Hiilihydraatti

Kuinka paljon hiilihydraattia tulisi saada päivässä? Entä milloin on erityisen tärkeää saada riittävästi hiilihydraattia? Lue artikkeli ja ota haltuun faktat tärkeästä ravintoaineryhmästä.

Hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita

HIILIHYDRAATTIPITOISET RUOKA-AINEET Haluatko pitää aivot ja lihakset huippuiskussa? Muista silloin syödä riittävästi hiilareita.

© iStock

Mitä hiilihydraatti on?

Hiilihydraattia on monenlaista. Tunnetuin hiilihydraatti on tärkkelys, jota on pastassa, riisissä, perunoissa, leivässä, karkkien ja leivonnaisten sisältämässä puhdistetussa sokerissa sekä hedelmien sisältämässä hedelmäsokerissa.

Ravintokuitu on yksi hiilihydraattiryhmä, joka on otettu artikkeliin mukaan omana ryhmänään erikoislaatunsa vuoksi. Lue lisää kuidusta täältä

Mihin hiilihydraattia tarvitaan?

Hiilihydraatti on aivojen ja lihasten pääasiallinen energianlähde. Mitä enemmän rasitut niin henkisesti kuin fyysisestikin, sitä enemmän hiilihydraattia kuluu.

Jos sinulta on joskus loppunut energia kesken treenin tai olet huomannut, miten vireystila eli verensokeri sukeltaa iltapäivällä, tiedät, miten epämukavalta olo tuntuu, kun elimistön polttoainetta, hiilihydraattia ei riitäkään tarpeeksi.

Milloin hiilihydraatti on erityisesti tarpeen?

Useimpien kannattaa jakaa hiilihydraatinsaanti päivän eri aterioille. Silloin verensokeri pysyy vakaana, elimistö saa ruuansulatusta edistävää kuitua ja vitamiineja sekä kivennäisaineita ja antioksidantteja.

Ennen liikuntasuoritusta on hyödyllistä nauttia hiilihydraattipitoinen ateria pari tuntia sitä ennen, niin jaksat parhaiten. Vaihtoehtoisesti voit syödä banaanin treeniä edeltävän tunnin aikana.

Paljonko hiilihydraattia pitäisi nauttia päivässä?

Hiilihydraatin tarve riippuu aktiivisuudesta. Jos et liiku juuri lainkaan, suurin hiilihydraatin tarvitsija ovat aivosi, jotka kuluttavat noin 100 g päivässä.

Liikkuessa lihakset alkavat kuluttaa hiilihydraattia, ja varsinkin kovatehoisessa treenissä lähes kaikki energia tulee hiilihydraatista. Kovalla spinningtunnilla saattaa palaa jopa 100–150 g hiilihydraattia.

Suositusten mukaan hiilihydraatin tulisi muodostaa 45–60 prosenttia päivän energiamäärästä. Se tarkoittaa keskimäärin 250–300 g hiilihydraattia päivässä. Valitse terveellisiä lähteitä kuten täysjyvää ja kasviksia.

Viralliset ravitsemussuositukset

VIRALLISET RAVITSEMUSSUOSITUKSET Ravitsemussuositusten mukaan 50–60 prosenttia päivittäisestä energiasta tulisi saada hiilihydraateista.

Mistä hiilihydraattia saa?

Hedelmät, kasvikset, viljat ja palkokasvit ovat parhaita hiilihydraattilähteitä.

Hiilareita on runsaasti myös paljon sokeria sisältävissä ruuissa ja juomissa, kuten limsassa, makeisissa, leivonnaisissa ja maustetuissa jogurteissa.

Ravitsemussuositusten mukaan kannattaa keskittyä seuraaviin hiilihydraatinlähteisiin:

No nyt on yksinkertaista elää terveellisesti!

KUNTO PLUSsan keskeisin tavoite on tehdä terveellisistä elämäntavoista helppoja toteuttaa. Tätä tavoitetta silmälläpitäen olemme uudistaneet nettitarjontamme niin, että se sisältää välineet ja kannustusta hyvinvointia edistävään elämäntapaan nyt ja aina.
Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla
  • Suosikit kätevästi saataville omalle sivulle

Juuri nyt: Kokeile 30 vrk ilmaiseksi


Newsletter background