Onko paahtoleipä terveellistä?
Paahtoleipä on monen mielestä herkkua. Mutta mitä leivälle itse asiassa tapahtuu paahtimessa? Kerromme tiukkaa faktaa paahtoleivästä.
Paahtoleipä on monen mielestä herkkua. Mutta mitä leivälle itse asiassa tapahtuu paahtimessa? Kerromme tiukkaa faktaa paahtoleivästä.
Paahtamalla saa vielä hieman kuivahtaneestakin leivästä maukkaan voileivän, ja paahtoleivän ja voin liitto on yksinkertaisesti herkkuleipien taivaassa solmittu. Paahtoleivän terveellisyys on sen sijaan hieman monimutkaisempi kysymys.
Kun tiettyjä hiilihydraattipitoisia ruokia, kuten leipää tai perunaa, kuumennetaan korkeissa lämpötiloissa, muodostuu akryyliamidi-yhdistettä, jonka epäillään aiheuttavan syöpää. Samalla leivästä haihtuu vitamiineja. Toisaalta paahdetulla leivällä on matala GI-arvo, mikä tarkoittaa, että se nostaa verensokeria tasaisemmin. Paahdettu leipä voi näin pitää nälkää paremmin kuin tuore leipä.
Tuore vehnäleipä
Kevyesti paahdettu
Ruskeaksi paahdettu
Lähes kärventynyt