ja voiko chiapuurosta tehdä vieläkin terveellisempää? Kerromme herkusta kaiken tarpeellisen ja jaamme parhaat chiapuuroreseptimme.

Tietoa chiapuurosta ja herkulliset reseptit

Mitä chiapuuro on?

Yksinkertaisimmillaan kylmänä syötävä chiapuuro on nesteeseen sekoitettuja chian siemeniä. Siemenet sekoitetaan nesteeseen ja jätetään jääkaappiin tekeytymään mieluiten yön yli, jolloin sekoituksesta muodostuu paksua puuroa.

Chiapuuron maku riippuu pitkälti käytettävästä nesteestä. Voit kokeilla ainakin vettä, mehua, maitoa, kookosmaitoa ja kaura- tai mantelijuomaa. Voit lisätä chiapuuroon myös rahkaa, maustettua jogurttia tai turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia, jos haluat puuroon lisää makua tai haluat chiapuurosta kermaisempaa.

Voiko chiapuuroon lisätä marjoja, hedelmiä, pähkinävoita, hilloa, vaniljasokeria tai muita siemeniä? Kunhan nesteen ja siementen suhde säilyy oikeana, jolloin seoksesta tulee puuromaista, voit lisätä chiapuuron joukkoon mitä vain haluat.

Onko chiapuuro terveellistä?

Chian siemenissä on runsaasti hyviä ainesosia, joten niitä voidaan pitää terveellisinä. Chian siemenissä on mm. kuitua, joka edistää suoliston toimintaa ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena sekä olon kylläisenä. Pienet ruskeat siemenet vahvistavat lisäksi vastustuskykyä ja hillitsevät tulehdusta elimistössä.

Chiapuurossa on runsaasti terveyttä edistäviä antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Siemenissä on myös runsaasti omega-3-rasvahappoja. Ravitsemuksellisesti chiapuuro antaa siis hyvän alun päivään ja on samalla helppo ja maukas aamiainen. Erityisesti kasvissyöjälle ja vegaanille chiapuuro on oiva lisä ruokavalioon.

Chian siemen

CHIAN SIEMEN Terveellisiä chian siemeniä voi käyttää chiapuuron lisäksi moneen muuhunkin tarkoitukseen. Siemeniä voi lisätä vaikkapa itse tehtyihin sämpylöihin, pulliin, lettuihin tai smoothieen tai niitä voi ripotella lisukkeeksi rahkan, pastan tai salaatin päälle.

© iStock

Onko kookosmaitoon tehty chiapuuro terveellistä?

Chiapuuro on terveellistä, vaikka tekisitkin puuron kookosmaitoon, jota pidetään ravitsemuksellisesti neutraalina tuotteena.

Kookosmaidon sisältämä rasva on toki lähinnä tyydyttynyttä, mutta kohtuullisina määrinä se ei ole terveydelle haitallista. Kookosrasvassa on enimmäkseen keskipitkiä rasvahappoja, joilla on todettu olevan myös terveydelle suotuisia vaikutuksia. Jos rasvasta haluaa nipistää, kookosmaitoa on saatavana myös vähärasvaisena. Kookosmaito antaa chiapuurolle herkullisen pehmeän maun ja sisältää hieman proteiinia ja vitamiineja ja vain vähän hiilihydraatteja.

Chiapuuron voi valmistaa kookosmaidon lisäksi myös esimerkiksi veteen, maitoon, kaura-, soija- tai mantelijuomaan tai mehuun.

Miten pitkään chiapuuron pitää antaa tekeytyä?

Jos chiapuuron aikoo syödä aamiaiseksi, se olisi hyvä laittaa jääkaappiin tekeytymään jo edellisenä iltana.

Jos asia on päässyt unohtumaan, ei hätää, chiapuuron voi hyvin tehdä myös aamulla, kunhan puuro ehtii tekeytyä jääkaapissa 30-60 minuuttia. Sekoita siis neste ja siemenet, anna tekeytyä ja lisää vielä kylmästä ottamisen jälkeen jogurtti tai muu vastaava, jos haluat chiapuurosta täyteläisempää.

Samalla reseptillä on helppo tehdä chiapuuro myös väli- tai iltapalaksi.

Chian siemeniä voi nauttia monella tavalla, sekä puurona että ripoteltuina vaikkapa salaatin päälle. Yhtä tapaa kannattaa kuitenkin välttää, nimittäin sitä, että ensin syö ison lusikallisen siemeniä ja sitten juo nestettä päälle.

Tämän tavan vaarallisuuden sai kokea 39-vuotias amerikkalaismies, jolla chian siemenet alkoivat turvota jo ruokatorvessa, mikä aiheutti nielemisvaikeuksia. Mies hakeutui onneksi lääkäriin, ja lääkärit onnistuivat usean yrityksen jälkeen painamaan chiageelin miehen vatsaan ruokatorvea tukkimasta.

Miten pitkään chiapuuro säilyy?

Jos haluat säästää aikaa ja vaivaa, voit valmistaa chiapuuroa kerralla isomman annoksen ja syödä sitä useana päivänä.

Useimmat kasvipohjaiset juomat säilyvät ainakin 5 päivää, joten niihin tehty chiapuuro säilyy hyvänä ainakin 3-4 päivää.

Jos teet kerralla useita annoksia chiapuuroa, se on vieläkin nopeampi ja helpompi aamiainen tai välipala, kun valmistukseen ei kulu joka kerta erikseen aikaa.

Kannattaako valita kaura-, soija- vai mantelijuoma vai jokin muu vaihtoehto? Lue lisää eri kasvijuomien plussista ja miinuksista täältä!

Chiapuuron perusresepti

Ainekset yhteen annokseen

  • 2 rkl chian siemeniä
  • 2 dl nestettä (maitoa, kookosmaitoa, kaura- tai mantelijuomaa tms.)
  • 1/4-1/2 tl vaniljasokeria
  • Haluttaessa lisäksi 1-2 rkl rahkaa

Chiapuuron valmistus

  • Sekoita 2 rkl chian siemeniä 2 desilitraan nestettä kulhossa tai muussa kannellisessa astiassa ja laita jääkaappiin tekeytymään yön yli - tai vähintään 30-60 minuutiksi.

  • Ennen chiapuuron nauttimista sekoita joukkoon vaniljasokeri ja haluttaessa myös hieman maitoa tai rahkaa, jos chiapuuro vaikuttaa kuivalta.

Kuinka paljon chiapuurossa on energiaa?

Chiapuuron energiamäärä riippuu tietysti siitä, mitä nestettä ja mitä muita ainesosia puuroon on käytetty. Chiapuuron ravintosisältö muuttuu myös, jos puuron päälle ripotellaan esimerkiksi hedelmiä tai pähkinöitä.

Jos teet chiapuuron perusreseptillä, johon tulee chian siemeniä, rasvatonta maitoa, 0,5 rkl vaniljasokeria ja 2 rkl rahkaa, chiapuuron ravintosisältö on seuraavanlainen:

Chiapuuroreseptejä

Alle on koottu erilaisia chiapuuroreseptejä. Kaikilla resepteillä syntyy herkullista ja maistuvaa chiapuuroa – ja taatusti terveellinen ja täyttävä aamiainen tai välipala!

Chiapuuroa vadelmien, mangon ja avokadon kera

Kolmikerroksinen chiapuuro

Sateenkaarichiapuuro tuo väriä aamiaispöytään. Kolmikerroksisessa puurossa maistuvat vadelmat, mango ja avokado.

Reseptiin pääset tästä

Mantelinen chiapuuro ja vadelmia

Mantelista chiapuuroa vadelmakastikkeella
© wichmann+bendtsen

Tämä chiapuuroresepti muistuttaa riisivanukasta - mutta reseptissä ei ole lainkaan sokeria ja lisäksi saat runsaasti hyviä ravintoaineita chian siemenistä, mantelista ja vadelmista.

Reseptiin pääset tästä

Soijajuomaan tehty chiapuuro mansikoiden ja granaattiomenan kera

Soijajuomaan tehtyä chiapuuroa mansikoiden ja granaattiomenan kera
© wichmann+bendtsen

Raikas ja rouskuva chiapuuro maistuu mansikalta ja sisältää runsaasti proteiinia.

Reseptiin pääset tästä

Chiapuuroa ja mangoa, inkivääriä ja cayennepippuria

Mausteinen chiapuuro mangon, inkiväärin ja cayennepippurin kera
© wichmann+bendtsen

Mausteinen chiapuuro on täynnä vitamiineja. Tämä terveellinen ja herkullinen chiapuuro antaa hyvän alun päivään!

Reseptiin pääset tästä