Tarvitsetko C-vitamiinilisää?
Hedelmissä ja kasviksissa on yleensä paljon C-vitamiinia, mutta onko joskus syytä käyttää C-vitamiinilisää?
Hedelmissä ja kasviksissa on yleensä paljon C-vitamiinia, mutta onko joskus syytä käyttää C-vitamiinilisää?
C-vitamiini
Monet ajattelevat C-vitamiinilisän pitävän vastustuskyvyn terässä ja flunssat loitolla. C-vitamiinin ei ole kuitenkaan todettu vaikuttavan virustauteihin, joten flunssien ehkäisyssä lisäannoksista ei ole apua. Sen sijaan C-vitamiini voi hieman lyhentää flunssan kestoa. C-vitamiinille on toki elimistössä paljonkin käyttöä – se edistää esimerkiksi raudan imeytymistä ja suojaa elimistöä hapettumiselta.
LUE MYÖS: Flunssa – mitä sille voi tehdä?
Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan C-vitamiinin päivittäinen saantisuositus aikuisille naisille ja miehille on 75 mg, raskaana oleville 85 mg ja imettäville 100 mg.
Hedelmät, marjat ja kasvikset ovat hyviä C-vitamiinin lähteitä. "Puoli kiloa kasviksia päivässä" -periaatetta noudattamalla saa helposti satoja milligrammoja C:tä.
Sitrushedelmät, kuten appelsiini, greippi ja sitruuna, sisältävät tunnetusti runsaasti C-vitamiinia, mutta monet marjat ja esimerkiksi paprika, parsakaali ja nokkonen ovat niitäkin parempia C-vitamiinin lähteitä.
HUOM! Jos C-vitamiinia saadaan ylenpalttisesti, ylimääräinen vitamiini poistuu virtsan mukana. Liikasaanti voi kuitenkin aiheuttaa ripulia.
LUE MYÖS: Onko C-vitamiinilisä tarpeen?