Onko paahtoleipä terveellistä?

Paahtoleipä on monen mielestä herkkua. Mutta mitä leivälle itse asiassa tapahtuu paahtimessa? Kerromme tiukkaa faktaa paahtoleivästä.

Paahtoleipää lautasella

Leivän väri antaa vahvan viitteen akryyliamidipitoisuudesta. Paahda leipä kullanruskeaksi, älä tummanruskeaksi saati aivan mustaksi.

© iStock

Mitä paahtaminen tekee leivälle

Paahtamalla saa vielä hieman kuivahtaneestakin leivästä maukkaan voileivän, ja paahtoleivän ja voin liitto on yksinkertaisesti herkkuleipien taivaassa solmittu. Paahtoleivän terveellisyys on sen sijaan hieman monimutkaisempi kysymys.

Kun tiettyjä hiilihydraattipitoisia ruokia, kuten leipää tai perunaa, kuumennetaan korkeissa lämpötiloissa, muodostuu akryyliamidi-yhdistettä, jonka epäillään aiheuttavan syöpää. Samalla leivästä haihtuu vitamiineja. Toisaalta paahdetulla leivällä on matala GI-arvo, mikä tarkoittaa, että se nostaa verensokeria tasaisemmin. Paahdettu leipä voi näin pitää nälkää paremmin kuin tuore leipä.

Tuore vehnäleipä

  • Vain vähän akryyliamidia.
  • Nostaa verensokeria nopeasti.

Kevyesti paahdettu

  • Suhteellisen vähän akryyliamidia.
  • Maltillisempi verensokerin nousu.

Ruskeaksi paahdettu

  • Verensokerin nousu kohtuullinen.
  • Paljon akryyliamidia.

Lähes kärventynyt

  • Sisältää niin paljon akryyliamidia, että parempi jättää syömättä.