5 väärää väitettä treenaajan ravitsemuksesta
Voinko vahvistaa lihaksiani syömällä? Entä onko tyhjällä mahalla treenaaminen vaarallista? Meneekö treeni hukkaan, jos proteiinipatukka jää kotiin? Treeniä tukevasta ravitsemuksesta liikkuu jos jonkinlaista "varmaa tietoa" – me tarkistimme viiden väittämän todenperäisyyden.
Väite 1: Treenin jälkeen nautittu proteiini kasvattaa lihaksia
TARUA
Moni luulee, että on tärkeää nauttia proteiinia treenin jälkeen, jotta lihakset kasvavat. Ajoituksella ei tutkimusten mukaan kuitenkaan ole suurtakaan väliä. Ellet tähtää nimenomaan lihasmassan kasvattamiseen, ei kannata rynnätä pukuhuoneeseen ahmimaan proteiiniannosta. Proteiini on toki tärkeää liikkujalle, sillä sitä tarvitaan riittävä määrä päivän mittaan. Tarvitsemasi määrä kuitenkin vaihtelee sen mukaan, kuinka paljon liikut ja treenaat.
Näin paljon proteiinia tarvitset päivittäin
Vähän tai ei lainkaan treeniä:
0,85–1 g/painokilo
Jos painat 60 kg, proteiinintarpeesi täyttyy syömällä esimerkiksi 2 dl rahkaa + 125 g lihaa/kalaa/kuivattuja papuja + 2 viipaletta ruisleipää.
Reipasta kestävyysharjoittelua:
1,2–1,5 g/painokilo
Jos painat 60 kg, proteiinintarpeesi täyttyy syömällä esimerkiksi 2 dl rahkaa + 175 g lihaa/kalaa/papuja + 1 rasian makrillia + 75–100 g pastaa.
Reipasta lihaskuntoharjoittelua:
1,6–2 g/painokilo
Jos painat 60 kg, proteiinintarpeesi täyttyy syömällä esimerkiksi 2 dl rahkaa + 2 viipaletta kevytjuustoa + 150–175 g lihaa/kalaa/papuja sekä lounaaksi että päivälliseksi.
Katso mitkä ovat proteiinilähteiden kärkikastia
Väite 2: Mitä syön ennen treeniä, sitä poltan treenatessani
TARUA
Treeni ei nollaa edellisen aterian vaikutuksia, koska ei voi olettaa, että treenatessa kuluisi vain juuri syötyjä kaloreita. Energiankulutus ja laihtuminen ovat mutkikkaita prosesseja, mutta yleensä treenatessa käytetään lihaksiin edellisinä päivinä kertynyttä energiaa. Tämä koskee niin hiilihydraattia, rasvaa kuin proteiiniakin. Pieni osa energiasta haetaan verenkierrosta, ja se voi tosiaan olla peräisin juuri syödyltä aterialta. Tämä osa energiasta ei kuitenkaan kulu lihaksissa, vaan menee verensokerin ja kylläisyydentunteen ylläpitoon.
Mitä kannattaa syödä ennen joogaa tai juoksulenkkiä? Lue treenaajan välipalavinkit täältä.
Väite 3: Treenin jälkeen nautitut antioksidantit vahvistavat immuunipuolustusta
TARUA
Marjat ja kasvikset ovat ilman muuta terveellisiä – osin juuri siksi, koska ne sisältävät runsaasti antioksidantteja. Treenin ja antioksidanttien yhdistämisessä on kuitenkin pieni ongelma. Kova treeni lisää vapaiden radikaalien vapautumista elimistössä, joten voisi kuvitella, että antioksidanttien saanti treenin jälkeen olisi hyväksi. Tosiasiassa jos saa runsaasti antioksidantteja heti treenin jälkeen, palautuminen voi jopa heikentyä. Ainakin joidenkin tutkimusten mukaan antioksidantit hämmentävät immuunipuolustusta, jonka pitäisi toimia täydellä teholla palautumisen edistämiseksi.
Väite 4: Vatsa tyhjänä ei saa treenata
TARUA
Tyhjälläkin vatsalla voi treenata. Siitä voi olla jopa hyötyä, jos haluaa treenata aamulla, mutta välttyä vatsavaivoilta. Energian puutteesta ei tarvitse olla huolissaan, sillä pääosa energiasta ei tule edellisestä ateriasta. Elimistö on varastoinut energiaa, joten kunhan on tarpeeksi virkeä ja verensokeri on vakaa ja nesteytys kunnossa, voi hyvin treenata tyhjälläkin vatsalla. Vatsa voi tosin joskus tuntua hiukan ontolta, jos ei ole syönyt. Se johtuu kuitenkin vain vatsahapoista, joita on hiukan liikaa, ja jos se häiritsee, voi ennen treeniä napata jotain pientä välipalaa, joka ei häiritse treenaamista.
3 hyvää välipalaa ennen treeniä
Pureskele huolellisesti ja juo lopuksi vettä.
- Kypsä banaani
- Suuri lasillinen omenamenua ja vichyvettä
- Hiukan maustamatonta jogurttia ja mysliä
Katso reseptit terveellisiin välipaloihin!
Väite 5: Proteiinipatukka pitää syödä jo pukuhuoneessa
TARUA
Proteiinipatukoiden hankkimista kannattaa harkita. Elimistö ei tarvitse lisäproteiinia ellet ole huippu-urheilija ja vielä nälissäsi. Ja vaikka tarvetta olisikin, patukka ei yleensä ole paras valinta. Tarkista myös valmistusaineluettelo huolellisesti, sillä patukat sisältävät usein keinotekoisia makeutusaineita, emulgointiaineita, väriaineita, säilöntäaineita ja muuta elimistölle tarpeetonta.
Vaihda kaupan sokeripommit omatekoiseen palautumispatukkaan!