Chiapuuro on terveellinen aamupala
Oletko hurahtanut chian siemeniin? Chian siemenistä tehty chiapuuro on helppo ja herkullinen välipala tai aamiainen. Mutta miten chiapuurosta saisi vieläkin terveellisemmän?
Oletko hurahtanut chian siemeniin? Chian siemenistä tehty chiapuuro on helppo ja herkullinen välipala tai aamiainen. Mutta miten chiapuurosta saisi vieläkin terveellisemmän?
Viimeisen parin vuoden aikana kylmänä syötävästä chiapuurosta on tullut varsinainen hittivälipala ja -aamiainen. Mutta mitä terveyshyötyjä chiapuurolla todellisuudessa on ja voiko chiapuurosta tehdä vieläkin terveellisempää? Kerromme herkusta kaiken tarpeellisen ja jaamme parhaat chiapuuroreseptimme.
Yksinkertaisimmillaan kylmänä syötävä chiapuuro on nesteeseen sekoitettuja chian siemeniä. Siemenet sekoitetaan nesteeseen ja jätetään jääkaappiin tekeytymään mieluiten yön yli, jolloin sekoituksesta muodostuu paksua puuroa.
Chiapuuron maku riippuu pitkälti käytettävästä nesteestä. Voit kokeilla ainakin vettä, mehua, maitoa, kookosmaitoa ja kaura- tai mantelijuomaa. Voit lisätä chiapuuroon myös rahkaa, maustettua jogurttia tai turkkilaista tai kreikkalaista jogurttia, jos haluat puuroon lisää makua tai haluat chiapuurosta kermaisempaa.
Voiko chiapuuroon lisätä marjoja, hedelmiä, pähkinävoita, hilloa, vaniljasokeria tai muita siemeniä? Kunhan nesteen ja siementen suhde säilyy oikeana, jolloin seoksesta tulee puuromaista, voit lisätä chiapuuron joukkoon mitä vain haluat.
Chian siemenissä on runsaasti hyviä ainesosia, joten niitä voidaan pitää terveellisinä. Chian siemenissä on mm. kuitua, joka edistää suoliston toimintaa ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena sekä olon kylläisenä. Pienet ruskeat siemenet vahvistavat lisäksi vastustuskykyä ja hillitsevät tulehdusta elimistössä.
Chiapuurossa on runsaasti terveyttä edistäviä antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Siemenissä on myös runsaasti omega-3-rasvahappoja. Ravitsemuksellisesti chiapuuro antaa siis hyvän alun päivään ja on samalla helppo ja maukas aamiainen. Erityisesti kasvissyöjälle ja vegaanille chiapuuro on oiva lisä ruokavalioon.
Chiapuuro on terveellistä, vaikka tekisitkin puuron kookosmaitoon, jota pidetään ravitsemuksellisesti neutraalina tuotteena.
Kookosmaidon sisältämä rasva on toki lähinnä tyydyttynyttä, mutta kohtuullisina määrinä se ei ole terveydelle haitallista. Kookosrasvassa on enimmäkseen keskipitkiä rasvahappoja, joilla on todettu olevan myös terveydelle suotuisia vaikutuksia. Jos rasvasta haluaa nipistää, kookosmaitoa on saatavana myös vähärasvaisena. Kookosmaito antaa chiapuurolle herkullisen pehmeän maun ja sisältää hieman proteiinia ja vitamiineja ja vain vähän hiilihydraatteja.
Chiapuuron voi valmistaa kookosmaidon lisäksi myös esimerkiksi veteen, maitoon, kaura-, soija- tai mantelijuomaan tai mehuun.
Jos chiapuuron aikoo syödä aamiaiseksi, se olisi hyvä laittaa jääkaappiin tekeytymään jo edellisenä iltana.
Jos asia on päässyt unohtumaan, ei hätää, chiapuuron voi hyvin tehdä myös aamulla, kunhan puuro ehtii tekeytyä jääkaapissa 30-60 minuuttia. Sekoita siis neste ja siemenet, anna tekeytyä ja lisää vielä kylmästä ottamisen jälkeen jogurtti tai muu vastaava, jos haluat chiapuurosta täyteläisempää.
Samalla reseptillä on helppo tehdä chiapuuro myös väli- tai iltapalaksi.
Chian siemeniä voi nauttia monella tavalla, sekä puurona että ripoteltuina vaikkapa salaatin päälle. Yhtä tapaa kannattaa kuitenkin välttää, nimittäin sitä, että ensin syö ison lusikallisen siemeniä ja sitten juo nestettä päälle.
Tämän tavan vaarallisuuden sai kokea 39-vuotias amerikkalaismies, jolla chian siemenet alkoivat turvota jo ruokatorvessa, mikä aiheutti nielemisvaikeuksia. Mies hakeutui onneksi lääkäriin, ja lääkärit onnistuivat usean yrityksen jälkeen painamaan chiageelin miehen vatsaan ruokatorvea tukkimasta.
Jos haluat säästää aikaa ja vaivaa, voit valmistaa chiapuuroa kerralla isomman annoksen ja syödä sitä useana päivänä.
Useimmat kasvipohjaiset juomat säilyvät ainakin 5 päivää, joten niihin tehty chiapuuro säilyy hyvänä ainakin 3-4 päivää.
Jos teet kerralla useita annoksia chiapuuroa, se on vieläkin nopeampi ja helpompi aamiainen tai välipala, kun valmistukseen ei kulu joka kerta erikseen aikaa.
Chiapuuron energiamäärä riippuu tietysti siitä, mitä nestettä ja mitä muita ainesosia puuroon on käytetty. Chiapuuron ravintosisältö muuttuu myös, jos puuron päälle ripotellaan esimerkiksi hedelmiä tai pähkinöitä.
Jos teet chiapuuron perusreseptillä, johon tulee chian siemeniä, rasvatonta maitoa, 0,5 rkl vaniljasokeria ja 2 rkl rahkaa, chiapuuron ravintosisältö on seuraavanlainen:
Alle on koottu erilaisia chiapuuroreseptejä. Kaikilla resepteillä syntyy herkullista ja maistuvaa chiapuuroa – ja taatusti terveellinen ja täyttävä aamiainen tai välipala!
LUE MYÖS: Yonyli puuro ohjeita
Hyvin nukutun yön jälkeen on aika ladata kroppa terveellisellä ja täyttävällä aamupalalla. Tämä chiapuuro mustikoilla on melkein kuin jälkiruoka, ja parasta on, että se valmistuu itsekseen sillä aikaa, kun nukut.
Sateenkaarichiapuuro tuo väriä aamiaispöytään. Kolmikerroksisessa puurossa maistuvat vadelmat, mango ja avokado.
Tämä chiapuuroresepti muistuttaa riisivanukasta - mutta reseptissä ei ole lainkaan sokeria ja lisäksi saat runsaasti hyviä ravintoaineita chian siemenistä, mantelista ja vadelmista.
Raikas ja rouskuva chiapuuro maistuu mansikalta ja sisältää runsaasti proteiinia.
Mausteinen chiapuuro on täynnä vitamiineja. Tämä terveellinen ja herkullinen chiapuuro antaa hyvän alun päivään!