TESTI: Miten hyvin tuet vastustuskykyäsi?

Eikö olisi ihanaa, jos yksinkertaisia neuvoja noudattamalla saisi vastustus­kykynsä niin tehokkaaksi, ettei koskaan sairastuisi? Niin helppoa se ei ole. Immuunijärjestelmä on monimutkainen systeemi, mutta sen toimintaa voi tukea. Elintapojaan on mahdollista säätää oikeaan suuntaan.

Nainen jännittää hauistaan.

VASTUSTUSKYKYÄ – Elämäntavat, perimä ja sairaushistoria kertovat, onko vastustuskykysi vahva ja terve.

© iStock

Vastustuskyky vilkkaammaksi

Paras ystäväsi. Sellaisena vastustuskyky olisi syytä nähdä, sillä et varmasti etsimälläkään löydä mitään mikä tekisi puolestasi yhtä paljon. Vastustuskyky – tai tarkemmin: immuunijärjestelmä – suojaa ulkoa
tulevilta tulehduksenaiheuttajilta, ehkäisee vaarallisia tauteja ja korjaa elimistöä, kun olet esimerkiksi treenannut kovaa, saanut haavan tai sairastunut.

Kahta samanlaista immuunijärjestelmää ei ole, sillä immuunijärjestelmään vaikuttavat monet tekijät geenipe rimästä alkaen. Lisäksi vastustuskykyyn vaikuttavat kaikki sairastetut tulehdukset, vammat, virukset ja bakteerit sekä elämän aikana saadut rokotukset ja nautitut antibioottikuurit. Myös arjen elintavat vaikuttavat.

Miten suuri osuus milläkin tekijällä on, sitä tutkitaan edelleen. Omat elämäntavat ovat kuitenkin tekijöistä ainoita, joihin voi itse vaikuttaa, joten tässä testissä keskitytään selvittämään sen merkitystä. Tutkijatkaan eivät ole vielä yksimielisiä, mutta jonkin verran on jo viitteitä siitä, että sairastumisriskiään voi pienentää suosimalla terveellisiä elintapoja. Sitä ei kuitenkaan voi luvata, etteikö terveellisistä elintavoista huolimatta joskus sairastuisi flunssaan tai vakavampaankin sairauteen, mutta riskiään sairastua voi kyllä pienentää elintapavalinnoillaan.

Millaiset siis ovat sinun elintapasi? Auttavatko ne immuunipuolustustasi pitämään sinut terveenä ja hyvinvoivana vai vievätkö ne pikemminkin päinvastaiseen suuntaan? Se selviää seuraavalta sivulta alkavassa testissä.

TESTAA ITSESI

Vastaa 9 kysymykseen, niin näet, hyödyttävätkö elämäntapasi immuunijärjestelmääsi.

Pienennä tartuntariskiä käsidesillä

Pienennä sairastumisriskiä

Vahva immuunijärjestelmä on kullan arvoinen, mutta myös hygienia auttaa tartuntojen välttämisessä. Seuraavat seikat laskevat sekä omaa että muiden tartuntariskiä.

  • Vältä ovenkahvojen ja porraskaiteiden koskettamista.
  • Pese kädet usein saippualla – tai käytä käsidesiä.
  • Pidä etäisyyttä muihin.
  • Vältä koskettelemasta silmiäsi, suutasi ja nenääsi jatkuvasti.