Onko kaura terveellistä?

Kaura on osa viidesosan aamun aloitusta. Ja siihen on hyvä syy, sillä kaura on varsinainen terveyspommi. Mutta miksi syödä kauraa vain aamiaisella? Kerromme, miten saat ujutettua kauraa kaikille päivän aterioille.

Kaurahiutaleita kulhossa

KAURA SÄÄSTÄÄ YMPÄRISTÖÄ Kaura lautasella on ympäristöteko! Esimerkiksi naudanliha kuormittaa ympäristöä 25 kertaa enemmän kuin kaura.

© iStock

Kaura ja terveys

Kaura oli pitkän aikaa unohduksissa, mutta on nyt palannut ryminällä muotiin ruuanlaitossa ja terveystrendeissä. Kaurahiutaleet ovat oiva tapa aloittaa aamu, sillä ne sisältävät paljon vähemmän suolaa ja sokeria kuin useimmat muut aamiaistuotteet.

Kerromme kolme erinomaista syytä, miksi kaura kannattaa ottaa osaksi omaa ruokavaliota:

Kaura on runsaskuituista

Kaurahiutaleet ovat sataprosenttista täysjyvää, joten jo pari desilitraa kaurahiutaleita riittää kattamaan kolmanneksen päivittäisestä kuiduntarpeesta. Kaura on kuitupitoista, ja sen kuidut edistävät ruuansulatusta, mikä esimerkiksi ehkäisee ummetusta.

Kaura vahvistaa vastustuskykyä

Kauran sisältämä kuitu on hyväksi suoliston bakteereille, jotka käyttävät kuituja vahvistamaan suoliston soluja, mikä lopulta lisää elimistön vastustuskykyä.

Kaura edistää verenkiertoelimistön toimintaa

Kaura on sydämen ystävä, sillä se sisältää runsaasti kaliumia ja vain vähän natriumia. Tämä yhdistelmä on verenpaineen kannalta optimaalinen. Samalla kaura sisältää myös kuitua, joka alentaa kolesterolia.

Lue myös: Täysjyvä on hyvä!

Kaurahiutaleiden, ruisleivän, maissihiutaleiden ja rahkan sisältämä kuitu

Mitä kaura sisältää?

Kaurahiutaleet sisältävät suhteellisen paljon energiaa, mutta ne voi silti ottaa osaksi esimerkiksi aamiaista ilman pelkoa liiallisesta energiansaannista. Kaura sisältää nimittäin runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita ja pitää lisäksi kylläisenä pitkään.

Alta näet, mitä 100 g kaurahiutaleita sisältää.

Kuinka paljon energiaa kaura sisältää?

Kuten yllä olevasta taulukosta käy ilmi, 100 grammaa kaurahiutaleita sisältää 382 kilokaloria, jolloin yksi noin 30 gramman annos sisältää noin 115 kilokaloria.

Sisältääkö kaura gluteenia?

Periaatteessa kaura ei sisällä gluteenia, mutta keliaalikkojen ja muiden gluteenitonta ruokavaliota noudattavien kannattaa silti välttää tavallista kauraa, sillä se voi sisältää pieniä määriä gluteenia, joka on peräisin muista viljoista, sillä viljoja käsitellään usein samoissa tuotantolaitoksissa.

Keliaakikot voivat ostaa nk. puhdaskauraa, jossa ei ole lainkaan gluteenia, koska puhdaskaura ei ole joutunut tuotantoprosessin aikana lainkaan kosketuksiin muiden viljojen kanssa.

LUE MYOS: 17 kevyttä elintarviketta

Paljonko 1 dl kaurahiutaleita painaa?

  • 1 dl kaurahiutaleita painaa 30 grammaa.
  • 1 rkl kaurahiutaleita painaa 5 grammaa.
  • 1 tl kaurahiutaleita painaa 1,5 grammaa.

Kannattaako valita tavallinen vai iso kaurahiutale?

Tavalliset kaurahiutaleet ovat aivan samaa tavaraa kuin isot hiutaleetkin, ne on vain leikattu pienemmiksi. Ravintosisältö on siis molemmissa hiutaleissa sama, joten sen puolesta voi valita kumman vain. Suosittelemme silti isojen hiutaleiden käyttöä, koska erään tutkimuksen mukaan aamupäivän aikana tulee naposteltua 35 prosenttia vähemmän, jos on syönyt aamiaisella isoja kaurahiutaleita tavallisten sijasta. Ruuansulatuselimistön pitää tehdä enemmän töitä isojen hiutaleiden sulattamiseksi.

Ovatko kaurahiutaleet terveellinen aamiainen?

Kaurahiutaleet ovat sekä helppo että terveellinen aamiaisvaihtoehto, ja niitä voi syödä aamiaisella monella eri tavalla, jopa pelkän maidon kanssa. Kannattaa kuitenkin kokeilla, mitä kaikkea herkkuhiutaleista saa irti. Täältä löydät parhaat ja terveellisimmät lisukkeet kaurahiutaleille.

Kaurahiutaleet ovat superterveellinen aamiaisvaihtoehto, koska ne sisältävät paljon vähemmän sokeria ja suolaa kuin suurin osa muista aamiaistuotteista, ja auttavat siten pitämään painon ja verenpaineen kurissa. Isot hiutaleet pitävät pidempään kylläisenä, mikä vähentää välipalojen tarvetta päivän mittaan.

Miten paljon kaurahiutaleita kannattaa syödä aamiaisella?

Yksi annos kaurahiutaleita riittää, sillä siitä saat yli puolet päivän aikana suositusten mukaan tarvitsemastasi kuidusta.

Kuinka paljon kaurahiutaleissa maidon kera on energiaa?

Kaurahiutale-maitoannoksen energiamääräriippuu siitä, mitä maitoa käytät – ja tietysti siitä, mitä laitat hiutaleiden päälle.

Laskimme kaurahiutaleannoksen (50 g) kalorit neljän eri maidon (1 dl) kanssa:

50 g kaurahiutaleita (184,5 kcal) rasvattoman maidon kanssa 219,5 kcal

50 g kaurahiutaleita (184,5 kcal) ykkösmaidon kanssa 224,5 kcal

50 g kaurahiutaleita (184,5 kcal) kevytmaidon kanssa 232,5 kcal

50 g kaurahiutaleita (184,5 kcal) täysmaidon kanssa 247,5 kcal

Kannattaako kaura syödä kaurahiutaleiden vai kaurapuuron muodossa?

Yksi annos kaurapuuroa sisältää vain puolet kaurahiutaleiden energiamäärästä. Kaurahiutaleet imevät nestettä itseensä ja turpoavat, joten pienestäkin määrästä hiutaleita syntyy kohtuullinen annos puuroa.

Miten kaurapuuro valmistetaan?

Kaurapuuron voi tehdä monella eri tavalla. Alla on kaurapuuron perusresepti, jota voi vapaasti muunnella.

Kaurapuuron perusresepti (yhdelle hengelle)

  • 1 dl kaurahiutaleita, noin 30 grammaa
  • 2,5 dl vettä

Vinkki: Korvaa vesi tai osa siitä maidolla, niin puurosta tulee täyttävämpää.

Täältä voit lukea kaurapuuron terveysvaikutuksista ja saada ideoita siihen, miten valmistat aamiaiseksi maistuvaa kaurapuuroa

Mikä on paras lisuke kaurahiutaleille?

Kaurahiutaleisiin voi kyllästyä nopeasti, jos niitä syö usein pelkän maidon kanssa. Kaurahiutaleisiin saa kuitenkin vaihtelua lisukkeita muuttelemalla.

Kaurahiutaleet tuoreiden hedelmien ja marjojen kera

Tuoreet hedelmät ja marjat tuovat vaihtelua kauraan, ja värikkäissä hedelmissä ja marjoissa on runsaasti C-vitamiinia, joka auttaa kauran rautaa imeytymään elimistössä.

Kaurahiutaleet kuivattujen hedelmien ja marjojen kera

Kaurahiutaleita voi nauttia myös kuivattujen hedelmien ja marjojen kanssa, jos tuoreet ovat päässeet loppumaan. Kokeile esimerkiksi rusinoita tai kuivattuja aprikooseja tai karpaloita, jotka tuovat makeutta muutoin neutraaliin makuisiin kaurahiutaleisiin.

Kaurahiutaleet pähkinöiden kera

Kaurahiutaleet voi hedelmien ja marjojen sijasta syödä myös pähkinöillä koristeltuina. Pähkinöissä on runsaasti proteiinia, kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita ja terveellisiä rasvoja.

Täältä löydät faktatietoa pähkinöistä sekä herkullisia reseptejä

Pähkinöitä kannattaa syödä maltillisesti. Suositeltu määrä on 50–100 grammaa päivässä.

Kuinka kaurahiutaleita paahdetaan?

Paahdetut kaurahiutaleet ovat ihanan rapeita ja maukkaita, ja ne sopivat mainiosti esimerkiksi jogurtin tai rahkan päälle – ja lisäksi niiden tekeminen itse on todella helppoa.

Paahdetut kaurahiutaleet yhdelle

75 g isoja kaurahiutaleita
1-2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl pähkinäöljyä

Valmistus

  • Sekoita kaurahiutaleet ja hunaja yhteen paistinpannulla, lisää öljy ja anna paistua, kunnes hunaja alkaa karamellisoitua.
  • Kumoa kaurahiutaleet uunipellille ja paahda uunissa 180 asteessa 15–20 minuuttia.
  • Jos kaurahiutaleet ovat jääneet yhteen isoiksi palloiksi, hakkaa hiutaleet erilleen toisistaan.

Vinkki: Voit lisätä kaurahiutaleseokseen pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai mausteita, kuten kanelia, jolloin saat aikaan herkullista mysliä.

Mihin muuhun kaura sopii?

Kaura sopii moneen muuhunkin aamiaisen lisäksi. Kaurahiutaleita voi lisätä esimerkiksi pyöryköihin, ohukaisiin ja sämpylöihin, joihin kaikkiin terveelliset kaurahiutaleet tuovat mukavaa rapeutta ja täyteläisyyttä. Muista, että kaurahiutaleet imevät runsaasti nestettä itseensä, joten käytä riittävästi nestettä taikinoissa, jotta niistä ei tule liian kuivia.

Kaura käy pyöryköihin

Kokeile maukkaita lihapyöryköitä, joiden taikinassa on kaurahiutaleita ➡️ Tästä reseptiin

Kaura sopii myös ohukaisiin

Maista kaurahiutaleilla terästettyjä terveellisiä banaaniohukaisia, jotka on superhelppo valmistaa ➡️ Tästä reseptiin

Kaura mehevöittää sämpylät

Kaura-spelttisämpylät vievät kielen mennessään ➡️ Tästä reseptiin

Lisää kaurareseptejä

Kaura varsinkin kaurapuuron muodossa on oikea klassikkoaamiainen, mutta kauraa saa helposti lisättyä muihinkin päivän ruokiin. Sivuiltamme löydät kaurareseptejä aamuun, päivään ja iltaan.

Kaura sopii erityisen hyvin aamiaiselle

Kaurapuuroa hedelmien ja marjojen kera

Mitä olisi aamu ilman aamupuuroa? Kokeile tätä terveellistä ja herkullista kaurapuuroreseptiä, josta tulee takuulla suosikkisi. ➡️ Tästä reseptiin

Kaurasmoothie

Tämä kauraherkku on makea, terveellinen ja rouskuva. Kauran lisäksi reseptiin tarvitaan rahkaa tai skyriä, marjoja ja mehua. ➡️ Tästä reseptiin

Kaura pitää verensokerin kurissa aamupäivällä

Kaurasämpylät

Kaurasämpylöitä leipomalla saat kodin täyteen ihanaa tuoreen leivän tuoksua. Ja lisäksi sämpylät ovat terveellinen välipala. ➡️ Tästä reseptiin

Punajuurimunakas ja savulohta

Tässäpä oiva resepti brunssille: punajuurimunakasta ja kylmäsavustettua lohta. Kaurahiutaleet on upotettu munakkaaseen, joten niitä tuskin maistaa. ➡️ Tästä reseptiin

Kaura täyttää vatsan lounaalla

Punajuuripihvit ja guacamolea

Kaurahiutaleet on leivottu sisään proteiinipitoisiin punajuuripihveihin, jotka nautitaan guacamolen ja itse tehdyn ketsupin kera. ➡️ Tästä reseptiin

Broilerimuffinit kauralla ryyditettyinä

Kaurapitoiset broilerimuffinit ovat oiva retkieväs tai välipala, ja lisäksi reseptiin voi hyödyntää jääkaapissa olevat tähteet. ➡️ Tästä reseptiin

Kaura piristää iltapäivällä

Itsetehty siemennäkkileipä

Kaurahiutaleista tehty siemennäkkileipä vie pienen nälän, joka voi yllättää iltapäivisin. ➡️ Tästä reseptiin

Kaura käy myös päivällispöytään

Punajuuriset lihapullat punakaalin kera

Kaurahiutaleet tuovat punaisiin lihapulliin rapeutta ja täyteläisyyttä. ➡️ Tästä reseptiin

Punajuurifalafelit ja suippokaaliwrap

Haluatko vähentää lihansyöntiä? Kokeile herkullisia punajuurifalafeleja, jotka kääritään avokadokastikkeen kera kaalinlehteen. ➡️ Tästä reseptiin

Kaura sopii myös jälkiruokiin

Kauraohukaiset kirpeiden lisukkeiden kera

Ihanien makuelämysten ei tarvitse aina olla epäterveellisiä. Jos et usko, kokeile näitä kauralättyjä, jotka täytetään sitrushedelmillä ja limettirahkalla. ➡️ Tästä reseptiin

Kaurainen omenatosca

Oletko omenajälkkäreiden ystävä? Kokeile tätä ihanaa kaurasta taiottua omenatoscaa, joka saa veden kielelle. ➡️ Tästä reseptiin