Meloniopas: Terveelliset ja makeat mehupommit
Melonit ovat mehukkaita, erittäin terveellisiä, vähäsokerisia ja vitamiinipitoisia. Nauti niitä sellaisenaan tai käytä salaatissa, smoothieissa tai virkistävänä jäisenä välipalana.
Melonit ovat mehukkaita, erittäin terveellisiä, vähäsokerisia ja vitamiinipitoisia. Nauti niitä sellaisenaan tai käytä salaatissa, smoothieissa tai virkistävänä jäisenä välipalana.
Makeita ja mehukkaita – melonit maistuvat hyvältä. Maiskutellessasi niiden makeaa maltoa täydennät samalla nestevarastoasi ja tankkaat tärkeitä vitamiineja.
Löydä oma suosikkisi KUNTO PLUSsan melonioppaasta ja inspiroidu kokeilemaan uusia ja erilaisia melonilajikkeita.
Kyllä, on paljon hyviä syitä syödä melonia, jos haluaa tankata elimistöönsä terveellisiä aineita.
Melonit sisältävät muiden hedelmien tapaan monia immuunijärjestelmälle hyödyllisiä mikroskooppisia kasviyhdisteitä. Useimmat melonit sisältävät myös runsaasti kaliumia, joka auttaa säätelemään nestetasapainoa ja verenpainetta ja joka on välttämätön hermoston toiminnalle.
Monet melonit, erityisesti oranssi cantaloupemeloni, sisältävät paljon C-vitamiinia, joka on tehokas antioksidantti ja tukee immuunijärjestelmän toimintaa.
Oranssi cantaloupemeloni sisältää myös runsaasti A-vitamiinia, joka on tärkeää näölle, iholle ja limakalvoille sekä immuunijärjestelmälle.
Lue lisää meloneista: Mikä pyöreistä hedelmistä on terveellisin?
Etsitkö vähiten kaloreita sisältävää melonia? Silloin valintasi on hunajameloni.
Sadassa grammassa hunajamelonia on noin 34 kilokaloria. Kaloripitoisuus on kuitenkin melko sama kaikissa meloneissa.
Melonin peseminen saattaa tuntua hölmöltä, sillä eihän sen kuorta syödä. Melonin kuoressa voi kuitenkin piillä likaa ja bakteereita.
Kaikki hedelmät on hyvä pestä, jopa kuorittavat, kuten melonit. Jos leikkaat melonia pesemättä sitä ensin, vaarana on, että kuoresta pääsee hedelmälihaan bakteereita tai viruksia, esimerkiksi norovirusta tai salmonellaa.
Huuhtele meloni huolellisesti kylmällä vedellä ja hankaa sitä tarvittaessa käsilläsi tai puhtaalla sienellä tai harjalla.
Muista pestä meloni ennen kuin aloitat sen paloittelun.
Lue myös: Miten vatsatauti eroaa ruokamyrkytyksestä?
Kaikenlaiset melonit kannattaa säilyttää kokonaisina huoneenlämmössä. Näin niiden antioksidantit ja maku säilyvät parhaiten. Leikattu meloni on säilytettävä jääkaapissa.
Pane meloni ilmatiiviiseen astiaan, pakastepussiin tai kääri se kalvoon. Melonin säilyvyysaika riippuu melonityypistä ja kypsyydestä. Melonin pitäisi kuitenkin säilyä 1–2 viikkoa.
Melonia ei syyttä pidetä mehukkaana. Melonista keskimäärin 90–95 prosenttia on vettä.
Siksi se on täydellinen välipala kuumana kesäpäivänä – tai jos haluat vain tankata vettä herkullisella tavalla.
Tässä on kolme loistavaa tapaa käyttää melonia herkullisessa salaatissa.
Kyllä voi. Leikkaa kuori pois ja paloittele meloni ennen pakastamista. Näin sinulla on valmiina herkullinen ainesosa raikkaaseen smoothieen.
Lue myös: Miksi rakastamme smoothieita.
Melonista voi tehdä myös superhelppoja ”mehujäitä”. Viipaloi vesimeloni tai hunajameloni, työnnä siihen tikku ja pane pakastimeen pariksi tunniksi.
Syö sellaisenaan tai dippaa tummaan suklaaseen. Virkistävää ja todella herkullista!
Pidätkö mehujäästä? Kokeile myös näitä ihania mango-passion-mehujäitä.
Lue myös: Näin kauan ruoka säilyy pakastimessa.
Makeat melonit kuuluvat kurkkukasveihin, mutta makeutensa ja sokeripitoisuutensa vuoksi ne luokitellaan hedelmiksi, tarkemmin sanottuna marjoiksi.
Melonien uskotaan olevan peräisin Itä-Intiasta, josta ne ovat levinneet Anatoliaan, Afrikkaan ja Eurooppaan. Kolumbuksen kerrotaan vieneen melonin Amerikkaan.
Onko sinulla lempimeloni? Ja oletko koskaan kuullut karvasmelonista?
Lue lisää seitsemästä eri melonityypistä: