Kaurapuuro on terveellisintä pikaruokaa
Kaurapuuroa on helppo laittaa, se maistuu hyvältä ja pitää pitkään kylläisenä. vinkkejä maukkaan puuron valmistamiseen, sekä perinteisesti että luovasti.
Kaurapuuroa on helppo laittaa, se maistuu hyvältä ja pitää pitkään kylläisenä. vinkkejä maukkaan puuron valmistamiseen, sekä perinteisesti että luovasti.
Täältä saat helpon peruskaurapuuron reseptin, jota voi varioida oman maun ja mielikuvituksen mukaan. Kokeile kaurapuuroa vaikkapa pähkinöiden ja marjojen tai kanelin ja omenapalojen kanssa.
VINKKI Veden voi korvata kokonaan tai osittain maidolla, jolloin puurosta tulee täyttävämpää. Jos käytät veden tilalla kaurajuomaa, saat puuroon juoman luontaista makeutta.
VINKKI Näin valmistat kaurapuuroa mikroaaltouunissa
Mikroa käyttämällä säästyy roimasti aikaa, ja lisäksi puuron voi valmistaa suoraan kulhossa, jolloin välttyy kattilatiskiltä. Sekoita vain kaurahiutaleet ja vesi syvässä lautasessa ja lämmitä täydellä teholla kaksi minuuttia. Sekoita vielä ennen tarjoilua – avot!
VINKKI Säästä aikaa ottamalla hiutaleet mukaan
Jos aamuisin ei ole aikaa seisoskella lieden tai edes mikron äärellä, pakkaa hiutaleet mukaan kiehuvaa vettä kestävään purkkiin. Kun puurohetkelle on aikaa, kaada kiehuva vesi hiutaleiden sekaan, ravista, anna tekeytyä ja nauti.
VINKKI Jos puuro pääsee jähmettymään liikaa, lisää sekaan hieman nestettä.
VINKKI Lisää halutessasi hieman suolaa tuomaan lisää makua.
Kaurapuuro on superterveellistä. Mikä kaurahiutaleiden salaisuus oikein on? Entä onko eri tyyppisillä hiutaleilla eroa? Ja miten kaurapuurosta saa mahdollisimman herkullista? Kokosimme mojovan tietopaketin kaurahiutaleista ja etsimme vastaukset puuron ystävien kysymyksiin.
Tässä viisi hyvää syytä siihen, miksi kaurapuurolla on oikeutettu paikkansa aamiaispöydässä:
Kaurapuuroa voi syödä hyvillä mielin, vaikka tavoitteena olisikin pudottaa painoa. Kaurahiutaleiden hitaat hiilihydraatit auttavat nimittäin pitämään verensokerin tasaisena ja olon kylläisenä pidempään, mistä on vain etua laihdutettaessa.
Laihduttajan kannattaa kuitenkin harkita, millä puuronsa maustaa, sillä esimerkiksi sokeri ja makeat kastikkeet voivat helposti lisätä puuroannoksen energiapitoisuutta reippaastikin.
Kaurapuuron energiasisältö riippuu toki siitä, miten puuro valmistetaan ja lisätäänkö sekaan täytteitä. Esimerkiksi veteen tehdyssä kaurapuurossa on selvästi vähemmän kaloreita kuin maitoon tehdyssä. Kaurapuuroannoksen energiasisältö vaihtelee käytettävän nesteen mukaan seuraavasti:
LÄHDE: Fineli
Kaurahiutaleita voi käyttää sellaisenaankin maidon kanssa sekoitettuna ja kenties ripauksella sokeria maustettuna, mutta kaurapuurossa on etunsa.
Keitettäessä hiutaleet nimittäin imevät nestettä ja turpoavat. Tämän vuoksi tuhtiin puuroannokseen riittää suhteellisen pieni määrä hiutaleita. Lämmin kaurapuuro pitää myös olon kylläisenä pidempään.
Lue myös: Kookospallot tuunattuna taateleilla ja manteleilla
Kaura on 100-prosenttisesti täysjyväviljaa – ja täysjyväviljalla on tärkeä paikkansa osana tulehdusta ehkäisevää ruokavaliota.
Joidenkin tutkimusten mukaan elimistön tulehdusta voidaan ehkäistä oikealla ruokavaliolla. Teorian mukaan kauran ja muiden täysjyväviljojen, kuten rukiin ja ohran, kaltaiset elintarvikkeet auttavat elimistöäsi hillitsemään matala-asteista tulehdusta.
Tämä on tärkeää, koska elimistössä kytevä tulehdus voi pitkällä aikavälillä osaltaan vaikuttaa esimerkiksi elintapasairauksien, kuten niveltulehduksen, diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.
Lue myös: 20 tärkeintä kysymystä verenpaineesta.
Kaurahiutaleita on eri kokoisia ja sekä perinteisten keitettävien hiutaleiden lisäksi pikakaurahiutaleita. Ravintoaineiden suhteen ei ole kuitenkaan väliä, millaisia hiutaleita käyttää – kyseessä on enemmänkin makuasia.
Isommat hiutaleet saattavat kuitenkin lisätä kylläisyyttä paremmin kuin pienet, sillä niissä on sekä hampaille että ruoansulatusjärjestelmälle hieman enemmän työstettävää.
Pohjimmiltaan on makuasia, keitetäänkö kaurahiutaleet maitoon vai veteen, sillä molemmissa on puolensa.
Jos käytät maitoa, saat myös enemmän kaloreita, mutta toisaalta maito antaa puurolle myös täyteläisemmän maun ja lisää kylläisyyttä. Puuron voi toki valmistaa niinkin, että puolet nesteestä on vettä ja puolet maitoa.
Kaipaatko apua mittayksiköiden muuntamiseen? Katso vinkit täältä: Grammat desilitroiksi – suuri opas ruoka-aineiden mittojen muuntamiseen
Kaurapuuroa voi varioida lukemattomilla tavoilla, ja ehkä sinulla on jo oma suosikkisi? Kokosimme alle parhaat puuroreseptimme.
Kaurapuurosta saa entistä täyttävämpää lisäämällä siihen proteiinia joko maidon, kananmunien tai rahkan muodossa – tällöin puurosta saa myös enemmän energiaa. Pähkinöillä ja chian siemenillä puuroon saa myös lisää kuitua.
Jos kaipaat lisää makeutta, lisää puuroon rusinoita, marjoja tai tuoreita hedelmiä paloiteltuna. Näin saat myös tujauksen vahvistavia antioksidantteja kaurapuuroon. Puuron mieto maku sopii hyvin yhteen myös kanelin, kardemumman ja vaniljan kaltaisten mausteiden kanssa.
Kaurapuurosta on moneksi! Aamiaispuuron tähteistä voi valmistaa esimerkiksi herkullisia kauralettuja sekoittamalla kylmään puuroon kaksi kananmunaa, muutaman lusikallisen jauhoja ja hieman tomusokeria. Paista letut tilkassa öljyä.
Lue myös: Puuroletut – valmista puurontähteistä herkullisia lettuja
Voit myös lisätä puuroa pullataikinaan tai tehdä kylmästä kaurapuurosta täyteläisen smoothien sekoittamalla joukkoon pakastemarjoja, rahkaa ja hieman vettä.