Onko totta, että raparperi voi olla vaarallista?
Raparperi on kaunista ja hyvää, mutta pari asiaa kannattaa muistaa ennen raparperin käyttöä keittiössä...
Raparperi on kaunista ja hyvää, mutta pari asiaa kannattaa muistaa ennen raparperin käyttöä keittiössä...
Ah, siitä alkaa kesä, kun pääsee maistamaan ensimmäisiä kirpeänmakeita raparperiherkkuja! Siinä on kuitenkin perää, ettei raparperia voi syödä ihan miten vain.
Raparperin varsissa on jonkin verran oksaalihappoa, joka sitoo elimistön kalsiumia ja estää sitä kulkeutumasta verenkierron kautta luustoon. Kööpenhaminan yliopiston elintarvikekemian professori Leif Skibstedin mukaan tämä aiheuttaa kuitenkin harvoin ongelmia, koska raparperia syödään yleensä runsaasti kalsiumia sisältävien maitotuotteiden kanssa, mikä neutraloi raparperin varsien oksaalihapon vaikutuksen.
Sen sijaan raparperin lehdissä on niin runsaasti oksaalihappoa, ettei niitä pidä syödä lainkaan, sillä muuten seurauksena voi olla oksaalihappomyrkytys. Sen lisäksi, että kalsiumin sitoutuminen oksaalihappoon vaarantaa luuston kunnon, liiallinen oksaalihappo voi rasittaa munuaisia sekä pahentaa kihdistä ja niveltulehduksesta kärsivien potilaiden vaivoja.
Lähde: L. Skibsted, elintarvikekemian professori, Kööpenhaminan yliopiston elintarviketieteiden laitos