Onko proteiinijauhe hyödyllinen ravintolisä?

Proteiinijauheiden suurkuluttajia ovat yleensä kovaa ja paljon treenaavat liikkujat ja urheilijat. Proteiinijauhe on nimittäin kätevä tapa lisätä proteiinia ruokavalioon. Kerromme, miksi proteiinijauhe voi olla hyvä lisäproteiinin lähde.

Proteiinijauhetta astiassa

25 GRAMMAA Ruokalusikallisessa proteiinijauhetta on suunnilleen yhden aterian proteiinitarve.

Proteiini

Kenelle on hyötyä proteiinijauheesta?

Proteiini lisää kylläisyyttä ja edistää lihasten kasvua ja palautumista. Proteiinilisästä voi siksi olla hyötyä tavoitteellisesti treenaavalle sekä painoaan tarkkailevalle.

Kuinka paljon proteiinijauhetta tulisi käyttää päivässä?

Proteiinin saantisuositus on 10–20 % ruoasta saatavasta kokonaisenergiasta. Esimerkiksi 2 000 kcal:n energiansaannilla tämä olisi 50–100 grammaa proteiinia päivässä. Käypä hoito -suosituksissa laihduttajille suositellaan päivittäin proteiinia 20–25 % kokonaisenergiasta eli n. 60–120 g. Yleensä proteiinia suositellaan saatavaksi 1,1–1,3 grammaa painokiloa kohden.

LUE MYÖS: 7 kysymystä proteiinijauheesta

Mistä muusta kuin proteiinijauheesta saa proteiinia?

  • Sekasyöjälle hyviä proteiinilähteitä ovat esimerkiksi liha, kala ja kananmuna, joissa on proteiinia noin 10–20 g/100 g.

  • Maitotuotteista etenkin juusto ja rahka ovat hyviä proteiinin lähteitä.

  • Palkokasvit, soijavalmisteet ja sieniproteiinivalmisteet ovat hyviä proteiininlähteitä.

HUOM! Lihasten palautumisen kannalta olennaisinta näyttäisi olevan proteiinin päivittäinen kokonaissaanti, ei saannin ajoitus, kuten on oletettu.