Miksi kalaöljy tekee hyvää elimistölle?

Jos et syö kalaa kovin usein, sinun kannattaa varmistaa kalaöljyn saanti muulla tavoin. Kerromme, miten varmistat riittävän kalaöljyn ja sitä kautta hyvien omega-3-rasvahappojen saannin ja mitä hyötyä hyvistä rasvoista on elimistölle.

Kalaöljykapselit

Kalaöljyn ominaisuudet

Mitä ovat kalaöljyn sisältämät rasvahapot?

Kalaöljyn sisältämät omega-3- ja -6-rasvahapot ovat välttämättömiä rasvahappoja, joita on saatava ravinnosta. Ne auttavat mm. ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja ja lievittämään matala-asteista tulehdusta elimistössä. Ravinnosta saadaan yleensä suhteessa enemmän omega-6-rasvahappoja ja liian vähän omega-3-rasvahappoja.

LUE MYÖS: Mikä on tulehdus ja mikä inflammaatio?

Kuinka paljon kalaöljyä tulisi nauttia?

Aikuisten pitäisi saada välttämättömiä rasvahappoja vähintään 3 % energiansaannista, josta omega-3-­rasvahappoja tulisi olla vähintään 0,5 %. Välttämättömiä omega-rasvahappoja saadaan pehmeistä rasvoista, joiden monipuolinen saanti takaa myös riittävän välttämättömien rasvahappojen saannin.

Missä ruoka-aineissa kalaöljyn lisäksi on omega-rasvahappoja?

  • Omega-3-rasvahappoja saadaan etenkin rasvaisesta kalasta, kuten lohesta, kirjolohesta ja silakasta.

  • Myös äyriäiset ja mäti ovat omega-­3-lähteitä, joskaan eivät kalojen veroisia.

  • Rypsi- ja rapsiöljy, pellavansiemenet, hampunsiemenet ja saksanpähkinät ovat hyviä kasviperäisiä omega-3-rasvahappojen lähteitä.

HUOM! Kalaöljy voi härskiintyä. Kapseleissa öljy voi säilyä pidempään, mutta öljyn tuoreus kannattaa varmistaa maistamalla ennen varsinaista käyttöä.

Tutustu kalaöljyn ravintosisältöön

Jos omega-valmisteita halutaan käyttää vähäisen kalan syönnin vuoksi, kannattaa varmistaa, että tuote sisältää DHA- ja EPA-rasvahappoja, joita ravinnosta saa vain kalasta.