Melonit ovat useimmiten makean ja miedon makuisia, mutta karvaskurkku eli karvasmeloni on toista maata, sillä nimensä mukaisesti se on maultaan karvas.
Karvaskurkku on hyvin suosittu Aasiassa, Afrikassa ja Intiassa, kun taas pohjoisilla leveysasteilla se on melko harvinainen. Sitä ei ehkä löydä tavallisesta supermarketista, mutta aasialaisista ruokakaupoista sitä voi löytyä.
Miltä karvaskurkku näyttää?
Karvaskurkulla on röpelöinen vihreä kuori, se näyttää muhkuraiselta kurkulta ja se kuuluu kurkkukasveihin – ja sitä on monen kokoisia ja muotoisia.
Yleisimpiä ovat kiinalainen lajike, joka on 20–30 senttiä pitkä, pitkulainen ja vaaleanvihreä, ja intialainen lajike, joka on kapeampi ja teräväkärkinen ja jonka pinnalla on särmikkäitä ”hampaita”.
Onko karvaskurkku terveellistä?
Karvaskurkku sisältää melonien tapaan A-vitamiinia ja C-vitamiinia.
Karvaskurkun käyttö
Karvaskurkku käytetään useimmiten nuorena ja vihreänä, jolloin se on vähemmän karvas. Mitä kypsempi hedelmä on, sitä keltaisemmaksi se muuttuu – ja sitä karvaammalta se maistuu. Myös siementen väri muuttuu valkoisesta punaiseksi.
Nuoria versoja ja lehtiä voi syödä vihanneksina vähän samaan tapaan kuin tuoreita pinaatinlehtiä.
Karvautta voi vähentää liottamalla raakaa, paloiteltua hedelmää kylmässä vedessä.
Voiko karvaskurkku olla myrkyllinen?
Nopea Google-haku karvaskurkusta voi hämmentää, eikä selvää vastausta siihen, voiko karvaskurkku olla haitallista tietyille henkilöille tai esimerkiksi suurina määrinä käytettynä, ole helppo saada. Myös sen lääkinnällisistä vaikutuksista on vain vähän tutkittua tietoa.
Joidenkin tutkimusten mukaan siitä voi olla hyötyä diabeteksen ja joidenkin syöpien ehkäisyssä ja hoidossa. Samalla varoitetaan kuitenkin siitä, että karvaskurkku voi olla haitallinen raskaana oleville ja imettäville ja että erityisesti sen siemenet voivat aiheuttaa vatsavaivoja, jos niitä nautitaan runsaasti.
Makeita, mehukkaita ja terveellisiä – tutustu suosituimpiin meloneihin: