Kananmunalla on hieman ristiriitainen maine – toisaalta se tunnetaan proteiinipitoisuudestaan ja toisaalta mahdollisena kolesterolipommina. Kananmunan oikeaoppinen keittäminen on niin ikään ikuisuuskysymys.
Kananmunat ovat joka tapauksessa kiistatta suoranaisia ravintoainepommeja, ja ne sopivat erinomaisesti osaksi tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota kasvisten, täysjyväviljan ja terveellisten rasvojen ohelle.
Kokosimme vastaukset kanamunakysymyksiin – katso esimerkiksi, kuinka paljon proteiinia munissa on, kuinka monta munaa voi syödä päivässä ja kuinka kauan munat säilyvät. Kerromme myös, kuinka keitetään juuri täydellisen kypsä kananmuna!
Kananmunat ovat suorastaan superterveellisiä, sillä ne sisältävät lähestulkoon kaikkia ravintoaineita kuitua ja C-vitamiinia lukuun ottamatta.
Onko terveellistä syödä kananmunaa joka päivä?
Kananmunaa voi hyvin syödä päivittäin osana monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota.
Kananmunasta ja sen hyödyllisistä ja toisaalta mahdollisista haitallisista vaikutuksista terveyteen on tehty runsaasti tutkimusta, niin Suomessa kuin maailmallakin. Nykyisen tiedon valossa yhden kananmunan syöminen päivittäin on valtaosalle väestöstä paitsi turvallista myös terveellistä.
Kananmunalla on ollut vuosikymmenet huono maine kolesterolipitoisuutensa vuoksi, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan sen käyttöä ei ole syytä rajoittaa – tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.
Ravinnosta saatava kolesteroli ei nimittäin useimmilla vaikuta suoraan veren kolesteroliin, ja kananmuna sopii siis myös sydänsairaudesta tai korkeasta kolesterolista kärsivälle. Pureudumme asiaan tarkemmin täällä.
Kananmunassa on noin 6–8 grammaa proteiinia, mutta määrä riippuu paljon munan painosta.
Esimerkiksi pienessä munassa on 6 grammaa proteiinia. Keskikokoisessa munassa on puolestaan 7 grammaa proteiinia.
Munat sisältävät monipuolisesti ravintoaineita – määrät riippuvat koosta.
Tässä voit nähdä pienten ja suurten munien ravintoainepitoisuudet:
Yksi muna painaa kuorineen noin 60 grammaa. Kuori muodostaa noin 10 % munan painosta.
Alle on koottu eri kokoisten munien keskimääräinen paino:
Pieni (S) – enintään 52 grammaa
Keskikokoinen (M) – 53–62 grammaa
Suuri (L) – 63–72 grammaa
Erittäin suuri (XL) – yli 73 grammaa
Tiesitkö tätä? Mitä vanhempi kana, sitä suurempia munia se munii.
Useimmilla kananmunan syöminen ei vaikuta merkittävästi veren kolesteroliin. Vaikka munassa onkin varsin runsaasti kolesterolia, elimistössä siitä imeytyy yleensä vain pieni osa. Tutkimus osoittaa myös, että elimistö säätelee kolesterolin tuotantoa sen mukaan, paljonko sitä saadaan ravinnosta.
Vaikka useimmilla ei siis ole syytä huoleen, tietyissä tapauksissa kanamunien kolesteroliin on syytä kiinnittää huomiota. Suomessa väestöstä noin kolmasosalla kolesteroli imeytyy elimistössä tavallista tehokkaammin perintötekijöiden vuoksi, jolloin runsaasti kolesterolia sisältävien ruokien saanti voi vaikuttaa veren kolesteroliin haitallisessa määrin. Jos itsellä tai suvussa esiintyy korkeaa kolesterolia tai jos sairastaa sydän- tai verisuonitautia tai diabetesta, kananmunien syöntiä kannattaa rajoittaa kolmeen tai neljään viikossa.
Ravitsemussuositusten mukaan kananmunia voi syödä yhden päivässä – määrään sisältyy myös ruoanlaitossa ja leivonnassa käytettävät munat. Poikkeuksena ovat sydän- ja verisuonitautia sairastavat ja ne, joilla kolesteroli on ennestään korkea.
Kananmunia myös syödään aina vain enemmän – keskimäärin neljä munaa viikossa. Lisäksi munaa käytetään lukuisissa elintarvikkeissa valmisruoista leivonnaisiin.
Kananmuna ja diabetes
Kananmunien syöminen ei lisää diabeteksen riskiä – suomalaistutkimuksen mukaan se voi jopa pienentää sitä.
Tyypin 2 diabetesta sairastaville suositellaan munien syönnin rajoittamista kolmeen tai neljään viikossa – tutkimusten mukaan kananmunien runsaampi saanti voi kasvattaa tyypin 2 diabeetikoilla sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.
Luomumuna ja terveellisyys
Kaikki kananmunat ovat terveellistä syötävää. Joissakin tutkimuksissa on kuitenkin saatu viitteitä siitä, että luomumunissa olisi hieman enemmän B12-vitamiinia ja karotenoideja. Erot eri tavoin tuotettujen munien välillä ovat kuitenkin varsin pieniä ravintosisältöjen osalta.
Kananmunan kuoren väri ei myöskään kerro sen terveellisyydestä. Väri vaihtelee kanarodun mukaan – valkoiset kanat munivat valkoisia munia, kirjavat ja ruskeat ruskeita munia.
Kyllä, se sopii erinomaisesti painonpudottajan ruokavalioon monestakin syystä:
Runsaasti kylläisyyttä
Munat sisältävät runsaasti proteiinia, joka lisää kylläisyyden tunnetta ja auttaa näin pitämään nälkää loitolla pidempään. Tällöin on myös helpompi pitää päivittäinen kokonaisenergiansaanti hallinnassa. Tutkimukset osoittavat, että munia aamiaiseksi syövät kerryttävät ruoasta vähemmän kaloreita päivän aikana verrattuna niihin, jotka syövät hiilihydraattipitoisen aamiaisen.
Vain vähän kaloreita
Keskikokoinen muna sisältää vain noin 70 kaloria mutta mukavasti tärkeitä ravintoaineita, kuten proteiinia, D-vitamiinia, B12-vitamiinia ja seleeniä.
Auttaa tasaamaan verensokeria
Munien proteiini ja rasva auttavat pitämään verensokerin vakaana, mikä auttaa hillitsemään makean himoa ja energian vaihteluita.
Tukee lihasmassan säilyttämistä
Laihduttaessa on tärkeää säilyttää lihasmassa. Munat sisältävät laadukasta, kaikkia välttämättömiä aminohappoja sisältävää proteiinia, joka tukee lihasten kasvua ja ylläpitoa, erityisesti jos yhdistät sen voimaharjoitteluun.
Tällä ohjeella et voi mennä vikaan:
- Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa.
- Laske muna varovasti kiehuvaan veteen.
- Keitä halumaasi kypsyyteen (katso alta keittoajat).
- Ota muna pois heti, kun se on kiehunut riittävän kauan, ja huuhtele kylmän juoksevan veden alla, jolloin kiehuminen pysähtyy.
Pitääkö kananmunan keitinveteen lisätä suolaa?
Suola ei ole lainkaan välttämätöntä, mutta siitä on pari etua:
Helpottaa kuorimista
Suola voi kovettaa munankuorta hieman ja auttaa sulkemaan mahdolliset pienet halkeamat, jotta valkuainen ei valu ulos. Se voi myös helpottaa kuoren poistamista, etenkin jos munat ovat aivan tuoreita, jolloin ne voivat olla vaikeita kuoria.
Hyydyttää valkuaista, jos kuori rikkoutuu
Jos muna halkeaa keitettäessä, suola auttaa valkuaista hyytymään nopeammin, jolloin sitä ei pääse valumaan niin paljon.
Miksi kananmuna halkeaa keitettäessä?
Moni on varmasti manannut joskus kananmunia keittäessään, kun kuori halkeaa melkein saman tien, kun munan laskee kiehuvaan veteen.
Halkeaminen johtuu kylmän munan ja kiehuvan veden välisestä lämpötilaerosta, kun kuoren alla oleva ilmakupla laajenee nopeasti kuumuuden vuoksi.
Halkeamista voi onneksi kokeilla välttää parilla niksillä.
Näillä kolmella konstilla vältät kuoren halkeamisen:
- Ota kananmunat huoneenlämpöön 15–20 minuuttia ennen keittämistä, jotta ne ehtivät lämmetä hieman. Voit myös panna munat lämpimään veteen ennen keittämistä.
- Pistä reikä munan paksuun päähän, jossa munan ilmakupla sijaitsee.
- Laske munat kiehuvaan veteen varovasti lusikalla.
Kananmuna on paitsi superterveellinen proteiinipommi, myös todella monipuolinen raaka-aine kotikeittiössä.
Kokosimme helpot vinkit kananmunien valmistukseen – lopputulos on taatusti herkullinen.
Katso myös helpot ja maukkaat aamiais-, lounas- ja päivällisreseptit, joissa kananmuna pääsee monin tavoin oikeuksiinsa. Löydät reseptit täältä.
Salmonellaa esiintyy suomalaisissa kananmunissa erittäin harvoin, ja Ruokaviraston mukaan kotimaisia kananmunia voi syödä raakana ja löysäksi keitettynä. Munien käsittelyn jälkeen kannattaa kuitenkin pestä kädet, sillä kuoriin voi jäädä epäpuhtauksia. Mahdollinen salmonella tuhoutuu, kun munat paistetaan tai keitetään koviksi.
Kanamunissa ilmoitettava parasta ennen -päivämäärä on 28 päivää muninnasta, mutta munat säilyvät usein huomattavasti tätä pidempään. Niin kauan kuin muna tuoksuu tuoreelta, se on vielä syötävää. Mitä vanhempi muna on, sitä vaikeampaa se on vispata ja siten käyttää esimerkiksi leivontaan – toisaalta hieman vanhemmat munat ovat helpompia kuoria.
Jos keität kovaksi aivan tuoreita munia, osa valkuaisesta jää tyypillisesti kuorittaessa kuoreen kiinni.
Mistä tietää, onko kananmuna pilaantunut:
Kananmunan iästä ja tuoreudesta saa osviittaa vesilasitestillä – pane muna lasilliseen vettä ja seuraa, uppoaako se vai jääkö se kellumaan. Tuoreet munat painuvat pohjaan, vanhat munat kelluvat pinnalla tai pysyvät pystyssä vedessä. Tämä johtuu siitä, että mitä vanhempi muna on, sitä enemmän kosteutta siitä on ehtinyt haihtua ja ilmaa kertyä kuoren alle. Mitä enemmän ilmaa, sitä paremmin muna kelluu.
Kelluminen ei vielä tarkoita, että muna olisi syömiskelpoinen. Varmin tapa selvittää, onko kananmuna pilaantunut, on haistaminen. Myös ulkonäkö voi antaa vihjeitä tuoreudesta.
Pilaantunut muna haisee pahalle niin pahalle, että kunnosta ei voi erehtyä. Haju voi olla hieman rikkimäinen.
Huono muna on myös ulkonäöltään vähemmän kimmoisa. Tuore muna on tyypillisesti kaareva, keltuainen korkea, ja valkuainen jakaantunut paksuun kerrokseen keltuaisen ympärillä ja ohueen ulkokerrokseen.
Litteä, helposti rikkoutuva keltuainen tai juokseva valkuainen voivat sen sijaan viitata siihen, että muna on liian vanha. Se voi kuitenkin myös tarkoittaa, että muna on peräisin vanhemmalta kanalta. Vanhemmat kanat munivat nimittäin nuorempia kanoja vähemmän kimmoisia munia.
Kauanko keitetty muna säilyy jääkaapissa?
Keitetyt munat säilyvät jääkaapissa useita päiviä, jopa viikon ajan. Säilyvyys on hieman lyhyempi, jos munat on jo kuorittu tai kuori on murtunut. Munat voivat kuitenkin helposti imeä jääkaapissa olevien muiden elintarvikkeiden hajuja, joten säilytä kovaksi keitetyt munat erillisessä astiassa.
Kananmunia voi säilyttää niin jääkaapissa kuin huoneenlämmössäkin – niiden ihanteellinen säilytyslämpötila olisi 10–14 °C. Tärkeintä säilytyksessä on lämpötilan tasaisuus, sillä lämpötilan vaihtelu voi kerryttää kosteutta, joka vauhdittaa vanhenemista.
Missä kananmunat on paras säilyttää jääkaapissa?
Jääkaapin keskimmäinen hylly on paras paikka. Munia ei kannata säilyttää jääkaapin ovessa, missä ne altistuvat lämpötilan vaihtelulle.
VINKKI: Käännä munat kärki alaspäin
Jos panet munat kananmunatelineeseen "ylösalaisin" eli terävä pää alaspäin ja pyöreä pää ylöspäin, voit pidentää niiden säilyvyyttä.
Tämä johtuu siitä, että munien pyöreässä päässä oleva ilmakupla estää keltuaisen joutumasta kosketuksiin munankuoren kanssa. Keltuainen nimittäin pyrkii ajan mittaan nousemaan munassa ylöspäin, ja tässä tapauksessa ilmatasku toimii puskurina keltuaisen ja munankuoren välillä. Jos keltuainen joutuu kosketuksiin huokoisen kuoren kanssa, se voi imeä kosteutta ja makua ympäristöstään, mikä heikentää säilyvyyttä.
Runsaasti täyttävää proteiinia ja muita tärkeitä ravintoaineita sekä herkullista makua – kananmuna on monipuolinen raaka-aine, joka sopii erinomaisesti myös treenaajan ja painonpudottajan ruokavalioon. Kokosimme alle muutamia KUNTO PLUSsan suosituimmista resepteistä, lisää löydät sivustoltamme.