Kaurahiutaleita kulhossa
Kaura säästää ympäristöä

Kauran syöminen on ympäristöteko! Esimerkiksi naudanliha kuormittaa ympäristöä 25 kertaa enemmän kuin kaura.

© iStock

Onko kaura terveellistä?

Viidesosa meistä aloittaa päivänsä kauralla. Ja siihen on hyvä syy, sillä kaura on varsinainen terveyspommi. Mutta miksi syödä kauraa vain aamiaisella? Kerromme, miten saat ujutettua kauraa kaikille päivän aterioille.

keskiviikko 17. lokakuuta 2018 teksti C. Dumanski
 

Kauraa kannattaa syödä aamusta alkaen 

Mitä söit aamiaiseksi? Jos vastaus on kauraa, onnittelut. Vaikka laittaisit kaurahiutaleiden päälle sokeria, se on silti terveellisempi aamiainen kuin moni muu. Kaurassa on nimittäin runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja hyviä rasvahappoja. Ja lisäksi maku on tietysti kohdallaan!

Tässä jutussa vastaamme kauraan liittyviin kysymyksiin ja annamme kauravinkkejä, jotta kauran terveellisyydestä ei jää epäilystäkään.

Vinkkejä ja faktaa kaurasta

 

Kauran terveellisyys

Kaura oli pitkän aikaa unohduksissa, mutta on nyt palannut ryminällä muotiin ruuanlaitossa ja terveystrendeissä. Kaurahiutaleet ovat oiva tapa aloittaa aamu, sillä ne sisältävät paljon vähemmän suolaa ja sokeria kuin useimmat muut aamiaistuotteet.

Kerromme kolme erinomaista syytä kaurahiutaleiden suosimiselle: 

Kaura on runsaskuituista

Kaurahiutaleet ovat sataprosenttista täysjyvää, joten jo pari desilitraa kaurahiutaleita riittää kattamaan kolmanneksen päivittäisestä kuiduntarpeesta. Kauran kuidut edistävät ruuansulatusta, mikä esimerkiksi ehkäisee ummetusta.

Kaurahiutaleiden, ruisleivän, maissihiutaleiden ja rahkan sisältämä kuitu

Kaura vahvistaa vastustuskykyä

Kauran sisältämä kuitu on hyväksi suoliston bakteereille, jotka käyttävät kuituja vahvistamaan suoliston soluja, mikä lopulta lisää elimistön vastustuskykyä.

Kaura edistää verenkiertoelimistön toimintaa 

Kaura on sydämen ystävä, sillä se sisältää runsaasti kaliumia ja vain vähän natriumia. Tämä yhdistelmä on verenpaineen kannalta optimaalinen. Samalla kaura sisältää myös kuitua, joka alentaa kolesterolia.

 

Mitä kaura sisältää?

Kaurahiutaleet sisältävät suhteellisen paljon energiaa, mutta ne voi silti ottaa osaksi esimerkiksi aamiaista ilman pelkoa liiallisesta energiansaannista. Kaura sisältää nimittäin runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita ja pitää lisäksi kylläisenä pitkään. 

Alta näet, mitä 100 g kaurahiutaleita sisältää.

Kauran ravintosisältö

Ravintoaine Sisältö per 100 g
Energia (kcal) 382
Proteiini (g) 13,6
Rasva (g) 7,2
Hiilihydraatti (g) 60,0
Kuitu (g) 10,0
E-vitamiini (mg) 0,8
B6-vitamiini (mg) 0,13
Folaatti (µg) 43,6
Natrium (mg) 1,0
Kalium (mg) 414
Magnesium (mg) 142
Rauta (mg) 4,7
Tärkkelys (g) 58,8
Lähde: Fineli
 

Kuinka paljon energiaa kaura sisältää?

Kuten yllä olevasta taulukosta käy ilmi, 100 grammaa kaurahiutaleita sisältää 382 kilokaloria, jolloin yksi noin 30 gramman annos sisältää noin 115 kilokaloria.

Onko kaurassa gluteenia?

Periaatteessa kaura ei sisällä gluteenia, mutta keliaalikkojen ja muiden gluteenitonta ruokavaliota noudattavien kannattaa silti välttää tavallista kauraa, sillä se voi sisältää pieniä määriä gluteenia, joka on peräisin muista viljoista, sillä viljoja käsitellään usein samoissa tuotantolaitoksissa. 

Keliaakikot voivat ostaa nk. puhdasta kauraa, jossa ei ole lainkaan gluteenia, koska puhtaana myyty kaura ei ole joutunut tuotantoprosessin aikana lainkaan kosketuksiin muiden viljojen kanssa.

 

Paljonko painaa 1 dl kaurahiutaleita?

1 dl kaurahiutaleita painaa 30 grammaa. 

1 rkl kaurahiutaleita painaa 5 grammaa.

1 tl kaurahiutaleita painaa 1,5 grammaa.

 

Kannattaako valita tavallinen vai iso kaurahiutale?

Tavalliset kaurahiutaleet ovat aivan samaa tavaraa kuin isot hiutaleetkin, ne on vain leikattu pienemmiksi. Ravintosisältö on siis molemmissa hiutaleissa sama, joten sen puolesta voi valita kumman vain. Suosittelemme silti isojen hiutaleiden käyttöä, koska erään tutkimuksen mukaan aamupäivän aikana tulee naposteltua 35 prosenttia vähemmän, jos on syönyt aamiaisella isoja kaurahiutaleita tavallisten sijasta. Ruuansulatuselimistön pitää tehdä enemmän töitä isojen hiutaleiden sulattamiseksi.

 

Ovatko kaurahiutaleet terveellinen aamiainen?

Kaurahiutaleet ovat sekä helppo että terveellinen aamiaisvaihtoehto, ja niitä voi syödä aamiaisella monella eri tavalla, jopa pelkän maidon kanssa. Kannattaa kuitenkin kokeilla, mitä kaikkea herkkuhiutaleista saa irti. Täältä löydät parhaat ja terveellisimmät lisukkeet kaurahiutaleille. Täältä löydät parhaat ja terveellisimmät lisukkeet kaurahiutaleille.

Kaurahiutaleet ovat superterveellinen aamiaisvaihtoehto, koska ne sisältävät paljon vähemmän sokeria ja suolaa kuin suurin osa muista aamiaistuotteista, ja auttavat siten pitämään painon ja verenpaineen kurissa. Isot hiutaleet pitävät pidempään kylläisenä, mikä vähentää välipalojen tarvetta päivän mittaan.

Miten paljon kaurahiutaleita kannattaa syödä aamiaisella?

Yksi annos kaurahiutaleita riittää, sillä siitä saat yli puolet päivän aikana suositusten mukaan tarvitsemastasi kuidusta.

Kuinka paljon kaurahiutaleissa maidon kera on energiaa?

Kaurahiutale-maitoannoksen kalorimäärä riippuu siitä, mitä maitoa käytät - ja tietysti siitä, mitä laitat hiutaleiden päälle. 

Laskimme kaurahiutaleannoksen (50 g) kalorimäärän neljän eri maidon kanssa:

50 grammaa kaurahiutaleita (184,5 kcal) rasvattoman maidon kanssa 219,5 kilokaloria

50 grammaa kaurahiutaleita (184,5 kcal) ykkösmaidon kanssa 224,5 kilokaloria

50 grammaa kaurahiutaleita (184,5 kcal) kevytmaidon kanssa 232,5 kilokaloria

50 grammaa kaurahiutaleita (184,5 kcal) täysmaidon kanssa 247,5 kilokaloria

   

  Kannattaako syödä kaurahiutaleita vai kaurapuuroa?

  Yksi annos kaurapuuroa sisältää vain viidesosan kaurahiutaleiden energiamäärästä. Kaurahiutaleet imevät nestettä itseensä ja turpoavat, joten pienestäkin määrästä hiutaleita syntyy kohtuullinen annos puuroa.

  Miten kaurapuuro valmistetaan?

  Kaurapuuron voi tehdä monella eri tavalla. Alla on kaurapuuron perusresepti, jota voi vapaasti muunnella. 

  Kaurapuuron perusresepti (yhdelle hengelle)

  1 dl kaurahiutaleita, noin 30 grammaa
  2,5 dl vettä

  Vinkki: Korvaa vesi tai osat siitä maidolla, niin puurosta tulee täyttävämpää.

  Täältä voit lukea kaurapuuron terveysvaikutuksista ja saada ideoita siihen, miten valmistat aamiaiseksi maistuvaa kaurapuuroa

   

  Mikä on paras lisuke kaurahiutaleille?

  Kaurahiutaleisiin voi kyllästyä nopeasti, jos niitä syö usein pelkän maidon kanssa. Kaurahiutaleisiin saa kuitenkin vaihtelua lisukkeita muuttelemalla.

  Kaurahiutaleet tuoreiden hedelmien ja marjojen kera

  Tuoreet hedelmät ja marjat tuovat vaihtelua kauraan, ja värikkäissä hedelmissä ja marjoissa on runsaasti C-vitamiinia, joka auttaa kauran rautaa imeytymään elimistössä. 

  Kaurahiutaleet kuivattujen hedelmien ja marjojen kera

  Kaurahiutaleita voi nauttia myös kuivattujen hedelmien ja marjojen kanssa, jos tuoreet ovat päässeet loppumaan. Kokeile esimerkiksi rusinoita tai kuivattuja aprikooseja tai karpaloita, jotka tuovat makeutta muutoin neutraaliin makuisiin kaurahiutaleisiin. 

  Kaurahiutaleet pähkinöiden kera

  Kaurahiutaleet voi hedelmien ja marjojen sijasta syödä myös pähkinöillä koristeltuina. Pähkinöissä on runsaasti proteiinia, kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita ja terveellisiä rasvoja.

  Täältä löydät faktatietoa pähkinöistä sekä herkullisia reseptejä

  Pähkinöitä kannattaa syödä maltillisesti. Suositeltu määrä on 50-100 grammaa päivässä.

   

  Kuinka kaurahiutaleita paahdetaan?

  Paahdetut kaurahiutaleet ovat ihanan rapeita ja maukkaita, ja ne sopivat mainiosti esimerkiksi jogurtin tai rahkan päälle - ja lisäksi niiden tekeminen itse on todella helppoa.

  Paahdetut kaurahiutaleet yhdelle

  75 g isoja kaurahiutaleita
  1-2 rkl juoksevaa hunajaa
  1 tl pähkinäöljyä

  Valmistus

  • Sekoita kaurahiutaleet ja hunaja yhteen paistinpannulla, lisää öljy ja anna paistua, kunnes hunaja alkaa karamellisoitua.
  • Kumoa kaurahiutaleet uunipellille ja paahda uunissa 180 asteessa 15-20 minuuttia.
  • Jos kaurahiutaleet ovat jääneet yhteen isoiksi palloiksi, hakkaa hiutaleet erilleen toisistaan.

  Vinkki: Voit lisätä kaurahiutaleseokseen pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä tai mausteita, kuten kanelia, jolloin saat aikaan herkullista mysliä.
   

  Mihin muuhun kauraa voi käyttää?

  Kauraa voi käyttää moneen muuhunkin aamiaisen lisäksi. Kaurahiutaleita voi lisätä esimerkiksi pyöryköihin, ohukaisiin ja sämpylöihin, joihin kaikkiin terveelliset kaurahiutaleet tuovat mukavaa rapeutta ja täyteläisyyttä. Muista, että kaurahiutaleet imevät runsaasti nestettä itseensä, joten käytä riittävästi nestettä taikinoissa, jotta niistä ei tule liian kuivia.

  Kauraa pyöryköihin

  Kokeile maukkaita lihäpyöryköitä, joihin on lisätty kaurahiutaleita ➡️ Tästä reseptiin

  Kauraa ohukaisiin 

  Maista kaurahiutaleilla terästettyjä terveellisiä banaaniohukaisia, jotka on superhelppo valmistaa ➡️ Tästä reseptiin

  Kauraa sämpylöihin

  Kaurahiutaleilla ja spelttijauholla ryyditetyt sämpylät vievät kielen mennessään ➡️ Tästä reseptiin

   

  Lisää kaurareseptejä

  Kaura varsinkin kaurapuuron muodossa on oikea klassikkoaamiainen, mutta kauraa saa helposti lisättyä muihinkin päivän ruokiin. Sivuiltamme löydät kaurareseptejä aamuun, päivään ja iltaan.

  Kauraa aamiaisella 

  Kaurapuuroa hedelmien ja marjojen kera

  Mitä olisi aamu ilman aamupuuroa? Kokeile tätä terveellistä ja herkullista kaurapuuroreseptiä, josta tulee takuulla suosikkisi. ➡️ Tästä reseptiin

  Kauraherkku rahkan kera

  Tämä kauraherkku on makea, terveellinen ja rouskuva. Kauran lisäksi reseptiin tarvitaan rahkaa tai skyriä, marjoja ja mehua. ➡️ Tästä reseptiin

  Kauraa aamupäivällä

  Kaurasämpylät

  Kaurasämpylöitä leipomalla saat kodin täyteen ihanaa tuoreen leivän tuoksua. Ja lisäksi sämpylät ovat terveellinen välipala. ➡️ Tästä reseptiin

  Punajuurimunakas ja savulohta

  Tässäpä oiva resepti brunssille: punajuurimunakasta ja kylmäsavustettua lohta. Kaurahiutaleet on upotettu munakkaaseen, joten niitä tuskin maistaa. ➡️ Tästä reseptiin

  Kauraa lounaalla

  Punajuuripihvit ja guacamolea

  Kaurahiutaleet on leivottu sisään proteiinipitoisiin punajuuripihveihin, jotka nautitaan guacamolen ja itse tehdyn ketsupin kera. ➡️ Tästä reseptiin

  Broilerimuffinit kauralla ryyditettyinä

  Kaurapitoiset broilerimuffinit ovat oiva retkieväs tai välipala, ja lisäksi reseptiin voi hyödyntää jääkaapissa olevat tähteet. ➡️ Tästä reseptiin

  Kauraa iltapäivällä

  Itsetehty siemennäkkileipä

  Kaurahiutaleista tehty siemennäkkileipä vie pienen nälän, joka voi yllättää iltapäivisin. ➡️ Tästä reseptiin

  Kauraa illallisella

  Punajuuriset lihapullat punakaalin kera

  Kaurahiutaleet tuovat punaisiin lihapulliin rapeutta ja täyteläisyyttä. ➡️ Tästä reseptiin

  Punajuurifalafelit ja suippokaaliwrap

  Haluatko vähentää lihansyöntiä? Kokeile herkullisia punajuurifalafeleja, jotka kääritään avokadokastikkeen kera kaalinlehteen. ➡️ Tästä reseptiin

  Kauraa jälkiruuaksi

  Kauraohukaiset kirpeiden lisukkeiden kera

  Ihanien makuelämysten ei tarvitse aina olla epäterveellisiä. Jos et usko, kokeile näitä kauralättyjä, jotka täytetään sitrushedelmillä ja limettirahkalla. ➡️ Tästä reseptiin

  Nyfortolket æblekage

  Oletko sinäkin omenajälkkäreiden ystävä? Kokeile tätä ihanaa kaurasta taiottua omenatoscaa, joka saa veden kielelle. ➡️ Tästä reseptiin

  Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

  Ehkä sinua kiinnostaa...

  Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


  KUNTO PLUS suosittelee