Makrilli – terveellistä, helppoa ja maukasta

Pippurimakrilli, tomaattimakrilli ja savustettu makrilli maistuvat suomalaisillekin, mutta moni ei välttämättä tiedä, että makrillissa on myös runsaasti omega-3-rasvahappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Makrillia, öljyä, valkosipulia ja sipulia leivinpaperilla

MAKRILLI sisältää muun muassa omega-3-rasvahappoja, B12-vitamiinia, seleeniä ja jodia.

© iStock

Moni mieltää makrillin vähän vieraan oloiseksi kalasäilykkeeksi, joka ei todellakaan tule ensimmäisenä mieleen viikon kalaruokia pohdittaessa. Kannattaisi kyllä!

Makrilli on nimittäin superterveellistä, helppoa valmistaa ja maukasta. Se sopii myös esimerkiksi salaatteihin. Kiinnostuitko? Kokosimme kattavan tietopaketin makrillista.

1 Miksi makrilli on terveellistä?


Ravitsemussuositusten mukaan kalaa pitäisi syödä 2–3 kertaa viikossa, ja siitä 200 grammaa tulisi olla rasvaista kalaa, kuten lohta, silliä tai makrillia – ja makrilli onkin kalojen ykkösluokkaa omega-3-rasvahappojen määrässä. Terveelliset rasvahapot vähentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä ja ehkäisevät matala-asteista tulehdusta.

Makrilli sisältää myös runsaasti D-vitamiinia, joka edistää kalsiumin imeytymistä ja vahvistaa luustoa. Elimistö ei pysty itse tuottamaan omega-3-rasvahappoja eikä Suomen talvessa D-vitamiiniakaan, joten niitä on saatava ravinnosta tai ravintolisistä. Omega-3-rasvahapot eivät kuitenkaan imeydy ravintolisistä yhtä hyvin kuin ravinnosta.

Lue myös: Lohi – totta ja tarua suosikkikalasta

Kalaöljyjen lisäksi makrilli ja muut kalat sisältävät myös runsaasti kivennäisaineita – esimerkiksi seleeniä ja jodia – ja D-vitamiinin lisäksi muun muassa A-, E- ja B12-vitamiinia.

Kalan syönti on terveellistä myös siksi, että se tällöin korvaa – ainakin sillä aterialla – punaisen lihan.

2 Makrillin ja muiden kalojen terveellisyys


🟢 = Runsaasti
🟡 = Kohtuullisesti
🔴 = Melko vähän
⛔️ = Ei lainkaan

Rasvainen kala

Lohi Silli Kirjolohi Taimen Makrilli
A-vitamiini 🔴 🟡 🟢 🟡 🟡
B12-vitamiini 🟡 🟢 🟡 🔴 🟢
D-vitamiini 🟢 🟢 🟢 🟡 🟢
E-vitamiini 🟡 🔴 🟢 🔴 🔴
Omega-3 🟢 🟢 🟢 🟡 🟢
Jodi 🟡 🟡 🟡 🔴 🟡
Seleeni 🟡 🟢 🟢 🟢 🟢

Keskirasvainen

Muikku Silakka Siika
A-vitamiini ⛔️ 🔴 🟡
B12-vitamiini 🔴 🔴 🟢
D-vitamiini 🔴 🟡 🟢
E-vitamiini 🔴 🔴 🔴
Omega-3 🟡 🔴 🔴
Jodi 🟡 🟢 🟡
Seleeni 🟢 🟢 🟡

Vähärasvainen

Turska Seiti Ahven Tonnikala Kuha
A-vitamiini ⛔️ 🔴 ⛔️ 🟢 🟡
B12-vitamiini 🟡 🔴 🟢 🟡 🔴
D-vitamiini 🔴 🔴 🔴 🟡 🟢
E-vitamiini 🔴 🔴 🔴 🔴 🔴
Omega-3 🔴 🔴 ⛔️ 🔴 🔴
Jodi 🟢 🟢 🔴 🟡 🔴
Seleeni 🟢 🟢 🔴 🟢 🟢

3 Sopiiko makrilli lapsille, raskaana oleville ja imettäville?


Lapsille, raskaana oleville ja imettäville on tiettyjä rajoituksia kalojen syönnin suhteen. Makrilli sopii kuitenkin kaikille.

© iStock

Lapsille

Lapsille suositellaan kala-ateriaa pari kertaa viikossa, ja makrilli sopii hyvin myös lasten lautasille.

Makrilli on petokala, mutta se on myös kohtalaisen pieni petokala, joten siihen ei kerry suuria määriä raskasmetalleja. Eniten raskasmetalleja kertyy suuriin petokaloihin, minkä vuoksi esimerkiksi tonnikalapihvejä ei suositella pienten lasten ruokalistalle.

© iStock

Raskaana oleville

Odottava äitikin voi syödä huoletta makrillia. Omega-3-rasvahapot ovat hyväksi raskaana oleville siinä missä muillekin, ja raskausaikana kalaa suositellaankin syötäväksi 2–3 kertaa viikossa.

© iStock

Imettäville

Raskaana olevien kohdalla huoli kalansyönnistä liittyy ennen muuta elohopeaan, jota makrillissa on melko vähän. Makrillin terveyshyödyt sen sijaan voittavat vähäiset elohopeajäämät mennen tullen.

4 Voiko makrillia kalastaa itse?


Kotimaisilla vesillä makrillia ei voi kalastaa.

Pohjois-Atlantin vesillä kalastettaessa makrillia sen sijaan on mahdollistaa pyytää ja saada, joskaan makrillit eivät antaudu saaliiksi kamppailutta.

5 Resepti: paistettu makrilli


Paistettu makrilli

Helppoa ja herkullista paistettua makrillia

Pidä näyttö päällä

Ainekset

2 annosta

  • 2 kpl. tuoreita makrillifileitä nahkoineen (noin 125 g/file)
  • 1½ rkl öljyä
  • suolaa
  • pippuria myllystä
  • voita

Paistetun makrillin valmistus

  • Tee selkärangan molemmille puolille pitkät viillot. Ranka lähteen tämän jälkeen helposti irti.
  • Tee nahkaan muutama viilto ja mausta suolalla ja pippurilla.
  • Paista fileitä öljyssä nahkapuoli alaspäin noin kolme minuuttia, kunnes nahka on kullanruskea ja rapea.
  • Käännä kala, laske kymmeneen ja ota pois pannnulta.
  • Lisää lopuksi voita maun mukaan.

Tarjoile paistetun makrillin kanssa esimerkiksi höyrytettyä parsaa, fenkolisalaattia, perunasalaattia, jossa on retiisiä ja ruohosipulia, tai uusia perunoita, tuoretta tilliä ja kylmää voita.


6 Voiko makrillia graavata?


Kyllä voi, mutta samoin kuin muutkin kalat kotimaista lohta lukuun ottamatta ne on pakastettava -20 asteessa vähintään 24 tunnin ajan. Muuten menetelmä on sama, jolla graavilohtakin tehdään.

GRAAVIMAKRILLI

  • Poista ruodot.
  • Aseta kalafileet laakeaan astiaan. Ripottele kaloille suolaa ja mausteita sekä esimerkiksi fenkolia ja tilliä.
  • Peitä astia muovikelmulla ja anna kalan levätä ainakin puoli vuorokautta jääkaapissa ennen tarjoilemista.

7 Onko säilykemakrilli terveellistä?


Vaikka tomaattimakrillin kastikkeessa on sokeria melkein kuin ketsupissa, makrillin terveyshyödyt ovat silti mittavat. Jos siis pidät tomaattimakrillista, herkuttele huoletta.

Jos käytät säilykekalaa salaatteihin, vältä rasvaisia majoneesikastikkeita tai sekoita itse kastike majoneesista ja tomaattimakrillin liemestä.

Kaikenlaiset makrilliruuat ovat kuitenkin parempia kuin ei lainkaan kalaa ruokavaliossa.

8 Terveellistä makrillisalaattia säilykekalasta


Sekoita majoneesiin raejuustoa

Saat ilmavamman ja vähärasvaisemman koostumuksen.

Käytä mausteyrttejä

Ruohosipuli ja timjami sisältävät paljon antioksidantteja ja tuovat mukavaa lisämakua.

Tee itse tomaattimakrillia

Voit tehdä tomaattimakrillia myös itse. Osta savumakrillia kaupasta ja tee sille tomaattikastike tuoreista tomaateista vain vähän sokeria käyttäen.

Täysin sokeriton vaihtoehto

Jos haluat kokonaan eroon sokerisesta tomaattikastikkeesta, voit käyttää sen sijaan tuoreita tomaatteja. Uunissa paistettuina ne tuovat kivaa lisämakua kalalle.