Chian siemenet ovat todellisia supersankareita

Chian siemenet ovat todellisia pieniä supersankareita. Niissä on esimerkiksi runsaasti kalsiumia sekä terveellisiä omega-3-rasvahappoja. Lue lisää pienistä supersiemenistä ja niiden terveyshyödyistä täältä.

Lusikallinen chian siemeniä.

CHIAN SIEMENET sisältävät runsaasti muun muassa omega-3-rasvahappoja, kuitua, proteiinia ja kalsiumia.

© iStock

Chian siemenet tunnetaan melkoisina supersiemeninä niiden sisältämien terveydelle edullisten ravintoaineiden ansiosta. Pikkuruiset siemenet ovat verrattain uusi tuttavuus Suomessa, mutta niillä on jo vankka maine terveellisenä ruoka-aineena.

Mikä tekee chian siemenistä niin terveellisiä, ja mitä ravintoaineita ne varsinaisesti sisältävät? Entä miten niitä voi käyttää ruoanlaitossa, ja voiko niillä olla joitain haitallisiakin vaikutuksia? Lue lisää täältä.

1 Miten terveellisiä chian siemenet ovat?


Chian siemenillä on monia terveydelle edullisia ominaisuuksia. Pienet siemenet sisältävät runsaasti ravintokuitua, proteiinia, omega-3-rasvahappoja (alfalinoleenihappo, ALA), antioksidantteja ja runsaasti kalsiumia.

Listasimme myös viisi muuta hyvää syytä syödä chian siemeniä.

5 hyvää syytä syödä chian siemeniä

Kuitu

Chian siemenet sisältävät tuhdisti kuitua: ruokalusikallisesta (10 g) saa kuitua 3,4 grammaa, selvästi enemmän kuin esimerkiksi seesaminsiemenistä, pellavansiemenistä ja auringonkukansiemenistä.

Kuitu sitoo nestettä, jopa 27 kertaa painonsa verran, ja turpoaa tämän vuoksi suolistossa. Tämä auttaa vauhdittamaan suolen toimintaa ja pitämään myös olon kylläisenä pidempään. Chian siemenet sopivatkin hyvin myös laihduttajan ruokavalioon.

Niiden sisältämä kuitu auttaa myös pitämään verensokerin tasaisena.

Omega-3-rasvahapot

Lusikallinen chian siemeniä sisältää enemmän omega-3-rasvahappoja kuin lohifilee. Lohta ei toki kannata jättää silti ruokavaliosta, sillä sekä eläinperäisellä että kasviperäisellä omega-3:lla on paikkansa sekasyöjän lautasella. Kymmenessä grammassa chian siemeniä on 2 184 mg kasviperäisiä omega-3-rasvahappoja (alfalinoleenihappo, ALA), sadassa grammassa lohifileetä puolestaan 3 028 mg eläinperäisiä omega-3-rasvahappoja (eikosapentaeenihappo EPA + dokosaheksaeenihappo DHA).

Eläinperäiset EPA ja DHA ovat elimistölle helpommin hyödynnettävissä kuin kasviperäiset. Tyypillisesti kasvipohjaista omega-3:a, joka esiintyy pääasiassa ALA:na (alfalinoleenihappo), tarvitaan melko suuria annoksia jotta se voidaan muuntaa EPA:ksi ja DHA:ksi. Näiden kahden viimeksi mainitun on ensisijaisesti osoitettu voivan vahvistaa muun muassa immuunijärjestelmää ja hermostoa, ja näitä rasvahappoja on pääasiassa rasvaisissa kaloissa.

Chian siemenet ovat heti pellavansiemenöljyn jälkeen paras kasviperäisten omega-3-rasvahappojen lähde, ja ne ovatkin etenkin kasvissyöjille ja vegaaneille erinomainen tapa lisätä omega-3-rasvahappojen saantia.

Lue myös: Kalaöljyt – mitä kannattaa valita

Proteiini

Jos ruokavalioon kaivataan lisää proteiinia, chian siemenet ovat myös hyvä valinta jokaiseen ruokavalioon. Chian siemenet ovat nimittäin yksi kasvikunnan parhaista proteiininlähteistä.

Kokeile myös: Proteiinilaskuri – paljonko proteiinia pitäisi syödä päivässä?

Kalsium

Chian siemenissä on runsaasti kalsiumia, joka vahvistaa luustoa, ja ne ovat hyvä vaihtoehto niille, jotka eivät juo maitoa. Ruokalusikallinen chian siemeniä sisältää 6 prosenttia päivässä tarvitsemastasi kalsiumista.

Antioksidantit

Chian siemenet sisältävät runsaasti antioksidantteja, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää ja auttavat suojaamaan elimistön soluja ikääntymistä vauhdittavia vapaita radikaaleja vastaan.

2 Miksi kannattaa syödä chian siemeniä?


Chian siementen syömiseen on monta hyvää syytä. Kokosimme tänne viisi parasta:

  1. Ne auttavat torjumaan sydän- ja verisuonitauteja.
  2. Ne auttavat pitämään verensokerin tasaisena.
  3. Ne auttavat vahvistamaan luustoa.
  4. Ne auttavat edistämään ruoansulatusta ja torjumaan tulehdusta.
  5. Ne sisältävät muun muassa ihoa ravitsevia rasvahappoja.

LUE MYÖS: Tämän takia kannattaa syödä kvinoaa

Näin teet chian siemenistä vieläkin terveellisempiä

Chian siemeniä morttelissa murskattuna.
© iStock

Murskaa tai jauha siemenet

Tutkijat eivät ole varmoja siitä, kuinka paljon chian siementen terveellisiä rasvahappoja elimistö pystyy hyödyntämään.

Jos haluat varmistaa, että elimistö saa kaiken irti siementen omega-3-rasvahapoista, voit murskata siemenet morttelissa tai tehosekoittimessa. Murskatuissa siemenissä on miedon pähkinäinen maku, joka sopii monenlaisiin ruokiin sekä etenkin esimerkiksi leivonnaisiin ja smoothieihin.

Chian versoja – Chian siemenet ovat versonneet märän talousperin päällä, kuvassa se on kääritty munan ympärille ikään kuin hiuksiksi.
© iStock

Kasvata siemenistä versoja

Chian siemenet sisältävät fytiinihappoa, joka voi vaikeuttaa vitamiinien ja kivennäisaineiden imeytymistä. Kun siemenet itävät, fytiini hajoaa.

Anna chian siementen itää esimerkiksi märän talouspaperin päällä tai ohuessa multakerroksessa noin viikon verran. Versoja voi käyttää esimerkiksi ripotteena ruoan päällä tai salaateissa.

3 Mitä ravintoaineita chian siemenet sisältävät?


Chian siementen ravintosisältö

Tärkeimmät ravintoaineet per 1 rkl ja 100 g chian siemeniä (n. 10 g)
Chian siementen ravintosisältö1 rkl (10 g) 100 g
Energiaa46 kcal459 kcal
Proteiinia2,3 g 22,9 g
Rasvaa 3,4 g 33,9 g
– josta ALA (omega-3)2 184 mg21 837 mg
Kuitua3,4 g34,4 g
Kalsiumia62.4 mg623.6 mg
Folaattia4.9 µg49.0 µg
Lähde: Fineli

KUITUA on chian siemenissä todella tuhdisti, ja ne peittoavat monet muut siemenet. Kuvassa vasemmalta

Kuidun määrä yhdessä ruokalusikallisessa:

  • Seesaminsiemenet: 1,1 g
  • Kurpitsansiemenet: 0,8 g
  • Auringonkukansiemenet: 0,8 g
  • Pellavansiemenet: 2,7 g
  • Chian siemenet: 4,1 g

Lähde: Tanskan elintarvikeviranomaisen tietokanta

4 Mistä chian siemenet ovat kotoisin?


Chian siemenet ovat Salvia hispanican eli salvioihin kuuluvan chia-kasvin siemeniä. Chia on kotoisin Keski-Amerikasta, missä asteekkien tiedetään käyttäneen chian siemeniä energian lähteenä ennen taistelua.

Chian siemenet tulivat Suomessa markkinoille 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla, ja nykyään niitä saa käytännössä kaikista ruokakaupoista.

Salvia Hispanica -kasvi, josta chian siemeniä saadaan, on kotoisin Keski-Amerikasta.

SALVIA HISPANICA on kotoisin Väli-Amerikasta, ja se kuuluu salvioiden sukuun.

© iStock

5 Miten chian siemeniä voi käyttää ruoanlaitossa?


Pikkuruisia supersiemeniä voi käyttää moneen, mutta tunnetuin chiaherkku on varmasti kylmänä nautittava chiavanukas, joka sopii mainiosti esimerkiksi aamupalaksi.

Chian siemeniä voi käyttää myös esimerkiksi sämpylöissä, leivonnaisissa tai letuissa, sekä smoothieissa ja ripotteena vaikkapa rahkassa, pastoissa ja salaateissa.

Lue myös: Chiavesi – ohje ja faktat suositusta juomasta

Helppo aamiainen ja helppo tapa syödä chian siemeniä - chiavanukas, jossa on kookosmaitoa, banaania ja pähkinöitä.

Chiavanukas – ohje

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 4 rkl chian siemeniä
  • 4 dl kookosmaitoa
  • ½ tl vaniljajauhetta

Chiavanukkaan valmistus

  • Sekoita chian siemenet ja kookosmaito ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia (tai yön yli).
  • Ota vanukas jääkaapista ja sekoita joukkoon vaniljajauhe. Lisää tarvittaessa kookosmaitoa, jos koostumus on liian tiivistä.
  • Lisää vanukkaaseen tuoreita hedelmiä ja hienonnettuja pähkinöitä maun mukaan.

LUE MYÖS: Chiavanukas on terveellinen aamupala

VINKKI: Voit käyttää nesteenä mukaan myös esimerkiksi kaurajuomaa, lehmänmaitoa, mantelijuomaa tai soijajuomaa.

Jos haluat karsia kaloreita, käytä kevytkookosmaitoa tai käytä nesteenä puolet vettä ja puolet tavallista kookosmaitoa. Myös kaurajuoma ja rasvaton maito ovat kevyitä vaihtoehtoja, jotka keventävät vanukkaan energiapitoisuutta rutkasti.


Kokeile myös: Herkulliset ja terveelliset puuroletut sekä helppo hunajainen tuorepuuro – molemmissa resepteissä voi mainiosti käyttää chian siemeniä.

6 Paljonko chian siemeniä saa syödä päivässä?


Chian siementen päiväsaannille ei ole enää mitään varsinaista rajoitusta. joten niitä voi käyttää hyvillä mielin niin aamupalavanukkaassa kuin välipalasmoothiessa ja päivällissalaatin ripotteena.

Aiemmin virallisen suosituksen mukaan chian siemeniä kehotettiin syömään enintään ruokalusikallinen päivässä. Tämä rajoitus kumottiin vuonna 2020.

Tämä ei johdu siitä, että siemenistä olisi siihen asti ollut jotain vaarallista, joka olisi sitten yhtäkkiä kadonnut, vaan rajoituksen syynä oli alun perin se, että chian siemenet ovat hyvin uusi tuote Euroopan markkinoilla. Ja kun ne tuotiin markkinoille vuonna 2013, 15 grammaa siemeniä oli määrä, jolle alun perin haettiin hyväksyntää niin sanottuna ”uuselintarvikkeena” EU:ssa.

15 grammaa oli määrä, jonka Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen (EFSA) arvioi tuolloin olevan turvallisena nauttia. Sittemmin EFSA on tutkinut siemeniä koskevia tutkimustuloksia eikä löytänyt syytä pitää 15 gramman rajaa voimassa.

Suomessa Ruokavirasto suosittelee syömään päivässä enintään 2 rkl (n. 15 g) öljykasvien siemeniä, joihin chian siemenet lukeutuvat, lajeja vaihdellen. Leikki-ikäisillä suositus on 1 rkl päivässä lajeja vaihdellen.

7 Onko chian siemenillä jotain haittavaikutuksia?


Chian siementen syömisellä ei tiedetä olevan mitään terveydelle haitallisia vaikutuksia.

Niiden runsas käyttö voi kuitenkin aiheuttaa ummetusta, jos samalla ei nautita riittävästi nestettä.

Chian siemeniä voi käyttää monella tapaa, mutta mitä ikinä tekee, niitä ei kannata kuitenkaan popsia ensin isoa lusikallista ja juoda sitten vettä päälle.

Tätä nimittäin kokeili käytännössä eräs 39-vuotias yhdysvaltalaismies varsin ikävin seurauksin. Chian siemenet alkoivat nimittäin turvota jo miehen henkitorvessa ja aiheuttaa näin nielemisvaikeuksia. Lääkärit saivat vasta usean yrityksen jälkeen tönättyä chiageelin edelleen vatsalaukkuun, jotta mies pystyi taas hengittämään kunnolla.

8 Miten chian siemeniä säilytetään?


Säilytä chian siemenet tiiviisti suljettavassa astiassa huoneenlämmössä. Älä mielellään säilytä niitä voimakkaasti tuoksuvien mausteiden lähellä.

Chian siemenet säilyvät pitkään.

9 Herkullisia tapoja käyttää chian siemeniä


Katso alta parhaat reseptimme, joissa chian siemenet ovat pääosassa tai tärkeässä sivuroolissa.