Galiameloni – pyöreä maku ja muoto

Pyöreä maku ja muoto – makea galiameloni sisältää runsaasti kalsiumia ja A-vitamiinia, ja se se maistuu hyvältä rasvaisen kalan kanssa ja salaateissa. Lue täältä lisää pyöreästä melonista, jolla on verkkomainen kuori.

Galiameloni

VIRKISTÄVÄ JA MEHUKAS – Galiamelonista saa nestettä kuumana kesäpäivänä.

© iStock

Se on pyöreä, terveellinen ja erityisen makea. Galiameloni onkin yksi suosituimmista melonilajikkeista. Sen on mehukas ja hennon vihreä, ja maku on makea ja banaanimainen.

Galiameloni painaa keskimäärin kilon, ja se kuuluu verkkomeloneihin – sen tunnistaa helposti verkkokuvioisesta, kellanvihreästä kuoresta.

Täältä voit lukea lisää galiamelonista.

1 Kuinka terveellistä galiameloni on?


Muiden melonien tavoin galiameloni sisältää monia tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, muun muassa seuraavia:

  • A-vitamiini, joka on hyväksi näkökyvylle ja limakalvoille.
  • Kalsium, joka on tärkeä luustolle.
  • C-vitamiini, joka on tärkeä immuunijärjestelmälle.

Lisäksi galiameloni toimii hyvin janonsammuttajana, sillä suurin osa siitä on vettä.

Lue lisää meloneista: Mikä niistä on terveellisin

nainen haukkaa galiamelonia

ISKE HAMPAASI GALIAMELONIIN niin saat vitamiineja ja kivennäisaineita.

© iStock

2 Näin paljon galiamelonissa on kaloreita


Muiden melonien tavoin galiameloni on melko vähäkalorinen. 100 grammassa galimalonia on 34 kilokaloria.

Vertailun vuoksi viinirypäleissä on 67 kcal / 100 g, kun taas omenassa on 55 kcal / 100 g.

Jos siis kaipaat makeaa mutta vähäkalorista välipalaa, galiameloni on hyvä valinta.

3 Galiamelonin ravintosisältö


Ratintosisältö 100 g
Energia 34 kcal
Proteiini 0,5 g
Rasva 0 g
Hiilihydraatti 7,4 g
Kuitu 1 g

Lähde: DTU

4 Tarkista melonin kypsyys näin


Mistä tietää, että galiameloni on kypsä? Muutaman niksin avulla voit tarkistaa, onko meloni valmis syötäväksi.

Aloita aina tutkimalla kuori perusteellisesti – siinä ei saa olla halkeamia, pehmeitä kohtia tms. Seuraavaksi:

  • Tarkista kuoren väri.
    Galiamelonin värin pitäisi kypsänä olla kellertävä. Jos se on liian vihreä, se ei ole vielä kypsä.

  • Naputtele kuorta
    Onko ääni ontto ja kumea? Silloin meloni on todennäköisesti riittävän kypsä eikä jauhoinen tai kova. Naputtelumenetelmä toimii parhaiten vesimelonin kanssa, mutta sitä kannattaa kokeilla myös galiameloniin.

galiameloneita laatikossa

ENTTEN TENTTEN... ...minkä valitsisin? Valitse galiameloni, jonka väri on kauniin keltainen, ja jätä kauppaan melonit, joiden kuori on halkeillut tai kolhuilla.

© iStock

5 Mistä galiameloni on peräisin?


Galiameloni on kehitetty Israelissa, ja se on hunajamelonin ja cantaloupemelonin risteytys.

Nykyään sitä viljellään eri puolilla maailmaa, esimerkiksi Algeriassa, Brasiliassa, Portugalissa ja Marokossa.

galiameloneita kasvihuoneessa

GALIAMELONIA VILJELLÄÄN ERI PUOLILLA MAAILMAA – ja se vaatii runsaasti lämpöä ja vettä.

© iStock

6 Säilytä galiameloni näin


Kokonainen galiameloni tulisi säilyttää huoneenlämmössä, jolloin sen maku ja ravintoaineet säilyvät parhaiten.

Leikattu galiameloni tulisi säilyttää jääkaapissa, jossa se säilyy yleensä tuoreena ja herkullisena noin viikon ajan.

Leikattu galiameloni leikkuulaudalla

LEIKATTU MELONI säilyy parhaiten jääkaapissa.

© iStock

7 Galiamelonin käyttö


Makea meloni sopii hyvin rasvaisen kalan, kuten lohen, kanssa, ja siitä saa oivallisen salaatin kurkun kanssa. Melonista ja mansikoista saa herkullisen jälkiruuan hyvän illallisen päätteeksi.

Galiameloni maistuu tietysti myös pelkiltään. Syö sitä sellaisenaan tai leikkaa palasiksi ja pakasta. Dippaa jäädytetty meloni tummaan suklaaseen ja tarjoile heti – tai lisää virkistävään smoothieen.

8 Galiamelonireseptejä


Galiameloni sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.

Kokeile sitä tuoreena ainesosana kesäisenä välipalana nautittavassa viilentävässä sorbetissa.

melonisorbetti
© @wichmann+bendtsen

Meloni-sitruunasorbetti

Kokeile virkistävää sorbettia, joka sisältää melonia ja sitruunaa. Se tekee sinut taatusti onnelliseksi kuumana kesäpäivänä.
Katso ohje täältä

9 Muista huuhdella!


Vaikka et aikoisikaan syödä kuorta, muista huuhdella meloni. Huuhtele se ennen kun käyt veitsinesi sen kimppuun.

Kun leikkaat melonia, hedelmälihaan voi nimittäin päästä kuoresta bakteereja, viruksia tai muita epäpuhtauksia, jotka voivat aiheuttaa vatsavaivoja.

Tunne melonit


Jos pidät meloneista, valinnanvaraa riittää. Meloneja on monenlaisia – voit lukea niistä lisää täältä.