Mikä on tulehdus ja mikä inflammaatio?

Toisia tulehduksia voi lievittää tulehduskipulääkkeillä ja toisiin voi auttaa matala-asteista tulehdusta lievittävä ravitsemus. Hämmentävää, eikö vain. Mikä tulehdus oikein on? Lue täältä.

Nainen, jolla on nivelreuma ja niveltulehdus

Tulehduksia on kahdenlaisia, elimistön reaktioita mikrobin tunkeutumisen elimistöön (infektio) ja inflammaatiota, joka on elimistön aineenvaihdunnallinen eli metabolinen tulehdus.

Matala-asteinen tulehdus on nimenomaan aineenvaihdunnallinen inflammaatio.
Tulehdusreaktio on elimistön tapa puolustautua infektioita, vammoja ja häiriötiloja vastaan. Kun saa vamman tai taudin, elimistön puolustusjärjestelmä reagoi tulehduksella.

Tulehduksen tarkoitus on tuhota elimistöön tunkeutuneet mikrobit ja korjata kudosvauriot.

Tulehdus siis sekä tuhoaa ulkoisia taudinaiheuttajia että korjaa esimerkiksi rankassa treenissä syntyviä mikroskooppisia kudosvaurioita, jotka saavat lihakset kehittymään.

Onko inflammaatio sama kuin tulehdus?

Sana tulehdus on vähän epämääräinen, koska se tarkoittaa sekä taudinaiheuttajan tunkeutumista elimistöön (infektio) että elimistön reaktiota (inflammaatio). Käytännössä siis tulehdus syntyy sekä taudinaiheuttajan pääsystä elimistöön että elimistön kudosten korjatessa itseään, jos esimerkiksi nilkka nyrjähtää.

Tulehduksen merkkejä ovat punoitus, turvotus, kuumoitus ja kipu, jotka johtuvat tulehdusreaktiosta, johon kuuluu monia monimutkaisia prosesseja ja lukuisien solutyyppien yhteistoimintaa: esimerkiksi veren virtaus kasvaa, verisuonien seinämät muuttuvat läpäisevämmiksi, tulehdussolut (makrofagit ja leukosyytit) kerääntyvät tulehduskohtaan.

Piirros tulehdusreaktiosta, kun sormeen tulee haava

TULEHDUS ELI INFLAMMAATIO – Jos saa haavan sormeen, immuunijärjestelmä käynnistää tulehdusreaktion. Merkkiaineet ja välittäjäaineet kertovat vammasta ja elimistö kutsuu hätiin koko joukon soluja torjumaan hyökkäystä. Tulehdus ilmenee kuumoituksena, punoituksena, turvotuksena ja kipuna.

© iStock

Tulehduksen huono puoli on se, että se ei ainoastaan tuhoa haitallisia taudinaiheuttajia, vaan se vaikuttaa myös terveisiin kudoksiin tulehdusoireina, kjoita ovat punoitus, turvotus, kuumoitus ja kipu.

Elimistön puolustusjärjestelmän toimiessa hyvin tulehdus sammuu, kun vamma paranee.

Miksi elimistön tulehdusta pitäisi hillitä?

Jos tulehdus kerran parantaa vammoja ja tuhoaa taudinaiheuttajia, miksi pitäisi pyrkiä elimistön tulehduksesta eroon syömällä ruokaa, jolla matala-asteinen tulehdus lievittyy? Syynä on se, että tulehdus voi jäädä kytemään elimistöön ja kehittyy krooninen tulehdus.

Esimerkkejä ovat diabeetikkojen jalkahaavat ja nivelongelmiin liittyvät niveltulehdukset. Monet kokevat, että kroonistunut tulehdus vie voimat, koska elimistön puolustuskyky on koko ajan koetuksella.

Miksi jotkut tulehdukset jäävät jäytämään, eivätkä parane niin kuin pitäisi? Syitä on monia:

Esimerkiksi nivelreuma, psoriasis ja Crohnin tauti ovat sairauksia, joissa elimistö toimii itseään vastaan.

Muita syitä voivat olla jatkuva rasitus, kuten esimerkiksi hiirikäsi tai tenniskyynärpää, joissa samojen liikkeidet loputtomat toistot johtavat tulehdukseen.

Myös pitkäaikainen epäterveellinen elämäntapa, joka rasittaa elimistön puolustusjärjestelmää ylipainolla, alkoholilla, stressillä, unenpuutteella, tupakoinnilla, liikkumattomuudella tai liiallisella liikunnalla saa vastustuskyvyn sekaisin.

Tulehduksen hoito

Tulehdusten hoitoon ja oireiden lievittämiseen on erilaisia lääkkeitä. Lisäksi yhä useammat ovat alkaneet kiinnittää huomiota terveellisen elämäntavan vaikutukseen tulehdusten lievittämisessä.

Tulehduskipulääkepurkki
© iStock

Tulehduslääkkeet

Tulehduskipulääkkeet eli NSAID-lääkkeet (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs), kuten ibuprofeeni ja ketoprofeeni ovat NSAID-lääkkeitä. NSAID-lääkkeet lievittävät tulehdusta, kuumetta ja kipua.

Kortikosteroidit (kortisoli, kortikosteroni, kortisoni ja aldosteroni) paitsi hoitavat tulehdusta myös hillitsevät elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa.

Eräät statiinit, kuten lovastatiini, toimivat elinsiirtopotilailla ja sepelvaltimotautia sairastavilla myös tulehdusta hillitsevästi.

Parsakaali tulehdusta hillitsevän ravitsemuksen symbolina
© iStock

Tulehdusta hillitsevä ravitsemus

Ravitsemuksen merkitys elimistön hiljaista tulehdusta, joka tunnetaan myös nimellä matala-asteinen tulehdus, hillitsevänä ja ehkäisevänä keinona tutkitaan innokkaasti. Vielä ei ole kiistattomia todisteita, jotka osoittaisivat selvästi, että matala-asteinen tulehdus olisi ratkaisu.

Koska myönteisiä tuloksia kuitenkin on jo saatu, esimerkiksi Sydänliitto kertoo matala-asteisen tulehduksen hillitsemisestä terveellisellä ravitsemuksella ja liikunnalla. Kansainvälinen diabetesliitto International Diabetes Federation, kansainvälinen Alzheimer ja dementiayhdistys Alzheimer's Association ja Yhdysvaltain nivelreumayhdistys Arthritis Foundation suosittelevat matala-asteista tulehdusta hillitsevää ravitsemusta.

Millä ruuilla matala-asteinen tulehdus lievittyy ? Täältä saat vastaukset!