C-vitamiini

Mihin C-vitamiinia erityisesti tarvitaan?

Monet ajattelevat C-vitamiinilisän pitävän vastustuskyvyn terässä ja flunssat loitolla. C-vitamiinin ei ole kuitenkaan todettu vaikuttavan virustauteihin, joten flunssien ehkäisyssä lisäannoksista ei ole apua. Sen sijaan C-vitamiini voi hieman lyhentää flunssan kestoa. C-vitamiinille on toki elimistössä paljonkin käyttöä – se edistää esimerkiksi raudan imeytymistä ja suojaa elimistöä hapettumiselta.

LUE MYÖS: Flunssa – mitä sille voi tehdä?

Paljonko C-vitamiinia pitää saada?

Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa C-vitamiinin päivittäinen saantisuositus naisille on 95 mg elimistön toiminnan tueksi. C-vitamiinin saantisuositus miehille on 110 mg. Suositukset koskevat yli 18-vuotiaita.

Raskaana oleville C-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on 105 mg ja imettäville 155 mg raskauden aikana ja imetettäessä menetettävän C-vitamiinin korvaamiseksi.

Mistä ruuasta saa C-vitamiinia?

  • Hedelmät, marjat ja kasvikset ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä. "Puoli kiloa kasviksia päivässä" -periaatetta noudattamalla saa helposti satoja milligrammoja C:tä.

  • Sitrushedelmät, kuten appelsiini, greippi ja sitruuna, sisältävät tunnetusti runsaasti C-vitamiinia, mutta monet marjat ja esimerkiksi paprika, parsakaali ja nokkonen ovat niitäkin parempia C-vitamiinin lähteitä.

HUOM! Jos C-vitamiinia saadaan ylenpalttisesti, ylimääräinen vitamiini poistuu virtsan mukana. Liikasaanti voi kuitenkin aiheuttaa ripulia.

Näissä on runsaasti C-vitamiinia