Se on pyöreä, terveellinen ja erityisen makea. Galiameloni onkin yksi suosituimmista melonilajikkeista. Sen on mehukas ja hennon vihreä, ja maku on makea ja banaanimainen.
Galiameloni painaa keskimäärin kilon, ja se kuuluu verkkomeloneihin – sen tunnistaa helposti verkkokuvioisesta, kellanvihreästä kuoresta.
Täältä voit lukea lisää galiamelonista.
Muiden melonien tavoin galiameloni on melko vähäkalorinen. 100 grammassa galimalonia on 34 kilokaloria.
Vertailun vuoksi viinirypäleissä on 67 kcal / 100 g, kun taas omenassa on 55 kcal / 100 g.
Jos siis kaipaat makeaa mutta vähäkalorista välipalaa, galiameloni on hyvä valinta.
Mistä tietää, että galiameloni on kypsä? Muutaman niksin avulla voit tarkistaa, onko meloni valmis syötäväksi.
Aloita aina tutkimalla kuori perusteellisesti – siinä ei saa olla halkeamia, pehmeitä kohtia tms. Seuraavaksi:
Tarkista kuoren väri.
Galiamelonin värin pitäisi kypsänä olla kellertävä. Jos se on liian vihreä, se ei ole vielä kypsä.
Naputtele kuorta
Onko ääni ontto ja kumea? Silloin meloni on todennäköisesti riittävän kypsä eikä jauhoinen tai kova. Naputtelumenetelmä toimii parhaiten vesimelonin kanssa, mutta sitä kannattaa kokeilla myös galiameloniin.
Galiameloni on kehitetty Israelissa, ja se on hunajamelonin ja cantaloupemelonin risteytys.
Nykyään sitä viljellään eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Algeriassa, Brasiliassa, Portugalissa ja Marokossa.
Kokonainen galiameloni tulisi säilyttää huoneenlämmössä, jolloin sen maku ja ravintoaineet säilyvät parhaiten.
Leikattu galiameloni tulisi säilyttää jääkaapissa, jossa se säilyy yleensä tuoreena ja herkullisena noin viikon ajan.
Makea meloni sopii hyvin rasvaisen kalan, kuten lohen, kanssa, ja siitä saa oivallisen salaatin kurkun kanssa. Melonista ja mansikoista saa herkullisen jälkiruuan hyvän illallisen päätteeksi.
Galiameloni maistuu tietysti myös pelkiltään. Syö sitä sellaisenaan tai leikkaa palasiksi ja pakasta. Dippaa jäädytetty meloni tummaan suklaaseen ja tarjoile heti – tai lisää virkistävään smoothieen.
Galiameloni sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.
Kokeile sitä tuoreena ainesosana kesäisenä välipalana nautittavassa viilentävässä sorbetissa.
Vaikka et aikoisikaan syödä kuorta, muista huuhdella meloni. Huuhtele se ennen kun käyt veitsinesi sen kimppuun.
Kun leikkaat melonia, hedelmälihaan voi nimittäin päästä kuoresta bakteereja, viruksia tai muita epäpuhtauksia, jotka voivat aiheuttaa vatsavaivoja.
Jos pidät meloneista, valinnanvaraa riittää. Meloneja on monenlaisia – voit lukea niistä lisää täältä.