Kuka tarvitsee vitamiinilisää?
Monivitamiini voi tuntua hyvältä tavalta ottaa ravitsemusasioissa varman päälle, mutta mikäli ruokavalio on jo valmiiksi monipuolinen, siitä tuskin on juurikaan hyötyä. Vitamiinien ja kivennäisaineiden määrät ovat niissä suhteellisen pieniä, joten varsinaisiin puutoksiin ne eivät riitä. Jos ruokavalio jostain syystä jää kuitenkin tilapäisesti yksipuoliseksi ja ravintoaineiden saanti niukaksi, monivitamiinilla voi paikata tilannetta.
Paljonko vitamiinilisiä saa ottaa?
Monivitamiineja ei kannata ottaa käyttöohjeessa määriteltyä annosta enempää, sillä valmiste voi sisältää vitamiineja, joiden liikasaanti aiheuttaa myrkytystilan. Monivitamiinilla ei myöskään voi paikata varsinaista puutostilaa, sillä se on tarkoitettu lähinnä varmistamaan mikroravintoaineiden vähimmäissaanti. Ravintoaineiden puutostiloihin tai tilapäisiin lisätarpeisiin tarvittavista valmisteista kannattaa kysyä lääkäriltä.
Mistä muualta vitamiineja ja kivennäisiä saa?
Monipuolinen, terveellinen ruokavalio tarjoaa kattavasti ravintoaineita. Suosi näitä:
- kala ja äyriäiset
- hedelmät ja kasvikset
- täysjyvätuotteet
- kasviperäiset rasvat, esimerkiksi rypsi- ja rapsiöljy, pähkinät ja siemenet
Mitä monivitamiinitableteissa on?
1. Vesiliukoiset vitamiinit – Esimerkiksi C- ja B-vitamiini eivät varastoidu pitkäaikaisesti elimistöön, joten niitä on saatava ravinnosta päivittäin. Useimmat ovat harmittomia suurinakin annoksina.
2. Rasvaliukoiset vitamiinit – A, D-, E- ja K-vitamiini imeytyvät parhaiten rasvatilkan kera. A- ja D-vitamiinin liian runsas saanti voi aiheuttaa myrkytyksen.
3. Kivennäisaineet – Esimerkiksi kalsium, sinkki ja rauta, joita tarvitaan moneen.
LUE MYÖS: Miten sinkki vaikuttaa?