Chian siemenet tunnetaan melkoisina supersiemeninä niiden sisältämien terveydelle edullisten ravintoaineiden ansiosta. Pikkuruiset siemenet ovat verrattain uusi tuttavuus Suomessa, mutta niillä on jo vankka maine terveellisenä ruoka-aineena.
Mikä tekee chian siemenistä niin terveellisiä, ja mitä ravintoaineita ne varsinaisesti sisältävät? Entä miten niitä voi käyttää ruoanlaitossa, ja voiko niillä olla joitain haitallisiakin vaikutuksia? Lue lisää täältä.
Chian siemenillä on monia terveydelle edullisia ominaisuuksia. Pienet siemenet sisältävät runsaasti ravintokuitua, proteiinia, omega-3-rasvahappoja (alfalinoleenihappo, ALA), antioksidantteja ja runsaasti kalsiumia.
Listasimme myös viisi muuta hyvää syytä syödä chian siemeniä.
Chian siementen syömiseen on monta hyvää syytä. Kokosimme tänne viisi parasta:
- Ne auttavat torjumaan sydän- ja verisuonitauteja.
- Ne auttavat pitämään verensokerin tasaisena.
- Ne auttavat vahvistamaan luustoa.
- Ne auttavat edistämään ruoansulatusta ja torjumaan tulehdusta.
- Ne sisältävät muun muassa ihoa ravitsevia rasvahappoja.
LUE MYÖS: Tämän takia kannattaa syödä kvinoaa
Chian siemenet ovat Salvia hispanican eli salvioihin kuuluvan chia-kasvin siemeniä. Chia on kotoisin Keski-Amerikasta, missä asteekkien tiedetään käyttäneen chian siemeniä energian lähteenä ennen taistelua.
Chian siemenet tulivat Suomessa markkinoille 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla, ja nykyään niitä saa käytännössä kaikista ruokakaupoista.
Kokeile myös: Herkulliset ja terveelliset puuroletut sekä helppo hunajainen tuorepuuro – molemmissa resepteissä voi mainiosti käyttää chian siemeniä.
Chian siementen päiväsaannille ei ole enää mitään varsinaista rajoitusta. joten niitä voi käyttää hyvillä mielin niin aamupalavanukkaassa kuin välipalasmoothiessa ja päivällissalaatin ripotteena.
Aiemmin virallisen suosituksen mukaan chian siemeniä kehotettiin syömään enintään ruokalusikallinen päivässä. Tämä rajoitus kumottiin vuonna 2020.
Tämä ei johdu siitä, että siemenistä olisi siihen asti ollut jotain vaarallista, joka olisi sitten yhtäkkiä kadonnut, vaan rajoituksen syynä oli alun perin se, että chian siemenet ovat hyvin uusi tuote Euroopan markkinoilla. Ja kun ne tuotiin markkinoille vuonna 2013, 15 grammaa siemeniä oli määrä, jolle alun perin haettiin hyväksyntää niin sanottuna ”uuselintarvikkeena” EU:ssa.
15 grammaa oli määrä, jonka Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) arvioi tuolloin olevan turvallisena nauttia. Sittemmin EFSA on tutkinut siemeniä koskevia tutkimustuloksia eikä löytänyt syytä pitää 15 gramman rajaa voimassa.
Suomessa Ruokavirasto suosittelee syömään päivässä enintään 2 rkl (n. 15 g) öljykasvien siemeniä, joihin chian siemenet lukeutuvat, lajeja vaihdellen. Leikki-ikäisillä suositus on 1 rkl päivässä lajeja vaihdellen.
Chian siementen syömisellä ei tiedetä olevan mitään terveydelle haitallisia vaikutuksia.
Niiden runsas käyttö voi kuitenkin aiheuttaa ummetusta, jos samalla ei nautita riittävästi nestettä.
Chian siemeniä voi käyttää monella tapaa, mutta mitä ikinä tekee, niitä ei kannata kuitenkaan popsia ensin isoa lusikallista ja juoda sitten vettä päälle.
Tätä nimittäin kokeili käytännössä eräs 39-vuotias yhdysvaltalaismies varsin ikävin seurauksin. Chian siemenet alkoivat nimittäin turvota jo miehen henkitorvessa ja aiheuttaa näin nielemisvaikeuksia. Lääkärit saivat vasta usean yrityksen jälkeen tönättyä chiageelin edelleen vatsalaukkuun, jotta mies pystyi taas hengittämään kunnolla.
Säilytä chian siemenet tiiviisti suljettavassa astiassa huoneenlämmössä. Älä mielellään säilytä niitä voimakkaasti tuoksuvien mausteiden lähellä.
Chian siemenet säilyvät pitkään.
Katso alta parhaat reseptimme, joissa chian siemenet ovat pääosassa tai tärkeässä sivuroolissa.