Vastoin yleistä luuloa hapanjuuri ei ole vaikea valmistaa itse. Jutustamme saat reseptin, jonka avulla oma hapanjuuri valmistuu helposti – ja samalla voit katsoa vastaukset tavallisimpiin hapanjuureen liittyviin kysymyksiin.
Sekoita kaikki ainekset yhteen niin, ettei seoksessa ole paakkuja.
Laita hapanjuuri tekeytymään muoviastiaan ja sulje se kevyesti esimerkiksi löysällä kannella tai kelmulla.
Anna seistä huoneenlämmössä varjossa 2–3 päivää ja sekoita taikinaa pari kertaa päivässä mieluiten aamulla ja illalla.
Päivät 2–3
2–3 päivän jälkeen juuri alkaa muuttua happamaksi. Maista taikinaa varmistuaksesi tästä. Jos juuri ei ole hapanta vielä tässä vaiheessa, anna sen seistä vielä päivä tai pari.
Päivät 3–6
Tässä kohtaa juurta pitää elvyttää päivittäin 2–3 päivän ajan, kunnes hapanjuuri alkaa kuplia ja haista happamalta.
Taikinajuuren elvytys
Sekoita hapanjuuri hyvin. Ota 1 dl juurta talteen ja heitä loput pois.
Sekoita jäljellä olevaan taikinajuureen 1 dl vettä ja 1 dl jauhoja. Sekoita hyvin ja anna olla keittiönpöydällä kannellisessa astiassa, mutta kannen ei tule olla ilmatiiviisti kiinni.
Muista [herättää hapanjuuri] (#Miten%20taikinajuuri%20elvytet%C3%A4%C3%A4n?) ennen käyttöä.
VINKKI: Hapanjuuren valmistuksessa on käytetään yhtä paljon vettä ja jauhoja. Tässä reseptissä käytetään sekä vehnäjauhoja, täysjyvävehnäjauhoja että ruisjauhoja, mutta voit itse päättää, millaisia jauhoja käytät.
Hapanjuuri on pieni määrä taikinaa, joka koostuu vedestä, jauhosta ja mikro-organismeista. Hapanjuuri sopii hapatusaineeksi eli taikinan kohottamiseen leivonnassa.
Hapanjuuri tehdään jauhosta ja vedestä. Ajan myötä taikinaan muodostuu maitohappobakteereja ja hiivaitiöitä, jotka hapattavat taikinan ja antavat hapanleivälle sille tyypillisen maun.
Hapanjuurella leivottaessa juurta pitää ottaa joka kerta hieman talteen ja säilyttää seuraavaa leivontakertaa varten.
Hapanjuuri herätetään eli elvytetään jauholla ja vedellä. Jos juurta säilytetään ja herätetään huolellisesti, hapanjuuri voi säilyä lähes loputtomiin.
RESEPTI | Tarvitset vain jauhoja ja vettä – niistä syntyy hapanjuuri.
Hapanjuuri sopii käytettäväksi kaikenlaisen leivän leivontaan. Siitä voi tehdä esimerkiksi ruisleipää, sämpylöitä, ranskanleipää, patonkia, näkkileipää ja pizzapohjan. Myös lettuja voi tehdä hapanjuuritaikinasta.
Hapanjuurta voi käyttää leivän kohottamiseen joko yksin tai yhdessä hiivan kanssa.
Miksi leipä kannattaa tehdä juureen?
Eräs juureen leivotun leivän eduista on, että hapanleivässä kivennäisaineet ovat muodossa, joka on paremmin elimistön hyödynnettävissä eli esimerkiksi rauta imeytyy elimistöön hapanleivästä tavallista leipää paremmin. Näin leivästä saa hyödynnettyä kaikki sen ravintoaineet.
Lisäksi hapanleipä säilyy pidempään kuin tavallinen leipä, mikä auttaa vähentämään ruokahävikkiä.
Kaiken kaikkiaan sillä ei kuitenkaan ole terveyden kannalta suurta merkitystä, tekeekö leivän juureen vai hiivaan. Hapanjuuri antaa leipään enemmän makua ja aromia.
Taikinajuuri auttaa myös saamaan leivästä kuohkeampaa ja rapeampaa silloin, kun taikinaan laittaa siemeniä ja muita karkeampia aineksia.
Mistä tietää, että hapanjuuri on valmis leivontaan?
Paras tapa tarkistaa, onko hapanjuuri valmis leivontaan, on pitää sitä silmällä valmistusprosessin ajan.
Katso, kohoaako hapanjuuri hyvin herättämisen jälkeen. Tarkista, onko juuressa ilmakuplia. Taikinajuuressa tulisi olla kevyen hapan tuoksu, kuten oluessa tai hapanmaitotuotteissa.
Vaihtoehtoisesti voit käyttää tätä yksinkertaista kikkaa leivontavalmiuden selvittämiseen:
Täytä juomalasi kädenlämpöisellä vedellä.
Laita veteen pieni nokare juurta.
Jos taikinajuuri kohoaa pintaan, se on valmista käytettäväksi.
VINKKI! Tarkista, onko juuri valmis käytettäväksi: jos hapanjuuri kuplii ja tuoksuu miedosti happamalta, se on valmista käytettäväksi.
Hepanjuuri on herätettävä muutamaa tuntia ennen käyttöä. Herättämistä eli elvyttämistä kutsutaan myös juuren ruokkimiseksi. Juuren herättäminen käynnistää sen käymisprosessin.
Herätys tehdään suhteessa 1:1:1 eli yksi osa taikinajuurta sekoitetaan yhteen osaan vettä ja yhteen osaan jauhoja. Voit käyttääherättämiseen myös jauhoseosta, jossa on esimerkiksi vehnäjauhoa ja täysjyväjauhoa.
Ei kannata herättää koko juurta kerralla, sillä silloin käyttökelpoista juurta tulee liian suuri määrä. Elvytä siis vain osa juuresta ja anna loput jollekin toiselle, pakasta tai heitä biojätteeseen.
Joka kerta, kun leivot herätetyllä juurella, muista ottaa osa juuresta talteen seuraavaa kertaa varten.
HERÄTYS | Taikinajuurta pitää ruokkia eli elvyttää säännöllisesti, jotta se säilyy hyvänä – elvytä taikinajuuri 4–6 tuntia ennen käyttöä, niin saat juurella parhaan tuloksen aikaan.
Hapanjuuri säilyy huoneenlämmössä 2–3 päivää, kunnes se on taas elvyttämisen tarpeessa.
Jos et ole leipomassa pariin päivään, taikinajuuri kannattaa laittaa kannellisessa astiassa jääkaappiin. Siellä taikinajuuri säilyy 1–2 viikkoa, ennen kuin se on taas elvytettävä.
Kestääkö hapanjuuri pakastamista tai kuivumista?
Hapanjuuri selviää suurella todennäköisyydellä pakastimessa ja elävän juuren voi myös kuivattaa ja säilyttää jauheena.
Hapanjuuri kannattaa pakastaa tai kuivattaa, jos leipomiskertojen välillä on pidempi aika kuin 1–2 viikkoa.
Muista ottaa hapanjuuri pakastimesta kaksi päivää ennen leipomista, sillä juuri tarvitsee päivän sulamiseen ja päivän elvyttämiseen ennen leipomista. Myös kuivattu hapanjuuri on herätettävä hitaasti ja useammassa erässä: pehmennä kuivattua hapanjuurta juurta puoli tuntia pienessä tilakssa vettä silloin tällöin sekoitellen. Lisää jauhoa ja vettä suhteessa 1:1:1, sekoita ja anna elpyä 12 tuntia tai yön yli tai kunnes hapanjuuri kuplii.
Saako taikinajuurta kaupasta?
Eikö kärsivällisyys riitä? Hapanjuurileivonnassa voi hyvin oikaista hieman ja ostaa juuren valmiina. Taikinajuurta myyvät esimerkiksi Martat ja kuivattua juurta voi ostaa verkkokaupoista. Voit myös kysellä juurta tuttaviltasi. Näin pääset suoraan leipomaan.
Mitä tehdä, jos juuren päälle on tullut kuori?
Jos huomaat juurta elvyttäessäsi, että sen päälle on muodostunut kuori, voit poistaa kuoren ja heittää sen pois, niin taikinajuuri on taas käyttökelpoista.
Muista kuitenkin elvyttää hapanjuuri ennen leipomista.
Mitä tehdä, jos juuren pintaan erottuu nestettä?
Juurta herättäessä on normaalia, että sen pinnalle erottuu hieman nestettä. Sekoita vain neste hyvin takaisin juuren sekaan niin, että koostumus on jälleen tasainen.
Jos nestettä kertyy juuren pinnalle myöhemmin valmistuksen aikana, kaada se pois ja elvytä loppu taikinajuuri uudelleen.
Jos juuren pinnalle kertynyt neste haisee pahalle tai juuressa näkyy hometta, koko juuri kannattaa heittää pois.
VINKKI! Laita taikinajuuren säilytysastian ympärille kuminauha kohtaan, johon juuri yltää. Niin voit tarkkailla, kuinka paljon hapanjuuri on kasvanut.
Hapanjuuren kuuluu tuoksua hieman happamalta. Tuoksu muistuttaa oluen tai hapanmaitotuotteiden tuoksua.
Miten hapanjuuri säilytetään?
Hapanjuuri säilyy parhaiten puhtaassa lasi- tai muovipurkissa tai muoviastiassa, joka saa mielellään olla läpinäkyvä, koska silloin juuren kehittymisen seuraaminen helpottuu.
Jos leivot usein, hapanjuuri säilyy huoneenlämmössä vaikka keittiön työpöydällä. Pidä silloin kantta raollaan, jotta käymisprosessin aikaansaama paine pääsee astiasta pois. Jos taas säilytät juurta jääkaapissa, laita kansi tiiviisti kiinni.
Miten taikinajuurta käytetään leivonnassa?
Muista, että taikinajuureen leipominen vie runsaasti aikaa.
Kaikkein tärkeintä on muistaa elvyttää hapanjuuri vähintään kahta tuntia ennen leipomista – ja mielellään vielä sitäkin aikaisemmin.
Hapanjuuri kohottaa taikinan hitaammin kuin hiiva, joten kohotusaikaa tarvitaan enemmän. Myös taikinan käsittely vie juurella leivottaessa pidempään kuin hiivalla kohotetun taikinan kanssa, jos et käytä yleiskonetta taikinan vaivaamiseen. Jos haluat, että taikinaan ja leipään jää runsaasti ilmakuplia, taikinaa pitää taitella vaivaamisen aikana.