Ibuprofeeni ja ketoprofeeni – kipulääkeopas

Reseptivapaissa tulehduskipulääkkeissä on valinnan varaa, ja vaikuttavia aineita on erilaisia. Suomen suosituin särkylääke on ibuprofeeni, ketoprofeeni on vähemmän tunnettu ilman reseptiä saatava tulehduskipulääke. Lue täältä, mitä mihinkäkin kipuun kannattaa valita.

Ibuprofeeni ja ketoprofeeni

IBUPROFEENIA VAI KETOPROFEENIA VAIKO JOTAIN MUUTA? Mihin kipuun sopii ibuprofeeni tai ketoprofeeni?

© iStock

Särkyyn, tulehduskipuun vai kuumeeseen? Tarkista täältä, mihin Bura- ja Ibu-alkuiset ja Keto-alkuiset kipulääkkeet tehoavat parhaiten.

Ibuprofeeni ja ketoprofeeni ovat samantapaisia aineita ibuprofeeni on (RS)-2-[4-(2-metyylipropyyli)fenyyli]propaanihappo ja ketoprofeeni on (R,S)-2-(3-bentsoyylifenyyli)-propaanihappo. Molemmat kuuluvat tulehduskipulääkkeisiin.

Kysymyksiä ibuprofeenista ja ketoprofeenista

Mihin ibuprofeeni sopii?

  • Tehoaa hyvin: tulehduskipuun, flunssan oireisiin, hammassärkyyn, reumasärkyyn, nivelrikkokipuun, jännitysniskan aiheuttamaan päänsärkyyn, migreeniin

  • Vähemmän tehokas: kuumeeseen.

Mihin ketoprofeeni sopii?

  • Tehoaa hyvin: Flunssan oireisiin sekä tulehduskipuihin, kuukautis- ja nivelkipuihin, särkyyn ja jännityspäänsärkyyn, migreeniin, virtsakivikohtauskipuun, hermopinnekipuun, kihtikipuun.
  • Vähemmän tehokas: kuumeeseen.

Miten ibuprofeeni ja ketoprofeeni vaikuttavat?

Ibuprofeeni ja ketoprofeeni estävät tulehduksen ja vamman yhteydessä syntyvien prostaglandiinien muodostumista elimistössä. Prostaglaniidit herkistävät hermoja kivulle, turvottavat kudoksia ja nostavat ruumiinlämpöä, ja ketoprofeeni ja ibuprofeeni vähentävät näitä oireita.

Paljonko ibuprofeenia tai ketoprofeenia otetaan?

Ibuprofeenia käytetään itsehoitoon 100–200 mg kerralla tai yhteensä 200 mg 2–4 annoksena. Ketoprofeenia riittää 25 gramman annos.

Miten ibuprofeenia tai ketoprofeenia otetaan?

Ota ibuprofeeni- tai ketoprofeenitabletit aina runsaan vesimäärän kanssa.

Mitä sivuvaikutuksia ibuprofeenille tai ketoprofeenilla on?

Yleisimpiä mahdollisia haittavaikutuksia ovat mahavaivat, verenvuodot, mielialan lasku, uneliaisuus, pyörrytys ja päänsärky.

Kenelle ibuprofeeni ja ketoprofeeni eivät sovi?

Ei raskaaksi haluavalle ovulaation aikaan. Eivät sovi henkilöille, joilla on vatsahaava, astma, verenpaine, maksa- ja munuaisvaurioita.

Saako ibuprofeenia ja ketoprofeenia ottaa yhdessä muiden kipulääkkeiden kanssa?

Ibuprofeeni ja ketoprofeenia voi käyttää yhdessä parasetamolin (Panadol jne.) kanssa. Asetyylisalisyylihapon eli aspiriinin (Aspirin, Disperin, Treo) kanssa ibuprofeeni ja ketoprofeeni eivät sovi yhteen. Ibuprofeenia, ketoprofeenia ja naprokseenia (Pronaxen) ei pidä myöskään ottaa toistensa kanssa yhdessä.