Kaurapuuro on maailman terveellisintä pikaruokaa

Kaurapuuro valmistuu käden käänteessä, maistuu hyvälle ja pitää kylläisenä pitkään. Kerromme kaiken kaurapuuron terveellisistä ominaisuuksista ja annamme vinkkejä aamiaisklassikon valmistukseen – joko perinteisellä tavalla tai uudella twistillä.

Kaurapuuroa kulhossa marjojen ja mantelin kera

KAURAPUURO Kokeile kaurapuuroa marjojen ja mantelin kera. Ne tuovat puuroon mukavan säväyksen makua ja lisäksi kylläisyyden tunnetta lisäävää kuitua.

© wichmann+bendtsen

Miten terveellistä kaurapuuro on?

Varmaankin tiesit jo, että kaurapuuro on terveellistä. Mutta silti aamiaisklassikon lukuisat terveysvaikutukset tulevat yllätyksenä useimmille. Kaurapuuro on maailman terveellisintä pikaruokaa kaikki pikaruuat mukaan laskien.

Tässä 5 syytä siihen, miksi kaurapuuro on niin terveellistä:

1. Kaurapuuro antaa tasaisesti energiaa

Lautasellinen kaurapuuroa aamuisin antaa rutkasti energiaa päivää varten. Hiutaleet ovat nimittäin täynnä hyviä hiilihydraatteja, joiden imeytyessä elimistöön energiaa vapautuu tasaisesti – myös aivoissa, jotka tarvitsevat hiilihydraatteja toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla.

2. Kaurapuuro pitää kylläisenä pitkään

Kaurahiutaleissa on oiva yhdistelmä hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa, ja yhdessä nämä tuottavat pitkäkestoisen kylläisyyden tunteen. Kauran proteiinipitoisuus on viljalajikkeista suurimpia, ja hiutaleiden kuitupitoisuus auttaa myös kylläisyyden tunteen säilymisessä.

3. Kaurapuuro pitää verensokerin tasaisena

Kaurahiutaleiden hiilihydraatit ovat hitaita hiilihydraatteja eli ne imeytyvät elimistöön hitaasti. Karkki, limsat ja leivonnaiset taas pursuavat nopeita hiilihydraatteja, jotka nostavat verensokerin hetkessä pilviin ja romauttavat sen yhtä nopeasti alas. Tasainen verensokeri vähentää myös makeanhimoa.

4. Kaurapuuron tekee hyvää sydämelle

Sydän rakastaa kauran hyviä rasvahappoja. Kaurapuuro sisältää myös runsaasti beetaglukaania, kuitua, jonka on osoitettu alentavan veren kolesterolipitoisuutta.

5. Kaurapuuro edistää ruuansulatusta

Kaurahiutaleet ovat täysjyvää, jossa on runsaasti kuitua. Lautasellinen kaurapuuroa, johon on käytetty noin 30 grammaa hiutaleita, täyttää miltei puolet päivittäisestä kuidun tarpeesta. Kuitu edistää ruuansulatusta lisäämällä ulostemassaa suolistossa, pehmentää sitä ja nopeuttaa massan kulkeutumista suoliston läpi.

Sopiiko kaurapuuro laihduttajalle?

Kaurapuuroa on pitkään syytetty lihottavaksi ruuaksi, joka ei sovi istumatyöläiselle. Kaurapuuro sisältää kyllä suhteellisen runsaasti energiaa eli kaloreita mutta sopii silti aamiaiseksi laihduttajalle. Puuro sisältää nimittäin hitaita hiilihydraatteja, jotka pitävät verensokerin tasaisena ja olon kylläisenä pitkään. Kiinnitä silti huomiota puuroannoksen kokoon, jos teet istumatyötä. Pieni lautasellinen puuroa riittää, niin energiaa ei tule yli oman tarpeen.

Paljonko kaurapuurossa on kaloreita?

Kaurapuuron kalorimäärä riippuu siitä, mistä aineksista puuro on tehty ja mitä puuron päälle laitetaan. Veteen keitetty puuro sisältää vähemmän kaloreita kuin maitoon tehty. Tästä näet eron:

  • Kaurapuuro veteen, 1 dl kaurahiutaleita, 110 kcal
  • Kaurapuuro rasvattomaan maitoon, 1 dl kaurahiutaleita,198 kcal
  • Kaurapuuro ykkösmaitoon, 1 dl kaurahiutaleita, 205 kcal
  • Kaurapuuro kevytmaitoon, 1 dl kaurahiutaleita, 230 kcal
  • Kaurapuuro täysmaitoon, 1 dl kaurahiutaleita, 268 kcal

Lähde: Fineli.fi

Kannattaako käyttää täysjyvähiutaleita?

Kannattaa valita täysjyväkaurahiutale tavallisten hiutaleiden sijaan. Täysjyvähiutaleissa on vähemmän kaloreita, ja lisäksi ne sisältävät rutkasti enemmän ravintokuitua eli pitävät pidempään kylläisenä.

LUE MYÖS: Kauran terveellisyys

Kannattaako kaurapuuro tehdä veteen vai maitoon?

Kaurapuuron voi tehdä veteen tai maitoon, kyse on makuasiasta. Molemmilla on hyvät ja huonot puolensa. Maitoon tehty puuro sisältää enemmän kaloreita, mutta toisaalta maitoon keitetty puuro maistuu täyteläisemmältä ja pitää pidempään kylläisenä. Yksi vaihtoehto on käyttää puuroon puolet maitoa ja puolet vettä.

Kannattaako käyttää isoja vai pienempiä hiutaleita?

Hiutaleiden koko on täysin makuasia, sillä niiden sisältämissä ravintoaineissa tai energiassa ei ole juurikaan eroa. Isot hiutaleet valmistetaan kokonaisesta kauranjyvästä, ja siksi isoilla hiutaleilla saattaa saada aikaan pehmeämmän ja täyteläisemmän puuron mutta tämä on myös makuasia, sillä toiset pitävät pienempien hiutaleiden aikaansaamasta sosemaisemmasta puurosta.

Miten kaurapuuro valmistetaan?

Jokaisella on oma tapansa keittää puuro, ja voi olla, että sinullakin on jo oma suosikkitapasi. Alla vinkkejä kaurapuuron valmistukseen.

Kaurapuuron perusohje (yhdelle)

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annos

  • 2 dl kaurahiutaleita, noin 30 grammaa
  • 4 dl vettä

Valmistus

Alempaa näet, miten kaurapuuro valmistetaan liedellä ja mikrossa.

VINKKI: Korvaa vesi tai osa siitä maidolla, niin saat puurosta täyttävämpää.


Kaurapuuro liedellä

Laita vesi ja hiutaleet kattilaan liedelle. Anna kiehua matalalla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes puuro on halutun paksuista.

Kaurapuuro mikroaaltouunissa

Mikrossa kaurapuuro valmistuu nopeammin kuin liedellä, ja lisäksi voit tehdä puuron suoraan lautaselle kattilan sijasta. Näin sinun ei tarvitse jynssätä puurokattilaa puhtaaksi aterian jälkeen! Sekoita vesi ja hiutaleet syvällä lautasella ja laita lautanen mikroon täydelle teholle kahdeksi minuutiksi. Ota pois ja sekoita ja puuro on valmis.

Vinkki: Jos puurosta tuli liian paksua, lisää hieman vettä, jotta puuro notkistuu.

Kaurapuuro mukaan

Jos et ehdi keittää aamuisin puuroa, ota kaurahiutaleet mukaan pienessä astiassa, joka kestää kiehuvaa vettä. Lisää kiehuva vesi, kun olet valmis puurolle. Ravista astiaa ja syö puuro suoraan siitä. Voit myös tehdä hiutaleista tuorepuuron jääkaappiin tekeytymään jo edellisenä iltana ja ottaa valmiin puuron aamulla mukaan. Tuorepuuro syödään kylmänä.

Lisää kaurapuuroreseptejä

Kaurapuurosta puuttuu luontainen makeus. Onneksi puuroon voi lisätä miltei mitä tahansa makua ja makeutta tuomaan. Käytä ylempänä olevaa reseptiä puuron valmistukseen ja lisää aineksia makusi mukaan. Tässä muutama ehdotus:

Kaurapuuro inkiväärillä (yhdelle)

1 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vettä
1 kananmuna
½ tl jauhettua inkivääriä
ripaus sokeria
hyppysellinen suolaa

Kun puuro on kypsynyt lähes valmiiksi, lisää kattilaan muna, inkivääri, sokeri ja suola. Ota kattila liedeltä ja sekoita hyvin, jotta kaikki aineet sekoittuvat. Laita puuron päälle esim. banaaniviipaleita, marjoja ja/tai pähkinöitä.

Kaurapuuro omenan, kanelin ja mantelin kera (yhdelle)

1 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vettä
1 pieni omena kuorittuna
ripaus kanelia
5-10 murskattua mantelia

Laita valmiin kaurapuuron päälle omenaa ja murskattuja manteleita ja ripottele pinnalle kanelia.

Miten tuttu juttu on kaneli? Tarkista täältä.

Kaurapuuro porkkanan ja kanelin kera (yhdelle)

1 dl kaurahiutaleita 2,5 dl vettä 1 porkkana, noin 65 grammaa
ripaus kanelia

Raasta porkkana valmiin kaurapuuron päälle ja ripottele pinnalle kanelia.

Kaurapuuro maapähkinävoin ja banaanin kera (yhdelle)

1 dl kaurahiutaleita 2,5 dl vettä 1 rkl maapähkinävoita 1 banaani viipaloituna

Kun puuro on valmis, sekoita siihen maapähkinävoi. Laita puuron päälle banaaniviipaleita.

Kaurapuuro chian siementen, mustikoiden ja saksanpähkinöiden kera (yhdelle)

1 dl kaurahiutaleita 2,5 dl vettä hyppysellinen suolaa 1 rkl chian siemeniä 7 puolikasta saksanpähkinää paahdettuna 1 kourallinen mustikoita

Ota puurokattila liedeltä, mausta suolalla ja chian siemenillä ja anna maustua noin minuutin ajan. Laita puuron päälle mustikoita ja saksanpähkinöitä.

LUE MYÖS: Chiapuuro on terveellinen aamupala

Mitä muuta kaurapuuroon voi laittaa?

Jos haluat puurostasi proteiinipitoisemman, voit lisätä siihen maitoa, kananmunaa tai rahkaa. Mutta muista, että lisäproteiini tuo puuroon myös lisää kaloreita. Lisää kuitua kaurapuuroon saa esim. pähkinöistä ja chian siemenistä.

Jos haluat puurosta makeampaa, voit laittaa siihen rusinoita, marjoja tai tuoreita hedelmiä paloiteltuina. Mausteilla, kuten kanelilla, kardemummalla tai vaniljalla, saat miedonmakuiseen puuroon sekä näköä että makua ja runsaasti lisää antioksidantteja.

Mihin kaurapuuron tähteet voi käyttää?

Kaurapuurosta on moneksi! Jos puuroa jää yli, voit käyttää tähteet esimerkiksi pannukakkutaikinaan. Lisää silloin kylmään puuroon kaksi munaa, pari lusikallista vehnäjauhoa ja hieman sokeria sekä miedonmakuista öljyä. Paista pellillä uunissa tai tee liedellä pieniä lettumaisia pannukakkuja jenkkityyliin.

Voit tehdä puurosta myös sämpylöitä tai täyttävän smoothien. Sekoita smoothieen marjoja, rahkaa ja hieman vettä.