Kalaöljyn ominaisuudet
Mitä ovat kalaöljyn sisältämät rasvahapot?
Kalaöljyn sisältämät omega-3- ja -6-rasvahapot ovat välttämättömiä rasvahappoja, joita on saatava ravinnosta. Ne auttavat mm. ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja ja lievittämään matala-asteista tulehdusta elimistössä. Ravinnosta saadaan yleensä suhteessa enemmän omega-6-rasvahappoja ja liian vähän omega-3-rasvahappoja.
LUE MYÖS: Mikä on tulehdus ja mikä inflammaatio?
Kuinka paljon kalaöljyä tulisi nauttia?
Aikuisten pitäisi saada välttämättömiä rasvahappoja vähintään 3 % energiansaannista, josta omega-3-rasvahappoja tulisi olla vähintään 0,5 %. Välttämättömiä omega-rasvahappoja saadaan pehmeistä rasvoista, joiden monipuolinen saanti takaa myös riittävän välttämättömien rasvahappojen saannin.
Missä ruoka-aineissa kalaöljyn lisäksi on omega-rasvahappoja?
Omega-3-rasvahappoja saadaan etenkin rasvaisesta kalasta, kuten lohesta, kirjolohesta ja silakasta.
Myös äyriäiset ja mäti ovat omega-3-lähteitä, joskaan eivät kalojen veroisia.
Rypsi- ja rapsiöljy, pellavansiemenet, hampunsiemenet ja saksanpähkinät ovat hyviä kasviperäisiä omega-3-rasvahappojen lähteitä.
HUOM! Kalaöljy voi härskiintyä. Kapseleissa öljy voi säilyä pidempään, mutta öljyn tuoreus kannattaa varmistaa maistamalla ennen varsinaista käyttöä.
Tutustu kalaöljyn ravintosisältöön
Jos omega-valmisteita halutaan käyttää vähäisen kalan syönnin vuoksi, kannattaa varmistaa, että tuote sisältää DHA- ja EPA-rasvahappoja, joita ravinnosta saa vain kalasta.