Jippi, raskaana! Ja kääk! Mitä kaikkea nyt pitää alkaa välttää ja varoa? Raskaushuolet alkavat painaa saman tien. Apua! Join viiniä ennen kuin tiesin, että olen raskaana! Onko siitä nyt haittaa? Ja pitääkö nyt kasvattaa hiuksiin oma väri, vai uskaltaako tyvikasvun värjäyttä edelleen?
Mielessä pyörii lukemattomia asioita, jotka nyt pitää ottaa huomioon, kun masussa kasvaa vauva! Kysymyksiin kannattaa ehdottomasti etsiä vastaukset, että pystyy nauttimaan odotusajasta.
Lue täältä yleisimmistä asioista, jotka mietityttävät odotusaikana, niin et joudu surffaamaan netissä nettikeskustelujen ristiaallokossa, vaan voit tyynin mielin iloita ainutlaatuisesta odotuksesta.
14 raskausaikana monen mielen päällä olevaa asiaa:
Ei jatkuvasti eikä mitä tahansa kynsilakkoja.
Kosmetiikkaa suositellaan ylipäänsä käytetäväksi vain kohtuullisesti raskausaikana, koska raskaus lisää ihon pintaverenkiertoa, jolloin iholta voi imeytyä kosmetiikan sisältämiä haitallisia aineita verenkiertoon enemmän kuin muulloin. Verenkierto on tässä se avain: se, mikä ei pääse äidin verenkiertoon, ei myöskään pääse sikiön verenkiertoon.
10-free ja 14-free -kynsilakoissa ei ole ftalaatteja, trifenyylifosfaattia (TPHP), tolueeni, ksyleeniä, etyylitosylamidia, kamferia, formaldehydiä ja sen vapauttajia, formaldehydihartseja, parabeeneja eikä gluteenia, kolofoniumia, silikoneja, parabeeneja tai halogeeniorgaanisia yhdisteitä, eli niiden pitäisi kaiken järjen mukaan olla turvallisia myös raskausaikana.
Rakennekynsien toistuvaa laittoa ei suositella raskausaikana. Jo olemassa olevat rakennekynnet eivät ole riski, eikä niitä tarvitse raskauden takia poistaa, sanoo Helsingin yliopistosairaalan tietopalvelu
Jos päätät olla kokonaan ilman kynsilakkaa, kynnet saa hyvännäköiseksi viilaamalla ne muotoon ja tasaisiksi, käyttämällä kiillotusviilaa ja pitämällä kynsinauhat pehmeinä ja ehjinä kynsinauhaöljyllä ja käyttämällä hyvää käsivoidetta.
Mielummin raitoja tai ei ollenkaan – kosmetiikan turvallisuutta ei tarvitse tutkia niin perusteelliseesti kuin lääkkeiden, joten hiuksia ei pitäisi värjätä kovin usein raskausaikana. Raitoihin tarvitaan vähemmän väriä, eikä se ole suoraan kosketuksessa ihoon, joten se on parempi vaihtoehto odotus- ja imetysaikana.
Jo värjätyistä hiuksista ei imeydy mitään verenkiertoon, joten ne eivät ole riski raskaus- tai imetysaikana.
Hiusvärit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Yleisin allergiaa aiheuttava aine hiusväreissä on parafenyleenidiamiini (PPD). Raskaana ollessa pitäisi välttää kaikkea ylimääräistä kemikaalialtistusta.
Mitään virallista kieltoa tai suositusta hiusten värjäämisestä raskausaikana ei ole.
Luonnonhenna ei aiheuta juuri koskaan allergioita, sen sijaan musta henna sisältää allergisoivaa parafenyleenidiamiinia (PPD:tä), eikä synteettistäkään hennaa suositella, koska siinä voi olla enemmän hennotaanihappoa kuin luonnonhennassa.
Silloin tällöin, kohtuudella
Hajuvesissä on paljon allergiaa aiheuttavia aineita ja jotkin aineet voivat olla myös hormonihäiritsijöitä. Aromaterapiaöljyjä ei suositella raskausaikana.
Moni ei kestä voimakkaita hajuja raskausaikana, joten hajusteita ei aina ole niin kovin tarviskaan nimenomaisesti kieltää.
Tarkista pakkauksesta, että nenäsuihketta saa käyttää raskaus- ja imetysaikana
Tukkoista nenää voi raskaana ollessaankin tarvittaessa avata käyttämällä ksylometatsoliinia tai oksimetatsoliinia sisältäviä nenäsuihkeita.
Kaiken kaikkiaan raskausaikana suositellaan käytettävän mahdollisimman vähän lääkkeitä.
Käytä vain todelliseen tarpeeseen – ja tilapäisestil.
Parasetamolia voi käyttää raskausaikana tilapäisesti, MUTTA "Tutkimuksissa parasetamolin toistuva tai pitkäaikainen käyttö raskausaikana on liitetty muun muassa lasten myöhemmän neuropsykiatrisen kehityksen häiriöihin, kohonneen piilokiveksen riskiin pojilla sekä sikiön valtimotiehyen sulkeutumiseen. Tutkimusnäyttö edellä mainitusta on vielä alustavaa, mutta kuten kaikkien lääkkeiden käyttöä raskausaikana, myös parasetamolin käyttöä tulee huolella harkita ja käyttää mahdollisuuksien mukaan ainoastaan tilapäisesti tai vain tarvittaessa annostellen", kertoo Terveyskylän kivunhallintatalo.
Ibuprofeenia tai diklofenaakkia voi käyttää tilapäisesti raskauden 1. ja 2. kolmanneksen aikana, jos parasetamoli ei auta.
20. raskausviikosta eteenpäin tulehduskipulääkkeitä(https://kuntoplus.fi/terveys/ennaltaehkaisy/opas-ilman-reseptia-myytavat-sarkylaakkeet) (-profeenit, -naakki ja -riinit) ei saisi käyttää edes parina peräkkäisenä päivänä, koska ne voivat vaikuttaa vauvan sydänverenkiertoon ja munuaisiin. Hui!
Todettuun migreeniin saa raskaanakin käyttää parasetamolia tai lääkärin määräämää annosta metoklopramidia parasetamolin tai tulehduskipulääkkeen kanssa.
Opioideja, niin kuin kodeiinia, ei suositella.
Ei ainakaan liuotinohenteisilla maaleilla. Kuvataiteilijat ja taideopettajat voivat saada erityisäitiysrahaa, että pystyvät välttymään altistumiselta. Spraymaaleja on syytä karttaa erityisesti, koska niistä kemikaalit tulevat helposti hengitetyksi.
Myös vesiliukoisissa maaleissa voi olla pieniä määriä glykolieettereitä, jotka imeytyvät ihon läpi, eli niiden kanssa on käytetävä suojakäsineitä.
Liuotteista tärpätti on niin vaarallista, että Kansainvälinen työjärjestö ILO kehottaa tärpättiä työssään käsitteleviä naisia ottamaan yhteyttä työterveyshuoltoon heti raskauden alettua tai raskauden suunnitteluvaiheessa.
Joka tapauksessa raskaana ollessa pitäisi välttää kaikkea ylimääräistä altistusta kemikaaleille. Maalausurakka kannattaa raskausaikana siirtää myöhempään ja kuvataidetta tehdä akvarelleilla tai munatemperalla.
Vain alle 10 kg
Itä-Suomen yliopiston väitöskirjatutkimus osoittaa, että raskaiden taakkojen nosteleminen , kuten esimerkiksi perus- ja lähihoitajien, kodinhoitajien ja keittiöhenkilökunnan töissä, lisää ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Myös vastasyntyneen pienipainoisuuden riski on kohonnut ammateissa, joissa joutuu nostelemaan tai kantamaan paljon painavia taakkoja. Aineistossa tarkasteltiin 74 286 työssään raskaita taakkoja nostelevan ja 13 873 kevyempää työtä tekevän raskaana olevan naisen tietoja.
Tanskalaisen tutkimuksen mukaan keskenmenon riski tulee jo raskauden ensi päivistä alkaen, jos joutuu nostamaan yhteensä yli 100 kg päivässä tai kerralla yli 20 kg, ja riski nousee, mitä painavampi taakka on. Riski on suurin ennen 12. raskausviikkoa, mutta jatkuu aina viikolle 22.
Lihastreeniä saa tehdä, mutta ennätyksiä ei pidä yrittää. Aloittelevan treenaajan kannattaa edetä hitaasti niin, että lantionpohjan, selän ja vatsan lihakset ehtivät kehittyä vastuksen vähittäisen lisäämisen myötä.
Saunoa voi myös raskauden aikana. Saunomisesta ei ole virallisia suosituksia, ja tutkimukset eivät osoita, että saunomisesta olisi haittaa.
100 naista tarkastelleen suomalaisen tutkimuksen mukaan saunominen ei aiheuttanut ingelmia. Myös Saunaseuran mukaan saunominen on turvallista raskauden aikana. Käytännössä Suomessa kaikki raskaana olevat jatkavat entisiä saunomistottumuksiaan raskaudesta riippumatta, mutta raskauden edetessä löylyaika lyhenee.
Brittiläinen tutkimus antaa siunauksensa jopa 20 minuutin löylyttelyyn 70-asteisessa saunassa.
Yhdysvalloissa sen sijaan American Pregnancy Association ei suosita raskaana oleville saunaa lämpöhalvausriskin vuoksi.
Jos olet ajatellut lentää lomalle vielä ennen vauva-arjen alkamista, älä murehdi lentämisen vaaroja raskaudelle. Terve odottava äiti voi lentää ilman, että se lisäisi ennenaikaisen synnytyksen riskiä.
Yli 4 tunnin lento voi joidenkin kohdalla kasvattaa jalkojen veritulppariskiä. Riski koskee koko raskausaikaa.
Lentoyhtiöt tosin saattavat olla eri mieltä kanssasi viime hetken lomasta. Useimmat lentoyhtiöt hyväksyvät raskaana olevat lennoille 4 viikkoon ennen laskettua aikaa saakka. Paluulennonkin siis täytyy olla kuukautta ennen synnytystä.
Tarkista raskauslaskurillamme**
Verenvuotoon emättimestä alkuraskauden aikana voi olla monia eri syitä. Osa on melko harmittomia, osa voi olla kriittisempiä..
Alkuraskauden aikana vähäinen, kivuton verenvuoto, joka tulee yleensä silloin, kun muuten tulisi kuukautiset, ns. valekuukautiset, on vaaraton, ja sitä on jopa 25 prosentilla raskaana olevista.
Myös yhdynnän jälkeen voi tulla niukkaa verenvuotoa, koska emättimen limakalvo ja kohdunnapukka turpoavat raskauden aikana.
Harvinaisempia mahdollisia syitä ovat kohdunkaulan polyyppi, emätintulehdus tai kasvain.
Jos verta tulee enemmän kuin tavallisssa kuukautisissa tai jos vuotoon liittyy kovia kipuja, kannattaa ottaa yhteyttä terveyskeskuksen päivystykseen.
Jos verta tulee todella paljon tai jos verenvuodon lisäksi pyörtyy tai jos vuotoon liittyy korkea kuume, on syytä soittaa poliklinikkapäivystykseen.
Duodecimin Terveyskirjastossa on tarkempaa tietoa alkuraskauden aikaisesta verenvuodosta.
Keskenmeno aiheuttaa myös verenvuodon, mutta siihen liittyy useimmiten kuukautiskivun kaltainen alavatsakipu. Myös kohdunulkoinen raskaus voi olla verenvuodon syy, mutta silloin kipu tuntuu jommallla kummalla puolella vatsaa. Istukan ennenaikaisesta irtoamisesta aiheutuu tummaa verenvuotoa ja supistuskipuja.
Tarkempaa tietoa loppuraskauden verenvuodosta saa Duodecimin terveyskirjaston artikkelista.
Painon nousu kuuluu raskauteen. Raskauden aikana paino nousee keskimäärin 10–12 kg, josta suurin osa loppuraskaudesta.
Sikiö painaa suunnilleen 3,5 kg, kohtu 1 kg, lapsivesi 750 g, istukka 500 g ja rintojen paino kasvaa 400 g. Veren määrän kasvusta tulee vielä 2–4 kg ja vararavintoa kertyy 1–4 kg.
"Lisäkuorman" vuoksi elimistö tarvitsee 200-300 kcal enemmän energiaa päivittäin. Monille se ei ole mikään haaste, sillä usein raskaus tuo tullessaan lisääntyneen ruokahalun.
Niillä, jotka kärsivät vaikeasta raskauspahoinvoinnista voi olla vaikeaa saada riittävästi energiaa, samoin vaikeasti alipainoisilla raskaana olevilla.
Lapsen syntymäpaino ja äidin paino ovat tutkitusti selvästi yhteydessä toisiinsa, ja pieni syntymäpaino ennustaa muun muassa verisuonitautien riskiä aikuisiällä.
Kärsitkö vaikeasta raskauspahoinvoinnista? Lue täälltä lisää raskauspahoinvoinnista
Raskausajan ylipaino altistaa raskausajan diabetekselle ja makrosomialle eli sille, että vauva kasvaa liian suureksi. Liian nopea kasvu ja suuri syntymäpaino taas lisää raskausmyrkytyksen, kohdunsisäisen hapenpuutteen, kuolleena syntymisen, lapsen ja äidin synnytysvaurioiden ja keisarileikkauksen riskiä.
Ei siis ole mintenkään samantekevää, paljonko raskaana ollessaan painaa. Mutta äärimmäiselle laihdutuskuurillekaan ei pidä alkaa, koska vauva tarvitsee riittävästi ravintoa kasvaakseen normaalisti. Riittävästä terveellisestä liikunnasta on hyötyä raskauden aikana ja apua myös painon hallintaan.
KUNTO PLUSsan nettitreeneiss on treeniohjelmat myös raskausajalle
Alkoholia ei pitä käyttää raskauden aikana.
Sikiönkehityksen kannalta turvallista rajaa ei tarkkaan tunneta, minkä vuoksi alkoholin käyttöä raskausaikana ei suositella.
Lasillisella kerran–pari viikossa ei ole osoitettu olevan haitallista vaikutusta lapsen kehitykseen. Sitä on tutkittu, että suuri kerta-annos on pahempi kuin vastaava määrä pieninä annoksina useammalla päivälle jaettuna.
Runsas jatkuva alkoholinkäyttö aiehuttaa vauvan pienipäisyyttä, aivojen pientä kokoa ja toimintahäiriöitä tai FAS:n eli sikiön alkoholioireyhtymän, joka aiheuttaa erilaisia käyttäytymis- ja tarkkaavaisuushäiriöitä ja tyypillisen ulkomuodon.
Lisää alkoholin vaaroista raskauden aikana Päihdelinkissä raskaudesta ja päihteistä
No ei, mutta kissankakkaa kyllä.
Kissasta ei tarvitse luopua, eikä kissoja kartella. Käsitys on tullut siitä, että kissankakoissa voi olla Toksoplasma-alkueläimiä. Toksoplasmoosi aiheuttaa ihmisellä yleensä imusolmukkeiden turpoamista ja lievää lämmönnousua.
Kissan turkista ei tartu toksoplasmaa, eikä sitä ole edes tuoreissa kissankakoissa. Toksoplasman voi saada vasta päivän vanhasta kissankakasta, mutta todennäköisemmin huonosti kypsennetystä sian-, lampaan- tai naudanlihasta tai mullasta.
Jos toksoplasman on saanut jo ennen raskautta, se ei tartu sikiöön. Jos toksoplasma tarttuu sikiöön, se ei yleensä aiheuta ongelmia. Sikiön tartuntavaara on alle 10 % alkuraskauden aikana, mutta yli 70 prosenttia viimeisinä raskausviikkoina. Äidille toksoplasmoosi lisää keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Loppuraskaudesta tauti tulee lievempänä. Jos sikiö saa tartunnan, lapselle voi tulla krooninen synnynnäisen toksoplasmoosi, josta lapselle voi aiheutua myöhemmin esim. verkkokalvotulehdus. Odottavan äidin oireettomankin infektion hoitaminen antibiooteilla loppuraskauden ajan, ja lapsen hoitaminen heti syntymän jälkeen, vähentävät haittoja lapselle. Jos on vakava immuunipuutos, toksoplasmoosi voi olla vaarallinen.
Lisätietoa Kissaliiton tiedotteesta toksoplasmuoosista