Yön yli -sämpylät

9 tuntia
226 kcal

KUNTO PLUSsan toimituksessa työskentelevä kollega leipoo maailman parhaat kylmässä yön yli kohotetut sämpylät. Alta löydät reseptin terveellisiin ja herkullisiin sämpylöihin, jotka valmistuvat lisäksi käden käänteessä.

Helpot kylmässä kohotetut yön yli -kaurasämpylät

YÖN YLI KYLMÄSSÄ KOHOTETUT SÄMPYLÄT Aloita aamu tuoreilla sämpylöillä! Nämä yön yli kylmässä kohotetut sämpylät ovat täynnä kaikkea terveellistä. Lisäksi ne on todella helppo tehdä.

Yön yli -sämpylät

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 kpl

  • ⅓ dl siemensekoitusta, jossa mahdollisesti myös esim. vehnänalkioita
  • ½ kourallista kurpitsansiemeniä
  • 1¼ dl vettä
  • 6¼ g tuorehiivaa tai yksi pussi kuivahiivaa
  • 1¼ dl kaurahiutaleita
  • ¼ rkl karkeaa suolaa
  • vehnäjauhoja maun mukaan
  • hieman oliiviöljyä voiteluun

Valmistus

  • Laita vesi, siemensekoitus, kurpitsansiemenet ja puolet kaurahiutaleista isoon kannelliseen kulhoon. Jos mahdollista, anna ainesten pehmentyä vedessä pari tuntia.
  • Lisää hiiva. Kun hiiva on liuennut veteen, lisää loput kaurahiutaleet, suola ja vehnäjauhot. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja sekoita välissä hyvin. Vaivaa taikinaa käsin, se on hyvää treeniä käsivarsille! Taikinan tulee olla hieman tarttuvaa, ei liian kuivaa.
  • Peitä kulho kannella ja laita taikina yöksi jääkaappiin kohoamaan.
  • Seuraavana aamuna laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Peitä pelti leivinpaperilla. Ota kulho jääkaapista ja jaa taikina 8 sämpyläksi. Käytä taikinan käsittelyyn kahta isoa lusikkaa, sillä taikina on liian tarttuvaa käsin leivottavaksi. Voitele sämpylät oliiviöljyllä.
  • Paista sämpylöitä noin 30-35 minuuttia. Paistoaika riippuu uunista, mutta sämpylöiden tulisi olla kullanruskeita ja päältä rapeita ja niiden tulisi kuulostaa ontolta, kun koputat niitä pohjasta.

Lue myös: Tee itse taikinajuuri

VINKKI! Jos sämpylät ovat paistamisen jälkeen liian litteitä, käytä seuraavalla kerralla hieman enemmän jauhoja, jotta taikina on jämäkämpää eikä leviä lätyksi pellille.

VINKKI! Lue jauho-opas ja tutustu 14 eri jauhoon.


Kylmässä yön yli kohotettujen sämpylöiden taikina

YÖN YLI -SÄMPYLÄTAIKINA Vaivaa taikinaa kunnolla ja laita se yöksi jääkaappiin.

Kylmässä yön yli kohotetut kaurasämpylät

YÖN YLI -SÄMPYLÄT VALMIINA UUNIIN Muotoile sämpylät kahden ison lusikan avulla, sillä taikina on liian tarttuvaa käsin leivottavaksi.

Kylmässä yön yli kohotetut sämpylät uunista otettuina

VALMIIT YÖN YLI -SÄMPYLÄT Paista sämpylöitä, kunnes ne ovat kullanruskeita. Sämpylät ovat parhaimmillaan tuoreina.