Rasvat hallintaan

Rasvafaktat selviksi! KUNTO PLUSsan rasvaopas kertoo, mitä eroa on tyydyttyneillä ja tyydyttymättömillä sekä "hyvillä" ja "huonoilla" rasvoilla sekä kuinka paljon rasvaa päivässä pitäisi ruokavaliosta saada.

Erilaisia rasvapitoisia elintarvikkeita

10 TYYPILLISTÄ RUOKAVALION RASVAN LÄHDETTÄ. Ehkä et vielä täysin ymmärrä eri rasvatyyppejä ja sitä, mitä ruokia sinun tulisi erityisesti syödä, mutta älä huoli. Kun olet lukenut tämän artikkelin, tiedät kaiken.

© iStock

Rasvaa ei ole mitään syytä vältellä. Elimistö tarvitsee sitä moniin elintärkeisiin toimintoihin, ja sitä pitäisikin syödä kohtuudella päivittäin.

Avainsana on kuitenkin ”kohtuudella”, sillä rasvaa saa ruokavaliosta helposti liikaakin. Se sisältää varsin runsaasti energiaa, ja runsas saanti voi alkaa kerryttää kiloja ja esimerkiksi nostaa kolesterolia ja kasvattaa kohonneen verenpaineen ja tyypin 2 diabeteksen riskiä.

Lue myös: TESTI: Onko sinulla kohonnut verenpainetaudin riski?

Määrä ja laatu

Määrän lisäksi myös laadulla on merkitystä – rasvoissa on nimittäin merkittäviä eroja.

Terveellisen ruokavalion koostamisessa olisikin hyvä olla perillä siitä, mikä rasva on tyydyttynyttä ja mikä tyydyttymätöntä, ja mitä ovat esimerkiksi omega-3-rasvahapot.

Tietoa ei kuitenkaan tarvitse etsiä kauempaa, sillä kattava oppaamme kertoo tässä, mistä eri rasvoissa on kyse.

1 Mitä rasva on?


Rasva on niin sanottu makroravintoaine eli ravintoaine, josta saadaan energiaa. Elimistö tarvitsee kolmea eri makroravintoainetta: rasvaa, hiilihydraatteja ja proteiineja.

Kemialliselta rakenteeltaan rasvamolekyyli koostuu glyserolista ja siihen kiinnittyneestä kolmesta rasvahaposta. Rasvahappojen biokemiallinen rakenne ja pituus kertovat, mistä rasvatyypistä on kyse.

Elimistö tuottaa itse monia rasvahappoja, mutta toisia, kuten omega-3-rasvahappoa, on saatava ravinnosta. Näitä kutsutaankin välttämättömiksi rasvahapoiksi.

2 Mihin rasvaa tarvitaan elimistössä?


Rasvoja tarvitaan elimistössä moniin elintärkeisiin toimintoihin.

Rasvoja tarvitaan

  • solujen rakennusaineeksi
  • hormonien ja entsyymien tuotantoon
  • immuunijärjestelmän tueksi
  • elimistön lämmöneristeeksi.
  • ravintoaineiden imeytymisen tueksi – kun esimerkiksi syöt porkkanoita, niiden A-vitamiini imeytyy helpommin, jos syöt samalla hieman rasvaa. Muita rasvaliukoisia vitamiinejna ovat D-vitamiini, E-vitamiini ja K-vitamiini.

3 Mitä eri rasvoja ravinnosta saadaan?


Rasvatyypit, tyydyttynyt ja tyydyttymätön.

Kahta laatua: tyydyttynyt ja tyydyttymätön

Rasvat voidaan jakaa tyydyttyneisiin ja tyydyttymättömiin. Usein puhutaan myös tyydyttyneistä rasvahapoista ja tyydyttymättömistä rasvahapoista.

Tyydyttymättömät rasvahapot voidaan jakaa edelleen kahteen alaryhmään: kertatyydyttymättömät rasvahapot (englanniksi Monounsaturated Fatty Acid eli MUFA) ja monityydyttymättömät rasvahapot (englanniksi Polyunsaturated Fatty Acid eli PUFA).

Monityydyttymättömiä rasvahappoja on puolestaan useita erilaisia. Tärkeimmät ovat omega-6-rasvahapot ja omega-3-rasvahapot. Ne sisältävät alfa-linoleenihappoa (ALA) ja linolihappoa, ja niitä kutsutaan myös välttämättömiksi rasvahapoiksi.

Kolmas tyydyttymättömien rasvahappojen tyyppi ovat pahamaineiset transrasvahapot.

Lue lisää eri tyypeistä artikkelin loppupuolella.

4 Mitä eroa on tyydyttyneellä ja tyydyttymättömällä rasvalla?


Tyydyttynyt

  • erityisesti eläinperäisissä elintarvikkeissa, kuten lihassa ja rasvaisissa maitotuotteissa, sekä trooppisissa öljyissä
  • runsas saanti voi lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä
  • kovettuu jääkaapissa, esim. voi, kookosöljy tai lihan rasvakerros

Tyydyttymätön

  • erityisesti kasvikunnan tuotteissa ja kalassa
  • eotkut tyydyttymättömät rasvahapot voivat vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä
  • pehmeää tai juoksevaa jääkaappilämpötilassa, kuten oliiviöljy ja rypsiöljy

Mitä on tyydyttynyt rasva?


Biokemiallisesti tyydyttyneet rasvahapot ovat rakenteeltaan melko tiiviitä, eikä niissä ole niin sanottuja kaksoissidoksia.

Tyydyttyneestä rasvasta puhutaan usein epäterveellisenä tai huonona rasvana. Tämä johtuu siitä, että se voi runsaasti käytettynä nostaa LDL-kolesterolia, mikä lisää muun muassa sepelvaltimotaudin ja veritulppien riskiä.

Tyydyttyneitä rasvahappoja on erityisesti eläinperäisissä elintarvikkeissa, esimerkiksi lihassa ja maitotuotteissa. Nämä elintarvikkeet sisältävät kuitenkin myös monia elimistölle hyödyllisiä aineita, kuten antioksidantteja, vitamiineja, kalsiumia ja laadukkaita proteiineja, joten niitä ei ole välttämätöntä karsia kokonaan ruokavaliosta vaan pitäytyä kohtuudessa niiden käytössä – tähän hyviä ohjenuoria löytyy ravitsemussuosituksista.

Monilla on kuitenkin vielä tässä parantamisen varaa. Ravinnosta saadaan nimittäin tutkitusti liikaa rasvaa ja etenkin tyydyttynyttä rasvaa: vuonna 2017 julkaistun FinRavinto-tutkimuksen mukaan 35 prosenttia aikuisväestöstä saa ruokavaliostaan liikaa rasvaa.

Lue myös: Katso terveelliset vaihtokaupat rasvojen käyttöön

Piirroskuva, jossa on esimerkkejä runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävistä elintarvikkeista.

SAATKO SINÄKIN LIIKAA TYYDYTTYNYTTÄ RASVAA – kuten 95 prosenttia suomalaisista? Karsi ruokavaliosta eläinperäistä rasvaa ja vähennä lihan ja voin käyttöä. Myös trooppisissa öljyissä, kuten kookosrasvassa, on tyydyttymätöntä rasvaa.

© iStock

Tyydyttynyttä rasvaa on etenkin näissä elintarvikkeissa

  • Rasvainen liha, kuten pekoni, makkarat, lihaleikkeleet, jauheliha, jonka rasvapitoisuus on yli 10 %, ja liha, jossa on näkyvää rasvaa
  • Rasvaiset maitotuotteet, kuten voi, kerma, juusto, täysmaito ja ranskankerma
  • Kermajäätelö
  • Leivonnaiset ja keksit
  • Suklaa
  • Kookosöljy
  • Palmuöljy
  • Voi-kasviöljyseokset ja kovat leivontamargariinit

5 Mitä on tyydyttymätön rasva?


Tyydyttymättömätöntä rasvaa saadaan etenkin kasvikunnan tuotteista ja kalasta, ja sitä kutsutaan usein hyväksi tai terveelliseksi rasvaksi. Osa tyydyttymättömistä rasvahapoista alentaa kolesterolitasoa ja voi siten auttaa ehkäisemään valtimotautia ja veritulppia.

Tämä tyyppi voidaan jakaa kertatyydyttymättömään ja monityydyttymättömään rasvaan. Nämä kaksi tyyppiä koostuvat yhdestä tai useammasta kaksoissidoksesta ja ovat rakenteeltaan löyhempiä ja siten juoksevampia kuin tyydyttyneet rasvat.

Piirroskuva, jossa on esimerkkejä tyydyttymätöntä rasvaa sisältävistä elintarvikkeista.

MAHTUISIKO RUOKAVALIOOSI ENEMMÄN TYYDYTTYMÄTÖNTÄ RASVAA? Sitä saat esimerkiksi rasvaisesta kalasta, avokadosta, oliiviöljystä ja pähkinöistä.

Hyviä kertatyydyttymättömien rasvojen lähteitä

Hyviä monityydyttymättömien rasvojen lähteitä

  • Rasvainen kala, kuten lohi, makrilli ja silli
  • Pähkinät ja mantelit
  • Kasviöljyt, kuten auringonkukka-, ohdake- ja rypäleen siemenöljy

6 Mitä ovat omega-3- ja omega-6-rasvahapot?


Omega-3-rasvahappojen lähteitä.

MONET SAAVAT RUOKAVALIOSTA LIIAN VÄHÄN OMEGA-3-RASVAHAPPOJA. Tällöin kannattaa lisätä lautaselle etenkin rasvaista kalaa.

© iStock

Omega-3- ja omega-6-rasvahapot

Monityydyttymättömien rasvahappojen ryhmä on laaja, mutta erityisesti kaksi niistä on syytä tuntea: omega-3 ja omega-6.

Molemmat ovat erittäin tärkeitä, koska ne sisältävät niin sanottuja välttämättömiä rasvahappoja. Nämä ovat happoja, joita elimistö ei pysty itse tuottamaan, joten niitä on saatava ravinnosta tai ravintolisistä.

Omega-6-rasvahappoja saadaan usein runsaammin

Ruokavaliossa kannattaa panostaa etenkin omega-3:een, sillä ravinnosta saadaan usein lähtökohtaisesti runsaasti omega-6-rasvahappoja suhteessa omega-3:een.

Omega-6-rasvahappoja on runsaasti esimerkiksi auringonkukka-, maissi-, ohdake- ja rypäleen siemenöljyssä. Näitä edullisia öljyjä käytetään elintarviketeollisuudessa laajalti esimerkiksi valmisruoissa ja monissa muissa jalostetuissa elintarvikkeissa. Omega-3-rasvahappoja saadaan sen sijaan esimerkiksi kalasta, jonka saanti monilla jää turhan vähäiseksi.

Näin saat enemmän omega-3-rasvahappoja

Kala (EPA ja DHA):

  • Syö enemmän rasvaista kalaa, kuten lohta, silliä, taimenta ja makrillia. Tarvittaessa ruokavaliota voi täydentää kalaöljyllä.

Kasviperäiset lähteet:

Eläinperäiset omega-3-rasvahapot, EPA ja DHA, jotka ovat peräisin kalasta, ovat kuitenkin elimistön kannalta helpommin hyödynnettävissä kuin kasviperäiset. Tyypillisesti kasviperäistä omega-3:a tarvitaan melko suuria annoksia, jotta se muuttuu EPA:ksi ja DHA:ksi.

Mitä transrasvat ovat?

Transrasvat ovat tyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka rakenteeltaan muistuttavat enemmän tyydyttyneitä rasvahappoja ja lisäävät kovan rasvan tavoin sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Ruokavirasto suosittelee käyttämään niitä mahdollisimman vähän.

Transrasvahappoja on sekä teollisesti valmistetuissa elintarvikkeissa että luonnostaan maitorasvassa ja naudan- ja lampaanlihassa. Aiemmin transrasvahappoja käytettiin laajalti esimerkiksi margariinissa, leivonnaisissa, kekseissä, sipsissä ja pikaruoassa. EU:ssa transrasvahapot ovat nykyään sallittuja vain pieninä määrinä teollisesti valmistetuissa elintarvikkeissa.

7 Paljonko rasvassa on energiaa?


8 Paljonko rasvaa päivässä on sopivasti?


Tarkka vastaus riippuu sukupuolesta, iästä, painosta ja aktiivisuustasosta.

Määrä tulisi yleensä olla 25–40 prosenttia päivittäisestä kokonaisenergian saannista. Suomalaisissa ravitsemussuosituksessa suositellaan, että kokonaisenergiansaannista 32–33 prosenttia tulisi rasvoista.

Esimerkiksi 70-kiloisen naisen päivittäinen energian tarve on karkeasti arvioituna 2 200 kcal. Tässä tapauksessa

70-kiloisen naisen tulisi saada päivässä noin 750 kcal energiaa rasvoista.

Voit laskea itse päivittäisen kaloritarpeesi helposti KUNTO PLUSsan kalorilaskurilla.

Kun tiedät päivittäisen energian tarpeesi, voit helposti laskea myös päivittäisen rasvan tarpeesi, jonka tulisi olla siis 32–33 prosenttia eli jotakuinkin kolmasosa päivittäisistä kaloreistasi.

Jos rasvoista saadaan yli 40 prosenttia päivittäisestä kokonaisenergiansaannista, se voi lisätä ylipainon ja edelleen monien elämäntapasairauksien riskiä.

Jos rasvoista saadaan alle 25 prosenttia päivittäisestä kokonaisenergiansaannista, voi myös rasvaliukoisiten vitamiinien ja välttämättömien rasvahappojen saanti jäädä liian vähäiseksi.

Syö oikeita rasvahappoja

Suositus rasvahappojen saannin jakautumisesta eri rasvojen kesken:

  • Kertatyydyttymättömät rasvat: 10–20 prosenttia kokonaisenergiansaannista.
  • Tyydyttyneet rasvat: enintään 10 prosenttia kokonaisenergiansaannista.
  • Monityydyttymättömät rasvat: vähintään 5–10 % kokonaisenergiansaannista. Tästä vähintään 3 prosenttia tulisi olla välttämättömiä rasvahappoja ja niistä 0,5 prosenttia alfalinoleenihappoa eli omega-3-rasvahappoja.

Alla on esimerkkejä siitä, miten näitä saadaan eri elintarvikkeista.

Esimerkkejä

Tyydyttynyt rasva:

Päivässä:

  • Enintään 3,5 viipaletta runsasrasvaista juustoa (viipale á 20 g) tai
  • Enintään 30 g voita

Monityydyttymättömät rasvat:

Päivässä:

  • Vähintään 50–100 g lohta tai
  • Vähintään 70–140 g makrillia tomaattikastikkeessa tai
  • Vähintään 15–30 g saksanpähkinöitä

Kertatyydyttymättömät rasvat:

Päivässä:

  • 1,5–3 rkl oliiviöljyä tai rypsiöljyä tai
  • 1–2 kpl avokadoa (keskikokoinen) tai
  • 35–70 g manteleita tai
  • 60–120 g oliiveja

Suositellut päivittäiset määrät 70-kiloiselle naiselle, jonka päivittäinen energiantarve on 2 200 kcal. Kaikki arvot ovat suuntaa-antavia.

Pikaopas rasvojen saantiin

Harva kuitenkaan jaksaa punnita ruokiaan ja laskeskella niiden rasvakoostumuksia päivästä toiseen. Muutamalla helpolla nyrkkisäännöllä oman ruokavalion rasvakoostumusta saa kuitenkin kohennettua jo helposti.

Kuinka paljon ja mitä rasvaa pitäisi syödä?

Karkea nyrkkisääntö on syödä 2–3 rkl rasvaa pääaterian yhteydessä. Näin elimistö saa tarvitsemiaan rasvoja ilman, että niistä saadaan painonhallinnan kannalta liikaa energiaa.

  • Suosi erityisesti rasvaisia kaloja, pähkinöitä ja pellavansiemeniä.
  • Syö lisäksi oliiviöljyä, rypsiöljyä, pähkinöitä, manteleita, avokadoa ja oliiveja.
  • Karsi ruokavaliosta lihaa ja rasvaisia maitotuotteita.
  • Käytä kohtuudella auringonkukka-, maissi-, ohdake- ja rypäleensiemenöljyä.
  • Herkuttele harvemmin uppopaistetulla ruoalla, leivonnaisilla ja runsaasti rasvaa sisältävillä valmisruoilla.