15 vaivaa joita omega-3 voi ehkäistä

...kunhan pidät omega-6-rasvahappojen saannin kurissa.

SYDÄNVERITULPPA

Sydänveritulpan jälkeen kalaöljy pienentää merkittävästi uuden veritulpan vaaraa. Noin 1 000 mg (yksi tai kaksi kapselia tiivistettä) päivässä puolittaa äkillisen sydänkuoleman riskin auttamalla ehkäisemään rytmihäiriöitä.

LUE MYÖS: 8 tärkeintä kysymystä aivohalvauksesta

HUONO VERENKIERTO

Omega-3-kalaöljy ohentaa verta, mikä estää sen paakkuuntumista.

KORKEA VERENPAINE

Runsas omega-3-rasvahappojen saanti laajentaa verisuonia ja auttaa alentamaan verenpainetta.

VERISUONTEN KALKKEUTUMINEN

Kalaöljy ei laske kolesterolia, mutta ehkäisee verisuonten kalkkeutumista vähentämällä tulehdusta verisuonten sisäpinnalla ja veren paakkuuntumista veritulpaksi.

SILMÄNPOHJAN IKÄRAPPEUMA

Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin syy yli 65-vuotiaiden näkökyvyn heikkenemiseen. Koska sairautta ei voi parantaa, sitä on ennaltaehkäistävä. Useiden tutkimusten mukaan omega-3-rasvahapot voivat merkittävästi vähentää silmänpohjan ikärappeuman riskiä ja kalaöljyn EPA-rasvahappo ehkäisee verkkokalvon verisuonten sairaalloista uudiskasvua.

NIVELKIVUT

Kalaöljy lievittää nivelkipuja ja ehkäisee nivelten jäykkyyttä. Annoksen tulee olla suuri eli rasvaista kalaa pitää syödä joka päivä. Sen voi korvata nauttimallapäivittäin 3 000 mg kalaöljyä ravintolisinä. Kalaöljy on voimakkaasti tulehdusta ehkäisevä aine, ja se saattaa vähentää kihtipotilaiden lääkityksen tarvetta. Kihtilääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia ja ne saattavat ärsyttää vatsaa.

ALZHEIMERIN TAUTI

20 % aivojen rasvasta on kalaöljyjä. Niistä mm. muodostuu aineita, jotka ehkäisevät dementiaa. Syömällä usein kalaa voi pienentää pelätyn Alzheimerin taudin riskiä. Tämä tauti on yleisin dementian muoto. Suuret kalaöljyannokset voivat ehkäistä Alzheimerin varhaisvaiheen puhkeamista.

MASENNUS

Kalaöljyt voivat parantaa mielialaa ja ehkäistä masennusta. Omega-3-rasvahapot voivat suurina annoksina vähentää masennuslääkkeiden tarvetta.

LUE MYÖS: Pitääkö käyttää kalaöljyravintolisää?

SYNNYTYKSEN JÄLKEINEN MASENNUS

Vastasynnyttäneillä äideillä, jotka eivät ole syöneet kalaa raskausaikanaan, on lisääntynyt synnytyksen jälkeisen masennuksen riski.

RYPYT JA IHON IKÄÄNTYMINEN

Krooninen tulehdus vanhentaa ja veltostuttaa ihoa, johon tulee ryppyjä. Omega-3-rasvahapot ehkäisevät tulehdusta ja tekevät ihosta sileämmän ja kimmoisamman.

PSORIASIS

Psoriasis on ihon tulehdustila, jota omega-3-rasvahapot voivat vähentää ja lievittää. Psoriasiksen oireiden lievittämiseen tarvitaan vähintään 3 000 mg:n annos kalaöljyä päivittäin.

ASTMA JA ALLERGIA

Jos raskaana olevalla äidillä on astma ja allergia, hänen kannattaa syödä säännöllisesti kalaa koko raskauden ajan, sillä se voi pienentää lapsen riskiä saada näitä samoja sairauksia. Mitä enemmän kalaa äiti syö, sitä parempi.

DIABETES

Useimmilla diabeetikoilla on veressä erittäin paljon triglyseridejä (rasvaa), joka lisää verisuonten kalkkeutumisen ja veritulpan riskiä. Kalaöljyt vähentävät merkittävästi veren triglyseridejä.

KUUKAUTISKIVUT

Kuukautiskivut pysyvät kurissa syömällä säännöllisesti kalaa tai kalaöljykapseleita. Omega-3-rasvahapoista muodostuneet merkkiaineet eivät supista kohtua samalla tavalla kuin omega-6-rasvahapoista muodostuneet merkkiaineet, mikä ehkäisee kivuliaita kramppeja.

ENNENAIKAINEN SYNNYTYS

Kun kahden viimeisen raskauskuukauden aikana nautitaan kalaöljyä, raskaus kestää keskimäärin neljä vuorokautta pitempään ja vastasyntyneen lapsen syntymäpaino on sata grammaa suurempi.