Kaurapuuro valmistuu käden käänteessä, maistuu hyvälle ja pitää kylläisenä pitkään. Kerromme kaiken kaurapuuron terveellisistä ominaisuuksista ja annamme vinkkejä aamiaisklassikon valmistukseen – joko perinteisellä tavalla tai uudella twistillä.
Kaurapuuro on superterveellistä. Mutta mikä tekee vaaleista hiutaleista terveyspommin? Entä kannattaako käyttää pieniä vai suuria hiutaleita? Ja miten puuro valmistuu parhaiten? Kerromme kaurapuurosta kaiken mahdollisen.
Varmaankin tiesit jo, että kaurapuuro on terveellistä. Mutta silti aamiaisklassikon lukuisat terveysvaikutukset tulevat yllätyksenä useimmille. Kaurapuuro on maailman terveellisintä pikaruokaa kaikki pikaruuat mukaan laskien.
Tässä 5 syytä siihen, miksi kaurapuuro on niin terveellistä:
1. Kaurapuuro antaa tasaisesti energiaa
Lautasellinen kaurapuuroa aamuisin antaa rutkasti energiaa päivää varten. Hiutaleet ovat nimittäin täynnä hyviä hiilihydraatteja, joiden imeytyessä elimistöön energiaa vapautuu tasaisesti – myös aivoissa, jotka tarvitsevat hiilihydraatteja toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla.
2. Kaurapuuro pitää kylläisenä pitkään
Kaurahiutaleissa on oiva yhdistelmä hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvaa, ja yhdessä nämä tuottavat pitkäkestoisen kylläisyyden tunteen. Kauran proteiinipitoisuus on viljalajikkeista suurimpia, ja hiutaleiden kuitupitoisuus auttaa myös kylläisyyden tunteen säilymisessä.
3. Kaurapuuro pitää verensokerin tasaisena
Kaurahiutaleiden hiilihydraatit ovat hitaita hiilihydraatteja eli ne imeytyvät elimistöön hitaasti. Karkki, limsat ja leivonnaiset taas pursuavat nopeita hiilihydraatteja, jotka nostavat verensokerin hetkessä pilviin ja romauttavat sen yhtä nopeasti alas. Tasainen verensokeri vähentää myös makeanhimoa.
4. Kaurapuuron tekee hyvää sydämelle
Sydän rakastaa kauran hyviä rasvahappoja. Kaurapuuro sisältää myös runsaasti beetaglukaania, kuitua, jonka on osoitettu alentavan veren kolesterolipitoisuutta.
5. Kaurapuuro edistää ruuansulatusta
Kaurahiutaleet ovat täysjyvää, jossa on runsaasti kuitua. Lautasellinen kaurapuuroa, johon on käytetty noin 30 grammaa hiutaleita, täyttää miltei puolet päivittäisestä kuidun tarpeesta. Kuitu edistää ruuansulatusta lisäämällä ulostemassaa suolistossa, pehmentää sitä ja nopeuttaa massan kulkeutumista suoliston läpi.
Kaurapuuroa on pitkään syytetty lihottavaksi ruuaksi, joka ei sovi istumatyöläiselle. Kaurapuuro sisältää kyllä suhteellisen runsaasti energiaa eli kaloreita mutta sopii silti aamiaiseksi laihduttajalle. Puuro sisältää nimittäin hitaita hiilihydraatteja, jotka pitävät verensokerin tasaisena ja olon kylläisenä pitkään. Kiinnitä silti huomiota puuroannoksen kokoon, jos teet istumatyötä. Pieni lautasellinen puuroa riittää, niin energiaa ei tule yli oman tarpeen.
Kaurapuuron kalorimäärä riippuu siitä, mistä aineksista puuro on tehty ja mitä puuron päälle laitetaan. Veteen keitetty puuro sisältää vähemmän kaloreita kuin maitoon tehty. Tästä näet eron:
Kannattaa valita täysjyväkaurahiutale tavallisten hiutaleiden sijaan. Täysjyvähiutaleissa on vähemmän kaloreita, ja lisäksi ne sisältävät rutkasti enemmän ravintokuitua eli pitävät pidempään kylläisenä.
Kaurapuuron voi tehdä veteen tai maitoon, kyse on makuasiasta. Molemmilla on hyvät ja huonot puolensa. Maitoon tehty puuro sisältää enemmän kaloreita, mutta toisaalta maitoon keitetty puuro maistuu täyteläisemmältä ja pitää pidempään kylläisenä. Yksi vaihtoehto on käyttää puuroon puolet maitoa ja puolet vettä.
Kannattaako käyttää isoja vai pienempiä hiutaleita?
Hiutaleiden koko on täysin makuasia, sillä niiden sisältämissä ravintoaineissa tai energiassa ei ole juurikaan eroa. Isot hiutaleet valmistetaan kokonaisesta kauranjyvästä, ja siksi isoilla hiutaleilla saattaa saada aikaan pehmeämmän ja täyteläisemmän puuron mutta tämä on myös makuasia, sillä toiset pitävät pienempien hiutaleiden aikaansaamasta sosemaisemmasta puurosta.
Alempaa näet, miten kaurapuuro valmistetaan liedellä ja mikrossa.
VINKKI: Korvaa vesi tai osa siitä maidolla, niin saat puurosta täyttävämpää.
Kaurapuuro liedellä
Laita vesi ja hiutaleet kattilaan liedelle. Anna kiehua matalalla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes puuro on halutun paksuista.
Kaurapuuro mikroaaltouunissa
Mikrossa kaurapuuro valmistuu nopeammin kuin liedellä, ja lisäksi voit tehdä puuron suoraan lautaselle kattilan sijasta. Näin sinun ei tarvitse jynssätä puurokattilaa puhtaaksi aterian jälkeen! Sekoita vesi ja hiutaleet syvällä lautasella ja laita lautanen mikroon täydelle teholle kahdeksi minuutiksi. Ota pois ja sekoita ja puuro on valmis.
Vinkki: Jos puurosta tuli liian paksua, lisää hieman vettä, jotta puuro notkistuu.
Kaurapuuro mukaan
Jos et ehdi keittää aamuisin puuroa, ota kaurahiutaleet mukaan pienessä astiassa, joka kestää kiehuvaa vettä. Lisää kiehuva vesi, kun olet valmis puurolle. Ravista astiaa ja syö puuro suoraan siitä. Voit myös tehdä hiutaleista tuorepuuron jääkaappiin tekeytymään jo edellisenä iltana ja ottaa valmiin puuron aamulla mukaan. Tuorepuuro syödään kylmänä.
Kaurapuurosta puuttuu luontainen makeus. Onneksi puuroon voi lisätä miltei mitä tahansa makua ja makeutta tuomaan. Käytä ylempänä olevaa reseptiä puuron valmistukseen ja lisää aineksia makusi mukaan. Tässä muutama ehdotus:
Kaurapuuro inkiväärillä (yhdelle)
1 dl kaurahiutaleita 2,5 dl vettä 1 kananmuna ½ tl jauhettua inkivääriä ripaus sokeria hyppysellinen suolaa
Kun puuro on kypsynyt lähes valmiiksi, lisää kattilaan muna, inkivääri, sokeri ja suola. Ota kattila liedeltä ja sekoita hyvin, jotta kaikki aineet sekoittuvat. Laita puuron päälle esim. banaaniviipaleita, marjoja ja/tai pähkinöitä.
Kaurapuuro omenan, kanelin ja mantelin kera (yhdelle)
1 dl kaurahiutaleita 2,5 dl vettä 1 pieni omena kuorittuna ripaus kanelia 5-10 murskattua mantelia
Laita valmiin kaurapuuron päälle omenaa ja murskattuja manteleita ja ripottele pinnalle kanelia.
Jos haluat puurostasi proteiinipitoisemman, voit lisätä siihen maitoa, kananmunaa tai rahkaa. Mutta muista, että lisäproteiini tuo puuroon myös lisää kaloreita. Lisää kuitua kaurapuuroon saa esim. pähkinöistä ja chian siemenistä.
Jos haluat puurosta makeampaa, voit laittaa siihen rusinoita, marjoja tai tuoreita hedelmiä paloiteltuina. Mausteilla, kuten kanelilla, kardemummalla tai vaniljalla, saat miedonmakuiseen puuroon sekä näköä että makua ja runsaasti lisää antioksidantteja.
Kaurapuurosta on moneksi! Jos puuroa jää yli, voit käyttää tähteet esimerkiksi pannukakkutaikinaan. Lisää silloin kylmään puuroon kaksi munaa, pari lusikallista vehnäjauhoa ja hieman sokeria sekä miedonmakuista öljyä. Paista pellillä uunissa tai tee liedellä pieniä lettumaisia pannukakkuja jenkkityyliin.
Voit tehdä puurosta myös sämpylöitä tai täyttävän smoothien. Sekoita smoothieen marjoja, rahkaa ja hieman vettä.