Chian siemenet – pikkuruiset terveyspommit

Chiansiemenet ovat pieniä, mutta hyödyiltään suurenmoisia. Niissä on yli 4 kertaa niin paljon kalsiumia kuin maidossa ja 2 rkl chiansiemeniä sisältää enemmän omega-3-rasvahappoja kuin lohifilee. Opi lisää chiansimenistä täältä.

Chiansiemenet

CHIANSIEMENET – Kuitua, kalsiumia, antioksidantteja, omega-3-rasvahappoja ja proteiinia! Chian siemenet pursuavat terveellisiä ainesosia.

© iStock

Chiansiemenet ovat superterveellisiä!

Chiansiemenet ovat Salvia hispanican ei chiasalvian siemeniä. Chiasalvia on kotoisin Keski-Amerikasta. Asteekkien tiedetään käyttäneen chiansiemeniä jo 500 vuotta sitten pikäkestoisen energian lähteenä ennen taistelua.

Chiansiemenet tulivat suomen markkinoille 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla, ja nykyään niitä saa käytännössä kaikista marketeista.

1 Kunka terveellisiä chiansiemenet ovat?


Chiansiemenillä on lukuisia terveysvaikutuksia: chiansiemenissä on mm. runsaasti kuitua, proteiinia, omega-3-rasvahappoja (ALA), antioksidantteja ja kalsiumia.

Katso täältä 5 hyvää syytä syödä chiansiemeniä.

5 hyvää syytä syödä chiansiemeniä

Kuitua

Ruokalusikallisessa chian siemeniä on kuitua peräti 5 grammaa - siis enemmän kuin kuitusisällöstään tunnetuissa pellavansiemenissä, seesaminsiemenissä tai auringonkukansiemenissä. Kuitu sitoo jopa 27 kertaa painonsa verran nestettä ja lisää sen ansiosta suolen sisältöä. Kun suolessa on massaa, suoli toimii paremmin ja ruoka pitää pidempään kylläisenä. Kuitu myös hillitsee verensokerin rajuja heilahteluja.

Omega-3-rasvahapot

Kahdessa lusikallisessa chian siemeniä on enemmän omega-3-rasvahappoja kuin kokonaisessa lohifileessä, mutta vain rasvainen kala sisältää EPA- ja DHA-rasvahappoja, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää ja hermostoa, joten kalaa ei kannata korvata kokonaan siemenillä.

Chian siemenet ovat kuitenkin oiva kasvipohjaisten omega-3-rasvahappojen lähde ja hyvä monityydyttymättömien rasvahappojen lähde. Monella meistä näiden rasvahappojen saanti jää liian vähäiseksi.

Proteiini

Chian siemenet ovat yksi kasvikunnan parhaista proteiininlähteistä. Proteiini pitää kylläisenä.

Kalsium

Chian siemenissä on runsaasti luuston hyvinvointia edistävää kalsiumia, joten se on hyvä kalsiumin lähde niille, joille maito ei maistu. 1 rkl chian siemeniä täyttää 6 % päivän kalsiumintarpeesta.

Antioksidantit

Chian siemenissä on immuunijärjestelmää tukevia antioksidantteja, jotka auttavat elimistöä suojautumaan vapaiden happiradikaalien aiheuttamilta hapettumisreaktioilta ja hidastavat siten ikääntymisen merkkejä.

2 Miksi kannattaa syödä chiansiemeniä?


Chiansiementen syömiseen on monta hyvää syytä. Kokosimme tänne peräti 7.

 1. ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja
 2. auttavat hoikistumaan
 3. tasaavat verensokeria
 4. vahvistavat luustoa
 5. edistävät ruuansulatusta ja ehkäisevät infektioita
 6. ravitsevat ihoa rasvahappojensa ansiosta
 7. ehkäisevät PMS-oireita

LUE MYÖS: Maukas kvinoa on superterveellistä

3 Paljonko chansiemenissä on ravintoaineita?


4 Mihin chiansiemeniä voi käyttää?


Chian siemenet sopivat moneen muuhunkin käyttöön idättämisen lisäksi. Moni tekee siemenistä tuorepuuroa aamiaiseksi. Chian siemeniä voi myös lisätä esimerkiksi itse tehtyihin sämpylöihin, leivonnaisiin tai lettuihin, smoothieihin tai skyrin, pastan tai salaatin lisukkeeksi.

Resepti – chiapuuro

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

 • 2 rkl Chiansiemeniä
 • 2 dl Maitoa
 • ¼ tl Vaniljajauhetta

Chiapuuron valmistus

 • Sekoita 2 rkl chian siemeniä 2 desilitraan kookosmaitoa ja anna seoksen seistä jääkaapissa vähintään 20 minuuttia, mieluiten kuitenkin yön yli.
 • Ota puuro jääkaapista ja lisää siihen ¼ tl vaniljajauhetta. Jos puuro on kovin kuivaa, voit lisätä siihen nestettä.
 • Nauti puuro esimerkiksi hedelmien ja pähkinöiden kera.

LUE MYÖS: Chiapuuro on terveellinen aamupala

Voit käyttää myös mitä tahansa kasvimaitoa (esim. kaura-, kookos-, manteli- tai soijamaitoa).

Kokeile myös yön yli -puuron reseptejä


5 Paljonko chiansiemeniä saa syödä vuorokaudessa?


EU:n suositus on enintään 15 g chiansiemeniä päivässä Se vastaa noin yhtä runsasta ruokalusikallista.

EU:n suositus on peräisin chian hyväksymisestä uuselintarvikkeeksi 15 gramman päiväannoksella. Euroopan ruokaturvallisuusvirasto EFSA on hyväksynyt 15 grammaa turvalliseksi päiväannokseksi chiansiemeniä.

Chian syömisellä ei ole havaittu olevan haittavaikutuksia.

6 Onko chiansiementen käytöllä sivuvaikutuksia?


Chiansiementen käytöllä ei ole havaittu haittoja tai sivuvaikutuksia.

Jos kuitenkin nauttii chiaa ilman nestettä ja turvottamatta, se voi aiheuttaa ummetusta tai tukoksen. Chiansiemenet on tarkoitus liottaa ja turvottaa ennen nauttimista.

Chian siemeniä voi nauttia monella eri tavalla, mutta yhtä tapaa kannattaa välttää: älä siis nauti siemeniä kuiviltaan ilman liottamista ja juo sen jälkeen vettä.

Yhdysvalloissa chian siemenet olivat alkaneet turvota niitä lusikallisen kuiviltaan nauttineen miehen ruokatorvessa, ja apuun tarvittiin lääkäriä, joka onnistui siirtämään siemenmassan miehen vatsalaukkuun, jotta tämä pystyi jälleen nielemään.

7 Miten chiansiemeniä pitää säilyttää?


Säilytä chian siemenet kuivassa paikassa, suljetussa rasiassa ja huoneenlämmössä. Voimakkaat tuoksut voivat tarttua siemeniin.

Chian siemenet säilyvät pitkään.

8 Hyviä chiansiemenreseptejä


Alla muutamia parhaita chiansiemenresepejämme: