Rahka – proteiinipommista on moneksi

Rahka ja islantilainen vastineensa skyr sopivat mainiosti niin aamiaiselle, välipalaksi, jälkiruoaksi kuin dippeihin ja kylmiin kastikkeisiinkin. Lue, miksi ne ovat terveellisiä ja mihin ne sopivat.

Rahkaa ja pensasmustikoita lasissa

RAHKAA Rahkassa on runsaasti proteiinia, mikä tekee siitä pitkään nälkää pitävän välipalan.

Rahkan ja skyrin kulutus on noussut, ja syynä on varsinkin rahkan runsas proteiinipitoisuus ja toisaalta pieni rasvapitoisuus. Mutta onko rahka oikeasti terveellistä? Entä miten sitä voi käyttää ruoanlaitossa? Kokosimme tänne kysymyksiä ja vastauksia rahkasta.

Rahka: tietoa ja reseptejä

Mitä rahka on?

Rahka on itse asiassa tuorejuustoa! Rahka nimittäin luokitellaan maitotuotteissa tuorejuustoihin. Valmistusmenetelmänsä puolesta se on kuitenkin hapanmaitotuote. Kotimaisen rahkan hapate on suomalaista, tuontituote skyrin hapate on islantilaista. Sekä kotimeisessa rahkassa että islantilaisessa skyr-rahkassa on paljon proteiinia ja vähän rasvaa.

Rahkaa hunajan ja marjojen kera

VINKKI! Hunaja ja marjat sopivat erinomaisesti rahkaan – herkullinen ja terveellinen vaihtoehto hedelmäjogurteille.

© iStock

Miten ja mistä rahka valmistetaan?

Rahka valmistetaan lehmänmaidosta maitohappobakteerien ja juoksetteen avulla. Se on oikeastaan piimästä valmistettua juustoa.

Maitohappokäymisen avulla maito saostetaan piimäksi, ja lopuksi siitä erotetaan hera separoimalla se rahkaseparaattorilla. Mikäli rahkan pinnalla helmeileekin hieman heraa, sitä ei kannata kaataa pois, sillä se sisältää esimerkiksi kalsiumia.

Rahkojen valmistuksessa voidaan käyttää erilaisia hapatteita, jotka vaikuttavat niiden makuun. Rasvaisempiin maustettuihin rahkoihin lisätään valmistuksessa kermaa ja makuaineita.

Rahkaa kulhossa

TIESITKÖ TÄMÄN – Rahka luokitellaan maitotuotteissa tuorejuustoksi, joten rahkan kasvanut kulutuskin on näkynyt juustotilastoissa.

© iStock

Paljonko rahkassa on energiaa?

Maustamattomassa, rasvattomassa maitorahkassa on noin 60 kilokaloria 100 grammassa. Rasvaton maustamaton tai keinotekoisesti makeutettu skyr sisältää noin 65 kilokaloria 100 grammaa kohden. Maustamattomassa, rasvattomassa jogurtissa on vertailun vuoksi 34 kilokaloria 100 grammassa. (lähde: Fineli)

Paljonko rahkassa on proteiinia?

Muihin maitotuotteisiin verrattuna rahka on ehdoton proteiinikunkku. Rasvaton, maustamaton maitorahka sisältää 9,8 grammaa proteiinia 100 grammaa kohden. Islantilainen serkkunsa skyr panee vielä hieman paremmaksi: siinä proteiinia on 10,6 grammaa 100 grammassa. Maustamattomassa, rasvattomassa jogurtissa on proteiinia vaatimattomat 3,1 grammaa.

Rahka ja skyr sopivatkin erinomaisesti proteiinin lähteeksi osana terveellistä ruokavaliota, ja tuovat mainion proteiinilisän esimerkiksi kasvissyöjien ruokavalioon.

Yksi annos (2 dl) rahkaa sisältää saman verran proteiinia kuin

  • 6½ dl maustamatonta jogurttia
  • 3 munaa
  • 14 makkaraviipaletta

LUE MYÖS: [Mihin proteiinia tarvitaan elimistössä? ]

Onko rahkassa maitohappobakteereita?

Rahkan valmistuksessa käytetään maitohappobakteereita, ja se on muiden hapanmaitotuotteiden suolistoystävällistä syötävää. Varsinaisia probiootteja rahkassa ei ole, ellei niitä ole lisätty tuotteeseen.

Onko rahkassa laktoosia?

Rahkaa on saatavana sekä laktoosillisena, vähälaktoosisena että laktoosittomana.

Mansikkarahkaa

EPÄTERVEELLISTÄ? Hedelmäinen rahka ei ole välttämättä kovin kevyttä syötävää vaan saattaa sisältää runsastikin sokeria. Kokeile tuunata maustamatonta rahkaa esimerkiksi tuoreilla marjoilla ja pähkinöillä, niin saat välipalaherkusta myös terveellisiä rasvahappoja ja kuitua.

© iStock

Mitä hyötyjä rahkasta on?

Rahka pitää kylläisenä

Korkean proteiinipitoisuuden ansiosta rahka ja skyr auttavat pitämään olon kylläisenä. Ne sopivatkin hyvin painonpudottamisen ja -hallinnan tueksi.

Edistää palautumista

Treenatessa lihaksiin tulee pienen pieniä vaurioita. Rahka tukee lihasten palautumista, sillä se sisältää maitoproteiinia, jota elimistön on helppo hyödyntää lihasten rakentamiseen kuormituksen jälkeen. Kun vauriokohdat täyttyvät proteiinilla, lihas kasvaa.

Sisältää luille tärkeää kalsiumia

Rasvaton, maustamaton maitorahka sisältää 117 mg kalsiumia 100 grammaa kohden. Kalsiumia tarvitaan etenkin hampaiden ja luuston hyvinvointiin, ja se on etenkin tärkeä tekijä osteoporoosin ehkäisyssä etenkin vaihdevuodet ohittaneilla naisilla.

Soluille tärkeitä vitamiineja

Rahkassa on B12-vitamiinia. B12-vitamiini on välttämätön hermostolle. Se myös osallistuu hapen kuljettamiseen soluihin.

Auttaa pienentämään tyypin 2 diabeteksen riskiä

Cambridgen yliopiston tutkimuksen mukaan desilitra hapanmaitotuotteita päivässä voi pienentää kakkostyypin diabeteksen riskiä. Valitse sokeriton vaihtoehto – ja muista myös, että tärkeimpiä konsteja kakkostyypin diabeteksessä ovat ylipainon välttäminen ja liikunta.

Voiko rahkaa pakastaa?

Rahkaa voi pakastaa, joten esimerkiksi ylijääneen rahkakakun voi huoletta panna pakkaseen.

Hapanmaitotuotteet tosin myös säilyvät yleensä oikein säilytettyinä purkkiin merkittyä "parasta ennen"-päiväystä pidempään, jopa kolmekin viikkoa. Päiväyksen ohittanutta tuotetta kannattaa arvioida silmämääräisesti ja hajun perusteella – todennäköisesti se on edelleen täysin kelpo käytettäväksi.

Onko rahkasta makeanhimon taltuttajaksi?

Rahkaa voi maustaa itse mielensä mukaan, ja makeanhimon iskiessä kannattaa muistaa myös perinteiset pääsiäisen rahkaherkut, esimerkiksi rahkaleivonnaiset ja pasha, josta voi tuunata kevyemmän jättämällä voin pois.

Mitä rahkasta voi tehdä?

Yksi syy rahkan ja skyrin suosioon on niiden proteiinipitoisuus, joka tekee niistä täyttäviä aamupala- ja välipalaruokia. Ne sopivat kuitenkin mainiosti muillekin aterioille.

Rahkasta ja skyristä voi tehdä vaikka jäätelöä: Katso mansikka-raparperi-skyrjäätelön resepti täältä

Skyrjäätelö

SKYRJÄÄTELÖÄ JÄLKIRUUAKSI – Rahkalla, jota skyrkin on, on käyttöä muulloinkin kuin treenin jälkeen ja välipalana.

© wichmann+bendtsen

Rahka- ja skyrreseptejä

Rahka ja skyr sopivat monenlaisiin ruokiin. Kokosimme parhaat rahkareseptimme – hyviä herkkuhetkiä!

Seljankukka-skyr-kaurasmoothiet

Seljankukka-skyr-kaurasmoothie

Hyvää ja terveellistä! Seljankukkamehuun ja skyriin valmistettu marjaisa kaurasmoothie mantelirouheen kera.

Katso ohje täältä

Jogurtti-vadelma-rahkavälipala

Ravitseva vadelmainen välipala. Paljon proteiinia. Koristele pakastekuivatuilla marjoilla ja paahdetuilla hasselpähkinöillä.

Katso ohje täältä

Broilerwrapit ja rahkakastiketta

Broilerwrapit ja rahkakastiketta

Broilerwrapit salaatinlehdessä ovat mainio vaihtoehto hotdogille.

Katso resepti täältä

Punajuuriletut vadelmarahkatäytteellä

Punajuuriletut vadelmarahkatäytteellä

Värikkäät letut marjaisalla täytteellä ovat erinomainen välipala, josta saa energiaa treeniin.

Katso resepti täältä

Superhelppo rahkatsatsiki

Superhelppo rahkatsatsiki

Oletko sinäkin kreikkalaisen ruuan ystävä? Tästä saat superhelpon ja terveellisen tsatsikireseptin.

Katso resepti täältä

Kevennetty katkarapucocktail

Kevennetty katkarapucocktail

Kurkumalla ja yrteillä ryyditetty kevennetty katkarapucocktail.

Katso resepti täältä