Kaurahiutaleet – helppo ja terveellinen aamiainen
Kaurahiutaleet antavat hyvän aamun päivälle. Kaurahiutaleet sisältävät runsaasti hiilihydraattia, vitamiineja ja hyvää rasvaa.
Kaurahiutaleet antavat hyvän aamun päivälle. Kaurahiutaleet sisältävät runsaasti hiilihydraattia, vitamiineja ja hyvää rasvaa.
Syötkö aamuisin kaurahiutaleita? Jollet, kannattaisi ehkä aloittaa – kulhollinen kaurahiutaleita tai -puuroa antaa nimittäin ihanteellisen alun päivälle.
Herkulliset hiutaleet sisältävät monipuolisesti erilaisia ravinto- ja kivennäisaineita, ja ne myös täyttävät ja pitävät kylläisenä pitkään.
Kyllä, päivä kannattaa aloittaa kaurahiutaleilla, sillä ne ovat paljon terveellisempiä ja sisältävät vähemmän suolaa ja sokeria kuin monet muut aamiaistuotteet.
Maukkaissa hiutaleissa on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten B- ja E-vitamiineja, jotka pitävät sairaudet loitolla ja kehon terveenä ja vahvana. B-vitamiinit osallistuvat kaikkiin elimistön aineenvaihduntaprosesseihin ja auttavat pitämään koneiston kunnossa.
Jos elämässä on ylimääräisiä paineita esimerkiksi runsaan treenin tai stressaavan arjen vuoksi, vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve kasvaa, ja silloin on viisasta ottaa ruokalistalle kaurahiutaleita. E-vitamiini nimittäin tukee immuunijärjestelmää. Yhdysvaltalaistutkijoiden tekemässä tutkimuksessa pääteltiin, että E-vitamiini on yksi tehokkaimmista ravintoaineista immuunijärjestelmän vahvistamisessa.
Lue myös: Tehosta immuunijärjestelmääsi ruualla
Lisäksi kaurahiutaleissa on runsaasti proteiinia, joka lisää kylläisyyttä – ja ne sisältävät monia hyviä, sydänterveellisiä rasvahappoja.
Sata grammaa kaurahiutaleita kattaa myös kolmanneksen päivittäisestä kuiduntarpeestasi. Kuitu muun muassa edistää ruoansulatusta ja auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja. Kaurahiutaleet ovat myös hyvä magnesiumin lähde, ne sisältävät sitä 155 mg/100 g.
Paahdettuja kaurahiutaleita voi tehdä monella tapaa – joissain ohjeissa on sokeria ja voita, toisissa hunajaa ja öljyjä. Tässä helpossa ja terveellisessä reseptissä käytetään hunajaa ja saksanpähkinäöljyä.
Lisää paahdettuja kaurahiutaleita jogurttiin tai rahkaan, tai ripottele niitä perinteisen omenapiirakan päälle
Jos et pidä saksanpähkinäöljyn mausta, voit korvata sen neutraalin makuisella kookosöljyllä tai rapsiöljyllä.
Kaurahiutaleita koskee sama kuin muitakin elintarvikkeita: niiden tulisi olla osa monipuolista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti kasviksia, täysjyväviljaa, palkokasveja, kalaa ja vähärasvaisia maitotuotteita.
Kaurahiutaleet ovat järkevä osa terveellistä ruokavaliota. Esimerkiksi lautasellinen puuroa ja 1–2 siivua täysjyväleipää päivässä täyttää jo Ruokaviraston suosituksen täysjyväviljavalmisteiden päivittäisestä käyttömäärästä naisille.
Lyhyesti sanottuna kyllä. Kaurahiutaleet sisältävät hitaasti sulavia hiilihydraatteja.
Valkoinen pasta, valkoinen leipä, makeiset ja sokeri sisältävät paljon kaloreita mutta eivät ole kovin ravitsevia. On kuitenkin terveellisiä hiilihydraatteja, jotka yhdessä muiden hyvien ravintoaineiden kanssa pursuavat voimaa ja vaikuttavat myönteisesti terveyteesi. Hyviä lähteitä ovat esimerkiksi ruisleipä ja täysjyväviljatuotteet, kuten kaurahiutaleet.
Kyllä, kaurahiutaleissa on runsaasti sekä vesiliukoisia että veteen liukenemattomia kuituja.
Vesiliukoisia ravintokuituja on muun muassa beetaglukaani, jonka on osoitettu parantavan ruoansulatusta, ja tutkimuksen mukaan se voi auttaa alentamaan veren kolesterolitasoja.
Tämä johtuu siitä, että kaurahiutaleiden ravintokuidut ovat enemmän tai vähemmän sulamattomia. Matkalla suolikanavan läpi ne sitovat osan ohutsuolessa olevista luonnollisista sappihapoista ja -suoloista – ja kuljettavat alas paksusuoleen. Ohutsuoli tarvitsee kuitenkin sappihappoja ja -suoloja rasva-aineenvaihduntaa varten, ja niitä muodostuu maksassa kolesterolista.
Näin beetaglukaani ja muut liukoiset ravintokuidut voivat auttaa alentamaan veren kolesterolia.
Kaurahiutaleet ovat melko hyvä proteiinin lähde, sillä niitä on 12,9 grammaa 100 grammassa kaurahiutaleita. Se ei ole yhtä paljon kuin joissakin proteiinipitoisimmissa elintarvikkeissa, kuten raaoissa soijapavuissa (36 grammaa 100 grammassa) ja kananrinnassa (22 grammaa 100 grammassa). Mutta kaura on silti hyvä alku päivälle, kun pyritään täyttämään suositeltu päivittäinen proteiininsaanti.
Kyllä ja ei. Kaura itsessään on gluteenitonta, mutta viljely- ja valmistusprosessissa hiutaleisiin on voinut sekoittua muita viljoja. Jos haluaa olla täysin varma, kannattaa valita gluteenittomat kaurahiutaleet.
Lue myös: Pikaopas gluteenittomaan ruokavalioon
Toinen ei ole sinänsä toista terveellisempi. Eroa voi olla kalorien määrässä.
Kaurapuuro sisältää luonnollisesti vähemmän kaloreita, koska suhteellisen suureen puuroannokseen tarvitaan vain yksi desilitra hiutaleita, sillä kaura turpoaa keitettäessä.
Jos haluat säästää ylimääräisiä kaloreita, voit myös kypsentää kaurahiutaleet vedessä maidon sijasta.
Kaurahiutaleita helpompaa tuskin onkaan. Lisää vain joukkoon rusinoita, tuoreita hedelmiä tai pilkottuja pähkinöitä ja kaada päälle maitoa tai kasvipohjaista juomaa. Terveellinen aamiainen on valmis.
Jos ehdit tai haluat nähdä vähän enemmän vaivaa, valmista hiutaleista puuro. Nappaa hedelmäkulhosta omena, viipaloi se puuron joukkoon ja viimeistele puuro marjoilla, kanelilla tai rusinoilla.
Aivot rakastavat hiilihydraatteja, koska ne ovat niille tärkein ravintoaine. Siksi kaurahiutaleet ovat erinomaista polttoainetta aivoille. Lisäplussaa on se, että kauran hiilihydraatit imeytyvät suhteellisen hitaasti, joten aivot ja lihakset saavat hiilihydraatteja pitkän aikaa.