Päärynämeloni – täynnä hyviä kuituja

Päärynämeloni on nimensä veroinen, sillä se on päärynän muotoinen ja myös maistuu päärynältä. Se on myös täynnä terveellisiä ominaisuuksia.

Päärynämeloni kokonaisia ja halkaistu

PIENI PÄÄRYNÄMELONI on monelle uusi tuttavuus. Käytä sitä eksoottisena lisänä esimerkiksi brunssilla.

© iStock

Munanmuotoinen päärynämeloni tunnetaan myös nimellä pepino.

Pikku meloni kasvaa pensaassa, joka kuuluu koisokasveihin, joten kasvitieteellisesti se eroaa muista meloneista.

Sen maku on jotain melonin ja päärynän väliltä, mieto ja herkkä. Siinä voi kuitenkin olla myös vivahteita kurkusta, ja siitä juontuukin sen nimi pepino, joka tarkoittaa espanjaksi kurkkua.

Alun perin Etelä-Amerikan Andeilta kotoisin olevaa päärynämelonia viljellään nykyään kaikkialla maailmassa. Pieni meloni on noin 13 senttiä pitkä ja halkaisijaltaan 7 senttiä eli ei paljon hanhenmunaa suurempi. Melonin kuori on kauniin keltainen, ja siinä on violetteja raitoja.

päärynämelonipensas

PÄÄRYNÄMELONI ON KOTOISIN ANDEILTA, jossa se kasvaa jopa metrin korkuiseksi kasvavassa pensaassa.

© iStock

Miten päärynämelonia käytetään?


Miedonmakuinen päärynämeloni sopii hedelmäsalaatteihin voimakkaamman makuisten hedelmien joukkoon.

Se sopii myös kala- ja liharuokiin, chutneyyn tai alkupalaksi voimakkaan makuisen lihan, kuten ilmakuivatun naudanlihan, kanssa.

Sitä voi syödä myös sellaisenaan, vaikkapa maustettuna tilkalla sitruunamehua. Se on raikas ja herkullinen välipala, ja siitä saa ravintokuitua, jodia ja C-vitamiinia.