Koldskålit: 10 viileää välipalaa

Amerikkalaisilla on smoothiensa, intialaisilla lassinsa ja tanskalaisilla koldskålit – raikkaat herkut, jotka ovat mainioita hellepäivän raikastajia. Viilentävä koldskål-piimäjuoma on samantapainen kuin intialainen jogurttijuoma lassi. Täältä saat ohjeet 10 erilaiseen kylmänraikkaaseen koldskål-kesävälipalaan!

Vadelma-koldskål.

3 Koldskål-juoman perusreseptit

Perusresepti 1: Perinteinen koldskål

2 keltuaista, 2 rkl ruokosokeria*, yhden vaniljatangon siemenet, 2 rkl sitruunamehua, 5 dl piimää.

*Puolita perusohjeen sokerimäärä, jos makuvaihtoehtoon tulee marjoja, hedelmiä tai yrttejä.

Perusresepti 2: Proteiinikoldskål

2 rkl ruokosokeria, puolikkaan vaniljatangon siemenet, 2 rkl sitruunamehua, 2,5 dl piimää, 2,5 dl rahkaa.

*Puolita perusohjeen sokerimäärä, jos makuvaihtoehtoon tulee marjoja, hedelmiä tai yrttejä.

Perusresepti 3: Probioottikoldskål

2 rkl ruokosokeria, puolikkaan vaniljatangon siemenet, 2 rkl sitruunamehua, 2,5 dl piimää, 2,5 dl hyödyllisiä maitohappobakteereja sisältävää piimää.

*Puolita perusohjeen sokerimäärä, jos makuvaihtoehtoon tulee marjoja, hedelmiä tai yrttejä.

Perusreseptit valmistetaan sekoittamalla. Jos makuvaihtoehtoon tulee marjoja, hedelmiä tai yrttejä, kannattaa käyttää tehosekoitinta.

Perinteinen koldskål ja muruseosta.

PERINTEINEN KOLDSKÅL JA MURUSEOSTA

  • Valmista 1 annos koldskålia perusreseptillä nro 1, Perinteinen koldskål.
  • Paahda 4 rkl kvinoahiutaleita, 1 tl pellavansiemeniä, 1 tl voita ja 1 tl hunajaa.
  • Ripottele muruseos piimäseoksen päälle.
  • Ravintosisältö/annos: Energiaa: 372 kcal. Proteiinia: 15,5 g. Rasvaa: 16,8 g. Hiilihydraattia: 40,4 g. Kuitua: 1,3 g.
Mansikka-ruiskoldskål.

MANSIKKA JA RUIS -KOLDSKÅL * Valmista 1 annos koldskålia perusreseptillä nro 1, Perinteinen koldskål.

  • Sekoita tehosekoittimella koldskål ja 150 g mansikoita.
  • Ripottele pinnalle paperinohuita paahdettuja ruisleipälastuja ja tuoreita marjoja.
  • Ravintosisältö/annos: Energiaa: 356 kcal. Proteiinia: 14,7 g. Rasvaa: 13,6 g. Hiilihydraattia: 45,3 g. Kuitua: 3,1 g
Mojito-koldskål.

MOJITO-KOLDSKÅL

  • Valmista 1 annos koldskålia nro 2, Proteiinikoldskål.
  • Soseuta koldskål, 2 limetin mehu ja pari tuoretta mintunoksaa.
  • Ravintosisältö/annos: Energiaa: 198 kcal. Proteiinia: 19,5 g. Rasvaa: 1,2 g. Hiilihydraattia: 27,1 g. Kuitua: 0,4 g.
Sitruunamelissa ja muruseos -koldskål.

SITRUUNAMELISSA JA MURU -KOLDSKÅL

  • Valmista 1 annos peruspiimäseosta nro 2, Proteiinikoldskål.
  • Soseuta koldskål ja kourallinen sitruunamelissaa.
  • Mausta seos. Ripottele pinnalle samaa muruseosta kuin yllä ensimmäisenä olevassa ohjeessa.
  • Ravintosisältö/annos: Energiaa: 282 kcal. Proteiinia: 21,8 g. Rasvaa: 5,1 g. Hiilihydraattia: 37,2 g. Kuitua: 1,3 g.
Mustaherukka ja sitruunaverbena -koldskål.

MUSTAHERUKKA JA SITRUUNAVERBENA -KOLDSKÅL

  • Valmista 1 annos koldskålia nro 2, Proteiinikoldskål.
  • Soseuta 2 dl mustaherukoita, 1 rkl sokeria ja tilkka sitruunamehua.
  • Siivilöi ja valuta raitoina piimäseoksen päälle. Koristele sitruunaverbenalla tai sitruunamelissalla.
  • Ravintosisältö/annos: Energiaa: 252 kcal. Proteiinia: 20 g. Rasvaa: 1,8 g. Hiilihydraattia: 40 g. Kuitua: 2,9 g.
Tyrni-koldskål.

TYRNI-KOLDSKÅL

  • Valmista 1 annos koldskålia nro 1, Perinteinen koldskål.
  • Sekoita koldskålin joukkoon 1 dl tyrnimehua.
  • Koristele pakastekuivatuilla tyrnimarjoilla.
  • Ravintosisältö/annos: Energiaa: 307 kcal. Proteiinia: 13,6 g. Rasvaa: 13,3 g. Hiilihydraattia: 34,1 g. Kuitua: 1,5 g
Mango-koldskål.

MANGO-KOLDSKÅL

  • Valmista 1 annos peruskoldskålia nro 3, Probioottikoldskål.
  • Soseuta koldskåliin 150 g mangoa.
  • Koristele pienillä mangokuutioilla.
  • Ravintosisältö/annos: Energiaa: 253 kcal. Proteiinia: 9,6 g. Rasvaa: 5,6 g. Hiilhydraattia: 41,7 g. Kuitua: 1,9 g
Minttu-sitruunamelissa-koldskål.

MINTTU-SITRUUNAMELISSA-KOLDSKÅL

  • Valmista 1 annos koldskålia nro 3, Probioottikoldskål.
  • Soseuta suuri kourallinen minttua ja sitruunamelissaa, 2 rkl hunajaa ja tilkka sitruunamehua.
  • Valuta seos raitoina koldskålin päälle ja koristele pakastekuivatuilla vadelmilla.
  • Ravintosisältö/annos: Energiaa: 268 kcal. Proteiinia: 10,1 g. Rasvaa: 5,6 g. Hiilihydraattia: 45 g. Kuitua: 2,2 g.
Metsämarjoja-koldskål

METSÄMARJA-KOLDSKÅL

  • Valmista 1 annos koldskålia nro 2, Proteiinikoldskål.
  • Soseuta koldskål, 1,5 dl omenatäysmehua, 1 dl ykkösmaitoa ja 150 g tummia marjoja, kuten mustikoita, mustaherukoita ja karhunvatukoita. Koristele marjoilla.
  • Ravintosisältö/annos: Energiaa: 270 kcal. Proteiinia: 21,5 g. Rasvaa: 1,8 g. Hiilhydraattia: 42,4 g. Kuitua: 2,1 g
Vadelma-lakritsi-koldskål.

VADELMA-LAKRITSI-KOLDSKÅL

  • Valmista 1 annos koldskålia nro 1, Perinteinen koldskål.
  • Soseuta koldskål, 150 g vadelmia ja 2 tl lakritsijauhetta keskenään.
  • Ripottele pinnalle 2 tl lakritsijauhetta ja tuoreita marjoja.
  • Ravintosisältö/annos: Energiaa: 330 kcal. Proteiinia: 14,1 g. Rasvaa: 13,9 g. Hiilihydraattia: 38,8 g. Kuitua: 3,3 g.