Meloniopas: Terveelliset ja makeat mehupommit

Melonit ovat mehukkaita, erittäin terveellisiä, vähäsokerisia ja vitamiinipitoisia. Nauti niitä sellaisenaan tai käytä salaatissa, smoothieissa tai virkistävänä jäisenä välipalana.

Erilaisia meloneita pöydällä

MELONEITA on erimuotoisia ja -värisiä. Yhteistä niille kaikille on se, että ne sisältävät vain melko vähän sokeria.

© iStock

Makeita ja mehukkaita – melonit maistuvat hyvältä. Maiskutellessasi niiden makeaa maltoa täydennät samalla nestevarastoasi ja tankkaat tärkeitä vitamiineja.

Löydä oma suosikkisi KUNTO PLUSsan melonioppaasta ja inspiroidu kokeilemaan uusia ja erilaisia melonilajikkeita.

1 Ovatko melonit terveellisiä?


Kyllä, on paljon hyviä syitä syödä melonia, jos haluaa tankata elimistöönsä terveellisiä aineita.

Melonit sisältävät muiden hedelmien tapaan monia immuunijärjestelmälle hyödyllisiä mikroskooppisia kasviyhdisteitä. Useimmat melonit sisältävät myös runsaasti kaliumia, joka auttaa säätelemään nestetasapainoa ja verenpainetta ja joka on välttämätön hermoston toiminnalle.

Monet melonit, erityisesti oranssi cantaloupemeloni, sisältävät paljon C-vitamiinia, joka on tehokas antioksidantti ja tukee immuunijärjestelmän toimintaa.

Oranssi cantaloupemeloni sisältää myös runsaasti A-vitamiinia, joka on tärkeää näölle, iholle ja limakalvoille sekä immuunijärjestelmälle.

Lue lisää meloneista: Mikä pyöreistä hedelmistä on terveellisin?

2 Mikä meloni on vähäkalorisin?


Etsitkö vähiten kaloreita sisältävää melonia? Silloin valintasi on hunajameloni.

Sadassa grammassa hunajamelonia on noin 34 kilokaloria. Kaloripitoisuus on kuitenkin melko sama kaikissa meloneissa.

Joidenkin melonien kalorimäärät

HYVÄNMAKUISET, KEVYET MELONIT – lähes kaikissa suosituissa meloneissa on yhtä vähän kaloreita.

© KUNTO Plus

3 Miksi melonit pitää pestä?


Melonin peseminen saattaa tuntua hölmöltä, sillä eihän sen kuorta syödä. Melonin kuoressa voi kuitenkin piillä likaa ja bakteereita.

Kaikki hedelmät on hyvä pestä, jopa kuorittavat, kuten melonit. Jos leikkaat melonia pesemättä sitä ensin, vaarana on, että kuoresta pääsee hedelmälihaan bakteereita tai viruksia, esimerkiksi norovirusta tai salmonellaa.

Tee näin

Huuhtele meloni huolellisesti kylmällä vedellä ja hankaa sitä tarvittaessa käsilläsi tai puhtaalla sienellä tai harjalla.

Muista pestä meloni ennen kuin aloitat sen paloittelun.

Lue myös: Miten vatsatauti eroaa ruokamyrkytyksestä?

melonia huuhdellaan vesihanan alla

HUUHTELE MELONI – kuoressa voi piillä esimerkiksi norovirusta tai salmonellaa, jotka voivat päästä hedelmälihaan leikatessasi melonia.

© iStock

4 Miten meloni säilytetään?


Kaikenlaiset melonit kannattaa säilyttää kokonaisina huoneenlämmössä. Näin niiden antioksidantit ja maku säilyvät parhaiten. Leikattu meloni on säilytettävä jääkaapissa.

Pane meloni ilmatiiviiseen astiaan, pakastepussiin tai kääri se kalvoon. Melonin säilyvyysaika riippuu melonityypistä ja kypsyydestä. Melonin pitäisi kuitenkin säilyä 1–2 viikkoa.

Huoneenlämmöstä jääkaappiin:

  • Kokonainen meloni: Säilytä huoneenlämmössä, mutta älä suorassa auringonvalossa. Säilyy noin yhden viikon.
  • Paloiteltu meloni: Säilytä jääkaapissa, jossa meloni säilyy vielä noin viikon.
viipaloitu hunajameloni on säilytettävä jääkaapissa

LEIKATTU MELONI säilyy parhaiten viileässä.

© iStock

5 Kuinka paljon meloni sisältää vettä?


Melonia ei syyttä pidetä mehukkaana. Melonista keskimäärin 90–95 prosenttia on vettä.

Siksi se on täydellinen välipala kuumana kesäpäivänä – tai jos haluat vain tankata vettä herkullisella tavalla.

6 Melonisalaatteja


Tässä on kolme loistavaa tapaa käyttää melonia herkullisessa salaatissa.

Melonisalaatti, mansikoita, rucolaa ja parmesaania
© © wichmann+bendtsen

Melonisalaatti, mansikoita, rucolaa ja parmesania

Vähän suolaista, vähän makeaa, vähän karvasta – yksinkertaista mutta hienostunutta. Tässä melonisalaatissa on sitä kaikkea. Nauti grilliruoan lisäkkeenä kuumana kesäpäivänä tai kevyenä alkuruokana.
Katso ohje täältä

tomaatti-mansikka-melonisalaatti
© © wichmann+bendtsen

Tomaatti-mansikka-melonisalaatti

Kesän ehdoton suosikki! Tämä virkistävä melonisalaatti aiheuttaa taatusti ihastuksen huokauksia ruokapöydässä.
Katso ohje täältä

melonisalaatti ja prosciuttoa
© © wichmann+bendtsen

Prosciutto-meloni-bulgursalaatti

Kokeile tätä herkullista melonisalaattia, joka maistuu etelän kesältä. Se sopii värikkääksi alkuruoaksi tai pääruoan lisukkeeksi – ja se on nopea ja helppo valmistaa.
Katso ohje täältä

7 Voiko meloneita pakastaa?


Kyllä voi. Leikkaa kuori pois ja paloittele meloni ennen pakastamista. Näin sinulla on valmiina herkullinen ainesosa raikkaaseen smoothieen.

Lue myös: Miksi rakastamme smoothieita.

Terveelliset ja helpot melonijäät

Melonista voi tehdä myös superhelppoja ”mehujäitä”. Viipaloi vesimeloni tai hunajameloni, työnnä siihen tikku ja pane pakastimeen pariksi tunniksi.

Syö sellaisenaan tai dippaa tummaan suklaaseen. Virkistävää ja todella herkullista!

Pidätkö mehujäästä? Kokeile myös näitä ihania mango-passion-mehujäitä.

Lue myös: Näin kauan ruoka säilyy pakastimessa.

vesimeloni-mehujäitä

HELPPOA JA SUPERTERVEELLISTÄ – meloni on loistava vähäsokerinen välipala.

8 Onko meloni hedelmä vai vihannes?


Makeat melonit kuuluvat kurkkukasveihin, mutta makeutensa ja sokeripitoisuutensa vuoksi ne luokitellaan hedelmiksi, tarkemmin sanottuna marjoiksi.

Melonien uskotaan olevan peräisin Itä-Intiasta, josta ne ovat levinneet Anatoliaan, Afrikkaan ja Eurooppaan. Kolumbuksen kerrotaan vieneen melonin Amerikkaan.

Lue myös: Top 3: Nämä ovat terveellisimmät hedelmät

9 Seitsemän terveellistä melonia – ota melonit haltuun


Onko sinulla lempimeloni? Ja oletko koskaan kuullut karvasmelonista?

Lue lisää seitsemästä eri melonityypistä: