Onko kananmuna terveellistä – ja paljonko sitä voi syödä?

Kananmuna on paitsi proteiinipommi myös melkeinpä kuin jättikokoinen monivitamiinipilleri. Lue, miten terveellistä kananmuna oikeasti on, paljonko niitä voi popsia päivässä ja vaikuttavatko ne todella veren kolesteroliin.

Kananmunaa syödään lusikalla.

PROTEIINIPOMMI | Kananmunien suosio on kasvanut jo pitkään, eikä ihme – ne ovat terveellistä ja täyttävää syötävää.

© iStock

Kananmunalla on hieman ristiriitainen maine – toisaalta se tunnetaan proteiinipitoisuudestaan ja toisaalta mahdollisena kolesterolipommina. Kananmunan oikeaoppinen keittäminen on niin ikään ikuisuuskysymys.

Kananmunat ovat joka tapauksessa kiistatta suoranaisia ravintoainepommeja, ja ne sopivat erinomaisesti osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota kasvisten, täysjyväviljan ja terveellisten rasvojen ohelle.

Kokosimme vastaukset kanamunakysymyksiin – katso esimerkiksi, kuinka paljon proteiinia munissa on, kuinka monta munaa voi syödä päivässä ja kuinka kauan munat säilyvät. Kerromme myös, kuinka keitetään juuri täydellisen kypsä kananmuna!

1 Onko kananmuna terveellistä?


Kananmunat ovat suorastaan superterveellisiä, sillä ne sisältävät lähestulkoon kaikkia ravintoaineita kuitua ja C-vitamiinia lukuun ottamatta.

Onko terveellistä syödä kananmunaa joka päivä?

Kananmunaa voi hyvin syödä päivittäin osana monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota.

Kananmunasta ja sen hyödyllisistä ja toisaalta mahdollisista haitallisista vaikutuksista terveyteen on tehty runsaasti tutkimusta, niin Suomessa kuin maailmallakin. Nykyisen tiedon valossa yhden kananmunan syöminen päivittäin on valtaosalle väestöstä paitsi turvallista myös terveellistä.

Kananmunalla on ollut vuosikymmenet huono maine kolesterolipitoisuutensa vuoksi, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan sen käyttöä ei ole syytä rajoittaa – tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Ravinnosta saatava kolesteroli ei nimittäin useimmilla vaikuta suoraan veren kolesteroliin, ja kananmuna sopii siis myös sydänsairaudesta tai korkeasta kolesterolista kärsivälle. Pureudumme asiaan tarkemmin täällä.

6 hyvää syytä syödä kananmunia

Kananmuna sisältää runsaasti proteiinia, monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita, antaa kylläisyyttä – ja se on myös ehta luonnontuote, ilman mitään lisäaineita.

Täydellistä syötävää treenaajalle

Kananmuna on ihanteellista ruokaa paljon liikkuvalle, niin voimatreenin kuin kestävyystreenin harrastajalle.

Sen sisältämä proteiini edistää palautumista ja auttaa korjaamaan lihasten pieniä vaurioita ja rakentamaan lisää lihasmassaa. Raskaassa lihastreenissä proteiinin tarve voi nousta 0,75 grammasta 1,6–1,8 grammaan painokiloa kohden. Kananmuna onkin treenaajalle maukas ja luonnollinen proteiinilisä.

Se sisältää myös muun muassa rautaa, jota tarvitaan elimistössä happea kuljettavien punasolujen muodostumiseen.

Luonnollista ruokaa

Kananmunassa ei ole mitään ultraprosessoitua – se on täysin luonnollista ruokaa ilman lisättyjä säilöntä-, väri- tai makuaineita.

Se on tämän lisäksi myös terveellistä kaikissa muodoissa, niin pehmeäksi kuin kovaksi keitettynä, häränsilmäksi paistettuna, munakkaana, kokkelina kuin leivonnassa ja ruoanlaitossa käytettynäkin.

Sen terveelliset ravintoaineet eivät nimittäin kärsi käsittelyssä tai kuumennettaessa toisin kuin esimerkiksi monissa kasviksissa.

Täytettä vatsalle

Munissa on hyvin vähän hiilihydraatteja mutta sitäkin tuhdimmin kylläisyyttä tuovaa proteiinia ja terveellistä rasvaa.

Eräässä laihdutustutkimuksessa, jossa osallistujat saivat aamiaiseksi joko munia tai bageleita, munien syöjät söivät huomattavasti vähemmän kaloreita seuraavalla aterialla ja tunsivat olonsa kylläisemmäksi useita tunteja aamiaisen jälkeen verrattuna leipää syöneisiin osallistujiin.

Laadukasta proteiinia kasvisruokavalioon

Kananmuna sisältää runsaasti laadukasta proteiinia, joka imeytyy helposti ja sisältää kaikkia elimistön tarvitsemia aminohappoja.

Siinä on runsaasti myös B12-vitamiinia, jota on vain eläinperäisissä ruoissa ja joka sisältää grammaa kohden kolminkertaisesti rautaa verrattuna broileriin ja tonnikalaan. Muna onkin kasvissyöjälle erinomainen proteiinin lähde, ja mainio vaihtoehto lihalle myös sekasyöjälle.

Se kuormittaa myös ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi naudanliha.

Lujuutta luustolle

Luuston hyvinvointiin tarvitaan kalsiumin lisäksi D-vitamiinia. Kananmuna on kalan ohella yksi harvoista ruoka-aineista, joista saadaan merkittävästi D-vitamiinia.

Antioksidantteja

Etenkin keltuaisessa on antioksidantteja: seleeniä, luteiinia, zeaksantiinia ja E-vitamiinia.

Antioksidantit estävät rasvojen hapettumista soluissa ja vahvistavat siten elimistön luonnollista vastustuskykyä.

2 Paljonko kananmunassa on proteiinia?


Kananmunassa on noin 6–8 grammaa proteiinia, mutta määrä riippuu paljon munan painosta.

Esimerkiksi pienessä munassa on 6 grammaa proteiinia. Keskikokoisessa munassa on puolestaan 7 grammaa proteiinia.

3 Kananmunan ravintosisältö


Munat sisältävät monipuolisesti ravintoaineita – määrät riippuvat koosta.

Tässä voit nähdä pienten ja suurten munien ravintoainepitoisuudet:

RavintosisältöS (≤52 g)M (53-62 g)L (63-72 g)XL (≥73 g)
Energiaa (kcal)71779199
Proteiinia (g)6789
Rasvaa (g)4567
A-vitamiinia (RE)37414852
D-vitamiinia (µg)2,5333
E-vitamiinia (a-TE)2233
B12-vitamiinia (µg)1111
Kaliumia (mg)67738694
Kalsiumia (mg)24263134
Rautaa (mg)1111
Sinkkiä (mg)1111
Jodia (µg)34374448
Seleeniä (µg)11131516
TAULUKKO: Kananmunan ravintoainesisältö koon mukaan. Lähde: Tanskan elintarvikeinstituutti & Dava Foods

4 Paljonko kananmuna painaa?


Yksi muna painaa kuorineen noin 60 grammaa. Kuori muodostaa noin 10 % munan painosta.

Alle on koottu eri kokoisten munien keskimääräinen paino:

  • Pieni (S) – enintään 52 grammaa

  • Keskikokoinen (M) – 53–62 grammaa

  • Suuri (L) – 63–72 grammaa

  • Erittäin suuri (XL) – yli 73 grammaa

Tiesitkö tätä? Mitä vanhempi kana, sitä suurempia munia se munii.

Pieni ja suuri kananmuna.

KESKIKOKOINEN KANANMUNA painaa kuorineen noin 60 grammaa ja ilman kuorta noin 54 grammaa.

© iStock

5 Kananmuna ja kolesteroli: Nostaako kananmuna veren kolesterolia?


Useimmilla kananmunan syöminen ei vaikuta merkittävästi veren kolesteroliin. Vaikka munassa onkin varsin runsaasti kolesterolia, elimistössä siitä imeytyy yleensä vain pieni osa. Tutkimus osoittaa myös, että elimistö säätelee kolesterolin tuotantoa sen mukaan, paljonko sitä saadaan ravinnosta.

Vaikka useimmilla ei siis ole syytä huoleen, tietyissä tapauksissa kanamunien kolesteroliin on syytä kiinnittää huomiota. Suomessa väestöstä noin kolmasosalla kolesteroli imeytyy elimistössä tavallista tehokkaammin perintötekijöiden vuoksi, jolloin runsaasti kolesterolia sisältävien ruokien saanti voi vaikuttaa veren kolesteroliin haitallisessa määrin. Jos itsellä tai suvussa esiintyy korkeaa kolesterolia tai jos sairastaa sydän- tai verisuonitautia tai diabetesta, kananmunien syöntiä kannattaa rajoittaa kolmeen tai neljään viikossa.

6 Montako kananmunaa päivässä on sopiva määrä?


Ravitsemussuositusten mukaan kananmunia voi syödä yhden päivässä – määrään sisältyy myös ruoanlaitossa ja leivonnassa käytettävät munat. Poikkeuksena ovat sydän- ja verisuonitautia sairastavat ja ne, joilla kolesteroli on ennestään korkea.

Kananmunia myös syödään aina vain enemmän – keskimäärin neljä munaa viikossa. Lisäksi munaa käytetään lukuisissa elintarvikkeissa valmisruoista leivonnaisiin.

Kananmuna ja diabetes

Kananmunien syöminen ei lisää diabeteksen riskiä – suomalaistutkimuksen mukaan se voi jopa pienentää sitä.

Tyypin 2 diabetesta sairastaville suositellaan munien syönnin rajoittamista kolmeen tai neljään viikossa – tutkimusten mukaan kananmunien runsaampi saanti voi kasvattaa tyypin 2 diabeetikoilla sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Luomumuna ja terveellisyys

Kaikki kananmunat ovat terveellistä syötävää. Joissakin tutkimuksissa on kuitenkin saatu viitteitä siitä, että luomumunissa olisi hieman enemmän B12-vitamiinia ja karotenoideja. Erot eri tavoin tuotettujen munien välillä ovat kuitenkin varsin pieniä ravintosisältöjen osalta.

Kananmunan kuoren väri ei myöskään kerro sen terveellisyydestä. Väri vaihtelee kanarodun mukaan – valkoiset kanat munivat valkoisia munia, kirjavat ja ruskeat ruskeita munia.

Ruskea kana, kaksi valkoista kanaa ja kananmunia korissa.

VÄRILLÄ ON VÄLIÄ – ruskeat kanat munivat ruskeita munia ja valkoiset kanat valkoisia munia.

© iStock

7 Sopiiko kananmuna laihduttajalle?


Kyllä, se sopii erinomaisesti painonpudottajan ruokavalioon monestakin syystä:

  • Runsaasti kylläisyyttä
    Munat sisältävät runsaasti proteiinia, joka lisää kylläisyyden tunnetta ja auttaa näin pitämään nälkää loitolla pidempään. Tällöin on myös helpompi pitää päivittäinen kokonaisenergiansaanti hallinnassa. Tutkimukset osoittavat, että munia aamiaiseksi syövät kerryttävät ruoasta vähemmän kaloreita päivän aikana verrattuna niihin, jotka syövät hiilihydraattipitoisen aamiaisen.

  • Vain vähän kaloreita
    Keskikokoinen muna sisältää vain noin 70 kaloria mutta mukavasti tärkeitä ravintoaineita, kuten proteiinia, D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja seleeniä.

  • Auttaa tasaamaan verensokeria
    Munien proteiini ja rasva auttavat pitämään verensokerin vakaana, mikä auttaa hillitsemään makean himoa ja energian vaihteluita.

  • Tukee lihasmassan säilyttämistä
    Laihduttaessa on tärkeää säilyttää lihasmassa. Munat sisältävät laadukasta, kaikkia välttämättömiä aminohappoja sisältävää proteiinia, joka tukee lihasten kasvua ja ylläpitoa, erityisesti jos yhdistät sen voimaharjoitteluun.

8 Kananmunan keittäminen


Tällä ohjeella et voi mennä vikaan:

  1. Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa.
  2. Laske muna varovasti kiehuvaan veteen.
  3. Keitä halumaasi kypsyyteen (katso alta keittoajat).
  4. Ota muna pois heti, kun se on kiehunut riittävän kauan, ja huuhtele kylmän juoksevan veden alla, jolloin kiehuminen pysähtyy.

Pitääkö kananmunan keitinveteen lisätä suolaa?

Suola ei ole lainkaan välttämätöntä, mutta siitä on pari etua:

Helpottaa kuorimista
Suola voi kovettaa munankuorta hieman ja auttaa sulkemaan mahdolliset pienet halkeamat, jotta valkuainen ei valu ulos. Se voi myös helpottaa kuoren poistamista, etenkin jos munat ovat aivan tuoreita, jolloin ne voivat olla vaikeita kuoria.

Hyydyttää valkuaista, jos kuori rikkoutuu
Jos muna halkeaa keitettäessä, suola auttaa valkuaista hyytymään nopeammin, jolloin sitä ei pääse valumaan niin paljon.

Miksi kananmuna halkeaa keitettäessä?

Moni on varmasti manannut joskus kananmunia keittäessään, kun kuori halkeaa melkein saman tien, kun munan laskee kiehuvaan veteen.

Halkeaminen johtuu kylmän munan ja kiehuvan veden välisestä lämpötilaerosta, kun kuoren alla oleva ilmakupla laajenee nopeasti kuumuuden vuoksi.

Halkeamista voi onneksi kokeilla välttää parilla niksillä.

Näillä kolmella konstilla vältät kuoren halkeamisen:

  • Ota kananmunat huoneenlämpöön 15–20 minuuttia ennen keittämistä, jotta ne ehtivät lämmetä hieman. Voit myös panna munat lämpimään veteen ennen keittämistä.
  • Pistä reikä munan paksuun päähän, jossa munan ilmakupla sijaitsee.
  • Laske munat kiehuvaan veteen varovasti lusikalla.
Kananmuna kiehuu kattilassa.

VINKKI: Tee tarvittaessa pieni reikä munaan neulalla ennen keittämistä. Laske muna varovasti veteen lusikalla – näin vähennät halkeilun riskiä.

© iStock

9 Kananmunien keittoaika


KokoLöysäksi keitettyPehmeäksi keitettyKovaksi keitetty
S4,5–5 minuuttia6–6,5 minuuttia7–8 minuuttia
M5–5,5 minuuttia6,5–7 minuuttia8–9 minuuttia
L5,5–6 minuuttia7–7,5 minuuttia8–9 minuuttia
XL6–6,5 minuuttia7,5–8 minuuttia9–10 minuuttia
TAULUKKO: Löysäksi, pehmeäksi ja kovaksi keitetyn munan keittoaika koon mukaan.

10 Uppomunasta kovaksi keitettyyn: 10 tapaa valmistaa kananmunaa


Kananmuna on paitsi superterveellinen proteiinipommi, myös todella monipuolinen raaka-aine kotikeittiössä.

Kokosimme helpot vinkit kananmunien valmistukseen – lopputulos on taatusti herkullinen.

Katso myös helpot ja maukkaat aamiais-, lounas- ja päivällisreseptit, joissa kananmuna pääsee monin tavoin oikeuksiinsa. Löydät reseptit täältä.

Kovaksi keitetyn munan keittoaika.
© iStock

Kovaksi keitetty kananmuna

Kovaksi keitetty kananmuna on sellaisenaan kelpo välipala tai eväs, ja se sopii myös mainiosti salaatteihin tai leivänpäälliseksi.

Keittoaika on kananmunan koosta ja keltuaisen kovuudesta riippuen 8–9 minuuttia:

  • 8 minuuttia: Kiinteä valkuainen, keltuainen täyteläisen pehmeä.

  • 8,5 minuuttia: Läpikypsä.

  • 9 minuuttia: Kiinteä valkuainen ja kuivahko keltuainen.

Löysäksi keitetyn munan keittoaika.
© iStock

Löysäksi keitetty kananmuna

Löysäksi keitetyssä kananmunassa valkuainen on kiinteä mutta keltuainen juokseva.

Löysäksi keitetty muna tarjoillaan tyypillisesti munakupista ja syödään lusikalla, ja se sopii etenkin aamiais- ja brunssipöytään.

Miten pitkään kananmunaa keitetään, jotta se jää sopivan löysäksi?
Keittoaika riippuu munan koosta. Keskikokoiselle ja suurelle kananmunalle sopivat keittoaika on 5–6 minuuttia – tällöin keltuainen jää juoksevaksi.

Pehmeäksi keitetyn kananmunan keittoaika.
© iStock

Pehmeäksi keitetty kananmuna

Pehmeäksi keitetyssä munassa valkuainen on kiinteä ja keltuainen ulkoreunoiltaan kiinteä mutta keskeltä täyteläisen pehmeä.

Pehmeäksi keitetty muna on herkullinen aamiaisruoka ja sopii hyvin myös leivän päälle.

Miten pitkään kananmunaa keitetään, että siitä tulee sopivan pehmeä?
Keskikokoiselle kananmunalla noin 6–7 minuuttia on sopiva keittoaika, jotta keltuainen jää pehmeäksi.

Uppomunan keittoaika.
© iStock

Uppomuna

Uppomunat keitetään ilman kuorta. Niiden valmistus vaatii hieman keskittymistä, jotta lopputuloksena saadaan pehmoisen pyöreä muna.

Uppomunat sopivat esimerkiksi salaatteihin ja leivän päälle. Ne kuuluvat myös klassiseen Eggs Benedict -aamiaisruokaan.

Uppomunan valmistus:

  • Käytä mahdollisimman tuoreita munia. Niiden kiinteämpi valkuainen auttaa saamaan juuri täydellisen lopputuloksen.

  • Riko muna varovasti pieneen kulhoon.

  • Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää etikka (2–3 rkl/litra). Kaada muna varovasti veteen.

  • Kuumenna vesi jälleen kiehuvaksi ja laske sitten lämpöä kiehumispisteen alle, jotta kananmuna ei mene rikki.

  • Anna poreilla noin 4 minuuttia ja nosta muna sitten varovasti vedestä.

Rapeareunainen häränsilmäksi paistettu kananmuna.
© iStock

Paistettu kananmuna

Paistetut kananmunat ovat helppoja ja nopeita valmistaa, ja ne maistuvat niin sellaisenaan kuin esimerkiksi leivänpäällisenä tai vaikkapa pyttipannun kruununa.

Valmistus: Riko muna lämpimälle pannulle, käytä tarvittaessa rasvaa tai öljyä. Paista, kunnes valkuainen on kiinteää ja keltuainen ehjä ja pehmeä ja makusi mukaan joko juokseva tai kiinteä.

Paistetusta kananmunasta on monenlaisia versioita – kaikki helppoja ja herkullisia.

6 tapaa valmistaa paistettu kananmuna:

  • Häränsilmä eli sunny side up
    Muna paistetaan vain yhdeltä puolelta. Valkuainen on kiinteä, keltuainen ehjä ja juokseva.

  • Over easy
    Kananmunaa paistetaan hieman molemmilta puolilta, mutta keltuainen jää sisälle juoksevaksi.

  • Over medium
    Kanamunaa paistetaan molemmilta puolilta hieman pidempään, jolloin keltuainenkin hyytyy enemmän.

  • Over hard
    Kananmunaa paistetaan molemmilta puolilta niin, että sekä valkuainen että keltuainen hyytyvät kokonaan – lopputulos on kuin litteä versio kovaksi keitetystä munasta.

  • Pannulla höyrytetty muna
    Peitä pannu paistamisen aikana kannella, tarvittaessa lisää hieman vettä. Näin muna kypsyy kääntämättä myös päällipuolelta.

  • Crispy edge
    Paista muna kuumalla pannulla öljyssä, jolloin valkuainen ruskistuu reunoilta. Tämä versio on tuttu etenkin aasialaisista ruoista.

Voiko kananmunaa paistaa airfryerissä?

Kyllä, paistaminen onnistuu siinäkin. Lämmitä airfryer 180 asteeseen ja paista munaa 3–5 minuuttia. Helppoa ja nopeaa!

munakokkeli scrambled eggs
© iStock

Munakokkeli

Pehmeän täyteläinen ja mehevä munakokkeli sopii etenkin aamiaiselle ja brunssille. Valmistus käy helposti, kunhan varoo, ettei kypsennä kokkelia kuivaksi asti.

Munakokkelin valmistus:

  • Vatkaa munat ja lisää halutessasi sekaan maitoa tai kermaa sekä ripaus suolaa ja mustapippuria.

  • Lämmitä seosta pannulla keskilämmöllä sekoittaen ja käännellen.

  • Kun munamassa alkaa hyytyä, voit sammuttaa levyn, jotta koostumus pysyy täyteläisenä.

Koostumus riippuu paljon valmistusajasta ja lämpötilasta. Mitä matalampi lämpötila ja mitä pidempään massaa sekoitellaan, sitä pehmeämpi lopputulos.

Munakas airfryerissä.
© iStock

Munakas

Munakas valmistuu helposti vatkatuista munista – täytteissä vain mielikuvitus on rajana.

Munakkaan valmistus:

  • Vatkaa munat.

  • Lämmitä pannu, lisää tarvittaessa rasvaa tai öljyä ja kaada munamassa pannulle.

  • Paista keskilämmöllä mutta vältä sekoittamasta, jotta munamassa pysyy kypsyessään kokonaisena.

  • Kypsennä, kunnes munakas on lähes hyytynyt päältä. Valmis munakas voidaan tarjoilla taitettuna tai aukinaisena.

Näin valmistettuna munakas on kiinteämpää kuin munakokkeli, mutta silti pehmeää ja mehevää keskeltä, jos sitä ei paisteta liian kauan. Se voidaan syödä sellaisenaan tai täyttää maun mukaan.

Voiko munakkaan valmistaa airfryerissä?

Jo vain. Paista munakasta noin 8–10 minuuttia 180 asteessa.

uunimuna – eggs en cocotte
© iStock

Uunimunat

Uunimunat eli ranskalaisittain oeufs cocotte valmistuvat nimensä mukaisesti uunissa. Jos käytät pinnoitettuja kulhoja tai leivinpaperia, et tarvitse niihin lainkaan rasvaa.

Kypsennysajasta riippuen keltuainen jää joko juoksevammaksi tai kypsyy kiinteämmäksi.

Uunimunien valmistus:

  • Lämmitä uuni noin 175–190 °C:een.

  • Riko muna pieneen uuninkestävään vuokaan.

  • Kypsennä 10–15 minuuttia:

  • 10–12 minuuttia: Valkuainen kypsyy kiinteäksi, keltuainen jää juoksevaksi.

  • 13–15 minuuttia: Muna kypsyy kauttaaltaan kiinteäksi.

Uppomunia voi kypsentää kerralla – ja samalla vaivalla – useita. Ne sopivat hyvin aamiaiseksi, brunssille tai vaikkapa välipalaksi, ja ne voidaan tarjoilla sellaisenaan tai vihannesten ja ruisleivän kanssa. Uunimunissa voi käyttää myös erilaisia höysteitä maun mukaan, kokeile esimerkiksi erilaisia juustoja ja yrttejä.

Mikrouunimunat:
Uunimunat voi valmistaa helposti ja nopeasti mikrossakin: Riko muna kulhoon ja kypsennä mikrossa 30–50 sekuntia. Muista aina pistää keltuaiseen reikä, jotta höyry pääsee ulos eikä muna räjähdä mikroon.

Kananmunia airfryerissä.
© iStock

Kananmunat airfryerissä

Airfryerissä on helppo kypsentää kananmunat oman maun mukaan, ilman veden keittämistä – pane vain munat kuorineen suoraan laitteeseen.

Kananmunien valmistus airfryerissä

  • Lämmitä airfryer noin 150–160 °C:een.

  • Laske munat varovasti koriin ja jätä hiemaan tilaa niiden väliin.

Valmistusaika riippuu halutusta kypsyydestä:

  • 9–10 minuuttia: kiinteä valkuainen, juokseva keltuainen.

  • 11–12 minuuttia: kiinteä valkuainen, pehmeän täyteläinen keltuainen.

  • 13–17 minuuttia: kauttaaltaan kypsä.

  • Jäähdytä valmiit munat heti kylmässä vedessä, jolloin ne on helpompi kuoria.

Airfryerissä voi valmistaa myös "uunimunia" pienissä vuoissa.

11 Voiko suomalaisissa munissa olla salmonellaa?


Salmonellaa esiintyy suomalaisissa kananmunissa erittäin harvoin, ja Ruokaviraston mukaan kotimaisia kananmunia voi syödä raakana ja löysäksi keitettynä. Munien käsittelyn jälkeen kannattaa kuitenkin pestä kädet, sillä kuoriin voi jäädä epäpuhtauksia. Mahdollinen salmonella tuhoutuu, kun munat paistetaan tai keitetään koviksi.

12 Kauanko kananmuna säilyy?


Kanamunissa ilmoitettava parasta ennen -päivämäärä on 28 päivää muninnasta, mutta munat säilyvät usein huomattavasti tätä pidempään. Niin kauan kuin muna tuoksuu tuoreelta, se on vielä syötävää. Mitä vanhempi muna on, sitä vaikeampaa se on vispata ja siten käyttää esimerkiksi leivontaan – toisaalta hieman vanhemmat munat ovat helpompia kuoria.

Jos keität kovaksi aivan tuoreita munia, osa valkuaisesta jää tyypillisesti kuorittaessa kuoreen kiinni.

Mistä tietää, onko kananmuna pilaantunut:

Kananmunan iästä ja tuoreudesta saa osviittaa vesilasitestillä – pane muna lasilliseen vettä ja seuraa, uppoaako se vai jääkö se kellumaan. Tuoreet munat painuvat pohjaan, vanhat munat kelluvat pinnalla tai pysyvät pystyssä vedessä. Tämä johtuu siitä, että mitä vanhempi muna on, sitä enemmän kosteutta siitä on ehtinyt haihtua ja ilmaa kertyä kuoren alle. Mitä enemmän ilmaa, sitä paremmin muna kelluu.

Kelluminen ei vielä tarkoita, että muna olisi syömiskelpoinen. Varmin tapa selvittää, onko kananmuna pilaantunut, on haistaminen. Myös ulkonäkö voi antaa vihjeitä tuoreudesta.

  • Pilaantunut muna haisee pahalle niin pahalle, että kunnosta ei voi erehtyä. Haju voi olla hieman rikkimäinen.

  • Huono muna on myös ulkonäöltään vähemmän kimmoisa. Tuore muna on tyypillisesti kaareva, keltuainen korkea, ja valkuainen jakaantunut paksuun kerrokseen keltuaisen ympärillä ja ohueen ulkokerrokseen.

Litteä, helposti rikkoutuva keltuainen tai juokseva valkuainen voivat sen sijaan viitata siihen, että muna on liian vanha. Se voi kuitenkin myös tarkoittaa, että muna on peräisin vanhemmalta kanalta. Vanhemmat kanat munivat nimittäin nuorempia kanoja vähemmän kimmoisia munia.

Tarkista, miten vanha kananmuna on. Jos se jää vesilasissa kellumaan, se voi olla pilaantunut.

VESILASITESTI: pane muna vesilasilliseen. Jos se jää kellumaan, se voi olla jo vanhentunut.

© I FORM

Kauanko keitetty muna säilyy jääkaapissa?

Keitetyt munat säilyvät jääkaapissa useita päiviä, jopa viikon ajan. Säilyvyys on hieman lyhyempi, jos munat on jo kuorittu tai kuori on murtunut. Munat voivat kuitenkin helposti imeä jääkaapissa olevien muiden elintarvikkeiden hajuja, joten säilytä kovaksi keitetyt munat erillisessä astiassa.

13 Pitääkö munat säilyttää jääkaapissa?


Kananmunia voi säilyttää niin jääkaapissa kuin huoneenlämmössäkin – niiden ihanteellinen säilytyslämpötila olisi 10–14 °C. Tärkeintä säilytyksessä on lämpötilan tasaisuus, sillä lämpötilan vaihtelu voi kerryttää kosteutta, joka vauhdittaa vanhenemista.

Missä kananmunat on paras säilyttää jääkaapissa?

Jääkaapin keskimmäinen hylly on paras paikka. Munia ei kannata säilyttää jääkaapin ovessa, missä ne altistuvat lämpötilan vaihtelulle.

VINKKI: Käännä munat kärki alaspäin

Jos panet munat kananmunatelineeseen "ylösalaisin" eli terävä pää alaspäin ja pyöreä pää ylöspäin, voit pidentää niiden säilyvyyttä.

Tämä johtuu siitä, että munien pyöreässä päässä oleva ilmakupla estää keltuaisen joutumasta kosketuksiin munankuoren kanssa. Keltuainen nimittäin pyrkii ajan mittaan nousemaan munassa ylöspäin, ja tässä tapauksessa ilmatasku toimii puskurina keltuaisen ja munankuoren välillä. Jos keltuainen joutuu kosketuksiin huokoisen kuoren kanssa, se voi imeä kosteutta ja makua ympäristöstään, mikä heikentää säilyvyyttä.

14 Reseptit: maukkaat munaruoat


Runsaasti täyttävää proteiinia ja muita tärkeitä ravintoaineita sekä herkullista makua – kananmuna on monipuolinen raaka-aine, joka sopii erinomaisesti myös treenaajan ja painonpudottajan ruokavalioon. Kokosimme alle muutamia KUNTO PLUSsan suosituimmista resepteistä, lisää löydät sivustoltamme.

AAMIAISRESEPTIT

Avokado-uppomunaleipä.
© Skovdal Nordic

Avokado-uppomunaleipä

Herkullinen ja täyttävä aamiaisleipä hemmottelee myös makuhermoja.

Katso resepti täältä

Muffinimunakkaat.
© KUNTO PLUS

Pekoni-pinaatti-muffinimunakkaat

Hauskat ja herkulliset munakasmuffinit saavat makua pekonista ja pinaatista ja sopivat täydellisesti vaikkapa brunssipöytään.

Katso resepti täältä

Pinaattimunakas.
© Wichmann & Bendtsen

Pinaatti-tomaattimunakas

Valmista viikonlopun aamupalalle maukas kasvismunakas.

Katso resepti täältä.

LOUNAAT JA SALAATIT

Tonnikala-munapita.
© Wichmann & Bendtsen

Tonnikala-munapita

Terveellinen ja herkullinen lounasruoka lyö laudalta valmissämpylät.

Katso resepti täältä

Omelett i ugn
© Betina Hastoft

Peruna-pinaatti-paprikamunakas

Munakas on nerokas – terveellistä, täyttävää, maukasta ja supernopeaa valmistaa.

Katso resepti täältä.

Broileri-pinaattimunakas.
© Wichmann & Bendtsen

Broilerilla ja pinaatilla täytetty munakas

Täyttävää ja maukasta mutta vähäkalorista – kokeile superherkullista munakasta.

Katso resepti täältä.

Nizzansalaatti.
© Wichmann & Bendtsen

Kevyempi nizzansalaatti

Tonnikalaa, kananmunaa ja oliiveja – tämä kevyt mutta ruokaisa salaatti sopii täydellisesti lounasateriaksi.

Katso resepti täältä.

Raejuusto-pinaattimunakas.
© Wichmann & Bendtsen

Raejuusto-kasvismunakas ja avokado-papusalaattia

Munakas maistuu kaikenlaisten herkullisten täytteiden kanssa. Kokeile suosikkiamme, jossa on pinaattia, raejuustoa ja avokadoa.

Katso resepti täältä.

PÄIVÄLLISET

Munakokkelivokki.
© Wichmann & Bendtsen

Munakokkelivokki

Kananmuna sopii erinomaisesti myös vokkeihin! Kokeile vaikkapa tätä herkullista nuudeli-kasvisvokkia.

Katso resepti täältä.

Kukkakaali-papu-tomaatti-munapelti
© Wichmann & Bendtsen

Kukkakaali-papu-tomaatti-munapelti

Pellillinen herkkuja valmistuu helposti uunissa – häränsilmämuna paistuu samalla vaivalla kasvisten kanssa.

Katso resepti täältä.

Munakas airfryerissä.
© Wichmann & Bendtsen

Parsakaali-kinkkumunakas airfryerissa

Runsaasti proteiinia, muhkeasti makua. Tämä munakas valmistuu helposti airfryerissä.

Katso resepti täältä.

Kananmunalla höystetty ramenkeitto.
© Betina Hastoft

Kana-kasvis-ramenkeitto

Japanilainen nuudelikeitto ei ole syyttä niin suosittua. Kananmuna on tyypillisesti yksi pääraaka-aineista.

Katso resepti täältä.