Milloin vitamiinilisä on tarpeen?

Monivitamiinit ja kivennäislisät ovat todella suosittuja. Monivitamiinitabeletissa on vitamineja ja kivennäisaineita, mutta lisä on turha, jos syö terveellisesti ja monipuolisesti. Joskus niitä voi kuitenkin olla syytä käyttää. Lue täältä, milloin.

Pillereitä

PITÄISIKÖ KÄYTTÄÄ VITAMIINILISÄÄ? Tarkista täältä.

Kuka tarvitsee vitamiinilisää?

Monivitamiini voi tuntua hyvältä tavalta ottaa ravitsemusasioissa varman päälle, mutta mikäli ruokavalio on jo valmiiksi monipuolinen, siitä tuskin on juurikaan hyötyä. Vitamiinien ja kivennäisaineiden määrät ovat niissä suhteellisen pieniä, joten varsinaisiin puutoksiin ne eivät riitä. Jos ruokavalio jostain syystä jää kuitenkin tilapäisesti yksipuoliseksi ja ravintoaineiden saanti niukaksi, monivitamiinilla voi paikata tilannetta.

Paljonko vitamiinilisiä saa ottaa?

Monivitamiineja ei kannata ottaa käyttöohjeessa määriteltyä annosta enempää, sillä valmiste voi sisältää vitamiineja, joiden liikasaanti aiheuttaa myrkytystilan. Monivitamiinilla ei myöskään voi paikata varsinaista puutostilaa, sillä se on tarkoitettu lähinnä varmistamaan mikroravintoaineiden vähimmäissaanti. Ravintoaineiden puutostiloihin tai tilapäisiin lisätarpeisiin tarvittavista valmisteista kannattaa kysyä lääkäriltä.

Mistä muualta vitamiineja ja kivennäisiä saa?

Monipuolinen, terveellinen ruokavalio tarjoaa kattavasti ravintoaineita. Suosi näitä:

  • kala ja äyriäiset
  • hedelmät ja kasvikset
  • täysjyvätuotteet
  • kasviperäiset rasvat, esimerkiksi rypsi- ja rapsiöljy, pähkinät ja siemenet

Mitä monivitamiinitableteissa on?

1. Vesiliukoiset vitamiinit – Esimerkiksi C- ja B-vitamiini eivät varastoidu pitkäaikaisesti elimistöön, joten niitä on saatava ravinnosta päivittäin. Useimmat ovat harmittomia suurinakin annoksina.

2. Rasvaliukoiset vitamiinit – A, D-, E- ja K-vitamiini imeytyvät parhaiten rasvatilkan kera. A- ja D-vitamiinin liian runsas saanti voi aiheuttaa myrkytyksen.

3. Kivennäisaineet – Esimerkiksi kalsium, sinkki ja rauta, joita tarvitaan moneen.

LUE MYÖS: Miten sinkki vaikuttaa?

No nyt on yksinkertaista elää terveellisesti!

KUNTO PLUSsan keskeisin tavoite on tehdä terveellisistä elämäntavoista helppoja toteuttaa. Tätä tavoitetta silmälläpitäen olemme uudistaneet nettitarjontamme niin, että se sisältää välineet ja kannustusta hyvinvointia edistävään elämäntapaan nyt ja aina.
Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla
  • Suosikit kätevästi saataville omalle sivulle

Juuri nyt: Kokeile 30 vrk ilmaiseksi


Newsletter background