Naiset tarvitsevat enemmän rautaa

Väsyttääkö? Se voi johtua raudanpuutteesta. Naisilla on usein raudanpuutetta, mutta asiantila on onneksi korjattavissa syömällä runsaasti rautaa sisältäviä elintarvikkeita tai ainakin rautalisällä.

Pähkinöitä

SAATKO RIITTÄVÄSTI RAUTAA? Jos epäilet, että et, kannattaa syödä esimerkiksi pähkinöitä!

© iStock

Rauta

Kuka tarvitsee rautaa?

Tuoreimman Finravinto-tutkimuksen mukaan naiset saavat rautaa liian vähän. Rautalisä voi olla tarpeen naisille hedelmällisessä iässä kuukautisten vuoksi. Raudan tarve lisääntyy myös raskauden aikana, jolloin riittävää saantia voi olla vaikeaa turvata pekästään ruokavalion avulla. Miehillä raudantarve on pienempi kuin naisilla. Rautaa tarvitaan elimistössä hapen kuljetukseen, ja raudan puute voi sen vuoksi tuntua esimerkiksi väsymyksenä.

Paljonko rautaa pitää saada?

14–60-vuotiailla naisilla päivittäinen raudan saantisuositus on 15 mg. Raskauden aikana veren määrä kasvaa, ja raudan puutteen ehkäisemiseksi noin 50–100 mg:n rautalisä on yleensä tarpeen hemoglobiinitasosta riippuen. Aikuisilla miehillä ja vaihdevuodet ohittaneilla naisilla raudan saantisuositus on 9 mg vuorokaudessa.

Mistä rautaa saa?

  • Maksa, liha ja lihavalmisteet sisältävät runsaasti rautaa.

  • Hyviä kasviperäisiä raudan lähteitä ovat täysjyväviljavalmisteet, palkokasvit ja pähkinät.

  • C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, mutta kalsium, kahvi ja tee sekä pinatin ja raparperin oksalaatit heikentävät sitä.