Onko totta, että raparperi voi olla vaarallista?

10 minuuttia

Raparperi on kaunista ja hyvää, mutta pari asiaa kannattaa muistaa ennen raparperin käyttöä keittiössä...

Raparperi

RAPARPERI sopii hyvin soseeksi, jota voi käyttää vaikka viilin, rahkan tai jugurtin kanssa.

© iStock

Ah, siitä alkaa kesä, kun pääsee maistamaan ensimmäisiä kirpeänmakeita raparperiherkkuja! Siinä on kuitenkin perää, ettei raparperia voi syödä ihan miten vain.

Raparperin varsissa on jonkin verran oksaalihappoa, joka sitoo elimistön kalsiumia ja estää sitä kulkeutumasta verenkierron kautta luustoon. Kööpenhaminan yliopiston elintarvikekemian professori Leif Skibstedin mukaan tämä aiheuttaa kuitenkin harvoin ongelmia, koska raparperia syödään yleensä runsaasti kalsiumia sisältävien maitotuotteiden kanssa, mikä neutraloi raparperin varsien oksaalihapon vaikutuksen.

Sen sijaan raparperin lehdissä on niin runsaasti oksaalihappoa, ettei niitä pidä syödä lainkaan, sillä muuten seurauksena voi olla oksaalihappomyrkytys. Sen lisäksi, että kalsiumin sitoutuminen oksaalihappoon vaarantaa luuston kunnon, liiallinen oksaalihappo voi rasittaa munuaisia sekä pahentaa kihdistä ja niveltulehduksesta kärsivien potilaiden vaivoja.

Raparperisose mikroaaltouunissa

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 200 g Raparperia
  • 60 g Sokeria
  • ½ Vaniljatanko
  • 1 rkl Vettä

Valmistus

  • Huuhtele ja leikkaa raparperinvarret 1–3 sentin pätkiksi. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet. Mittaa kaikki ainekset mikron kestävään kannelliseen kulhoon.
  • Pane kansi päälle ja kypsennä mikroaaltouunissa kaksi minuuttia suurella teholla. Jos raparperit ovat vielä kovia, jatka kypsentämistä vielä korkeintaan toiset kaksi minuuttia.
  • Anna soseen jäähtyä ja kaada se puhtaaseen purkkiin. Jos kaikkea sosetta ei tule käytettyä kerralla, säilytä loput soseesta kylmässä.

Lähde: L. Skibsted, elintarvikekemian professori, Kööpenhaminan yliopiston elintarviketieteiden laitos