Raskaus ja ummetus

Vaikka ruuansulatuksesi toimisi muulloin aivan täydellisesti, raskauden aikana voi tulla ummetusta. Lue täältä, mistä se johtuu ja mitä voit tehdä asialle.

Raskaana oleva nainen istuu tuloksetta vessanpöntöllä.

RASKAUS JA UMMETUS – Antaako iso hätä odottaa itseään? Syy on raskauden ajan hormoneissa, mutta liikunta, kuitu ja vesi voivat helpottaa ongelmaa.

© gettyimages

Vessareissuihin ei ihannetapauksessa kulu kauaa, mutta osalle raskaana olevista istunto voi olla pitkä ja kipeä kokemus. Raskausajan ummetukseen voi olla monia eri syitä, mutta tietyt konstit panevat liikettä suoleen.

Lue lisää ummetuksesta ja raskaudesta

1 Miksi raskaana ollessa tulee ummetusta?


Kaikkien suoli ei toimi samaan tahtiin, ja toiset kävät vessassa useammin kuin toiset, mutta useimpien suoli toimii oman rytmin mukaan melko säännöllisesti. Raskaus sekoittaa normaalirytmin ja aiheuttaa monelle ummetusta.

Ummetus on yksi tyypillisimmistä raskausajan vaivoista.

Raskausajan ummetuksen syihin kuuluvat progesteronihormonin erityksen kasvu alkaa jo raskauden alusta. Progesteroni rentouttaa kohdun lihaksia ja vähentää myös suolen seinämien lihastoimintaa, mistä seuraa, että suoli toimii hitaammin. Raskauden loppupuolella sikiö ja istukka painavat niin paljon, että ne painavat suolistoa, mikä myös haittaa suolen toimintaa.

Lisäksi monet syövät raskausaikana eri tavoin kuin normaalisti – varsinkin alkuraskaudesta, jolloin raskauspahonvointi on yleistä. Raskausajan mieliteot eivät aina myöskään ole erityisen terveellisiä ruokia, ja valinnoilla voi olla merkitystä suolen toimintaan. Raskaudenajan 40-50 mg:n rautalisäsynnytyksen saattaa myös aiheuttaa ummetusta, mutta jos rautalisää on suositeltu, sitä on syytä myös käyttää.

Ummetus lakkaa, kun lapsi syntyy. Elimistöllä menee vain muutama päivä päästä synnytyksen jälkeen takaisin vanhaan rytmiin.

Ummetus on yksi tyypillisimmistä raskausajan vaivoista. Ummetus lakkaa synnytyksen jälkeen muutamassa päivässä.

2 Onko ummetus vaaraksi sikiölle?


Onneksi ei. Vaikka ummetus voi olla todella piinallinen vaiva ja tehdä olon hankalaksi, se on melko yleinen raskauden sivuvaikutus, joka ei ole sikiölle eikä äidille vaarallinen.

3 Miten ummetusta voi ehkäistä?


Hormonaalisille muutoksille, jotka ovat syynä ummetukseen, ei voi oikein mitään. Sen sijaan ravitsemus- ja elämäntapavalinnoilla voi vaikuttaa suolen toimintaan. Näin voit vähentää ummetusta raskausaikana:

4 keinoa ehkäistä ummetusta

Juo vettä

Juo suositellut 2 l vettä päivässä, niin suolen sisältö pysyy pehmeämpänä.

Kuitua ruokavalioon

Syö runsaskuituista ruokaa – täysjyvää, kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä. Kuitu lisää suolen aktiivisuutta ja pehmentää suolen sisältöä. Kuivahedelmät ovat myös hyvä valinta kuidunsaannin kannalta,

Kohtuullisesti liikuntaa

Liikunta edistää suolen toimintaa. Raskaana olevan liikuntasuositus on 150 minuuttia (2,5 h) liikuntaa viikossa jaettuna vähintään kolmelle päivälle viikossa, mieluiten joka päivälle.

Säännöllisen liikunnan voi myös aloittaa raskauden aikana, vaikka ei olisi aiemmin harrastanutkaan. Lääkärikirja Duodecim Terveyskirjaston Raskaus ja liikunta -artikkeli neuvoo seuraavasti: "Säännöllisen liikunnan voi aloittaa raskauden aikana. Liikunta aloitetaan vähitellen, noin 15 minuuttia päivässä keskimäärin kolmena päivänä viikossa. Sopivia lajeja ovat esimerkiksi kävely, sauvakävely, hiihto ja uinti riippumatta siitä, missä vaiheessa raskaus on."

Lue myös: Raskaustreeni - Kokeile KUNTO PLUSsan nettitreenejä raskausajalle

Vessanpönttö piirroskuvana

Aikaa ja rauhaa kakalle

Moni haluaa hoitaa vessakäynnit mahdollisimman pikaisesti. Se voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia vatsan toiminnassa – varsinkin raskausaikana. Käy vessassa kaikessa rauhassa. Suolistokin tarvitsee työrauhaa.

Yleisiä neuvoja ummetuksen hoitoon

4 Mitä raskaudenaikaiselle ummetukselle voi?


Jos ummetus vaivaa raskaana ollessa, noudata 4 ennaltaehkäisevää neuvoamme. Jos ulostamistiheys silti jää joka kolmanteen päivään tai väli on jopa pidempi, kokeile seuraavia keinoja:

3 vinkkiä ummetukseen

Magnesiumia tai makrogolia ummetukseen

Magnesium on vaaraton kivennäisaine. Perusterve henkilö ei saa likaa magnesiumia, koska se ei kerry elimistöön, jos ei ole munuaisongelmia.

Apteekin itsehoitolääkkeistä magnesiamaito auttaa ummetukseen, ilmavaivoihin, närästykseen ja happovaivoihin ja on turvallinen käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Magnesiamaidon vaikuttava aine magnesiumhydroksidi sitoo nestettä ja nopeuttaa suolen liikettä.

Jauheena apteekeissa ilman reseptiä myytävä veteen sekoitettava makrogoli (polyetyleeniglykoli) kerää suoleen nestettä ja lisää ulostemassaa, jolloin ulostaminen helpottuu. Makrogoli vaikuttaa parissa vuorokaudessa, ja sitä voi käyttää raskaana ollessaan.

Vaihda toiseen rautalisään

Jos rautalisä aiheuttaa ummetusta, kokeile vaihtaa merkkiä. Yksi valmiste sopii yhdelle, toinen toiselle. Älä kuitenkaan lopeta rautalisää.

Monien kokemus on, että nestemäiset rautalisät eivät koveta mahaa niin paljon kuin tabletit.

Varmista ettei närästyslääke aiheuta ummetusta

Jotkin mahahappoja neutraloivista antasideista aiheuttavat ummetusta. Jos närästyslääkkeen vaikutus perustuu alumiinisuoloihin, ne aiheuttavat suurina annoksina ummetusta. Jos käytät närästyslääkkeitä, tarkista, että käyttämäsi närästyslääke ei aiheuta ummetusta tai kokeile muita keinoja lievittää raskaudenaikaista närästystä

5 Voiko raskaana ollessa käyttää ulostuslääkkeitä?


Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean julkaisussa Lääkkeet raskauden ja imetyksen aikana suositellaan ravinnon kuitupitoisuuden lisäämistä, ja jos se ei tehoa, ulosteen massaa lisäävää laksatiivia, jonka vaikuttava aine on laktuloosi, synteettinen sokeri, joka sopii raskauden aikaisen ummetuksen hoitoon, koska se ei imeydy suolistosta. Jos
raskauden aikana tarvitaan suolen toiminnan käynnistävää laksatiivia, voi tilapäisesti käyttää bisakodyyliä (kauppanimi Toilax), joka on käytännössä imeytymätöntä.

Käytä ulostuslääkkeitä vain tilapäisesti ja viimeisenä keinona.

Asiantuntija: kätilö M. Holm