Karvaskurkku
Karvaskurkun karvaus häviää kypsennettäessä eli sitä voi käyttää kesäkurpitsan tapaan wokeissa, pataruuissa, täytettynä ja curryissa.
Karvaskurkun karvaus häviää kypsennettäessä eli sitä voi käyttää kesäkurpitsan tapaan wokeissa, pataruuissa, täytettynä ja curryissa.
Karvaskurkku, joka tunnetaan myös karvasmelonina (bitter melon) ja karelana, muistuttaa ruttuista avomaankurkkua ja on sukua kesäkurpitsalle. Maku on kypsentämättömänä erittäin karvas.
Meloneihin kuuluvaa karvaskurkkua on käytetty aasialaisessa, afrikkalaisessa ja intialaisessa perinnelääkinnässä ja sen vaikutuksia tutkitaan nyt länsimaisen lääketieteen piirissä.
Aasiassa karvaskurkkua nautitaan pikapaistettuna vokkiruuissa, ja se on suosittu myös Karibian ja Intian ruokakulttuureissa. Vietnamissa siitä tehdään myös virvoitusjuomaa.
Karvaskurkun karvaus häviää kypsennettäessä eli sitä voi käyttää kesäkurpitsan tapaan wokeissa, pataruuissa, täytettynä ja curryissa.
Laboratoriokokeissa karvaskurkun on osoitettu tuhoavan leukemiasoluja, haimasyöpäsoluja ja hidastavan rintasyöpäsolujen kasvua, mutta lisätutkimuksia tarvitaan.
Oletuksena on, että karvaskurkku estää syöpäsoluja hyödyntämästä sokeria – ilman ravintoa solut heittävät henkensä.