Näin voit kesyttää kiukkuavan vatsan

Vatsavaivat voivat pilata päivän, mutta näillä vinkeillä voit pitää vatsan hiljaisena ja tyytyväisenä aamusta iltaan.

Nainen pitelee vatsaansa

Vatsakin tykkää terveellisistä elämäntavoista.

© iStock

Ruuansulatuksessa pilkkoutuu niin pitsa kuin porkkanakin, jotta elimistösi saa hyödynnettyä kaikki tärkeät ravintoaineet – sikäli kuin ravinto niitä vain sisältää.

Ruuansulatus voi kuitenkin kärsiä stressistä, vääränlaisesta ruuasta ja liikunnan puutteesta. Jos vatsa vaivaa, kannattaakin kiinnittää huomiota elämäntapoihin kokonaisuutena.

1. Syö rauhassa

Kiireen keskellä ruoka helposti hotkaistaan vain vauhdissa, mutta vatsa kiittää, jos ruokansa jaksaa pureskella kunnolla. Näin ruuan mukana ei solahda suolistoon niin paljon ilmaa, ja samalla hampaat joutuvat töihin, mikä edistää kylläisyyden tunnetta. Ruokatauon rauhoittaminen voi myös auttaa torjumaan stressiä.

Turvotusta lisäävät ruoka-aineet

2. Juo vettä

Juo päivän mittaan riittävästi vettä – älä kuitenkaan väkisin, jollei oikeasti yhtään janota. Riittävä nesteensaanti pitää suolen sisällön joutuisammin liikkeessä ja ehkäisee näin ummetusta.

3. Tankkaa kuitua

Kuitupitoinen ravinto lisää suolessa kulkevaa massaa ja vauhdittaa suolen toimintaa. Kuitua saa täysjyvätuotteista, kasviksista ja pähkinöistä. Jos vatsa kiukkuilee viljoista, täysjyväkaura voi olla ruista hellempi vaihtoehto. Kuidusta on iloa myös painonhallinnassa.

4. Pidä hyvä huoli bakteereista

Maitohappobakteereita sisältävä ravinto ja ravintolisät auttavat pitämään suoliston hyvisbakteerit vahvoilla. Tasapainoinen suolistofloora auttaa ehkäisemään mm. ripulia ja tukemaan vastustuskykyä.

5. Syö säännöllisesti

Ruoansulatuksen on helpompi käsitellä pienempiä aterioita kuin isoja satseja, joten säännöllinen ruokailurytmi ja kohtuulliset annoskoot ovat suositeltavia. Näin myös olo pysyy kylläisenä ja verensokeri tasaisempana pitkin päivää.

Lähteitä: mindbodygreen.com, KUNTO PLUS

Helpotusta vatsan turvotteluun