Kaurahiutaleita kulhossa

Ripottele kaurapuuron päälle hieman marjoja, niin saat jo aamiaisella ekstra-annoksen kuitua.

© iStock

Kuitu edistää painonhallintaa

Kuidun saanti ravinnosta on tärkeää. Erityisen tärkeää kuitu on laihduttajalle. Lue, miten jo pienikin määrä kuitua edistää painonpudotusta.

keskiviikko 17. toukokuuta 2017 teksti Maria Albøg Jespersen

Kaurapuuroannos marjojen kera, pari viipaletta ruisleipää, kourallinen pähkinöitä tai pari porkkanaa. Kuidun saannin ravinnosta ei pitäisi olla mahdottoman vaikeaa. Jos haaveilet parin kilon painonpudotuksesta, kuidun saannin lisääminen kannattaa.

Ravintokuitu on imeytymätöntä hiilihydraattia, jota on esimerkiksi kaikissa kasviksissa. Juuri imeytymättömyys erottaa kuidun muista hiilihydraateista. Kuitu imee myös runsaasti nestettä itseensä, jolloin se turpoaa suolistossa ja lisää kylläisyyden tunnetta.

Kaura on varsinainen terveyspommi, ja moni aloittaakin päivänsä kauralla. 

Kuidun syöminen esimerkiksi hedelmien, kasvisten, pähkinöiden tai täysjyvätuotteiden muodossa pitää kylläisenä pitkään. Mitä pidempään tunnet itsesi kylläiseksi, sitä epätodennäköisempää on, että sorrut makeisiin ja epäterveellisiin välipaloihin.

Riittävä kuidunsaanti ei ole vaikeaa. Suomessa suositellaan aikuisten päivittäiseksi kuidunsaanniksi 25-35 grammaa.

Älä unohda siemeniä kuidunlähteenä!

Runsaasti terveellisiä ominaisuuksia

Kuidunsaannin lisäämisellä on muitakin hyötyjä kuin painon putoaminen. Imeytymätön ravintokuitu edistää nimittäin suolen toimintaa, jolloin kärsit turvotuksesta ja ummetuksesta entistä harvemmin. Kuitua sisältävät kasvikset ja viljat sisältävät myös runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka pienentävät ylipainon, sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen ja suolistosyöpien riskiä.

Epäiletkö, ettet saa kuitua tarpeeksi? Syötä ateriasi Kunto Plus -lehden ruokapäiväkirjaan, niin saat vastauksen. Näet samalla myös, mitkä ovat hyviä kuidunlähteitä. 

Saavuta tavoitteesi vuonna 2019!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mihin kohtaan kehossasi olet kaikkein tyytyväisin?


KUNTO PLUS suosittelee